fredag 10 december 2010

Därför kan dubbdäck göra oss sjuka - vetenskap | svt.se

Därför kan dubbdäck göra oss sjuka - vetenskap | svt.se: "Nu vet forskare varför dubbdäck kan skada vår hälsa. Scanpix.
Därför kan dubbdäck göra oss sjuka
Publicerad 10 december 2010 - 17:33
Uppdaterad 10 december 2010 - 17:37

Proteiner i vårt immunförsvar påverkas när vi andas in partiklar som rivs upp av dubbdäck. Detta har forskare vid Linköpings universitet kommit fram till i en ny studie.

Forskarna har tidigare kunnat visa att partiklar från dubbdäck kan orsaka ett antal inflammatoriska händelser i makrofager, som spelar viktiga roller i kroppens immunförsvar. Makrofagernas uppgift är att angripa främmande ämnen som försöker ta sig in i kroppen, inte minst via luftvägarna.

Nu rapporterar Anders G. Ljungman med kollegor i tidskriften Chemical Research in Toxicology, för första gången hur makrofagernas proteiner reagerar på partiklarna som rivs upp från våra vägar.

Svar i proteinerna
Forskarna analyserade tio proteiner. Det visade sig att sju av dem minskade och tre av dem ökade. De som ökade var proteiner förknippade med inflammationer, medan de som minskade tvärtom var proteiner engagerade i antiinflammatoriska processer och andra viktiga cellfunktioner.

Resultaten är betydelsefulla eftersom inflammationer spelar stor roll vid hjärt- och lungsjukdomar, enigt forskarna.

- Våra resultat ger ytterligare argument för att begränsa effekterna av dubbdäcksanvändning och en bättre förståelse av sambanden mellan luftburna partiklar och hjärt- och lungsjukdomar, säger Anders G. Ljungman.

Annelie Larsson, Vetenskapsnyheterna SVT

Inga kommentarer: