lördag 1 januari 2011

Fler “terrorsvenskar” på turné « Politiskt Inkorrekt

Fler “terrorsvenskar” på turné « Politiskt Inkorrekt: "Fler “terrorsvenskar” på turné

TERRORSVENSKAR Ytterligare en “svensk” gör sitt yttersta för att göra reklam för sitt nya hemland. Denna gång handlar det om en kvinna som greps på en buss i Uganda på onsdagen med två andra, misstänkta för samröre med ökända al-Shabab.

I onsdags stoppade den ugandiska polisen en buss på väg från Nairobi till Kampala och grep tre kvinnor, samtliga somalier. Två med arabiska pass, en med svenskt och ugandiskt.

Polisen hade fått information om att de tre kvinnorna tillhör den terrorstämplade organisationen al-Shabaab och var på väg till Kampala för att utföra diverse terrorattacker. Organisationen har tidigare hotat att utföra terrorattacker i både Uganda och Burundi om de inte tar hem sina styrkor från Somalia.

Polistaleskvinnan, Diana Nandaula, säger att de agerade efter ett anonymt tips. De var ute efter endast en person, som alltså visade sig vara en trio.

“All the passengers aboard the bus were asked to produce their personal identification papers, but the Somalis did not look bothered. Upon checking them, the police became suspicious about these people,” Ms Nandaula said. “We had to take them out for further interrogation.”

Polischef Philip Acaye bekräftar på lördagen att kvinnorna arresterats och säger att de förts till Kampala för vidare förför.

“The police handed over the suspects to the crime intelligence in Kampala to ascertain their motive as to why they were travelling to Uganda under different names. As of now, this is the information we can divulge to the media and more than that, kindly check with the higher officials,” Mr Acaye said on Thursday.

Arresteringarna kommer knappt två veckor efter att somaliska terrorgrupper som opponerat sig mot regeringen attackerat en buss och skadat 26 passagerare som reste från Kenya.

I juli dog minst 74 personer som tittade på VM-finalen i fotboll i två bombattacker.
UD på fallet

Teo Zetterman på UD:s pressjour säger till DN att man nu jobbar på att få fram fler uppgifter.

– Vi känner till medieuppgifter om detta. Men vår ambassad i Kampala, som närmast skulle ha blivit underrättad, har inte fått någon information från lokala myndigheter.

– Vi vill veta om det är en svensk medborgare som blivit frihetsberövad i utlandet. UD har ett intresse av att deras rättigheter i enlighet med lokal lagstiftning följs. Och om de har intresse och behov av hjälp i kontakten med lokala myndigheter.

– skickat med Google Verktygsfält"

Inga kommentarer: