söndag 16 januari 2011

Försäkringskassan trappar upp jakten på fuskare « Politiskt Inkorrekt

Försäkringskassan trappar upp jakten på fuskare « Politiskt Inkorrekt: "Försäkringskassan trappar upp jakten på fuskare

UMEÅ Försäkringskassan trappar upp jakten på fuskare genom att uppmana samtliga kommuner i Västerbottens län att rapportera uppgifter om elevers frånvaro. Bakgrunden är att då en person åker utomlands och är borta mer än sex månader har de inte rätt till många av de bidrag kassan betalar ut.

Andreas Lindgren vid Försäkringskassan i Umeå berättar att de får in många tips om folk som reser utomlands och tar med sig diverse bidrag. I de fall där bara barnet flyttar kan de kontrollera hela familjen, berättar han. Exempelvis vill man undersöka om familjen fortsätter att ta emot barnbidrag, föräldrapenning eller bostadsbidrag.

Hos kommunerna finns uppgifter om vilka barn som deltar i undervisningen, lämnar sin plats i barnomsorgen eller avbryter sina gymnasiestudier. I brevet som kassan skickat till Umeå kommun står bland annat: I realiteten innebär det att ni även har kunskap om vilka barn som bor och vistas i Sverige.

Kassan bedömer att uppgifterna de efterfrågar inte faller under kategorin elevvårdande, och är därmed inte heller sekretessbelagda.

Gunnar Olofsson, som sitter i ledningen för kommunens för- och grundskola, säger att han i nuläget inte ser några hinder för att tillmötesgå Försäkringskassans begäran.

– Vi ska kontrollera att vi följer sekretesslagstiftningen, men om Försäkringskassan har rätt kan vi lägga in det i våra rutiner, säger han.

I brevet ombeds kommunen att även lämna uppgifter om eventuella kända adresser utomlands och om familjen planerar att flytta tillbaka till Sverige.

– Den informationen tror jag däremot inte ingår i uppgifterna vi samlar in från lärarna men det är frågor som vi ska undersöka närmare, framhåller Gunnar Olofsson.

VF
PrintFriendlyShare

– skickat med Google Verktygsfält"

Inga kommentarer: