torsdag 13 januari 2011

Medel mot "gula fläcken" hjälper - DN.SE

Medel mot "gula fläcken" hjälper - DN.SE: "Medel mot 'gula fläcken' hjälper

Ögonspecialisten Anders Petersson injicerar Lucentis i Maj anderssons högeröga.

Staffan Gustavsson Ögonspecialisten Anders Petersson injicerar Lucentis i Maj anderssons högeröga.

En ny, dyr behandling mot ögonsjukdomen 'gula fläcken' är verkligen mycket effektiv. Sjukdomsförloppet hejdas hos nästan alla och många får bättre syn, visar en ny utvärdering från SBU, Statens beredning för medicinsk utvärdering.
Dela med

Annons:

Åldersrelaterade förändringar i den så kallade gula fläcken i näthinnan är den vanligaste orsaken till att svenskar över sextio år får kraftigt försämrad syn. De mister sin synskärpa och får svårt att läsa. De första symtomen brukar vara fläckar i synfältet och att raka linjer ser krokiga ut.

Ungefär 30.000 svenskar lider av den variant av sjukdomen som kallas våt makuladegeneration. För ett par år sedan kom en helt ny medicin mot denna åkomma. Medicinen heter Lucentis. Den måste sprutas in i ögats glaskropp av en ögonläkare varannan månad.
Annons:


Varje behandling kostar 13.000 kronor, varav själva medicinen kostar 10.000 kronor dosen.

Nu slår SBU, Statens beredning för medicinsk utvärdering, fast att behandlingen verkligen hjälper.

- Det finns gott vetenskapligt stöd för att behandlingen funge­rar, säger Anders Kvanta som är läkare vid S:t Eriks ögonsjukhus i Stockholm och medförfattare till utvärderingen.

Stora och välgjorda studier har visat att Lucentis är bättre än låtsasbehandling, så kallad placebo. Lucentis har också betydligt bättre resultat än en äldre behandlingsform, som kallas fotodynamisk terapi.

Hos 90-95 procent av patienterna stoppas sjukdomsförloppet upp efter ett års regelbunden behandling av Lucentis. Mellan 33 och 40 procent får också bättre syn.
Biverkningar förekommer men är mycket sällsynta.

Men medicinen är som sagt dyr, och behovet i Sverige är mycket stort. Ungefär 4.000 ögon om året skulle behöva behandlas. Det skulle kosta svenska skattebetalare 1,3 miljarder varje år, visar SBU:s beräkningar.

- I dag verkar det vara kolossalt olika mellan olika landsting. Vi på Sankt Erik försöker erbjuda den till alla patienter som behöver den, säger Anders Kvanta.

Dessutom vet ingen i dag inte hur länge varje patient behöver behandlas. Räcker det med injektioner varannan månad i ett eller två år, eller måste man hålla på hela livet?

Här har vi ett etiskt dilemma, skriver SBU. Å ena sidan är det 'frågan om det är etiskt försvarbart att undanhålla patienten en verksam behandling'.

Å andra sidan kan man 'ifrågasätta om det är försvarbart att inleda en kostnadskrävande behandling om man inte vet hur länge den behöver pågå och inte har kunskap om behandlingseffekten på lång sikt'.

Dagens resurser i form av utbildad personal och utrustning räcker inte till för alla som skulle behöva behandlingen.

Men det finns ett sätt att få ner kostnaden för själva medicinen. Lucentis bygger egentligen på upptäckten av en cancermedicin som kallas Avastin. De två preparaten är mycket lika varandra rent kemiskt. Avastin säljs i större förpackningar, avsedda för cancerbehandling, och är mycket billigare.
Problemet med de stora förpackningarna går att lösa om sjukhusen behandlar många gula fläcken-
patienter vid samma tillfälle.

Men Avastin är inte godkänt för att behandla ögon. Det finns ännu inga studier som klart visar att det är effektivt och säkert.

- Men det är en studie på gång i USA. Tyvärr kommer det att ta upp till tre innan den är klar och vi får veta om Avastin är lika säkert. Då behöver medicinen bara kosta 300 kronor per patient och behandling, säger Anders Kvanta.

Karin Bojs

karin.bojs@dn.se

– skickat med Google Verktygsfält"

Inga kommentarer: