söndag 16 januari 2011

Muslimsk man dömd till döden för slakt på kristna kopter « Politiskt Inkorrekt

Muslimsk man dömd till döden för slakt på kristna kopter « Politiskt Inkorrekt: "Muslimsk man dömd till döden för slakt på kristna kopter

EGYPTEN Slakten på kristna kopter i Egypten under julen har fått sitt rättsliga efterspel. Mohamed Ahmed Hussein har dömts till döden för mordet på sex kopter och en muslimsk polisman tidigare i januari utanför en midnattsmässa i Naga Hamadi i södra Egypten.

Domen kommer två veckor efter att en självmordsbombare dödat 23 människor vid en koptisk kyrka i Alexandria. Hussein, även känd som Hamam Kamouni, befanns skyldig till överlagt mord av de sju döda och hotfullt uppträdande.

Attacken tros ha varit en hämnd för en påstådd våldtäkt av en 12-årig muslimsk flicka utförd av en kristen man. Även två andra män står åtalade för attacken. Domen för dessa förkunnas nästa månad. Samtliga hävdade att de var oskyldiga.

Den koptiska biskopen i Naga Hammadi, Anba Kirolos, säger att hans församling är ”nöjda” med domen. Försvarsadvokat Alaa Abu Zeid anser dock att rättegången influerats av attacken i Alexandria.
Kopter i Egypten

Kristna kopter utgör 10 procent av Egyptens 80 miljoner invånare.

Enligt BBC:s Kairokorrespondent Jon Leyne har fallet lämnat en bitter eftersmak hos den kristna minoriteten, delvis för att det tog tid att ställa männen inför rätta men också för Husseins påstådda kopplingar till en parlamentsledamot i det styrande partiet.

Kopterna i Egypten har många gånger klagat på trakasserier och diskriminering, och hävdar att attacker på dem förblir ostraffade eller resulterar i milda straff.

Sedan bombningen den 6 januari har de koptiska kyrkorna haft hög beredskap. 23 människor dödades och 70 skadades då de lämnade midnattsmässan i en kyrka för att fira in det nya året.

Attacken fördömdes både i Egypten och internationellt. President Hosni Mubarak sa att den hade kännetecken av ”främmande händer” i ett försök att destabilisera Egypten.

Ingen grupp har tagit på sig attacken och små framsteg har tagits i utredningen. Regeringen avfärdar diskriminering gentemot kopterna men kyrkans ledare, påve Shenouda III, har vädjat till dem att göra mer för att komma tillrätta med situationen.

BBC News

– skickat med Google Verktygsfält"

Inga kommentarer: