fredag 21 januari 2011

SD:s siffror stämmer inte | Brännpunkt | SvD

SD:s siffror stämmer inte | Brännpunkt | SvD: "SD:s siffror stämmer inte
REPLIK | Jobbskatteavdrag

Publicerad: 17 januari 2011, 04.33. Senast ändrad: 17 januari 2011, 09.48
2011-01-17 04:33:05




På Brännpunkt 14/1 använder Sverigedemokraterna Svenskt Näringslivs beräkningar för att rättfärdiga sin invandringspolitik. Inlägget har flera brister.

För det första kan Sverigedemokraterna (SD) bara spara 20 miljarder om de samtidigt föreslår ett totalt invandringsstopp. Eftersom SD fram till nu förnekat att de vill stoppa all invandring kan partiets inlägg tolkas som ett förtydligande i sakfrågan.

För det andra är SD:s budget kraftigt underfinansierad. Nu påstår sig Jimmie Åkesson vilja lägga 12,5 miljard på ett femte steg i‑jobbskatteavdraget. Men SD har redan intecknat besparingarna de vill använda i sin budget. SD:s ultimatum för att stödja ett jobbskatteavdrag blir lika ihåligt som andra löften från partiet – de har inte råd.

För det tredje saknar SD reformer som förbättrar integrationen. Tvärtom riskerar SD:s budgetmotion att kraftigt försämra integrationen då flera förslag hämmar arbetsmarknadens funktionssätt genom att det blir mindre lönsamt att arbeta.

Svenskt Näringslivs beräkningar bygger på att alla politikområden, även migration, har utgifter för den förda politiken. Men utgifterna är oändligt mycket lägre än exempelvis de 250 miljarder som sjukvård, skola och äldrestöd kostar varje år.

Integrationen måste förbättras. Ett sätt är att förbättra kommunernas företagsklimat, vilket kan öka sysselsättningen bland utomeuropeiskt födda med 50000 personer. Men att som SD föreslå stoppad invandring är en förlustaffär då arbetskraften minskar. Då kommer vi varken lyckas med integrationen eller ha råd med fler jobbskatteavdrag.

STEFAN FÖLSTER

LI JANSSON

– skickat med Google Verktygsfält"

Inga kommentarer: