torsdag 13 januari 2011

Somaliska kvinnor i bidragstoppen « Politiskt Inkorrekt

Somaliska kvinnor i bidragstoppen « Politiskt Inkorrekt: "Somaliska kvinnor i bidragstoppen

NORGE Overgangsstønad är ett bidrag som ska säkra uppehället för ensamstående mammor eller pappor med barn. Enligt en ny rapport från Frischsenteret har tre av fyra somaliska kvinnor mottagit ett sådant bidrag, vilket är en mycket högre siffra än för en annan grupp muslimer, pakistanska kvinnor.

Enligt Ayaan Yasiin i Somalisk Kvinneforening är siffrorna så höga för att de somaliska kvinnorna har så många barn och männen mist sin roll som familjens försörjare när de kommer till Norge.

– Da de ikke får hjelp i hverdagen av mannen sin, opplever kvinnene at de kan få det bedre ved å skille seg, både økonomisk og relasjonelt, sier Yasiin til avisen.

Rapporten om antalet yrkesdeltagande bland invandrare i Norge visar också att många ställs utanför arbetslivet efter många år i landet. Bara en av tre i den första vågen arbetskraftsinvandrare från Pakistan och Turkiet har i dag jobb, medan resten får uførepensjon, ett bidrag för de med nedsatt arbetskapacitet på minst 50 procent på grund av kronisk sjukdom eller skada. I den norska kontrollgruppen i samma ålder är två av tre i arbete och nya invandrare följer samma mönster som de som kom tidigare.

Knut Røed, forskare vid Frischsenteret, säger att siffrorna kan få konsekvenser för socialförsäkringssystemet och integrationspolitiken i Norge.

– Vi mister viktig arbeidskraft, og det blir kostbart å finansiere dette for fellesskapet, sier Røed.

Sosialistisk Venstreparti har traditionellt kämpat för sociala rättvisor. Nu varslar dock partiets parlamentsrepresentant, Heikki Holmås, för att de vill se över delar av välfärdssystemet som inte fungerar.

– Når vi ser på de tallene som nå kommer på overgangsstønadsordningen, så mener jeg at det er riktig å legge om ordningen sånn at vi støtter kvinnene det her er snakk om til å ta utdannelse, til å komme seg i jobb i stedet for å være passive mottakere av trygd, sier Holmås til TV 2 Nyhetskanalen.

– For det er ingen tvil om at en kombinasjon av kontaktstøtte og overgangsstønad på denne måten, det er oppskriften på hvordan du holder folk ute av arbeidslivet og ungene deres ute av barnehage der de ellers ville lært norsk, i stedet for å få dem i utdanning og jobb.

TV 2 Nyhetene

– skickat med Google Verktygsfält"

Inga kommentarer: