lördag 22 januari 2011

Staten måste stoppa syndikalisternas maffiametoder | SvD

Staten måste stoppa syndikalisternas maffiametoder | SvD: "Maria Rankka, VD Stockholms Handelskammare.
Staten måste stoppa syndikalisternas maffiametoder

Publicerad: 20 januari 2011, 12.03. Senast ändrad: 20 januari 2011, 14.12
2011-01-20 12:03:56

Det är förvånande att rättsstaten brister i sitt skydd för ett företag som utsätts för maffialiknande metoder av syndikalisterna. Mot detta måste nu politiken svara upp. Det skriver Maria Rankka, VD Stockholms Handelskammare

* Läs vidare
* Textstorlek: Normal text Större text Störst text
* Skriv ut
* Kommentarer (424 st)
* Blogglänkar (12 st)



Beskedet från PEN-klubben, som friar Berns från anklagelserna att utnyttja papperslösa, är välkommet.

Men likafullt är det mycket oroande hur en liten organisation som syndikalisterna, SAC, med våld och hot kan ställa till med stora problem för företag i Sverige. Det vore önskvärt med en bättre beredskap från staten och mer hjälp. Näringsminister Maud Olofsson har ju själv kallat syndikalisternas agerande för 'rena maffiametoder '(Sveriges Radio 9 juni 2010).

Berns är det senaste exemplet på hur syndikalisterna försöker att pressa pengar av företag genom hot och trakasserier.

Men Berns är långtifrån det första exemplet. När Sveriges Radio rapporterade om syndikalisterna i somras vittnade en redare om sin situation. Han hade stöd av fackliga Seko Sjöfart som bekräftade att han hade rätt när syndikalisterna försökte att pressa honom på pengar.

Men likafullt gav företagaren upp. Han gjorde en kalkyl som visade att dyra advokater och problem, när syndikalister trakasserar hans kunder, skulle kosta mer. Så han betalade en halv miljon kronor till syndikalisterna, i praktiken bara för att få lugn och ro. Maud Olofsson visste vad hon pratade om när hon använde orden rena maffiametoder.

Intrycket förstärks av ett uttalande från syndikalisternas Ruben Tastas-Duque. I Ekot bekräftade han att syndikalisterna tar ut ett bötesbelopp på 10 000 kronor varje gång en utsatt företagare ringer polisen. Det är en, minst sagt märklig syn på rättsstaten.

Syndikalisterna, som tidigare främst var en glesbygdsföreteelse har numera sina flesta medlemmar och sympatisörer i storstäderna. Företag i Stockholm är särskilt drabbade av deras mer eller mindre kriminella metoder.

Som företrädare för Handelskammaren skulle jag mot den här bakgrunden vilja fråga: vad gör staten för att stödja ett seriöst företag som utsätts för kriminella handlingar?

Företagare får ofta välvilliga och uppmuntrande ord från politiker. Näringslivet står ju för en stor del av sysselsättningen och bidrar med skatter till finansiering av viktig verksamhet. Vi i näringslivet har ett ansvar att leva efter de lagar och avtal som beslutas i god demokratisk ordning.

Men då måste också staten vara en garant för att spelreglerna följs. Det får inte stanna vid välvilliga ord, här måste det finnas en bättre och tydligare vilja att hjälpa utsatta företag.

Vad ska ett företag göra när det, som i fallet Berns, råkar i klorna på grupper vars arbetsmetoder påminner om den grova organiserade brottslighetens?

Polisen har, enligt uppgift till mig, gjort ett bra jobb på plats. Men samtidigt är det förvånande att inte utredningsapparaten kommit längre. Åklagare har varit inkopplad i fallet Berns, men hittills har det varit väldigt tyst, trots att de anmälningar som gjorts handlar om allvarliga misstänkta brott, t.ex. egenmäktigt förfarande.

Jag vill se ett mer aktivt stöd från staten när grupper som syndikalister agerar som de gjort i fallet Berns. Det finns en oro bland företagare för syndikalisternas arbetsmetoder. Vi har också genom åren sett hur företag, precis som redaren som jag beskrev, betalat stora belopp bara för att bli av med problemen.

Berns har på ett imponerande sätt orkat och vågat ta fighten trots att den har kostat, inte bara i termer av intäkter. Berns har tagit striden inte bara för sig själva utan för en stor del av svenskt näringsliv.

Statsminister Fredrik Reinfeldt uttryckte i onsdagens partiledardebatt att ett av de viktigaste samhällsproblemen som han vill ägna sig åt är att bryta våldsspiralen i samhället. I det arbetet bör även hot och våld riktat mot företagare finnas med.

Det är bra att Svensk Handel och Handelsanställdas förbund har fördömt syndikalisternas arbetsmetoder eftersom det inte har med den svenska arbetsmarknadsmodellen att göra. Men det är förvånande att rättsstaten brister i sitt skydd för ett företag som utsätts för maffialiknande metoder. Mot detta måste nu politiken svara upp.

MARIA RANKKA

VD Stockhol

– skickat med Google Verktygsfält"

Inga kommentarer: