torsdag 24 februari 2011

EU förbereder sig för flyktingström | Utrikes | SvD

EU förbereder sig för flyktingström | Utrikes | SvD: "igrationsminister Tobias Billström (M) anser att larmen om flyktingströmmar från Libyen och Nordafrika är överdrivna.



EU:s migrationsministrar träffades i Bryssel i dag för att diskutera hur unionen ska förbereda sig.

Italien och Malta trycker på hårt för att de andra länderna ska hjälpa dem. Men migrationsminister Tobias Billström (M) ogillar den alarmistiska tonen.

- Jag tycker att vi ska ta det väldigt lugnt. Vi har faktiskt inte sett några vågor över Medelhavet än, säger han på väg in till mötet.

Italienska ministrar har talat om att de drabbas av flyktingströmmar av 'bibliska proportioner'. Men Tobias Billström jämför de drygt 5 000 nordafrikaner som har kommit till den italienska ön Lampedusa med att Sverige tog emot 32 000 asylsökande i fjol. Då har Italien en befolkning på 58 miljoner och Sverige nio miljoner.

Italien och Malta kommer att be om stöd på dagens möte, men de kan inte räkna med hjälp från Sverige, annat än för akutinsatser, som att på plats hjälpa människor i sjönöd och liknande.

Att nu börja 'flytta om' flyktingar för att avlasta Medelhavsländerna tycker inte Billström är aktuellt.

- Det är fullständigt uteslutet som jag ser det. Naturligtvis klarar Italien av 5 000 personer, säger Billström.

- Jag har hört många medlemsstater de senaste dagarna, som gett uttryck för samma åsikter som Sverige. Vi är inte ensamma om att tycka att man borde ha en mer balanserad approach.

Medelhavsländer som möttes i Rom i går har föreslagit en solidaritetsfond. Inte heller det får stöd av Tobias Billström.

- Jag har överhuvudtaget ingen aning om vad man menar med det. Det finns redan i dag olika fonder. Dessutom är inte Italien något fattigt land, inte Malta heller för den delen, säger han.

Tobias Billström anser att EU-kommissionen och EU-länderna självklart måste förbereda sig på att en flyktingvåg kan komma, men ändå hålla huvudet kallt och dessutom inte glömma bort de mycket allvarliga problem som redan finns i EU:s asylmottagning.

- Det får inte bara bli fokus på det som ännu inte har hänt på bekostnad av den lågintensiva kris som till exempel äger rum i Grekland. Jag tycker att vi måste hitta ett mer balanserat sätt att närma oss frågorna, säger Billström.

Bryssel TT:s korrespondent

Upp
Läs mer om orolighetern

– skickat med Google Verktygsfält"

Inga kommentarer: