torsdag 31 mars 2011

Islam: Ett mörkt moln över framtiden « Politiskt Inkorrekt

Islam: Ett mörkt moln över framtiden « Politiskt Inkorrekt: "Islam: Ett mörkt moln över framtiden

ISLAM Är islam ett hot? ”Frågan kräver en definition: Vad avser vi med islam? Är det religionen islam eller den politiska islamismen? Eller går begreppen att särskilja?”. Så beskriver den finlandssvenska kanalen Radio Vega deras senaste debatt om islam i programmet Slaget efter tolv under ledning av Olav S Melin.

Lyssna här.

De som deltar i debatten är prosten Paavo Norkko som varit kyrkoherde i Lukas församling i Helsingfors. Han har även bott i olika muslimska länder under många år i Pakistan, Marocko, Tunisien, Egypten, Saudiarabien, Irak, Iran och Kuwait.

Deltar gör också docent Tuomas Martikainen vid Helsingfors universitet. Martikainen är forskardoktor med religionsvetenskaplig bakgrund i Åbo akademi.

Den tredje deltagaren, Robin Harms, är överinspektör vid finska Minoritetsombudsmannens kansli och har varit sakkunnig i människorättsfrågor och krishantering i bl.a Wien samt människorättsobservatör i länder som Makedonien, Eritrea och Sri Lanka.

Vi kan tydligt se hur åsikterna går isär men samtidigt hur debattklimatet är mycket mer lugnt och sansat, för att inte säga sakligt, till Finlands fördel.

Harms påpekar, precis som vi redan vet, att islam påverkar kulturen där religionen verkar. Till detta kan man dra en parallell till de kulturkrockar som pågår i Sverige.

Dagens hot mot yttrandefriheten kom också upp på tapeten. ”Islam är en helhet som innefattar allting”, säger Norkko. Han fortsätter; ”Vi från vår nationella västerländska synpunkt försöker dela upp alltihopa. Islam är en helhet fast den kan ha lite olika färger”. Vidare förklarar han hur helheten tar sig uttryck vid t.ex Muhammedkarikatyrerna. ”Det märkliga är att om det blir något som upplevs som ett hot mot islam är ingen sekulariserad längre, då är alla ute och ropar på gatan.”

Till skillnad från Svenska Kyrkan menar Norkko att kristendom och islam är ”så olika att man inte kan ha samarbete i allmänhet”.

Dessutom tar han upp tidigare muslimska erövringar i Europa där tvång och hot tvingat flera kristna samfund att böja sig för islam. Han förklarar att ju fler till antalet muslimerna är desto mer inflytande kräver de.

Martikainen tycker däremot att vi i framtiden gott kan leva med en muslimsk befolkning som kräver inflytande mer än normalt och jämför de med Jehovas vittnen och andra sekter. Samtidigt säger han precis som pastorn att omgivningen påverkar de mer radikala elementen. Frågan är då hur mycket de radikala elementen påverkar omgivningen?

Även det pågående revolutionskriget i Nordafrika berörs i slutet av debatten. När man följer med utvecklingen i Nordafrika, ja inte blir det demokrati. Det kan man dessvärre 100 procent avskriva.” Så säger Norkko och jämför med den Iranska revolutionen 1978-1979 där Iran fick från en sekulär konstitutionell monarki till en islamsk republik.

I Finland bor det cirka 40 000 muslimer vilket motsvarar under 1 procent av landets befolkning. Lägger man till en nolla får man den uppskattade siffran för antal muslimer som bor i Sverige.

Radio Vega
31 mars, 2011 | Category: Debatt, Islam, Religion, Terrorism
2 comments to Islam: Ett mörkt moln över framtiden

*
TQ
31 mars, 2011 at 20:02 · Reply

Är islam ett hot? = JA.
Behöver man egentligen säga något mer?
*
nuvetvi
31 mars, 2011 at 19:55 · Reply

De får väl fundera på frågan varför invällandet av folk går i en riktning och inte i en annan. Lycka till.

– skickat med Google Verktygsfält"

Inga kommentarer: