söndag 27 mars 2011

Politiker ger bort skattemiljoner vid olaglig flygplats­försäljning – kan inte straffas - Fria Tider

Politiker ger bort skattemiljoner vid olaglig flygplats­försäljning – kan inte straffas - Fria Tider: "Politiker ger bort skattemiljoner vid olaglig flygplats­försäljning – kan inte straffas
Publicerat 26 mars 2011 kl 20:10

Sverige. Den hårt kritiserade försäljningen av Ängelholms flygplats innebär ett olagligt ekonomiskt stöd från skattebetalarna till en privat aktör. Utöver Region Skånes skattebetalare tvingas de boende i kommunerna Helsingborg, Landskrona, Båstad, Höganäs, Åstorp, Ängelholm och Örkelljunga skänka sammanlagt 15 miljoner kronor till köparen.


- Kommunerna köper flygplatsen för 40 miljoner kronor och säljer i praktiken för 25 miljoner kronor, säger Micha Velasco, företagarombudsman vid Stiftelsen Den Nya Välfärden.

- Det är ett riktat stöd vilket är olagligt. Dessutom har försäljningen inte gått ut på anbud vilket troligtvis har lett till minskade försäljningsintäkter för kommunerna. Skattebetalarna förlorar enorma summor på olagliga kommunala affärer och konkurrensen mellan företag snedvrids dessutom.

Men de politiker som ger bort svensk infrastruktur till sina kompisar riskerar inget straff i Sverige. För att riskera att dömas för mutbrott krävs det att åklagaren kan bevisa att politikern verkligen tagit emot ersättning under bordet, vilket är svårt.

- Tyvärr finns det fortfarande inga kännbara sanktioner i svensk rätt mot kommuner och kommunala företrädare som uppenbart bryter mot lagen på det här sättet. En vitessanktion hade varit lämplig att införa, säger Micha Velasco i ett pressmeddelande.
Skribent

Widar Nor

– skickat med Google Verktygsfält"

Inga kommentarer: