onsdag 30 mars 2011

Yelah: Ung vänsters uttalande visar att de gröna är mer frihetliga

Yelah: Ung vänsters uttalande visar att de gröna är mer frihetliga: "Ung vänsters uttalande visar att de gröna är mer frihetliga
Publicerad: 19 april 2002
arkiverad

Yelah.net har på nyhetsplats skrivit om det fackliga uttalande som Ung vänsters riksting tog i påskas. I uttalandet förespråkade Ung vänster organisering i LO och TCO och menade att SAC-syndikalisterna splittrar arbetarrörelsen. Gustav Fridolin, språkrör för Grön Ungdom och syndikalist, skriver nu att Ung vänsters ordförande Ali Esbatis tidigare inlägg i frågan ' med all önskvärd tydlighet visat att det gröna alternativet är bättre' än vänsterpartiet i valet.

Ung vänster beslöt på sitt riksmöte i Hultsfred häromveckan att uppmana unga människor att inte engagera sig i SAC. Syndikalisterna splittrar rörelsen meddelar UV och pratar i stället väl om LO och TCO. Analysen är grund, argumenten allt annat än nya och även om uttalandet rönt viss uppmärksamhet är det knappast något verkligt nytt som kommer från Ung vänster. Men jag kan inte låta bli att tycka att det är trist att Ung vänster anslutit sig till sitt moderparti och stödpartilinjen i stället för att ha en egen åsikt och göra en egen, mer uppdaterad analys. När jag är ute på skolor och arbetsplatser gör jag det motsatta av vad Ung vänsters förbundsordförande Ali Esbati gör, i diskussioner om fack och arbetares rättigheter uppmuntrar jag människor att ansluta sig till SAC.

För mig är det självklart att som arbetare organisera sig fackligt. Genom att vara organiserad har man större möjligheter att lyckas i förhandlingar, att kunna sätta maktmedel mot arbetsköpare som missköter sig och skapa mer demokrati på arbetsplatserna. Som grön är det minst lika självklart att man i valet av fack föredrar de som inte är knutna till något parti, särskilt inte regeringspartiet, som är decentralistiska till sin natur och som är socialt medvetna och radikala. Jag kan kanske inte skriva under på varje ord i principförklaringen, men min grundsyn på arbetares rättigheter och vikten av en decentraliserad samhällsuppbyggnad är och förblir syndikalistiskt grön.

När Ung vänster och Ali Esbati ska försvara sitt ställningstagande har argumenten blivit alltmer märkliga. Man har påstått att SAC blandat ihop 'rollen som fackförening med rollen som politiskt parti'. Underförstått menar man att det är fel av SAC att engagera sig i politiska frågor som inte direkt är fackliga, utan handlar om andra, ibland större, saker som hur samhället ska organiseras och vilka baksidor man ser utav globaliseringen. Det är märkligt att någon med en radikal grundsyn kan kritisera SAC här. Är det fel av en aktivt fackföreningsrörelse att sluta upp i kampen mot globaliseringens avarter? Är det fel för ett decentralistiskt uppbyggt fack att kräva ett decentraliserat samhälle? Givetvis inte, tycker jag. Vad tycker Ung vänster? Kommer fackföreningarna i Ung vänsters Sverige vara lika lama, ryggradslösa och oradikala som LO och TCO är idag? Det verkar inte bättre.

Ung vänsters och Esbatis ställningstagande är sorgligt. I stället för att uppmuntra till fritänkande och ett välinformerat val, så vallar man in människor i de stora facken. Kanske är det statssocialismen som fortfarande spökar. Kanske är det en anpassning till moderpartiets taktik, som väl snarare handlar om att föra en politik som man tycker att socialdemokraterna borde fört än att stå för en egen, alternativ linje. Klart är att man uppmuntrar människor att genom en omväg via LO skänka pengar till sossarna, att ansluta sig till ett fack som inte verkar kritisera Göran Persson vilken nyliberal politik han än väljer att föra och som knappast förbättrar demokratin på arbetsplatserna.

För syndikalister som ändå ser det som bättre att rösta än att rulla ut röda mattan åt ja-sägande nickedockor torde vänsterpartiet inte längre vara något verkligt alternativ. Tror man verkligen på decentralisering av makten och att facken ska stå för en frihetlig kamp utan att vara inlemmade i makten så har Ali Esbati med all önskvärd tydlighet visat att det gröna alternativet är bättre.

Gustav Fridolin
Dela artikeln med dina vänner:

* Dela på Facebook
* Dela på Twitter
* Utskriftsvänlig version

– skickat med Google Verktygsfält"

Inga kommentarer: