lördag 16 april 2011

Därför kan invandring eller större födseltal inte lösa äldrevården « Politiskt Inkorrekt

Därför kan invandring eller större födseltal inte lösa äldrevården « Politiskt Inkorrekt: "Därför kan invandring eller större födseltal inte lösa äldrevården

KRÖNIKA Flera opinionsbildare hävdar att invandring är ett bra sätt att skapa en bättre äldreomsorg. Det stämmer ifall befolkningen krymper. Det som inte stämmer är ifall invandringen eller födelsetalen ger en ökande befolkningsmängd. Då kommer äldreomsorgen förr eller senare få stryka på foten. Problemet har bara skjutits på framtiden.

Då man i ett samhälle tar in folk eller på något sätt ser till att fler barn föds jämfört med hur många som lämnar samhället i syfte att lösa äldrevården så ökar antalet personer som behöver äldrevård, vilket gör att hastigheten på invandringen måste öka exponentiellt för att klara vården av den allt mer snabbväxande befolkningen. Invandringstakten måste alltså hela tiden gå fortare och fortare. Exponentiella ökningar måste avbrytas någon gång annars kollapsar systemet. Till slut finns det ju inte fler människor som kan invandra. Detta fenomen kallas i andra sammanhang för pyramidspel. Väljer man denna modell har man skjutit problemet framför sig, men inte löst problemet.

Det som står i stycket ovan är ingen åsikt. Det är fakta och ren matematik. Alltså kort och gott: Någon gång måste man stanna upp och landa på en konstant befolkningsmängd och just då kommer den generation som råkar vara gammal lida av att för få kan ta hand om dem. Det kommer ske antingen förr eller senare.

För att komplicera det något. Ifall samhället lider av befolkningsminskning och demografiska förändringar i och med utflyttning av unga så är det en annan sak. Då är det bra att ersätta de unga i arbetsför ålder. Det problemet är väl inte så stort i Sverige som helhet utan framför allt på vissa orter runt om i landet. Men slutklämmen är densamma. Befolkningen i Sverige kan inte öka med argumentet att invandringen, eller större födseltal löser äldreomsorgen långsiktigt.

Så vitt jag vet har befolkningen ökat med strax under 20% sedan 1960 talet, alltså ca 1.500.000 fler människor bor idag här jämfört med år 1960. Därav torde inte den bästa lösningen vara att fortsätta ta in folk så att befolkningen blir större utan snarare reglera mot en konstant befolkningsstorlek. Det innebär fortsatt invandring fast i mindre skala då födseltalen är för låga i sig för att bibehålla konstant befolkningsstorlek.

Detta är ju ett så kallat politiskt inkorrekt perspektiv som ser till Sveriges framtid snarare än att hjälpa människor i misär som flyr för sina liv från förtryck och lidande. Sannerligen är det en faktor som får resonemanget ovan att halta och kräver djupare analys. Men visst är det ändå skönt att först väga in för- och nackdelar, kortsiktiga liksom långsiktiga sådana och inte bara en delmängd av för- och nackdelar. När man har alla dessa argument bestämmer man sig för en kompromisslösning som så gott det går hjälper de som behöver hjälp men ändå är relativt framtidssäker.

Oskar, skribent PI
Sveriges folkmängd

Sveriges folkmängd väntas passera tiomiljonersgränsen 2021, enligt SCB:s senaste befolkningsprognos. Befolkningen beräknas öka varje år under prognosperioden (2011-2060). Folkökningen har varit ovanligt stor de senaste åren till följd av höga födelsetal och invandring. De närmaste åren väntas ökningen minska i takt till följd av minskad invandring.

Ökad livslängd ger en allt äldre befolkning. Om 20 år väntas ca 800.000 personer vara äldre än 80 år, jämfört med 497.000 i dag. Om 50 år väntas var tionde svensk vara över 80 år. Sveriges folkmängd var i slutet 2010 drygt 9,4 miljoner. Under 2011 väntas befolkningen öka med drygt 70.000 människor. 2021 beräknas vi vara tio miljoner, i början av 2060-talet elva miljoner.

Medellivslängden väntas fortsätta att öka. Av flickor som föds i dag väntas hälften bli äldre än 90 år. Hälften av pojkarna väntas bli äldre än 88 år. Om 50 år är drygt en miljon svenskar över 80 år, jämfört med 497.000 i dag. Antalet hundraåringar eller äldre väntas vara drygt 6.000 om 40 år. I dag är siffran 1.700.

SCB
16 april, 2011 | Category: Debatt, Inrikes
Gilla Dislike

*
*
*
*
* and 4 others liked this.

Community
Disqus

* Logga ut
* About Disqus

Glad you liked it. Would you like to share?

Facebook

Twitter

* Share
* No thanks

Sharing this page …

Thanks! Close
Skriv en ny kommentar
Logga ut
@setovis
15 kommentarer 279 gillar received
Dela på
Skicka som @setovis
Visar 24 kommentarer
Sortera efter: Prenumerera via e-post Prenumerera via RSS

*

Tokigt [Moderator] 56 minuter sedan
Dra in alla föreningsbidrag (skattemedel) till moskéer (många) som predikar att vi Svenskar är dåliga och våra kvinnor är horor.
Hur många miljoner finns att hämta där ?
Varför betala ca 2000 kr/dag för dom s.k. flyktingbarnen när man kan hjälpa ännu fler i deras närområden ?
Hur många miljoner finns att hämta där ?
OSV....
Finns ju då pengar till pensionärer och sjukvården !


show more show less
Anmäl
Gilla Svara Svara
*

ElWoodPeckeroLoco [Moderator] 5 timmar sedan
Detta är något jag hävdat i åratal, men ingen förstår varför det inte funkar oavsett hur mycket man förklarar.
show more show less
Anmäl
Gilla Svara Svara
*

alfa_61 [Moderator] 7 timmar sedan
Skrev ett långt och viktigt inlägg som jag tycker här på PI, och så försvinner det bara, känns lite irriterande, men å andra sidan så är det ännu viktigare att Ni får rätt på server problemen. Kämpa på, vet att Ni gör Ert bästa för att få det att funka.
show more show less
Anmäl
1 person gillar det här. Gilla Svara Svara
*

nuvetvi [Moderator] 9 timmar sedan
Människan lever inte i symbios med naturen utan utnyttjar den fel. Gör människan inte självmant något som ändrar det kommer naturen förr eller senare att göra det. Då blir det värre än om människan själv ändrade sig.
Naturen tar inga hänsyn till människan som känt. Naturkatastrofer drabbar hänsynslöst och utan åtskillnad och de lär bli skoningslösa.

Några fakta från overpopulation.org.:
- 1915 1,8 miljarder invånare globalt. 1967 3,5 miljarder. 2006 6,5 miljarder. 2011 7,0 miljarder.

- 74 miljoner fler invånare globalt per år.

- Naturförstörelsen kostar $650 per person och år.(Am.dollar).

- Skulle alla leva på samma nivå som U.S.A. skulle jorden behöva vara 4,5 gånger större.

- Oljan kostade $70 miljarder mer år 2010 för Europa att inhandla.

- Om det fortsätter så här, så är det om 150 år hela 296 miljarder invånare på jorden. (Den har 6 miljarder år kvar innan solen dör.) Ändrar världen sig och föder kvinnor 2,5 barn per person blir det ändå hela 29 miljarder invånare att klara.

http://overpopulation.org/
show more show less
Anmäl
2 people gillar det här. Gilla Svara Svara
*

BitteJ [Moderator] 10 timmar sedan
intressant art. mycket klargörande.

passar även på att kommentera art invandring,liberalism och välfärdstaten som av någon okänd orsak disqus försvunnit från. man måste väl inte vara doktorand i ekonomi för att kalkylera med dessa faktorer, däremot är det antagligen den nivån man måste ha för att kunna bevisa att man har rätt, därför all heder åt doktoranden som så tydligt klargör problemen och kan vi hoppas att det finns någon finansiell oberoende doktorand som kan HJÄLPA våra svenska politiker att inse vilket totalt tanke fel de gör, om de nu inte har någon annan hemlig agenda på varför vi skall importera somaliska analfabeter till sverige i massor.
show more show less
Anmäl
3 people gillar det här. Gilla Svara Svara
*

Monjo [Moderator] 11 timmar sedan
Problemet är att vi i Sverige har ett pensionssystem som liknar ett pyramidspel. Allt är beroende av att befolkningen hela tiden ökar och arbetar. Tillväxt. Istället för att reglera befolkningen genom massinvandring så reglera pensionssystemet. Det behöver inte betyda lägre pensioner utan snarare att pengar, riktiga pengar, avsätts för pensioner, istället för att förlita sig på att framtida skatteintäkter ska försörja framtidens pensionärer.
show more show less
Anmäl
3 people gillar det här. Gilla Svara Svara
*

HuldasKarin [Moderator] 11 timmar sedan
Vi fortsätter att forska för att bli äldre o äldre.
Själv skulle jag inte vilja bli ett 'lallande' kolli på en inlåst avdelning utan personal(för det är det som gäller o inget annat)

Om vi inte ens idag har råd med att bemanna avdelningar nattetid, så varför forska för att hitta lösningar på att bli äldre?

Obs....jag är själv pensionär , men jag tror inte att jag får en behållning av ett liv som ett kolli.

Jag vill inte heller att mina barn ska känna ett tvång att besöka en dreglande mor på hemmet o som kanske just sk*tit ner sig och inte har en aning om vem som är på besök.

Vore det inte bättre att lägga forskningspengarna på något vettigare?

WHO skryter o skrävlar om hur olika folkslag har hög levnadsstandard, jag kallar det inte standard utan förvaring.

Med alla de arbetslösa människor som bara kasserar in apanaget idag men man inte får ut i arbetslivet o göra rätt för sig, hur kan man då tro att man ska ta hit mer som ska/vill göra jobbet????

Så hellre dagens medellivslängd o slopad invandring som ändå inte leder någonstan annat än ett större skattetryck.

VAL 15 maj...de har ni väl inte glömt *s*

show more show less
Anmäl
7 people gillar det här. Gilla Svara Svara
*

Cadd9 [Moderator] 12 timmar sedan
Det finns en bättre lösning. Ta hit gästarbetare som Kanada och många andra länder gör. Inte från Afrika eller Mena-området utan från Östeuropa eller Sydostasien. De arbetar för låga löner och behöver inte ges PUT.
show more show less
Anmäl
6 people gillar det här. Gilla Svara Svara
*

mortifer [Moderator] 12 timmar sedan
Det handlar ju inte främst om att det finns vårdpersonal till att ta hand om de äldre. Skulle vi ha en miljon äldre som måste bo på vårdhem och kräver relativt hög tillsyn så skulle det bara krävas 200 000 vårdare.

Det som politikerna dillar om är att man måste få in skattepengar ty de lever kvar i tiden som var för 30-40 år sen.
När det krävdes 100pers för att sätta samman en bil, idag kan 10 pers göra samma jobb.
På landet krävdes det 10 pers eller mer för att driva en stor gård. Idag behövs det 2.
Tekniken och maskinerna har ersatt arbetarna vilket gör att vi kan behålla samma levnadsstandard till mindre arbetstimmar.

Vi skulle klara av vår åldrande befolkning utan problem ifall vi inte haft invandringen.
Nu spär invandringen bara på problemet.
show more show less
Anmäl
16 people gillar det här. Gilla Svara Svara
*

Bergamott [Moderator] 8 timmar sedan som svar till mortifer
Det där resonemanget gäller dessvärre inte rena service- och omsorgsyrken. Ett vårdbiträde är inte 10 gånger snabbare på att byta sängkläder idag än för en generation sedan. Äldrevården är beroende av arbetsinsatser som inte låter sig effektiviseras på samma sätt som inom tillverkningsindustrin.

Eller i och för sig ... någon gång i framtiden kanske vi blir så illa tvungna att sköta påklädning och matning av pensionärer via löpande band, och koppla upp dem till mjölkmaskiner istället för att hjälpa dem gå på toaletten.
show more show less
Anmäl
2 people gillar det här. Gilla Svara Svara
*

Periskop [Moderator] 12 timmar sedan
Det kvittar hur stort behovet är i åldringsvården och hur många invandrare vi tar in, om vi inte har råd anställa fler vårdare. Med den förda politiken går pengarna till att försörja invandrarna så det blir inget över att anställa för.
show more show less
Anmäl
20 people gillar det här. Gilla Svara Svara
*

SM811 [Moderator] 12 timmar sedan som svar till Periskop
Japp. Hur många ensamkommande boende har vi inte i Sverige med all dess personal.
Där finns det resurser med personal medan de äldre får stå tillbaka.
Sju(k)klövern är allt bra 'svenskfientliga'?
show more show less
Anmäl
10 people gillar det här. Gilla Svara Svara
*

Kadamus [Moderator] 13 timmar sedan
Man måste också ta med i beräkningen att invandrare utvecklar åldersrelaterade sjukdomar tio år tidigare än svenskar i medeltal. Invandrare har också många andra sjukdomar, okända i den etniskt svenska populationen. Många faktorer kan göra att situationen förvärras när det gäller åldringsvården.
'Arbetskraftsinvandring hjälper inte offentlig sektor' :
http://www.dn.se/debatt/arbets...
-Kadamus
show more show less
Anmäl
14 people gillar det här. Gilla Svara Svara
*

Talibananas [Moderator] 16 timmar sedan
Alltför faktaorienterat. Låt oss bara konstatera att invandringen i nuvarande form är både underbar och nödvändig. /Iron Iker, alban
show more show less
Anmäl
1 person gillar det här. Gilla Svara Svara
*

soleniwest [Moderator] 18 timmar sedan
Har tänkt på detta länge faktiskt.
Med tanke på hur det ser ut på resurssidan (peakoil, jorderosion, brist på sällsynta jordartsmetaller, skogsskövling, utrotning av arter, vattenbrist, utfiskning mm.) för världen, med en befolkning som idag är 6,9mdr och som väntas stiga till 9 mdr 2050 och den miljöpåverkan människan utgör, så borde alla länder snarast verka för att minska befolkningen.
Det är inte en lösning att hela tiden växa befolkningen, för vi kommer att möta väggen snart.
Som ja ser det finns endast en utväg, och det är ett barn per familj, inte bara i kina.
Eventuellt skulle FN kunna räkna ut vad varje lands ekologiskt hållbara befolkningsmängd är.

Kan vi inte längre se till så att allt fler arbetande tar hand om allt fler pensionärer, så måste vi helt enkelt höja pensionsåldern.
Det rimliga våra att sätta 'pensionsåldern' som ett förhållande mellan kostnaden för den pensionerade befolkningen och den arbetande befolkningen.
Lever vi längre bör vi också kunna arbeta längre.
show more show less
Anmäl
8 people gillar det här. Gilla Svara Svara
*

Gabinius [Moderator] 18 timmar sedan
Jag minns att man beslutade att byta ut den etniskt svenska personalen inom äldreomsorgen redan på 80-talet. Knappt en ledig tjänst sedan dess har lysts ut i våra storstäder, alla tjänster tillsätts via integrationsförvaltningar och via AMS olika integrationsprojekt. Allt sker medan 35% av befolkningen saknar reguljär sysselsättning och lever på bidrag. Inte ett ord i media under 25 år om detta bisarra rasistiska projekt. Konsevensen är t ex att Märta hamnar i en skrubb med tändvätska över sig (läs KDs Joy Rahman) eller en rak höger om Arvid inte håller käften. Det är den framtid vi kan se fram emot som åldrande i alliansens Sverige.
show more show less
Anmäl
11 people gillar det här. Gilla Svara Svara
*

Stigalj [Moderator] 18 timmar sedan
Intressant och bra artikel Detta är ett problem jag och säkert många andra funderat mkt över.

Hela Europa verkar ju ha detta problem med en allt större åldrande befolkning och färre unga. Men hur är det med stora i-länder länder som USA, Canada, Brasilien, Australien, Japan och Ryssland? Inte heller amerikaner, japaner och ryssar m.fl. verkar skaffa sig 5-6 barn per familj så om även dessa brottas med samma problem uppstår snart hård global konkurrens om unga och helst välutbildade afrikaner. Resultatet blir i så fall att hela Afrika åderlåts på unga människor, u-länderna blir ännu fattigare och nya u-länder tillkommer.
show more show less
Anmäl
1 person gillar det här. Gilla Svara Svara
*

Talibananas [Moderator] 16 timmar sedan som svar till Stigalj
Sverige bör gå i bräschen för denna jumbovandring längs hyckleriets och skatteslaveriets Golgata, till fromma för de behövande och utsatta, i solidaritetens namn.
show more show less
Anmäl
Gilla Svara Svara
*

Betricex [Moderator] 19 timmar sedan
Mycket klokt! Dessa tankar måste spridas bland politiker. Hur ofta säger de inte som ett axiom att vi måste ha invandring för att lösa äldrevården! (lyssna bara på Maud när hon är uppe i varv...) Ingen talar om kvalitén på invandringen. Det är naturligtvis inte polititiskt korrekt. Men någon måste säga sanningen. 100000 somalier löser definitivt inte problemet. De förvärrar det troligtvis hundrafallt. Några som tjänar på utarmningen av vårt land spelar pyramidspel med Sverige. Vi måste ställa oss upp ock skrika: det är olagligt! Bryt! Innan vi alla går under.
show more show less
Anmäl
15 people gillar det här. Gilla Svara Svara
*

Anders Hernborg [Moderator] 19 timmar sedan
Klokt skrivet!
show more show less
Anmäl
5 people gillar det här. Gilla Svara Svara
*

1Trigger2 [Moderator] 20 timmar sedan
Intressant krönika. Jag tycker speciellt om din geniala liknelse vid ett pyramidspel.
Det slog mig att hela den politik som förts de senaste årtionden är ett enda stort pyramidspel.
Typiskt för ett sådant är att endast de som startat spelet från början är vinnare och alla andra stackare som därefter hängt på bluffen är förlorare. Det är av den anledningen som pyramidspel i lag förbjudits.
Jämför då detta med våra politiker, (som själva stiftat lagen), och andra medlöpare som kan dra sig tillbaka i högönsklig välmåga medans alla vi andra är totalt blåsta.

Sedan tror jag också en icke oväsentlig faktor är vilken typ av folk som tillkommer. Då anhörighetsinvandringen är den största delen av invandringen, huvudsakligen från avvikande kulturer, bestående av enormt stora familjer där även äldre, halta och lytta m m inbegripes, innebär detta att tillflödet av vårdobjekt är mycket större än de som kommer jobba inom detta område. Om sedan deras avkommor till stor del ägnar sig åt destruktiv verksamhet istället för att bidraga till samhällets välfärd kan man ju lätt räkna ut resultatet.
Ja förresten, man behöver inte ens räkna. Det räcker att se på hur utvecklingen varit hittilldags.
Som ett dagsfärskt exempel kan nämnas att det numera inte finns någon bank i Tensta. Nordea har nu tagit beslut om att inte återetablera bankverksamheten där efter de små Tenstatelningarnas vandaliseringar, där kontoret totalförstördes.
Swedbank har sedan tidigare dragit in kontoret där. Resultet är alltså ingen bank i Tensta.
show more show less
Anmäl
30 people gillar det här. Gilla Svara Svara
*

Quexsilber [Moderator] 19 timmar sedan som svar till 1Trigger2
Skiter man i sitt hus är det föga förvånansvärt om man får trampa runt i skit. Gäller både i Tensta som i Sverige. Skillnaden är att i restsverige är det andra som skiter på vårt golv.
show more show less
Anmäl
13 people gillar det här. Gilla Svara Svara
*

Lasselito [Moderator] 20 timmar sedan
Här finns fler bra argument varför den nuvarande invandringspolitiken inte är bra för Sverige varken ekonomiskt eller socialt:
http://www.svensktidskrift.se/...
Ny artikel skriven av en ekonom.
show more show less
Anmäl
15 people gillar det här. Gilla Svara Svara
*

Kegga [Moderator] 20 timmar sedan
Jag tycker det är enormt bra att vi har en negativ trend i Europa.
Ska människor hålla på att eskalera på detta viset kommer det bara bli hemskare och hemskare att bo på Tellus.
Synd bara att det finns egoister här i världen som skaffar sig enorma familjer.
Tycker allt invandring kan lösa en hel del om vi ser till att skippa allt daltande.

Undrar verkligen hur man tänker när man skaffar barn om man bor i ett land med mycket misär.
Egoister egoister egoister.
show more show less
Anmäl
8 people gillar det här. Gilla Svara Svara

Reactions

*
SusanneLehmus 14 timmar sedan
From twitter

– skickat med Google Verktygsfält"

Inga kommentarer: