onsdag 6 april 2011

Hård kritik mot svenskt Libyenkrig - Fria Tider

Hård kritik mot svenskt Libyenkrig - Fria Tider: "Hård kritik mot svenskt Libyenkrig
Publicerat 5 april 2011 kl 22:09
Svenska politiker och landets media är positiva till Sveriges deltagande i krigets Libyen, andra är mer skeptiska. Ryska nyhetskanalen RT har rest till Sverige för att träffa motståndare till kriget. Samtidigt anklagar forskare de svenska makthavarna för att ha gått med i kriget av rent affärsmässiga skäl.

Av vilken anledning krigar Sverige i Libyen?

Den frågan ställer sig många svenskar efter riksdagens beslut att skicka stridsflygplan för att assistera Nato i ockupationen av norra Libyen. Riksdagen, å sin sida, anser att den agerar utifrån ett folkligt mandat.

Kritik från akademiker
SvD publicerade i lördags en debattartikel skriven av tre forskare som även de är djupt kritiska till att Sverige nu deltar aktivt i Natos krig. Forskarna skriver att det finns rent affärsmässiga intressen bakom svenska makthavares beslut att skicka stridsplan till Libyen. Politikerna ser helt enkelt insatsen som ett sätt att gynna den redan omfattande svenska vapenexporten.

”Sverige får nu visa upp sina Jasplan i Medelhavet och rädda det projektet genom att locka fram nya kunder. När det finns pengar att tjäna måste man ställa sig frågan: Till vilken grad och på vilket sätt ska vinstintressen få vara en del av sådana utrikespolitiska beslut?” skriver forskarna.

”Vill man skydda civila liv borde Sverige stå upp för en värld där det inte är de största vapenhandlarna som sitter i FN:s säkerhetsråd och fattar beslut över vilka länder som ska invaderas.”
Skribent

Rickard Asplund
08 559 24 558
rickard.asplund@friatider.se
Fler artiklar
Omodererat: Fria Tider ansvarar ej för innehållet nedan
Twingly
Bloggar om denna artikel

* Länka hit och pinga din blogg hos Twingly! Då får du en länk tillbaka från oss!

Add this in the html page where you want the widget:
Twingly Blog Search link:http://www.friatider.se/rt-om-sveriges-deltagande-i-kriget Bloggar om denna artikel


and this just before the ending body tag:


By using this widget you agree to the Terms of use.
Help | Feedback
17 kommentarer

1.

Jag är övertygad om att regeringen sitter och läser röstresultaten i webbtidningar typ sexpressen och aftonhoran,svd etc. och röstar sedan efter dessa opinionsundersökningar, tyvärr ändras resultaten titt som tätt av tidningarna själva så någon större tillförlitlighet är det nog inte.
Hasse den 6 april 2011 kl 10:16 Svara
2.

Svensken Dag Hammarskjöld var FNs generalsekreterare för 50 år sedan. Då engagerade sig Sverige i kongokrisen med bla en kontingent J29, Flygande Tunnan. Även om USA är inblandat har FN medgivit aktioner för att skydda civilbefolkningen. 50 år sedan är historia, men betyder fortfarande mycket för många svenskar. Man engagerar sig i FN, även om det kan verka fel. Att NATO nu har en ledande roll i aktionen beror på att ingen annan klarar av den ledningsfunktionen. Alternativet har varit att USA ensamt har gjort det. Det är därför alldeles för enkelt att säga att Sverige går i USAs eller NATOs ledband. Fredsskapande samverkan som Partnerskap för fred är också något som har ”gamla rötter”. Ryssland deltar också i den verksamheten, varför man får ta RTs inlägg som en politisk markering då Ryssland inte vill slå ut Gadaffi. Jag själv är emot vår inblandning i Libyen då jag är övertygad att det inte leder till en bättre värld utan bara ger oss själva problem. Vi får väl se vad det blir!
'Svenne' den 6 april 2011 kl 08:24 Svara
*

FN var tvunget att ta kommandot då det börjar bli lite för hett för Barry Soetoro hemma i USA då han startade allt detta utan kongressens medgivande. Om inget annat så visar ju detta krig vilken bluff al-Qaida är: när det gäller att kuva och skrämma upp befolkningarna i USA och europa och plocka bort deras friheter så är de fienden nummer ett, men i Libyen så är de jättebra och ska beväpnas till tänderna! al-CIAda indeed…
1776 den 6 april 2011 kl 09:18 Svara
3.

SD är emot detta! Sen tycker jag att ”cattis laska” är en äcklig och ful shemale!
Raggarsvin den 6 april 2011 kl 03:01 Svara
4.

nu får säpo göra nåt, innan det är försent. ingen slump att muslimska brödraskapet tar makten i land efter land!

vad är detta egentligen? använde google översättning- verkar som sverige och europa har sleeping cell som vänar på direktiv att agera.

http://www.youtube.com/user/polatalemdar4#p/a/u/2/qAhc5qQpCUY

snart blir vi nog alla grillade, de verkar riktigt bittra nu. helt klart det kommer hända nåt!

var bara en slump att jag hittade denna youtubekanal när jag letade efter om nån muslim var arg för vi sände jasplan. dom verkar redan bestämt sig….
varning varning den 6 april 2011 kl 02:27 Svara
*

Hur kan man få allt detta översatt?
Trötter den 6 april 2011 kl 10:43 Svara
5.

NATO-krigandet är inget annat än ett exempel på alla folk- och landsförräderier eliterna hålls med.
Silver den 6 april 2011 kl 01:29 Svara
6.

alla kan slänga in boken i valborgmässoelden.

vill 7 klövern kriga kan det lätt fixas under 1a majelden, ger nog mer än om lars vilks gör en teckning

kunde vara fint med en jättestor grönbok som syns i elden på soliden från skansen. svt kan väl inte dölja i livesändningen. filma när boken brinner..

detta är en rekordeligt fruntimmer.
http://www.youtube.com/watch?v=_LCLDjPNpf4&feature=player_embedded#at=113
valborg den 6 april 2011 kl 00:59 Svara
7.

Hoppas inblandade svenskar vet vilka de egentligen krigar för, eller viktigare, vilka de inte krigar för(det svenska folket). Detta är på gränsen till förräderi!
pkgulag den 5 april 2011 kl 23:49 Svara
8.

”Riksdagen, å sin sida, anser att den agerar utifrån ett folkligt mandat.”

Folkligt och folkligt. Alla idioter följer såklart den linje media förespråkar. De få svenskar som kan tänka själva intar en mer skeptisk och kritiskt frågande inställning till utländskt deltagande i inbördeskriget i Libyen. Idioterna är så klart i majoritet, vilket riksdagsmännen som annars skulle vara arbetslösa självfallet är glada över.
Stormtrooper den 5 april 2011 kl 23:20 Svara
*

Den indirekta demokratins längd på 4 år mellan varje val är detsamma som skendemokrati. När politiker hävdar att de har folkligt mandat så talar de halvsanning eller ljuger.
Arge Surfarn den 6 april 2011 kl 00:55 Svara
9.

Länk! Länk till RT!
MartinA den 5 april 2011 kl 23:03 Svara
*

vadå för länk, bara trycka på Youtube?
pkgulag den 6 april 2011 kl 00:11 Svara
*

http://www.rt.com är hemsidan…om det var det du syftade på
Sverige Fritt den 6 april 2011 kl 07:28 Svara
10.

Vad jag finner anmärkningsvärt är att V inte gillar militär närvaro i Afghanistan men här röstade man i Riksdagen för svensk militär närvaro i Libyen!

Var det för att man inte ville rösta som SD kanske ;) eller vad var orsaken Ohly till att ni är så ologiska?

Kom inte dragandes med USA och imperialism bara därför att även l Libyen så var det amerikanarna som drog igång det hela så det kortet funkar inte!

Imperialism förresten? Varför ska jag ärva skulder som har gjorts av mina förfäder? Jag har inte intervenerat ett enda land eller bedrivit rovdrift på dess resurser för egen vinning eftersom jag inte var född när imperialismen härjade som värst!

Logiskt sett om du framhärdar Ohly om imperialism så är du lika skyldig till att miljontals människor fick sätta livet till pga Stalins paranoida psyke och hans maktfullkomlighet!

Eller?
Lars-Ivar Carlsén den 5 april 2011 kl 22:31 Svara
11.

Folkligt mandat ja…det är väldigt tjocka väggar som skiljer riksdagen åt från verkligheten på gatan utanför.
Anonym den 5 april 2011 kl 22:30 Svara
*

Felet med systemet är att vi bara kan rösta för, och aldrig mot. Därför har vi samma 7-10 paketlösningar att rösta på en dag vart 4:e år, årtionde efter årtionde. Är det så konstigt att partierna skiter i oss? Trögheten i systemet är enorm.
Curator den 6 april 2011 kl 04:16 Svara

Lämna ett svar

– skickat med Google Verktygsfält"

Inga kommentarer: