söndag 10 april 2011

Jordbrukare stämmer kemijätten Monsanto - Fria Tider

Jordbrukare stämmer kemijätten Monsanto - Fria Tider: "Jordbrukare stämmer kemijätten Monsanto
Publicerat 9 april 2011 kl 19:19
Kemijätten Monsanto vars patenterade gener finns i 95 % av alla sojabönor och 80% av all majs som produceras i USA, har stämts av en grupp amerikanska jordbrukare, fröodlare och jordbruksorganisationer.

Monsanto har gjort sig känt för att tillämpa patenträtten på ett aggressivt och absurt sätt.
När modifierade fröer blåst från Monsantos åkrar till näraliggande bönders åkrar, har storföretaget trakasserat bönderna och anklagat dem för patentintrång.

Monsanto har speciella ”fröspioner”, som letar efter genetiskt förändrade plantor på bönders åkrar i syfte att kunna stämma dem. Hittills har kemijätten stämt hundratals bönder av den här anledningen och fått 15 miljoner dollar i ersättning för ”patentintrång” från dem.

Stämningen mot Monsanto syftar till att ogiltigförklara kemi- och läkemedelsföretags patent samt att domstolen ska proklamera att Monsanto inte i framtiden kan stämma bönder för patentintrång när dess genetiskt förändrade fröer förflyttas med vinden och slår rot på böndernas mark.

I stämningen förkunnas att de fördelar som Monsanto hävdar med de genetiskt förändrade växterna, det vill säga att avkastningen ökar och användningen av bekämpningsmedel minskar, inte stämmer, och att nackdelarna och riskerna är stora. Monsantos patent på genetiskt manipulerade växter uppfyller därför inte kravet på ”förbättring” som är nödvändig för patent i USA, och ska därför ska förklaras vara ogiltiga.

För att ta Monsantos alfalfa-frön som exempel så är det resistenta ogräsmedlet Roundup, som också tillverkas av storföretaget. De flesta växter dör av Roundup medan de modifierade alfalfaväxterna överlever vilket gör att odlare kan spruta åkrar med Roundup. Problemet är användningen av ogräsmedel ökar dramatiskt, när man kan spruta åkrarna ohämmat.

Substansen glyfosat som Roundup baseras på, sprids i miljön när genetiskt manipulerade grödor tillåter att man använder högre halter ogräsmedel. Glyfosat tros bland annat orsaka non-Hodkins lymfom, DNA-skador och immunsuppression. Den höga användningen av ogräsmedel gör även att resistenta superogräs uppkommer och sprider sig explosionsartat.

Dan Ravicher på Public Patent Foundantion Foundation som företräder jordbrukarna säger att det är i Monsatos intresse att i ett längre perspektiv eliminera odling av naturliga fröer så att företaget kan få ett monopol på all matförsörjning.

Monsanto förnekar giltigheten i stämningen och säger att den är falsk och missledande. Det är för det mesta omöjligt att göra någon oberoende forskning på Monsantos produkter eftersom företaget förhindrar forskare att få tillgång till information som skulle kunna användas till en oberoende bedömning av deras fördelar och risker.
Omodererat: Fria Tider ansvarar ej för innehållet nedan
Twingly
Bloggar om denna artikel

* Länka hit och pinga din blogg hos Twingly! Då får du en länk tillbaka från oss!

Add this in the html page where you want the widget:
Twingly Blog Search link:http://www.friatider.se/jordbrukare-stammer-kemijatten-monsanto Bloggar om denna artikel


and this just before the ending body tag:


By using this widget you agree to the Terms of use.
Help | Feedback
26 kommentarer

1.

Sånt här tycker jag är viktigt för framtidens partier att beakta. Lobbying och storföretags utnyttjande av rättssystemet måste radikalt begränsas.
Slasher den 10 april 2011 kl 15:00 Svara
2.

Tack Fria Tider till att ni skriver om annat också, och inte bara invandringen.
Monsanto är ondskan i företagsform, och är nog ganska tätt samarbetande med personerna bakom NWO.

Blir lika förbannad varje gång jag läser om det.
Roger den 10 april 2011 kl 14:45 Svara
*

Ja, sånt som NWO och konspirationsteorier verkar närmast vara tabu på PI. Inte bara vägrar dom att skriva om sådant, utan dom varnar även dom som kommenterar. Kanske folk rent av blivit avstängda där för att ha skrivit en gång för mycket om NWO. Hade dom nämnt Alex Jones vid namn så hade dom väl rykt direkt.
Robin Shadowes den 10 april 2011 kl 20:53 Svara
3.

Som vanligt så skiter de värdelösa miljöpartisterna i sånt här som är riktiga miljöproblem. De är mer intresserade av att jaga vanliga bilister pga co2-bluffen, införa genusdagis och gulla med illegala invandrare.

När det gäller storföretag så lämnar de oftast walkover. Bekvämare att leka åsiktspolis och ge sig på vanliga små medborgare istället och bygga vidare på NWO-samhället(De röstade tex för att bomba i Libyen under Nato-flagg :O).
mbla den 10 april 2011 kl 00:02 Svara
4.

Det räcker med att kolla in dokumentären Food Inc 2008. Där finns alla fakta och svar.
Jöns den 9 april 2011 kl 23:55 Svara
*

Lästips pocketboken Den hemlige kocken

http://www.hemligekocken.se/
Nolo den 10 april 2011 kl 00:37 Svara
5.

Jag vill göra redaktionen uppmärksammad på ev fel i texten:

”…80% av allt korn som produceras…”

Ska det inte vara ”majs” istället för ”korn”?

”Så modifierade fröer blåst från…”

Ska det inte vara ”Då” istället för ”Så”?

Om någon vet var på nätet man kan hitta dokumentärer om Monsanto, så får ni gärna gå in på min blogg och skriva adressen i någon av kommentarerna.
Johan Björnsson den 9 april 2011 kl 22:44 Svara
*

Alex Jones har material om Monsanto
SVT visade en timmes dokumentär om Monsantos härjningar i Indien och hur dom blev utsparkade därifrån
R Ericsson den 10 april 2011 kl 00:16 Svara
o

Alex Jones är ”controlled opposition”. Dokumentären om Monsanto fanns på sprword.com förut i alla fall.
Anonym den 10 april 2011 kl 12:48 Svara
6.

MONSANTO är så nära LUCIFER som man kan komma.
R Ericsson den 9 april 2011 kl 21:44 Svara
7.

Hoppas de vinner mot Monsanto detta monsterföretag, dock får de akta sig då Monsanto köpt up Xe som tidigare hette Blackwater…

Monsanto Now Owns Blackwater (Xe)
http://www.darkgovernment.com/news/monsanto-now-owns-blackwater-xe/
SIC den 9 april 2011 kl 21:42 Svara
8.

Vi köpte vår villa vintern 04/05 och när vi flyttade in den 1 april så såg jag små söta skott över nästan hela tomten och till min fasa så såg att på hela tomten så växte det kirskål (kärrs)det växte till och med så jävla dant att det växte ini väggen på grannens uthus. nu skulle det till växtgift ogräsättika köptas in i ren okunskap detta har bara temporär effekt. sedan införskaffades Roundup garden skapligt,Avans 330 bättre, Roundup Max (pulver) skapligt, men sedan så kom jag över en dunk Roundap BIO den dödade hela träsgården och nu har jag för första gången börjat på en ny gräsmatta utan kärrs så jag säger att Monsantos Roundap BIO är en vinnare.
cellen den 9 april 2011 kl 21:40 Svara
*

Jaha? Och detta gör Monsanto och deras sjuka beteende bättre eller?
Nationalist den 9 april 2011 kl 22:19 Svara
*

När folk ska ovetande snaskar på grönsaker med denna kemikalie i så är de säkert överförtjusta i hur effektivt den har ihjäl ogräs. Monsanto har tidigare producerat DTT, PCB och ”Agent Orange” som alla var helt ”ofarliga” för människor.
GG den 9 april 2011 kl 22:39 Svara
*

Ät direkt ur påsen och bli machopotent
Pulver den 10 april 2011 kl 00:40 Svara
*

Kanske skall de förhållandevis fåtal miljoner människor som överlever in i framtiden, när en mycket stor del av mänskligheten helt enkelt kommer att dö ut (oförmåga till reproduktion i tillräcklig omfattning, sjukdomar, epidemier, svält, matförgiftningar etc.).
De överlevande kommer väl förmodligen att anse att det var någonting gott och bra, att jordens befolkning (äntligen) minskades drastiskt…..och endast de med tillräckligt starka och friska, och en särskild slags genuppsättning, kunde stå emot alla genmodifierade grödor och annan mat.
Anonym den 10 april 2011 kl 20:07 Svara
9.

Tack Fria Tider för att ni tar upp detta!

Svineriet som Monsanto bedriver har sedan jag fick höra talas om det för ett par år sedan, irriterat och oroat mig nästan lika mycket som mina andra två hjärtefrågor (islamiseringshotet och den dysfunktionella mångkulturalistiska ideologin).

Detta är bara ett av de små stegen mot helvetet på jorden där individen kommer att ägas och totalregleras av stater och stora företag. EU är ett annat av dessa steg.

Detta är urspårad tokliberalism i sin prydno och samtidigt den mest totala totalitarism man kan tänka sig – att äga koden till livet! Sinnessjukt! Bojkotta Monsanto!

Kolla även
http://www.barometern.se/ledare/monsanto-har-ett-morkt-forflutet-och-skapar-en-dyster-framtidsbild%28882350%29.gm
LP den 9 april 2011 kl 20:39 Svara
10.

Kan tilläggas att monsanto har en fristad i Sverige för att prova sina nya frankensteingrödor. Om inte de gröna var så upptagna med att släppa in så många MENA som möjligt kanske de hade haft tid att ägna sig åt att stoppa GMO istället?
Gekko den 9 april 2011 kl 20:01 Svara
*

Har dom? Var då?
Nationalist den 9 april 2011 kl 20:03 Svara
o

http://hejdagmo.se/2010/06/02/faltforsok-med-gmo-vaxter-i-sverige-2010-kristianstad-lomma-svedala/
olle den 9 april 2011 kl 22:14 Svara
+

Tack för länken. Rubbat.. men så blir det ju med vår knähundsregim: Dom skiter i människor, dom skiter i miljön, dom skiter i om vi har en framtid på sikt, allt dom bryr sig om är pengar och makt.. Dom säljer sig till vem som helst för att få det.
Nationalist den 9 april 2011 kl 22:23 Svara
*

Dom gröna är kulturmarxister och bryr sig lika lite om miljön som feministerna bryr sig om mussarnas förtryckta kvinnor. Sannolikt att dom dessutom redan är medvetna om det och med på noterna.
Robin Shadowes den 9 april 2011 kl 22:00 Svara
11.

Säga vad man vill, men ibland behövs myndigheter för ett ingripande! Advokater kan prata, men den verklighet som omfattas av skadorna kan inte pratas bort.
'Svenne' den 9 april 2011 kl 19:56 Svara
12.

Bara det faktum att mat manipuleras visar att vår värld är galen. I tusentals år har vi ätit det naturen själv har producerat, eller så har vi odlat det naturen skapat.

Företag som Monsanto ska krossas till oigenkännlighet.
Farliga Tankar den 9 april 2011 kl 19:32 Svara
*

Absolut. Tron att vi kan lyckas bättre än naturen och står utanför eller ovan den istället för lever i den är ett tecken på avgrundsjup mentalsjukdom.. Att man totalt och fullkomligt tappat kontakt med verkligheten.

Vi har utvecklats i samklang med andra arter, med vår föda och vår omgivning, om vi börjar rubba på detta genetiskt kan det gå precis hur illa som helst.
Nationalist den 9 april 2011 kl 20:05 Svara
o

Skulle rekommendera alla att läsa:

http://www.pubpat.org/osgatavmonsantofiled.htm
GG den 9 april 2011 kl 20:07 Svara

Lämna ett svar

– skickat med Google Verktygsfält"

Inga kommentarer: