onsdag 20 april 2011

Lago kräver besked om flyktingfrågan - Södertälje - www.lt.se

Lago kräver besked om flyktingfrågan - Södertälje - www.lt.se: "* Annons privat


Ons 20 april 2011


Lago kräver besked om flyktingfrågan 'Det här är oerhört viktigt för Södertälje'

Kommunalrådet Anders Lago (S) begär överläggningar med regeringen om den ökade flyktingströmmen till Södertälje.
– Det är helt orimligt att vi tar emot nästan lika många flyktingar som Stockholm, säger Lago.
Relaterat
Artikelbilder

Fotograf: LT-arkiv

Flyktingströmmen till Södertälje ökar igen efter en viss avmattning. Samtidigt som arbetslösheten fortsätter att öka i kommunen. Detta kunde LT berätta om i början av veckan.

Nu begär kommunstyrelsens ordförande Anders Lago en överläggning med de ministrar som handlägger de frågor som berörs av flyktingpolitiken – bostadsminister Stefan Attefall, integrationsminister Erik Ullenhag, migrationsminister Tobias Billström och arbetsmarknadsminister Hillevi Engström.
– Vi trodde att flyktingströmmen hit minskat men när den nu åter ökar måste regeringen göra något. Det är helt orimligt att vi tar emot näst mest flyktingar i landet och nästan lika många som Stockholm, säger Lago.

Detta drabbar och påverkar övrig verksamhet i Södertälje i form av bostadsbrist, ökade socialbidrag, nya kostnader för arbetslöshetsprojekt, ökat tryck på förskolor och skolor.
– Situationen i flera av Södertäljes skolor är mycket ansträngd. Av samtliga elever i kommunens grundskolor kommer 17 procent inte att gå nio år i svensk grundskola och många av dem saknar dessutom erfarenhet av skolgång i Irak. Södertälje behöver regeringens och statens stöd för att ge dessa barn och ungdomar en bra start i sitt nya hemland. Här skulle vi kunna få hjälp från forskare och pedagoger, säger Anders Lago.

Han hoppas att överläggningarna ska kunna äga rum så snart som möjligt.
– Allianspartierna, liksom V och MP, står också bakom uppvaktningen. Det här är oerhört viktigt för Södertälje, säger Anders Lago.

Läs mer i onsdagens pappers-LT. Köp och läs den digitalt här.
Roland Pettersson roland.pettersson@lt.se
Publicerad 07:28
Textstorlek 1 2 3
Tipsa Skriv ut

Stäng

Facebook /logger/logger?type=SOCIALNETWORK_SHARE&site=www.lt.se&network=Facebook&a=1.1177638 Twitter /logger/logger?type=SOCIALNETWORK_SHARE&site=www.lt.se&network=Twitter&a=1.1177638

►► Prenumerera på LT

►► Köp digitalt lösnummer här

* 18 Kommentarer

Senaste kommentarerna:
Kommentera
Äldsta kommentar överst
Senaste kommentar överst
Skrivet 20 apr 2011 07:47 Leniann (Ej registrerad)

Tälje borde ha anställt Lago och N.Kino som promotors tidigt 2000tal, avlönat de rikligt för den misär vi idag har i staden, sent ska syndarn vakna, en ohållbar sits i vården, dagisverksamhet, skola och det väldigt mycket tack vare ert budskap till flyktingar/invandrare för lite drygt 7-8år sedan, då lät det annorlunda 'vi ska såklart räcka ut vår hand och erbjuda det skydd och den trygghet alla människor förtjänar'..
Anmäl
Skrivet 20 apr 2011 08:17 SpearHead (Ej registrerad)

Som man bäddar får man ligga!

Den här importen har ju pågått sedan mitten av 70-talet.

På den tiden fick Södertälje bidrag från staten för flyktingmottagningen.

Redan då kunde man emellertid räkna ut att det skulle bli problem med så många utomeuropeiska kulturer på ett ställe.

Men Sossarna skall ju vara bra på återställarpolitik!

Så snälla Lago!

Kan du inte återställa den här stan som den såg ut omkring 1970?

För övrigt kvittar det nog om vi tar emot mer eller mindre 'Flyktingar' till den här stan.

It´s to late anyway!
Anmäl
Skrivet 20 apr 2011 08:34 Bjarne Ritzén (Ej registrerad)

Det var som tusan!
Har Lago äntligen vaknat men att han har så stor självinsikt så att han förstår att det är hans (Van)styre av kommunen som skapat denna situation är väl för mycket att hoppas på.
Anmäl
Skrivet 20 apr 2011 08:54 Nina (Ej registrerad)

Hoppas att regeringen för en gångs skull lyssnar på Södertäljes politiker. Anders Lago, vi är många som stöttar dig i ditt arbete.
Anmäl
Skrivet 20 apr 2011 09:03 Bad (Ej registrerad)

Flyktingfrågan har gått överstyr,ingen vill ta ansvar här längre.Facit av det som sker i Sverige har Finland sett,och finska folket röstade därefter.
Anmäl
Skrivet 20 apr 2011 09:13 Argus (Ej registrerad)

Anders Lago har naturligtvis rätt, problemet är bara att sittande regering knappast har uppvisat någon större känsla för vadsom är rimligt i andra frågor, så varför göra ett undantag för denna?
Anmäl
Skrivet 20 apr 2011 09:23 anakin (Ej registrerad)

Visst tycker alla partier i Södertälje samma sak som Lago? Det är tråkigt att regeringen inte fattar någonting om Södertälje.
Anmäl
Skrivet 20 apr 2011 10:21 Linus (Ej registrerad)

Anders Lago har helt rätt. Regeringe måste våga ta debatten om vad som händer med samhället och alla människor. vi måste ändra system!
Anmäl
Skrivet 20 apr 2011 10:29 gl (Ej registrerad)

Mannen kanske bara försöker sig på en fin sorti från politiken här i stan.
Anmäl
Skrivet 20 apr 2011 10:33 OP (Ej registrerad)

Bad (Ej registrerad) skrev:



Flyktingfrågan har gått överstyr,ingen vill ta ansvar här längre.Facit av det som sker i Sverige har Finland sett,och finska folket röstade därefter.

Finland bevisar en sak, nämligen att Rasistiska partier kan frodas i länder där knappt några invandrare bor. Det är både jättekonstigt, och dumt. För Finland är i skriande behov av ung arbetskraft som tar över efter att de finska fyrtiotalisterna går i pension.

Anmäl
Skrivet 20 apr 2011 10:55 Telgebo (Ej registrerad)

Jag hoppas regeringen lyssnar på Lago denna gång. Men ser man tillbaka på hur mycket de har brytt sig om hans ansträngningar i denna fråga förut blir man ju inte direkt hoppfull.

Tack, Lago, för att du har orkat kämpa så länge som du ändå har gjort!
Anmäl
Skrivet 20 apr 2011 11:06 En mamma (Ej registrerad)

Men varför denna kovändning????
Vad har plötsligt blivit så fel i den framarbetade politiken och stadens hårt förstörda reformer??
Det här är ju precis det som Anders Lago velat hela tiden, och nu ska allt plötsligt ändras... beror detta på det kommande skiftet av arbetsplats, beror detta på att Anders plötsligt insett att han redan har förstört våran stad och tänker försöka göra sig ett 'gott ansikte' innan han avgår????
Hoppas du är nöjd med dina val, och hur staden blivit efter dina 'framgångar i BLINDO'
Anmäl
Skrivet 20 apr 2011 11:26 Bad Burrito (Ej registrerad)

Bad (Ej registrerad) skrev:



Flyktingfrågan har gått överstyr,ingen vill ta ansvar här längre.Facit av det som sker i Sverige har Finland sett,och finska folket röstade därefter.

OP (Ej registrerad) skrev: Finland bevisar en sak, nämligen att Rasistiska partier kan frodas i länder där knappt några invandrare bor. Det är både jättekonstigt, och dumt. För Finland är i skriande behov av ung arbetskraft som tar över efter att de finska fyrtiotalisterna går i pension.

Du har fel där. Finnarna ser vad som händer i Sverige och i resten av västvärlden och dom har röstat så att de tänker inte vänta tills det blir för sent.
Anmäl
Skrivet 20 apr 2011 11:39 Contempt (Ej registrerad)

Det är klart att det inte finns något intresse från andra komuner att ta emot flyktingar! Det säger väl sunt förnuft!
Anmäl
Skrivet 20 apr 2011 11:39 Anders Berglund (Ej registrerad)

Herr Lago

varför kan du inte se varje person som en individ som bidrar till samhället, se deras egenskaper och värdesätta dom som personer. Det berikar det svenska samhället och berikar även dig om du vågar öppna dig för dom. Kan man inte se det är man inget annat än en rasist.

Eller hur var det ni brukade säga i erat parti?
Anmäl
Skrivet 20 apr 2011 11:50 Calle Grundkvist (Ej registrerad)

Bad (Ej registrerad) skrev:



Flyktingfrågan har gått överstyr,ingen vill ta ansvar här längre.Facit av det som sker i Sverige har Finland sett,och finska folket röstade därefter.

OP (Ej registrerad) skrev:



Finland bevisar en sak, nämligen att Rasistiska partier kan frodas i länder där knappt några invandrare bor. Det är både jättekonstigt, och dumt. För Finland är i skriande behov av ung arbetskraft som tar över efter att de finska fyrtiotalisterna går i pension.

Empiriska undersökningar i USA visar att nettoskatten för en invandrare där är minus 1,1 miljon kr. Och det är i USA som har minimal offentlig sektor och världens bästa integration. I Sverige är dessa siffror mångtalig högre. Av invandrarna i Sverige är ca 50 procent förvärvsarbetande och dessa kan omöjligt bära kostnaderna för den resterande halvan. I Storbritannien räknar man med att invandrigen inte bidragit nämnvärt till tillväxten (runt 0,1% av BNP), och där består större delen av invandringen av arbetskraftsinvandring.

Slutsats: empiriska data talar tydligt emot att invandring från utomeuropeiska länder skulle lösa problemet med en åldrande befolkning. Däremot kan det finnas moraliska incitament.
Anmäl
Skrivet 20 apr 2011 11:59 Sven-Olof Järn

Många av de kommetarer som skrivs här visar på dåligt minne hos skribenterna.
De politiska företrädarna i Södertälje, från höger till vänster, har tidigare uppvaktat alliansregeringen i detta ärende. Tydligt var, att det inte var högprioriterat ärende enligt regeringen.
Att försöka vinkla det till att Lago vill få fin sorti är löjligt. Läs artikeln utan 'filterglasögon'. Det står att allianspartierna, liksom V och MP, står också bakom uppvaktningen.


– skickat med Google Verktygsfält"

Inga kommentarer: