torsdag 7 april 2011

Talibanerna höll i kniven | Ledarsidan | SvD

Talibanerna höll i kniven | Ledarsidan | SvD: "Talibanerna höll i kniven

5 april 2011 kl 02:00, uppdaterad: 7 april 2011 kl 06:22

Pastor Terry Jones och hans lilla sekt förtjänar verkligen förakt. Men han ska inte göras ansvarig för attacken på FN och mordet på svenske Joakim Dungel, något man tyvärr kan få intryck av i rapporteringen.

Under påståenden som att det var ”koranbränningen som utlöste den dödliga attacken” (TT 3/4) ligger ett rasistiskt synsätt. Tankefiguren bygger på att muslimen, för det första, är så djupt religiös att varje förolämpning är outhärdligt kränkande, och för det andra, saknar möjlighet att kontrollera sin vrede.

Det är bekanta resonemang. Svarta har påståtts inte kunna kontrollera sexualdriften, till exempel. Den människosynen leder till tron att en pastor från andra sidan jordklotet utlöser islamiskt raseri. Mördarna själva anses inte förmögna att bära ansvar för att en svensk får halsen avskuren.
Artikeln fortsätter...

Som om det fördomsfulla i resonemanget inte vore illa nog leder också denna föreställning till att andra motiv för attacken döljs eller förminskas.

En titt på talibanernas officiella, engelskspråkiga nyhetssajt Voice of jihad (www.shahamat.info) återställer perspektiven. Här är mordet på svensken bara en av de drygt tjugo attacker man skryter om den dagen, mot allehanda mål. Trots att websajten visar att talibanerna hänger med i vår tids sociala medier, gör den också tydligt att de anser sig bedriva ett krig som pågått i mer än tusen år – långt innan det fanns något FN, USA eller något exemplar av koranen där att elda upp. Terrorn utförs ändå. Glöm inte det.

En svensk – Magnus Johansson hette han – har tidigare halshuggits av jihadister. Hans brott var att gästarbeta som kock i oljeindustrin i Saudiarabien. Ledaren för terrorattacken beskrev senare hur det gick till.

”Samtidigt fann vi en svensk otrogen. Broder Nimr högg huvudet av honom och lade det vid entrén, så att det kunde beskådas av alla som gick in och ut. Vi fortsatte sökandet efter otrogna och skar halsen av dem vi fann.”

Det var 2004. Då visste ingen vem pastor Terry Jones var.

*
*

Per Gudmundson Ledarskribent

08-13 50 00 per.gudmundson@svd.se

Fler artiklar av skribenten Blogg

– skickat med Google Verktygsfält"

Inga kommentarer: