lördag 30 april 2011

Tillskottet: 600 somalier på väg till Borlänge - Fria Tider

Tillskottet: 600 somalier på väg till Borlänge - Fria Tider: "Tillskottet: 600 somalier på väg till Borlänge
Publicerat 30 april 2011 kl 18:23
Migrationsöverenskommelsen mellan alliansen och Miljöpartiet får anade konsekvenser i Borlänge. Sedan tidigare bor där en stor mängd somalier som nu väntar på att få flyga hit sina släktingar.
0
0
Retweet
0
Pusha

Det var i slutet av februari som regeringspartierna och Miljöpartiet presenterade sin migrationspolitiska överenskommelse.

Överenskommelsen går ut på att säkerställa framtida hög invandring till Sverige, samt att gynna de invandrare som gömmer sina identitetshandlingar.

I Borlänge, Dalarna, bor det redan många somalier. Av dem är hälften analfabeter, men det avskräcker inte Jan-Olof Lundberg, kommunens samordnare för mångfald och integration.

- Den nuvarande arbetskraften kommer med största sannolikhet inte att räcka till. Men vi i Borlänge har möjlighet med de nysvenskar som finns, säger Jan-Olof Lundberg till Dala-Demokraten.

Av de nyanlända som kom till Borlänge under förra året var 93 procent från Somalia, uppger Dalarnas Tidningar.

Snart kommer det att komma ännu fler. 600 somalier räknar man minst med.

Det som möjliggör de nya somaliernas ankomst är just alliansens och Miljöpartiets överenskommelse tidigare i år.

- Det ställer krav på mottagningsapparaten, på förskolor, skolor, instegs- och nystartsjobb. Både vuxna och barn kommer. Konkret handlar det om pengar i budgeten för att möta behoven. Det kan vara bekymmersamt. Men vi styr inte detta. Det styrs av lagar och förordningar, det är fri bosättning, säger det miljöpartistiska kommunalrådet Nils Gossas.

Hans partivän Mikaela Waltersson, som gör anspråk på språkrörsposten, förklarade redan i februari varför den migrationspolitiska överenskommelsen är så viktigt för Sverige.

– Vissa grupper från till exempel Somalia har svårt att återförenas med hela familjen. Och där är vi överens om att vi ska hitta en lösning på problematiken, sade miljöpartisten Mikaela Waltersson då till Sveriges Radio.

Men Borlänge är inte den enda staden i Sverige som påverkas av politikernas nya giv. Katrineholm, söder om Stockholm, kommer att ta emot över 300 somalier i sommar.
Skribent

Rickard Asplund
08 559 24 558
rickard.asplund@friatider.se


– skickat med Google Verktygsfält"

Inga kommentarer: