onsdag 13 april 2011

Vi bör städa upp på hemmaplan först | Brännpunkt | SvD

Vi bör städa upp på hemmaplan först | Brännpunkt | SvD: "Vi bör städa upp på hemmaplan först

12 april 2011 kl 19:48, uppdaterad: 13 april 2011 kl 07:48 REPLIK | Hädelselagar

Det är tveksamt om västvärlden kan lära ut något som vi själva inte till fullo begripit eller implementerat.

Cecilia Wikström

Självklart ska vi stå upp för yttrandefriheten, fördöma länder som stiftar så kallade hädelselagar och värna människors rätt att utöva och leva enligt den trossåskådning de bekänner och den de har valt. Kring detta är vi helt överens.

I en debattartikel av Christina Doctare med flera framförs denna ståndpunkt tydligt, men ändå verkar artikelförfattarna anse att de enda som är förmögna att göra detta är kristna européer eller i alla fall västvärlden (Brännpunkt 10/4). Deras udd riktas helt mot muslimska länder.

Jag menar att vi kunde börja med att städa upp på vår egen europeiska bakgård innan vi kritiserar länder utanför EU.
Artikeln fortsätter...

Hädelselagstiftning ska bestridas och hot mot yttrandefrihet ska bekämpas oaktat var dessa företeelser äger rum. Alla som tror på den sekulära staten och vill värna demokratiska principer måste bistå i kampen. De bestialiska mord i Pakistan på människor som fört denna kamp – Shahbaz Bhatti och Salmaan Taseer – måste självfallet fördömas i de allra skarpaste ordalag.

Även om vi alltid måste vara tydliga med att fördöma övergrepp så måste vi förbli klarsynta och avstå från att svartmåla den muslimska världen i breda svepande penseldrag. Inte heller ska vi låtsas som att den kristna världen inte har några egna problem med yttrandefriheten.

Doctare och hennes medförfattare tycks helt ha missat de omfattande problem vi har inom EU. Liberala krafter såväl i den kristna som i den muslimska världen måste verka för respekt för yttrandefriheten. Det är däremot tveksamt om västvärlden kan lära ut något som vi själva inte till fullo begripit eller implementerat som gällande lag i våra medlemsstater. Låt mig ge några konkreta exempel.

Den 23 juli 2009 antog den irländska regeringen en hädelselag som innebär att om en person säger eller offentliggör ”något skymfande eller förolämpande mot något som hålls heligt av någon religion” kan denna person få upp till 25 000 euro i böter.

Enligt en färsk studie från Freedom House konstateras att Greklands yttrandefrihet inskränks av hädelselagar som bland annat innebär att tidningar och annan tryckt media kan beslagtas om man anklagats för att ha förolämpat kristendomen eller en annan känd religion. I Grekland har dessa lagar lett till att konstnärer och andra artister självcensurerar sig själva, enligt studien.

I samma studie kritiseras ytterligare ett EU-land, Polen, för sin hädelselag som förbjuder ”förolämpningar av religiösa känslor”. Freedom House menar att denna vaga skrivelse öppnar upp för inskränkningar av den polska yttrandefriheten och uppmuntrar till självcensur.

Med bakgrund av dessa exempel måste vi inse att vi själva inom EU har problem att säkra yttrandefriheten. Ska vi i Europa med trovärdighet kunna tala om behovet av att avskaffa blasfemilagar måste vi gräva där vi står och rensa rent på vår egen bakgård.

CECILIA WIKSTRÖM (FP)

EU-parlamentariker

*
*

Dölj kommentarer (170 st)
DISQUS...
Gilla Dislike

*

Community
Disqus

* Logga ut
* About Disqus

Glad you liked it. Would you like to share?

Facebook

Twitter

* Share
* No thanks

Sharing this page …

Thanks! Close
Visar 10 av 175 kommentarer
Sortera efter: Prenumerera via e-post Prenumerera via RSS
0 new comment was just posted. Visa

*

bud [Moderator] 2 minuter sedan
Grundproblemet är väl det starka tryck som islamisterna har på 'vanliga' muslimer och den starka kopplingen mellan religion och politik(se ex.vis Saudiarabien, Iran)
Nazismen hade ju liknande saker för sig.
Anmäl
Redigera Svara Svara
*

Calle Segerstedt [Moderator] 26 minuter sedan
Ditt vad är taget. Nationalsången är ratad på en himla massa skolor numera. Här följer några få exempel: Hammarkullsskolan, Sjumilaskolan, Angeredsgymnasiet, Burgårdens Utbildningscentrum, Skäggetorpsskolan, Albäckskolan i Hultsfred, hjälmstaskolan, Vallentunaskolan, Backaskolan, Bergsjöskolan, Bergums skola, Bjurslättsskolan, Björsaredsskolan, Bläseboskolan, Emmaskolan, Eriksboskolan, Römosseskolan, Gunnilseskolan, Gärdsmosseskolan, Hjällboskolan, Gårdstensskolan, Kristinaskolan, Kunskapsljuset, Långmosseskolan, Lövgärdesskolan, Nytorpsskolan, Rannebergsskolan, Rävebergets skola, Tretjärnsskolan, Trädgårdsgärdesskolan, Vättleskolan, etc etc in absurdum. Skickar du över pengarna, eller stoppar du dem bara där munnen sitter?
Anmäl
3 personer gillar det här. Gilla Svara Svara
*

KYH45 [Moderator] 13 minuter sedan

– skickat med Google Verktygsfält"

Inga kommentarer: