onsdag 18 maj 2011

Kryss i taket – en vettig debattartikel i Sydsvenskan « Politiskt Inkorrekt

Kryss i taket – en vettig debattartikel i Sydsvenskan « Politiskt Inkorrekt: "Kryss i taket – en vettig debattartikel i Sydsvenskan

TERRORISM Per Bauhn, professor i praktisk filosofi vid Linnéuniversitetet, skriver i dagens Sydsvenskan om den märkliga företeelse som kallas svensk rättsäkerhet.

Per Bauhns debattinlägg kommer som ett svar på Ulf Ahlströms, rådman vid Kristianstads tingsrätt, artikel ett par dagar tidigare, där rådmannen förfasades över att amerikanska specialstyrkor dödade Usama bin Ladin i den pakistanska staden Abbottabad.

Den rakryggade professorn skriver idag:

Ulf Ahlström menar att rättssäkerheten åsidosattes när Usama bin Ladin dödades i sitt pakistanska gömställe.

[..]

Om Ahlström och andra är angelägna att skydda oskyldiga, så borde de inse värdet av att bin Ladin är oskadliggjord. Det var han, inte de som använde våld mot honom, som utgjorde ett hot mot oskyldiga.

[..]

Den som leder ett terrornätverk kan inte vara oskyldig. Den som för ett orättfärdigt krig mot oss har genom själva krigföringen avgjort skuldfrågan.

En sak att glädjas åt är att bin Ladin inte greps i Sverige. Då hade man kunnat befara att utredningen lagts ned med hänvisning till brist på spaningsuppslag, och att han sedan fått stanna, eftersom man inte hade kunnat utlämna honom till ett land där han riskerade dödsstraff.

Ungefär som mulla Krekar i Norge, tidigare ledare för terrorgruppen Ansar al-Islam, som trots att han bedöms vara en säkerhetsrisk inte kan utvisas. Det är den sorts rättskipning vi får när lagen separeras från rättvisan.

PrintFriendlyShare
2011-05-17, 13:24 (uppdaterat 2011-05-17, 13:26) | Kategori(er): Debatt, Terrorism
Gilla Dislike

and 18 others liked this.

Community
Disqus
Skriv en ny kommentar
Logga ut
@setovis
35 kommentarer 394 gillar received
Dela på
Visar 30 av 44 kommentarer
Sortera efter: Prenumerera via e-post Prenumerera via RSS


huggorm 56 minuter sedan
Per låter som en av få vettiga personer som tillåts tala. Krig mot oss (vi är en del av västvärlden) mord på civila mm. Låter inte som en person som förtjänar en rättegång!
1 person gillar det här.

Talibananas 2 timmar sedan
'när lagen separeras från rättvisan', en fin sammanfattning. OBL:s skuldfråga var oomtvistad.
4 people gillar det här.

argdansk 2 timmar sedan
Ser gärna mera från Baun - och gärna oftare också. Han är vettig, professionell och ärlig.
3 people gillar det här.

Strega_L 5 timmar sedan
Ibland blir jag tvungen att skaka lite extra på huvudet eftersom jag just då har lite svårt att tro på det jag läser.
Detta är ett sånt fall!

Värsta är att jag riskerar permanenta hjärnskador på allt detta huvudskakande...
6 people gillar det här.

Talibananas 53 minuter sedan som svar till Strega_L
Dock bättre än att nicka som en nickedocka till medlöpare av den massivt floskulösa hjärntvätten som vidlåder den förhärskande politiken och journalistiken, som dess stortrutade megafoner mästrar, näpser och brännmärker oliktänkande med.

Mannenpagatan 7 timmar sedan
Per Bauhn har kommit med obekväma sanningar förr och här är ett program från p1:s Filosofiska rummet. I diskussionen, som går under benämningen 'Medborgarandan i mångkulturen' menar Bauhn, som är emot den normativa mångkulturalismen, att vi riskerar en balkanisering i det mångkulturella samhället.
Och talar om risker med särrättigheter och för stort utrymme för olika religiösa grupper. Han precis som de övriga debattörerna är överrens om att segregationen och enklaviseringen kommer öka i mångkulturens spår.

Gammal vänster media, så det är fint inlindat, men är väl värt att lyssna på:
http://static.sr.se/Laddahem/P...
5 people gillar det här.

mattias 7 timmar sedan
Tycker PI missade ett nyckelstycke i artiklen:'Per Bauhn pratar om ”naiv formalism”. Men rättssäkerhet handlar inte om formalism. Den finns för att staten, massmedierna och den allmänna opinionen ibland har fel. Att staten inte ska straffa oskyldiga är sedan mycket lång tid en grundläggande princip i den västerländska civilisation vi säger oss värna.'

hk 8 timmar sedan
Har skrivit en otroligt bra bok 'Till Frihetens Försvar'. Köp!!
3 people gillar det här.

Askguden 8 timmar sedan
Ett citat som PI inte tog med, vilket var synd, var en klockren analys av rättssystemet.

'I den juridiska världen är ingen, inte ens Hitler, Pol Pot eller bin Ladin, skyldig förrän en domstol har sagt så. Men detta är en legal fiktion, inget annat. '

Klart att USA gjorde rätt, men det tycker uppenbarligen inte alla dessa PK-personer som genomsyrar vårt samhälle.
1 person gillar det här.

MagicThunder 8 timmar sedan
Kors i taket att denna artikel ens får publiceras...

All heder till författaren.
17 people gillar det här.

fleshcutter 8 timmar sedan
- Where did they find Bin Laden?
- In Abbottabad.
- Talk about a bad (Abbottabad) place to hide!
7 people gillar det här.

MatsD 9 timmar sedan
Det finns ju fler alternativ mellan det som Per Bauhn målar upp - antingen avrätta utan rättegång eller vandra som en fri man på Sveriges gator. Jag sörjer inte Bin Ladin men principen att förklara någon skyldig och sedan utmäta dödsstraff på detta sätt är urholkar rättsstaten och man hamnar lätt på ett sluttande plan.
1 person gillar det här.

Nogger White 1 timme sedan som svar till MatsD
Bin Laden var en fientlig befälhavare för illegala kombattanter, och som sådan nedkämpades (inte 'avrättades') han som sig bör vid påträffandet. Fienden sköts. Slut. Frågor? Höger vänster om, marsch! Kulturmarxistiskt hårklyveri och gaggande upphör!

Begreppet 'rättsstat' är ungefär lika relevant som begreppet 'blåbärsris' vid diskussioner om strid och terrorism. Skulle Bin Ladin ha behandlats som en vanlig fredstida brottsmisstänkt med civilmedborgerliga rättigheter (något han alltså inte var) så är Bauhns skräckscenario med Bin Ladin som fri man på Sveriges gator tyvärr inte bara ett möjligt alternativ utan rent juridiskt formellt det sannolika alternativet, om han hade sökt asyl här. Eller vad är det för tredje alternativ mellan krigshandling och fullständigt korrekt svenskt juridiskt förfarande du söker? För du vill väl inte ut på ett sluttande plan? :P


PIOst [Moderator] 7 timmar sedan som svar till MatsD
Ingen av oss var på plats i Abbottabad. Vi vet inte exakt hur händelseutvecklingen förlöpte. De som deltog i räden har dessutom munkavel.

Intressant är dock att Per Bauhns artikel överhuvudtaget publicerades i Sydsvenskan.
10 people gillar det här.

argdansk 2 timmar sedan som svar till PIOst
Du har helt rätt i detta - ingen av oss var där - vi kan bara vara tacksamma för det resultatet. Om svenska militärer skickats dit, hade sossarna säkert krävt att de bara fick ta bilder.

Konstigt att Sydsvenskan, som ju är ökänd för sitt PK-slickeri, tog in denna artikel. Särskilt med tanke på att jag blockades från att kommentera på samma blaska för att länka till PI??
3 people gillar det här.

Argusögat 8 timmar sedan som svar till MatsD
'Live by the sword, die by the sword'...

Sjukt, var ordet...!
2 people gillar det här.

Argusögat 9 timmar sedan
Kudos till dig, Per Bauhn - har själv funderat över hur det skulle gått till om man hittade honom i Sverige...? Det hade säkerligen slutat med att Carl Bildt fått agera medlare så att Bin Laden skulle kunna gripas oskadad - för ingen är ju dömd innan det bevisats, eller hur...? Sedan skulle BL fått gå i terapi hos någon KBT-terapeut, för att sedan väljas in i BRÅ, som hedersdoktor och FMV (Försvarets Materielverk) som beslutande organ...

Att han får stanna i Sverige är ju självklart då han efter att ha beordrat självmordsbombningen i Stockholm, nu även har anknytning till landet - samt att utlämna honom vore ett brott mot de mänskliga rättigheterna då mycket tyder på att han då skulle fängslas, utan chans att någonsin kunna bedriva sitt värv igen...

Sjukt, var ordet...!
12 people gillar det här.

nilm 9 timmar sedan
Jag tycker absolut att ni ska läsa Per Bauhns ursprungsartikel i SDS. Den är riktigt bra. Det var denna artikel som startade debatten.

http://www.sydsvenskan.se/inco...
1 person gillar det här.

kalle008 9 timmar sedan
Det finns ett starkt behov av en niy institution i Sverige:

SUnda-Förnufts-Ombudsmannen , SUFO
16 people gillar det här.

HOTET från ISLAM (Klicka här) 9 timmar sedan
Per Bauhn, det namnet känner jag igen, tror han har sagt självklara saker förr.
3 people gillar det här.

hk 8 timmar sedan som svar till HOTET från ISLAM (Klicka här)
Läs boken 'Till frihetens försvar'. Fantastisk!
1 person gillar det här.

Marzanice 9 timmar sedan
Det trodde jag inte om NÅGON från Linnéuniversitetet, kul att åtminstone EN där har råg i ryggen.
8 people gillar det här.

stefan101 10 timmar sedan
Finns en annan figur i samma blaska, heidi avellan, som inte är så rolig att läsa, tycker att vi kollektiv i hela sverige ska ta på oss skulden för vad en taxichaffis i budapest behagar kläcka ur sig.....
3 people gillar det här.

argdansk 2 timmar sedan som svar till stefan101
SDS har fått ny vd - han kommer från fack-pressen, så kanske han röjer ut i PK-leden, så Sydsvenskan, Kristianstadsbladet, etc kan bli riktiga tidningar i stället för PK-murvel-nästen.
1 person gillar det här.

Knut_Zweistein 10 timmar sedan
Bravo Bauhn, han är så nära icke-PK man kan vara i en värld fylld av PK.Bauhn, han är så nära icke-PK man kan vara i en värld fylld av PK.
7 people gillar det här.

Sanningen vinner 10 timmar sedan
Det var ord och inga visor. Rakt på sak bäste Herr Professor Bauhn!!

UBL har ju i flertalet intervjuer hävdat att muslimer Ääälskar döden och ser döden som ett sätt att uppnå nästa lyckonivå. Jag är beredd att erkänna Amerikanernas storartade respekt för att ha levererat UBL till hans önskade nivå i livets kedja. UBL har nått platsen där han nu inte kan mörda 10,000-tals människor längre, utan han får nöja sig med våldtäkt på 72 st småflickor.
27 people gillar det här.

knoll2 10 timmar sedan
Skönt med rakryggat folk som vågar säga som det är.
14 people gillar det här.

medborgare 10 timmar sedan
'lagen separeras från rättvisan'

Tyvärr alldeles för sant.
10 people gillar det här.

Anna Svensson 10 timmar sedan
i Sydsvenskan av alla tidningar - hoppas de fortsätter att ta in objektiva inlägg
14 people gillar det här.

aryballus 10 timmar sedan
Utmärkt analys, märkligt att den får ventileras i öppen media.
16 people gillar det här.

Trackback-länk

– skickat med Google Verktygsfält"

Inga kommentarer: