torsdag 16 juni 2011

Professionella antirasister i norsk miljonhärva - Fria Tider

Professionella antirasister i norsk miljonhärva - Fria Tider: "Professionella antirasister i norsk miljonhärva
Publicerat 16 juni 2011 kl 20:36

Norge. En stor bedrägerihärva håller på att nystas upp av norsk polis runt Norges motsvarighet till Expo - SOS Rasisme. Organisationen anklagas för att ha lurat den norska staten på miljoner kronor i bidrag genom att hitta på falska medlemmar.
Gilla på Facebook

Utredningen om medlemsbedrägeri och missbruk av skattepengar i den norska antirasistiska organisationen SOS Rasisme har nu hamnat på ekobrottsmyndighetens bord.

- På inrådan av riksåklagaren har jag begärt ett möte med Ekobrottsmyndigheten för att få deras bedömning om det finns skäl till åtal, säger barn- och familjeminister Audun Lysbakken till Dagbladet.

- Vi har också bett om att få ett möte med SOS Rasisme för att upprätta en återbetalningsplan, fortsätter Audun Lysbakken.

År av fusk
SOS Rasisme har i flera år redovisat ett större medlemsantal än vad man egentligen haft, allt för att få mer bidrag från den norska staten. Sammanlagt ska det under åren 2007-2009 röra sig om minst 5,2 miljoner norska kronor. Det är den summan som Audun Lysbakken kräver att SOS Rasisme betalar tillbaka.

Dokumentationen från SOS Rasisme är mycket bristfällig och norska myndigheter kan därför inte säga hur antirasisterna spenderade tiotals miljoner förra året.

- Jag förväntar mig att ekobrottsmyndigheten får tillgång till alla de dokument de behöver från SOS Rasisme, säger Audun Lysbakken.

SOS Rasisme nekar
SOS Rasisme själva menar att de inte gjort någonting fel, utan hävdar att det pågår en kampanj mot organisationen. Organisationens ledning vägrar dock att visa någon detaljerad redovisning för vad som hänt med pengarna, något de är skyldiga till i och med att de erhåller ekonomiskt stöd från staten.

Tidningen Dagbladet avslöjade redan i oktober hur organisationen använt sig av fiktiva personer som inte existerar i folkbokföringen och Dagens Næringsliv uppmärksammade de påhittade medlemssiffrorna redan 2006.

Grundaren kritisk
Det är inte bara norska myndigheter och norska skattebetalare som är kritiska mot SOS Rasisme och deras sätt att sköta verksamheten. Organisationens grundare Khalid Salimi påstår i P4 Oslo att han blev utsparkad från organisationen sedan den togs över av kommunister som hyllar Josef Stalin och Mao Tse Tung.

- Det är en paradox att fler utlänningar troligtvis är medlemmar i Fremskrittspartiet än i SOS Rasisme, säger Khalid Salimi.
Skribent

Rickard Asplund
08 559 24 558
rickard.asplund@friatider.se


– skickat med Google Verktygsfält"

Inga kommentarer: