onsdag 15 juni 2011

Världsmästarna bojkottas av biblioteken « Politiskt Inkorrekt

Världsmästarna bojkottas av biblioteken « Politiskt Inkorrekt: "Världsmästarna bojkottas av biblioteken

TABU Bra och viktiga böcker ska finnas på biblioteken. Det är en demokratifråga. Folkbibliotek har funnits ända sedan 1799, och de kom till för att alla, oberoende av ekonomi, skulle få tillgång till litteratur.

”Världsmästarna – När Sverige blev mångkulturellt” är en mycket välskriven bok av pseudonymen Julia Caesar. Boken säljer bra och har fått stor uppmärksamhet på nätet. Nu visar det sig att en majoritet av landets bibliotek vägrar köpa in den.
Lektörsomdömen

Biblioteken anlitar lektörer som recenserar böckerna. Recensionerna används som underlag vid val av inköp. Från Bibliotekstjänst sida:

”Våra lektörer är ämnesexperter med gedigen formell utbildning och stor kompetens. De rekryteras bland lärare, bibliotekarier och andra med specialkompetens. Lektörerna skriver sina recensioner efter fasta instruktioner.

Instruktionerna kallas lektörs-PM. Läs Lektörs-PM (.pdf)”

Jan Bärmark har skrivit lektörsomdömet för Världsmästarna:

Världsmästarna är en 435 sidor lång indignerad insändare om hur Sverige tack vare hycklande politiker med en ”patologisk godhet” sålt ut vårt land till invandrare som plundrar, våldtar och berövar oss vår kultur. Genom ”snyftjournalistik” skall vi mer eller mindre tvingas till denna ”extrema” massinvandring. Retoriken i boken är också den extrem. Den är extremt onyanserad. Det är oklart vad pseudonymen Julia Caesar (journalist och krönikör på Snaphanen) skulle ha gemensamt med den humoristiska och intelligenta skådespelerskan Julia Caesar. Bokens närmaste läsekrets torde vara sympatisörer till Sverigedemokraterna.
/Jan Bärmark

Inte världens bästa recension precis. Den är till och med raljant i tonen. Följer han verkligen instruktionerna i lektörs-PM?

Boken finns på 33 bibliotek i Sverige. Märkligt kan tyckas med tanke på Bärmarks text. Men det är inte alls märkligt. Förmodligen har personalen på de biblioteken inte läst Bärmarks text. Bärmarks lektörsomdöme har nämligen ersatt ett tidigare omdöme skrivet av lektören Per-Åke Walton. Walton skrev så här:

Huvudspåret i Världsmästarna är kritik av islamism och av svensk invandringspolitik. Det finns frågor om kostnader, antalet invandrare jämfört med andra EU-länder, möjligheterna att anpassa och assimilera dem i det svenska samhället, asylsökande och passlöshet, analfabetism och kriminalitet, frågor som faller utanför ramen för politisk korrekthet för svenska politiker och svenska journalister. Världsmästarna i godhet, som Julia Caesar rubricerar de svenska beslutsfattarna, har genom sin valhänthet skapat ”ghetton”, etniska enklaver i våra tre storstäder, dit alltför många asylsökande har sökt sig. Enligt henne har yttrandefriheten krympts ganska drastiskt, vilket har tvingat henne att ge ut den föreliggande texten på eget förlag. Julia Caesar är journalist till professionen och har tidigare publicerat ett flertal krönikor i dansk press.
/Per-Åke Walton

Någon på Bibliotekstjänst tyckte tydligen inte om Waltons mer neutrala och sakliga omdöme. Var det kanske för många bibliotek som köpte in boken? Bärmark fick uppdraget att recensera samma bok. Om Bärmark också hade skrivit en neutral och saklig recension, hade ytterligare en lektör fått uppdraget då?

Cavatus på bloggen Aktualia har engagerat sig i detta och har flera ”rapportörer” som rapporterar om försöken att få olika bibliotek att köpa in Världsmästarna. En rapportör har varit i telefonkontakt med Jan Bärmark som bland annat har sagt att ”han inte förstår varför just han har satts att recensera boken, då det inte är hans ämnesområde”.
Tidningsrecensioner

Utöver lektörer förlitar sig biblioteken även på tidningsrecensioner innan de beslutar om inköp. Inte så lyckat kanske när det gäller vissa böcker.

Från Världsmästarnas baksidestext:
”Världsmästarna är en faktabaserad granskning av hur den mångkulturella politiken har förändrat Sverige. Det är den granskning som massmedia borde ha gjort men inte gör. Boken innehåller en obarmhärtig uppgörelse med den egna yrkesgruppen – författaren är journalist med lång erfarenhet av medievärlden.”

Boken blev, inte så förvånande, mottagen med dånande tystnad i medievärlden. En enda tidning har skrivit om den. Den ”recensionen” stod Pär Fagerström i Dalarnas Tidning för. Det var egentligen ingen recension, snarare en uppkastning.

Han börjar med att citera en fiktiv karaktär från ett TV-program som han just har sett.
”Våra länder och raser invaderas.”
och fortsätter
”Samma idéer uttrycks i boken Världsmästarna”

Fagerström går så långt att han betecknar boken som ”öppen rasism”. Recensionen blev hårt kritiserad i kommentarerna från läsarna. Recensionen är av någon anledning nu bortplockad. Förmodligen för att tidningen skämdes över både den urusla texten och de kritiska kommentarerna som följde.

Det som gör det hela extra pikant är att Per Fagerström inte bara är en representant för media. Han har även ett förflutet inom politiken. Pär Fagerström var ingen mindre än Olof Palmes pressekreterare 1973-1976

Utdrag från Världsmästarna sidorna 39, 40, 75:

När Örjan Wallqvist vandrade upp till radiochefen med listan över chefer till det nybildade TV2 i oktober 1968 noterade Olof Rydbeck ”Den var röd, den här”. Men i sak hade han inga invändningar. Istället hade han och Olof Palme samma strävan – att samla hela den svenska etermedieverksamheten under en hatt och låta den växa till en ointaglig fästning, en stat i staten med
uppgift att skola lyssnarna/tittarna i vänsterns ideologi. Att bereda marken för kommande politiska beslut i den socialdemokratiska regeringen var en av etermedias viktigaste uppgifter…

…Palme förvandlade radio och TV till politiska vapen i den socialdemokratiska regeringens tjänst. Inte minst barnprogrammen blev en arena för inskolning av barnen i socialistiskt tänkande…

…Inför valet 1985 försökte den socialdemokratiske statsministern Olof Palme hålla flyktingfrågan utanför valrörelsen, sannolikt för att den inte kunde förväntas generera några röster:

- Vi ska inte diskutera sånt.

Det kanske inte precis är sånt som en före detta pressekreterare till Olof Palme vill läsa.

Ett utlåtande från en lektör som har recenserat en bok utanför hans ämnesområde samt en enda undermålig recension av en person som själv, i mer än ett avseende, är part i målet är alltså vad biblioteken grundar sina nej på när de vägrar köpa in Världsmästarna.
Finns Världsmästarna på ditt bibliotek?

Till höger är en karta över de kommuner som har Världsmästarna på något av biblioteken i kommunen.

Om inte ditt bibliotek har boken så kan du be att dom köper in den. Cavatus som har engagerat sig i detta låter hälsa:

”Gå till dit lokala bibliotek och kräv att de köper in boken Världsmästarna. Ni kommer att få problem, men ge inte upp. Ni kan hänvisa till att den finns på många andra bibliotek. I Stockholm är det lång kö för att få låna den. Så snälla ni, ta upp kampen för yttrandefriheten. Ni får gärna mejla mig och rapportera om hur det går! cavatus(at)gmail.com”

För att ge mer tyngd åt ditt inköpsförslag, finns en lista på de bibliotek som har boken i skrivande stund samt det gamla lektörsomdömet att skriva ut här. Där finns även 40 läsarrecensioner från Adlibris sida.

På Affes statistikblogg kommer kartan uppdateras fortlöpande.

Per Fagerströms recension på PI
PrintFriendlyShare
2011-06-11, 19:12 (uppdaterat 2011-06-11, 19:29) | Kategori(er): Inrikes

Disqus

Gilla
Dislike
and 23 others liked this.

Skriv en ny kommentar

Obligatorisk: Please login below to comment.

Visar 30 av 135 kommentarer
Sortera efter: Prenumerera via e-post Prenumerera via RSS


foxel 06/12/2011 09:05 PM
Den gode Jan Bärmark har tyuvärrr fått allt om bakfoten! Men vem törs gå ut offentligt och höja boken till skyarna!

farsartat 06/12/2011 08:25 PM
Beställde den via Adlibris. Är ca 40 sidor in boken nu. Jag kan meddela...att det lilla jag läst, så är den mycket fängslande och jag ska fortsätta att läsa den i veckan.
3 people gillar det här.

foxel 06/12/2011 08:02 PM
Jag har försökt att få ett par av vårt lands ledarskribenter läser denna ypperliga bok som sannolikt är skriven av en fd chefredaktör.Möjligen har jag lyckats med en av dem! Hittar inga sakfel förutom att förf. påstår att Bildt regeringen var en 3 partiregering( de var fyra,m,fp,c kd)För övrigt är allt tal om rasism gripet ur luften.
En av de viktigaste böcker som getts ut i vårt land de senaste 50 åren!
7 people gillar det här.

niklasr 06/13/2011 12:12 PM som svar till foxel
Tror du missuppfattat vad eliten anser att rasism är.

Det har inget med raser eller sådant att göra utan en rasist är en person som kritiserar elitens beslut att importera en mängd oidentifierade människor till Sverige för att eliten anser att dessa inte kan ta hand om sig själva i sitt eget land utan det måste vi göra (vem som egentligen är rasist låter jag historien avgöra).

isacstar 06/12/2011 07:52 PM
Kan inte stava heller, biblioteken ska det vara:)

isacstar 06/12/2011 07:50 PM
Fick boken förra veckan. Beställde den dock på nätet. Ska kika om våra biblotek i min stad har den inne.
Det är många på kö som vill låna boken av mig i alla fall.
3 people gillar det här.

affekson 06/12/2011 07:15 PM
På Börssnack pågår en ganska livlig diskussion om detta.
http://borssnack.di.se/disecon...

Linnea144 06/12/2011 02:38 PM
En tanke som slog mig: alla de böcker som finns på hundratalet språk, i alla fall på Stadsbiblioteket i Göteborg och säkert på deras filialer i norr. Vem har granskat dem? Vem vet vilken propaganda som döljer sig där? Hur många lektörer kan tigrinja, somaliska, romani etc?
Härligt i alla fall med denna praktiska kampanj där vi alla kan göra något. Om alla vi här gör en liten insats, kommer det att få stor effekt. Dessutom hjälper det mot den stress vi alla upplever,att få jobba handfast och praktiskt.
Onödigt påpekande men ändå: var alltid korrekt och hövlig.
5 people gillar det här.

terylene 06/12/2011 02:38 PM
Jag har bett min bibliotek att beställa in böckerna när jag ville låna och de inte kunde erbjuda mig boken att låna. Efter någon månad kom böckerna in och jag kunde låna dem. Inga problem. Sedan såg jag att det var ganska lång kö på böckerna efter mig. :-)

Om ni får problem - tryck till och ge inte upp!
21 people gillar det här.

Linnea144 06/12/2011 02:24 PM
Donera till mitt bibliotek menade jag i föregående inlägg. Nu skall jag beställa boken, och har de den inte, då erbjuder jag mig att skänka den. Jag skall undersöka vidare hur det förhåller sig med gåvor till bibliotek. Återkommer.
Förresten, om nu denna bok anses vara så 'rasistisk', vilket den inte är , förstås. Hur kommer det sig då att det finns några ex på Stadsbiblioteket Göteborg av en viss tysk herres bok, som heter ungefär 'hur jag kämpade'?
5 people gillar det här.

Linnea144 06/12/2011 02:20 PM
Köpte två ex vardera av 'Världsmästarna' och 'Fler ministrar borde gråta'. Det ena ex:et är för mig och för utlåning i bekantsskapskretsen. De andra hade jag tänkt donera,men har i sanningens namn inte vågat. Nu fick jag råg i ryggen.
Köp ett ex du också, för att stötta Julia!
11 people gillar det här.

manne1234 06/12/2011 02:05 PM
Jag har testat mitt lokala statsbiliotek. Jag har bland annat bett dom ta hem böcker skrivna av Robert Spencer. De hävdar bara att inget annat bibliotek har dom böckerna. Däremot så tar de gärna in missvisande socialistiskt dravel. Om man köper en bok och donerar den till ett bibliotek, är biblotanterna skyldig att lägga upp boken för utlåning? Är det någon som vet hur reglerna är?
3 people gillar det här.

Linnea144 06/12/2011 02:39 PM som svar till manne1234
Jag skall kolla. Återkommer. Tack för tipset om Spencer.

Strandsatt 06/12/2011 01:35 PM
Jag håller på och läser boken just i detta nu, och den är jätteintressant! Ena stunden skrattar man och andra gråter man.
Pinsamt att kritikerna försöker få detta till någon slags nazipropaganda. Go Julia!
15 people gillar det här.

Svea2009 06/12/2011 12:54 PM
En annan bok som gick samma öde till mötes var Ögonblick i själva verket, skriven av pseudonymen Bam Eson Claar och gavs ut på 90-talet på eget förlag. Boken var omöjlig att låna på biblioteken. Jag vill minnas att jag köpte den på sverigedemokraternas hemsida. Författaren jobbade som chef på ett antal flyktingförläggningar på 90-talet då Sverige fick ta emot festfixaren Bengt Westerbergs tsunami av 'flyktingar' från forna Jugoslavien. Kan varmt rekommendera denna bok. Om det nu går att få tag i den.
8 people gillar det här.

Berlin91 06/13/2011 01:06 AM som svar till Svea2009
En till bra bok är 'Nomad' av Aaysan Hirsi Ali. Hon beskriver islam inifrån och förklarar varför invandrare från afrika inte integreras i ett västerländskt samhälle. Hon är själv somaliska och har bra insikt, samtidigt som hon är välutbildad och gör skarpa jämförelser.

Hon flydde från somalia pga tvångsäktenskap, bodde i Holland men fick fly till USA efter ett dödshot från islamister pga filmen Underkastelse som hon gjorde tillsammans med Theo van Gog (som mördades pga filmen av en islamisk extremist).

Boken är verkligen läsvärd! och finns på alla bibliotek eftersom författaren är svart och boken är tjock så pk-isterna...
show more
3 people gillar det här.

Tallfot 06/13/2011 01:49 AM som svar till Berlin91
Är det översatt till Svenska?

Berlin91 Yesterday 12:07 AM som svar till Tallfot
Ja, det är den.

Tallfot Yesterday 01:19 AM som svar till Berlin91
Taget! Länk till köpplats?
(Jag har beundrat Aaysan Hirsii många år.=)

Linnea144 06/12/2011 02:26 PM som svar till Svea2009
Tack för tipset. 'Festfixaren', bra där!!
2 people gillar det här.

dahlem 06/12/2011 12:44 PM
En kollega till mig, som bor och arbetar i Helsingborg, försökte låna boken på Helsingborgs Stadsbibliotek!

Nej, den boken har vi inte!
Kan ni köpa in den då?

Hm, då får ni tala med Andersson....
som hänvisade till Petterson.....
som inte hade en aning....
men skulle tala med Lundström...
som skulle återkomma!

Vilket han gjorde....efter 3 månader....med beskedet....att pengarna var slut!

Varpå min kollega ringde upp kommunens ekonomiavdelning, som inte ens hade hört talas om någon
pengabrist hos Helsingborgs Stadsbibliotek.

Ny kontakt med biblioteket....som nu kunde meddela....att boken ansågs olämplig....och några ytterligare
diskussioner ville man inte ha...boken är olämplig....förstår ni...
show more
29 people gillar det här.

Tallfot Yesterday 01:21 AM som svar till dahlem
När jag gick i högstadiet tidigt 80'tal så skulle vi läsa en bok om en pojke i Cuba som hade fått det så bra så,efter Castros intåg. Den boken hade dom (men inte mig på lektionerna).

Reclaim 06/12/2011 12:43 PM
Den fanns på mitt bibliotek... Ska låna den :)
9 people gillar det här.

Tallfot Yesterday 01:22 AM som svar till Reclaim
Sjävlklart ska du läsa den!

R_T_Firefly 06/12/2011 12:00 PM
Med tanke på att man under 70-talet rensade ut BIgglesböcker för att de påstods vara reaktionära, konservativa och rasistiska så är det inte förvånande att Världsmästarna bojkottas av Biblioteken. För övrigt kan jag rekommendera Biggles och de övriga ungdomsböcker W,E Johns som underhållande hängmattelektyr. Lästa i kronologisk ordning för man en 20.000 sidor lång exposé över Europas och världens utveckling (1890-1967), sett ur bildad liberal engelsmans perspektiv. Till och med dagens feminister bör kunna finna näring ur Worrals (Biggles kvinnliga motsvarighet) envisa kamp mot manliga strukturer på 1940-talet...
Bibliotekarierna har en lång tradition som politiska censorer.
Fast å andra sidan...
show more
5 people gillar det här.

Linnea144 06/12/2011 02:42 PM som svar till R_T_Firefly
Bra tips. Kanske finns antikvariskt.
1 person gillar det här.

R_T_Firefly 06/12/2011 04:20 PM som svar till Linnea144
Finns på typ Tradera á några tior. Det är 96 Biggles och 20 Worrals & King så det tar sin lilla tid...

Linnea144 06/12/2011 05:26 PM som svar till R_T_Firefly
OK, sommaren är räddad. Saltvatten, varm klippa och 116 böcker... Härligt.
1 person gillar det här.

Robert 06/12/2011 12:00 PM
Jag är stolt ägare av boken, köpte den för nån månad sen. Rekommenderas varmt.
3 people gillar det här.

vahns 06/12/2011 11:46 AM
Har beställt båda böckerna nu. Världsmästarna har jag köpt, ska köpa den andra också.
Orkar inte läsa hela boken på en gång. Måste ta paus emellanåt.
Blir så fruktansvärt arg efter ett par kapitet.
Men ska bråka med biblioteket.
8 people gillar det här.

Reactions

foreningenbis 06/13/2011 04:14 PM
From twitter
RT @prakatana: Disskussion på bloggen Politiskt inkorrekt om inköp av boken Världsmästarna till svenska #bibliotek http://bit.ly/jkv1Uv
prakatana 06/13/2011 03:53 PM
From twitter
Disskussion på bloggen Politiskt inkorrekt om inköp av boken Världsmästarna till svenska #bibliotek http://t.co/XGrkptJ
MoonShineFox 06/11/2011 09:15 PM
From twitter
Men jösses! Censur much? http://t.co/Xo7U5U2
SusanneLehmus 06/11/2011 07:59 PM
From twitter
Världsmästarna bojkottas av biblioteken http://t.co/WfvIHBI via @AddToAny

Trackbacks

– skickat med Google Verktygsfält"

Inga kommentarer: