söndag 3 juli 2011

Nybyggarna tar med sig tuberkulos till Sverige « Politiskt Inkorrekt

Nybyggarna tar med sig tuberkulos till Sverige « Politiskt Inkorrekt: "Nybyggarna tar med sig tuberkulos till Sverige

Per Ramhorn (SD) frågar socialminister Göran Hägglund (KD) om obligatorisk hälsokontroll för invandrare. Se även Kamp mot ökningen av tuberkulosfall

SJUKDOMAR PI har tagit upp detta innan. I Sverige var TBC, tuberkulos (lungsot), i början av 1900-talet en fruktad folksjukdom och tre av fyra svenskar var smittade. Men redan på 1920-talet kom vaccinet och fallen minskade betydligt och var nästan utrotad mot slutet av förra århundradet. Tuberkulos klassas enligt smittskyddslagen som allmänfarlig sjukdom, och inträffade fall anmäls till smittskyddsläkaren i landstinget samt till Smittskyddsinstitutet (SMI).

Tuberkulos är fortfarande ett stort problem i Afrika och delar av Asien, och problemet förvärras av att sjuka med AIDS lätt drabbas. Även i Baltikum och Ryssland är TBC vanligt. Och med nybyggarna har vi nu fått tillbaka denna sjukdom. I Sverige finns inga krav på att asylsökande skall genomgå läkarundersökning, men det erbjuds frivilligt.

Under första halvåret 2010 rapporterades totalt 336 fall av tuberkulos i Sverige, vilket är 39 fler fall jämfört med samma period 2009. Ökningen utgörs av utlandsfödda och är direkt relaterad till invandringen från fattigare länder. Utlandsfödda är oftast smittade före ankomst till Sverige. Det kan dock inte uteslutas att viss smittspridning sker bland asylsökande även efter ankomst till Sverige på exempelvis flyktingförläggningar och liknande.

I en artikel i Läkartidningen i januari skrev tre läkare att det fanns risk för att Sverige kan komma att hamna i en svår situation där multiresistent och svårbehandlad TBC åter får fotfäste i landet.

Nu säger Gunilla Källenius, professor vid Karolinska institutet, att fallen ökar och bara i år väntas uppemot 700 fall upptäckas i Sverige.

Tidigare på PI

De senare års massinvandring av asylsökande har sjukdomen långsamt börjat öka igen och man ser även en betydande ökning av resistensproblematik. Ökningen av TBC sker främst bland utlandsfödda som smittats före ankomst till Sverige, men smittspridning ses även i Sverige.

År 2007 rapporterades 497 nya fall av TBC i Sverige. Den enskilt största gruppen utgjordes av personer med somaliskt ursprung. Tendensen har hållit i sig i Sverige efter detta med en ökning till 554 fall år 2008 och 643 fall år 2009. Det året inkluderas även tio fall som diagnostiserats i Sverige och som inte inkluderats i statistiken under tidigare år. Ökningen har fortsatt att bestå av utlandsfödda, speciellt från länder på Afrikas horn.

I Läkartidningens artikel beskriver läkarna ett patientfall. Senhösten 2008 sökte en ung kvinna vård på en vårdcentral i södra Sverige. Hon hade nyligen kommit som asylsökande från Somalia och hade bevär som tydde på TBC. Efter undersökning konstaterades TBC och behandling startade. Resultatet var dock ej det förväntade och ytterligare undersökningar visade att kvinnans TBC var resistent mot åtta olika tuberkulosmediciner. Ett och ett halvt år senare tog hon fortfarande dagligen fyra läkemedel, kända för kraftiga biverkningar. Behandlingen planerades fortsätta i ytterligare minst sex månader.

I artikeln föreskriver läkarna att man inför snar hälsokontroll av asylsökande från främst Somalia och vid symtom på TBC bör man alltid utgå från att somalierna bär på denna sjukdom. Man ser även stora risker för en allvarlig resistensproblematik, då hänvisande till kvinnan som redovisades i patientfallet.

”Antalet fall av tbc i Sverige har ökat kontinuerligt sedan 2003, men trots detta är Sverige fortfarande ett av de länder i världen som har lägst incidens. För 2010 var den 7,3 fall per 100 000 invånare och år jämfört med 6,9 2009. Ökningen beror helt på migrationsflödet från länder med hög incidens av tbc. 85 % av fallen var utlandsfödda personer, en grupp som har stått för en majoritet av rapporterade tbc-fall sedan 1992.

De flesta utlandsfödda personer som utvecklar tuberkulos har smittats i sitt hemland före ankomst till Sverige, men en del kan ha smittats på vägen hit och även efter att de kommit till Sverige. Under 2010 upptäcktes ett kluster av fall på en flyktingförläggning i Östergötland som troligen smittats på förläggningen (EPI-Aktuellt 16 september 2010). Detta visar på vikten av att alla nyanlända personer, även anhöriginvandrare, erbjuds hälsoundersökning tidigt efter ankomst till Sverige för att begränsa smittspridning i Sverige.”

Fakta

TBC är en väldigt smittsam sjukdom som sprids genom luften när människor med sjukdomen hostar, nyser eller spottar. Det sätter sig i lungorna, lymfkörtlar, skelett och tarm. Symptomen är feber, nattsvett, avmagring och trötthet. För lungtuberkulos även långvarig hosta. Alla som smittas utvecklar dock inte själva sjukdomen.
Relaterat

Tuberkulos och annat som tidningarna aldrig orkade skriva om
Detaljerad statistik för 2010 års fall av tuberkulos i Sverige
Smittskyddsinstitutet
Vårdguiden
PrintFriendlyShare
2011-07-02, 22:35 (uppdaterat 2011-07-02, 23:36) | Kategori(er): Inrikes

Disqus

Gilla
Dislike
and 9 others liked this.

Skriv en ny kommentar
Logga ut
@setovis
44 kommentarer 507 gillar received
Dela på
Visar 30 av 170 kommentarer
Sortera efter: Prenumerera via e-post Prenumerera via RSS


MMI 1 minut sedan
Nu kan man ju lugnt säga att sjukdomarna nybyggarna för med sig inte är det mest skrämmande för sjukdomar går ju bota men men mentaliteten finns inget bot mot dessvärre.

Vendela 10 minuter sedan
Politikernas välkomnande attityd mot de nya guda-
benådade entreprenörerna från outvecklade länder,
gör att TBC återigen ökar i Sverige.

Läkarkontroller för invandrare ska vara obligatorisk.
Frivilligheten ska bort. Det gäller en mycket allvarlig
sjukdom, och underkastar man sig inte läkarkontroll,
uppfylls inte kriteriet för att få stanna i landet.
Man förhandlar inte med misstänkta smittbärare.

Fick själv sjukdomen av invandrare på 70-talet.
Smittan kom den gången från Polen och i mitt arbete
i sjukvården kom jag i kontakt med sjukdomen.

TBC är en riktigt hemsk sjukdom och mot den hjälper
bara medicinering.

Den svenska flatheten mot mot människor från länder
...
show more
3 people gillar det här.

Bobby38 25 minuter sedan
Vissa läkare tar väldigt lätt tydligen på vår oro angående TBC och hur vi kan bli smittade. Ska vi ha något förtroende i fortsättningen i vad läkarna säger? Kan hända att till och med deras manualer i smittosjukdomar på universitet är politisk korrekta.

http://www.dt.se/familjvanner/...
1 person gillar det här.

Not2LateIHope 28 minuter sedan
Att utsätta den egna befolkningen för livsfara genom att inte tvinga invällarna att läkarundersökas är att jämföra med överlagt mord. Hägglund o resten måste bort, vi kan inte vänta till 2014. Kan inte tänka mig att våra grannländer vill ha våra TBC somalier på besök. Sverige är världsunik på många områden, vilket land skulle ens komma på följande:

- Ensamkommande vuxna ses som barn o får kosta miljarder/år
- Invandrare får strafflindring vid brott, oavsett brottets art och utvisas sällan
- Invandrare utan utbildning (läs analfabeter) ses som oerhörda resurser
- Invandrare har förtur till lägenheter, jobb etc
- Invandrare har rabatterad sjukvård,...
show more
5 people gillar det här.

Denoroligedemokraten 34 minuter sedan
Jag blir bara mer och mer rädd för 7-klöverns politiker ... Om du kommer från ett klansamhälle, med typ tusen års djup religiös indoktrinering, och är analfabet, så är chansen inte så stor att du solidariskt tänker: 'Hmm, det vore kanske bra att göra en läkarundersökning.'
4 people gillar det här.

Bobby38 39 minuter sedan

För ca en månad sedan var en artikel i Dalarnas tidningar om en familj med småbarn som var misstänkta av TBC och att de inte fick behandling i tid.
http://www.dt.se/nyheter/dalar...

Ni som har småbarn eller barnbarn - besök vårdcentralerna och kräv vaccination mot TBC. Prata med kompisar, vänner och bekanta att vaccinera sig. Ta det säkra före det osäkra. Sprid vidare!
5 people gillar det här.

Annelinnea 48 minuter sedan
Nej, det är inte sant! Vilken attityd från Göran Hägglund. 'Ursäkta, skulle du vilja genomgå en läkarundersökning? Vill du inte så bryr vi oss inte om du smittar ner befolkningen i ditt nya hemland.'
Verkligen skrämmande utveckling, att till och med folkhälsan offras i mångkulturens altare.
9 people gillar det här.

Prahad 23 minuter sedan som svar till Annelinnea
'I ditt nya hemland..' - det är väl det som skrämmer mest.
2 people gillar det här.

allemand 52 minuter sedan
Om du vill ha ett års visum till Ryssland måste du bl.a lämna negativt HIV-prov, gissa varför? Om du vill ha PUT i Sverige behöver du inte lämna någonting.
10 people gillar det här.

Snille 52 minuter sedan
KD-Socialministern verkar helt nonchalant och ryggradslös inför detta problem och kör de vanliga klyschorna. - Han är väl rädd för EXPO och DN kultur. Han är så långt från guvenör Schwarsenegger en politiker överhuvudtaget kan komma. Reinfeldt har också samma DN kultur 'frossa'. Med sin ryggrad av gummi arabicum.
5 people gillar det här.

novaspace 53 minuter sedan
Kanske vi får se en ny 'digerdöd' i Europa i framtiden.
4 people gillar det här.

Icefrontier 59 minuter sedan
Jag arbetar inom kriminalvården och har alldeles egen erfarenhet av TBC. Dvs jag blev smittad av en intagen. resultatet var en niomånaders kur med antibiotika under vilken jag inte fick äta någonting den första timmen varje morgon efter jag tagit medicinen. Resultatet magproblem i över ett halvår och ovisshet om jag är botad eller ej då det inte finns något egentligt sätt att testa om smittan är borta ur systemet. Det kan blossa upp om 40 år.
Så detta kan definitivt påverka och förändra Ditt liv.

Till saken hör att smittkällan arbetade/arbetar på pizzeria.

Kan vara värt att ha i...
show more
18 people gillar det här.

Prahad 15 minuter sedan som svar till Icefrontier
Nu när nybyggarna i allt större utsträckning kommer till arbetsplatserna bör en generell hälsokontroll införas för alla verksamma inom restaurang, barnomsorg, äldreomsorg, skola, sjukvård så vi slipper en farlig utveckling med olika främmande smittor som vi står oskyddade inför. Det är väl investerade pengar. På något sätt måste kooosinläkare fråntas möjligheten att utfärda friskintyg, för säkerhets skull.

Reclaim 1 timme sedan
Helt galet! VARFÖR har man inte obligatoriska tester? Det är för sjutton sunt förnuft!
11 people gillar det här.

HuginMunin 1 timme sedan som svar till Reclaim
Det är för att sunt förnuft är avskaffat i Sverige!
14 people gillar det här.

tenore36 1 timme sedan
Även denna självklarhet har jag påtalat flera gånger här på PI. Det värsta är dock att lyssna på socialministerns naiva ursäkter för regeringens undfallenhet. Givetvis måste denne SD-hatare också ge SD en gliring för deras 'omtanke om invandrarna'. Tidigare tycktes hr Hägglund vara en bra politiker, men hans alltmer hejdlösa angrepp på SD drar ner honom i dyn. Ett omval verkar faktiskt vara Sveriges bästa möjlighet att få bort honom.
Vi kan inte ha en så omdömeslös person på denna viktiga post.
15 people gillar det här.

philofobi 1 timme sedan
Jaha! Då kanske man dör i Tuberkulos nu då!
1 person gillar det här.

Essetsonly 1 timme sedan
Tänker på alla Svenska tjejer som konstant blir våldtagna på gatan nu.
8 people gillar det här.

frejja 2 timmar sedan
Nu hamnade det fel, skulle vara till Per Gunnarsson här nedanför. .
1 person gillar det här.

frejja 2 timmar sedan
Du har varit sjuksköterska i 20 år och kallar människor för riskavfall, då valde du nog fel yrke.
Och hur menar du att de ska hanteras?

HuldasKarin 1 timme sedan som svar till frejja
näää det var väl inte gemene man som avsågs utan somalier. Och de ska hanteras aktsamt eftersom de är stora risker med att smitta ner andra. Detta är ingen myt utan ren fakta.
12 people gillar det här.

Tourni 1 timme sedan som svar till frejja
Reagerade på just det här. Låt oss säga att det bästa vore att testa alla asylsökande som vistas i det här landet och hålla smittbärare borta från allmänheten. Hur vill du att detta ska hanteras? Som idag? Att naivt tro att de vill gå på undersökningen?
4 people gillar det här.

frejja 58 minuter sedan som svar till Tourni
Det jag reagerade på var att någon som jobbat inom vården kan uttrycka sig så respektlöst om andra människor.
Det vore väl bra om alla asylsökande fick genomgå en hälsokontroll, inte minst för deras egen skull eftersom de då kan erbjudas behandling för eventuell sjukdom.Jag vet inte om det är kostnaderna som gör att sådant inte sker idag.
Men att hålla smittbärare borta från allmänheten som du skrev, betyder det att de ska sitta i någon slags karantän?

Titta på statistiken här ovan så ser du att TBC minskar bland svenskar och inte ökar. Ökningen i Sverige beror mest på att för...
show more

Prahad 4 minuter sedan som svar till frejja
Frejja, du förstår säkert själv att man inte kan importera smittsamma sjukdomar i strid ström och hoppas att de inte biter sig fast bland befolkningen. Bara naivt och småkorkat. Allt började på 90-talet med huvudlöss, nu tros fenomenet så utbrett att det inte längre väcker några känslor. Sen är förvisso TBC en farlig farsot som ska bekämpas med alla medel, jaja, inklusive karantän, men det finns värre hälsorisker - ta t ex HIV. Andra länder för en strikt politik på detta område, men vad händer i Sverige? All vet svaret, Tyvärr.

gunnarkemppi 7 minuter sedan som svar till frejja
'Men att hålla smittbärare borta från allmänheten som du skrev, betyder det att de ska sitta i någon slags karantän?'

Asylsökande som visar sig bära på TBC vid hälsokontroll ska inte släppas in i landet utan sändas tillbaka till sitt hemland. Mycket beklagligt att det inte görs idag. Det borde ha högsta prioritet med tanke på aggressiviteten hos vissa stammar av bakterier. Vad vi kan göra är att hjälpa dem i deras hemländer. Men de ska absolut inte in i vårat land, som har haft en sådan kamp mot sjukdomen för inte så länge sedan. Min farfar dog i TBC när...
show more

gl40 32 minuter sedan som svar till frejja
Liten risk säger du. Hur vet du det?

Varg i Veum 44 minuter sedan som svar till frejja
Om nu det är så liten risk att bli smittad, varför klassas sjukdomen som allmänfarlig då? Varför ska inte en sjuk somalier sättas i karantän vid en smittsam sjukdom? Man sätter inte folk i karantän för att bevisa den 'strukturella rasismen' eller vad du nu antyder.
3 people gillar det här.

ddayperspective 2 timmar sedan
Idiotpolitiken i Sverige som den förra och nuvarande regeringen har en enorm skuld för har försatt vårt land i en krissituation som vi inte tillåts se allt av genom fagra ord, några hundralappar extra och utfrysningsmekanismer för dem som antyder hur det i verkligheten förhåller sig. Om vi väljare tillåter vansinnet fortsätta vid valet år 2014 blir det ingen trevligt liv som våra barn och barnbarn tvingas leva sina liv i... ALLA som är för Sverige och Demokrati (och något som påminner om välstånd) MÅSTE rösta på Sverigedemokraterna!
5 people gillar det här.

foxel 2 timmar sedan
Faran med tbc spridniing i detta land p g av invandring bleknar om man tar upp ämnet HIV. Smittspridarna är i de flesta fall invandrare och detta är något som inte Socialiststyrelsens ansvariga läkare vågar eller vill beröra. Inga artiklar med en rubrik som; HIV epidemins huvudorsak ,den okontrollerade invandringen, har eller får skrivas. För då anses man vara rasist.I vissa områden i Sverige har smittskyddsläkarna reagerat medan man på centralt håll hållit tyst.Givetvis borde samtliga som invandrar oberoende av orsak(även arbetskraftsinvandrare) tvingas genomgå en sanitetskontroll av schweizisk modell. Dvs lungrtg,HIV test,test ang olika könssjukdomar samt inte minst en inspektion av...
show more
14 people gillar det här.

Tommy 2 timmar sedan
Goddag yxskaft på Göran Hägglunds svar på frågan ställd av Per Ramhorn. De bryr sig alltså inte om allmänfarliga sjukdomar sprids så länge vi bara är snälla och duktiga gentemot hela världen. Det är farliga vägar de styr in oss på dessa medvetslösa herrar.


– skickat med Google Verktygsfält"

Inga kommentarer: