fredag 1 juli 2011

Riksspelmannen Marie Stensby: ”Traditionen är a och o” « Politiskt Inkorrekt

Riksspelmannen Marie Stensby: ”Traditionen är a och o” « Politiskt Inkorrekt: "Riksspelmannen Marie Stensby: ”Traditionen är a och o”

KULTUR Marie Stensby är riksspelman och Sverigedemokraternas musikaliska talesman som har tilldelats Zornmärket i guld. I oktober 2010 diskuterade hon ämnet svensk kultur i Sveriges Radio där hon blev hårt ansatt då det ju är något som inte finns, enligt vänsterlogik. Ett inslag som blev kritiserat. Den nordiska kulturföreningen Gimle gjorde nyligen en intervju med Stensby där hon talar om värdet av kulturen och traditionen.

Stensby blev riksspelman redan vid 16-års ålder och är en av få kvinnor som tilldelats Zornmärket i guld. Vidare är hon även den enda framstående svenska spelmannen som vågat ta en offentlig ställning för att kulturmedel i första hand ska gå till bevarandet av det svenska kulturarvet, vilket har fått sina konsekvenser:

- Jag är numera ett svart får, som i stort sett ingen vill “ta i med tång”. Konstigt, va? Nej naturligtvis inte. Det ingår i utfrysningsplanen av oss kritiska röster. Gamla spelkompisar, vänner, har slutat att höra av sig. Man blir nästan aldrig tillfrågad om spelningar längre. Jag skall dock medverka på en kurs i Jämtland, där kursledningen varit rakryggad nog att tala om, att de anlitat mig för mina spelkunskaper och inte mina politiska åsikter. Det var några intresserade som hörde av sig och funderade på om de kunde anmäla sig, då “en sådan som hon” var engagerad som lärare…

[...]

Folkmusiken och den folkliga kulturen har alltid utvecklats. Intryck utifrån har korsbefruktat, men aldrig förr har påverkan kommit från så avlägset liggande länder. Aldrig förr har vår egna kultur officiellt nedvärderats. Aldrig förr har allt som kommer utifrån ansetts mycket bättre än vårt eget. Aldrig förr har offentliga medel använts som påtryckningsmedel för att inplantera främmande kulturer i vårt land. Aldrig förr har det Sverige vi fått i arv hotats inifrån, av våra egna folkvalda politiker.

Läs hela intervjun hos Gimle kulturförening
Intervju i Sveriges Radio 2010

PrintFriendlyShare
2011-07-01, 16:58 (uppdaterat 2011-07-01, 17:03) | Kategori(er): Inrikes, Kultur

Disqus

Gilla
Dislike
and 17 others liked this.

Skriv en ny kommentar
Logga ut
@setovis
42 kommentarer 466 gillar received
Dela på
Visar 30 av 77 kommentarer
Sortera efter: Prenumerera via e-post Prenumerera via RSS


LERHAMN 1 timme sedan
Det är helt makalöst att SD-representanten Marie Stensby sitter helt ensam medan 1) radioproducenten 2) radioreportrarna 3) de tre andra diskussionsdeltagarna tycker likadant. De andra diskussionsdeltagarna A) agerar förmyndare B) är föraktfulla C) är nedlåtande mot Marie Stensby vars självsäkerhet bottnar i ett uppenbart engagemang i det hon ägnar sitt liv tillika stor förståelse för ekonomiska realiteter. Dessutom har de andra deltagarna ett enormt behov av att visa, intyga, demonstrera att de jätte-toleranta, gulliga, förstående och allmänt himla goda människor i motsats till till exempel SD. Och Marie Stensby. Håll ut, Marie Stensby! Bra klarat!
3 people gillar det här.

Tintin_i_Kongo 1 timme sedan
All heder åt dig ,Marie Stensby,som inom den kulturmarxistiska smeten har det absolut största motståndet att möta, modigt o starkt utav dig
6 people gillar det här.

Kalle_R 1 timme sedan
Marie Stensby är en otroligt modig kvinna! Hon har ett mycket stort förtroendekapital - riksspelman med Zorns guldmärke!! - fast anställning och tidigare massor av engagemang för sin talang och kunnande inom folkmusik. Att i DET läget gå ut offentligt och stödja Sverigedemokraterna är nog den största civilkurage som jag har hört talas om.

Jag är även imponerad över alla andra engagerade sverigedemokrater, men just i detta fall känns det som om fallet är extra hårt. SD:s riksdagspolitiker får ju t.ex. bra betalt för sitt engagemang och många andra har inte lika mycket att förlora i anseende och möjligheter till...
show more
11 people gillar det här.

Hilfe! 1 timme sedan som svar till Kalle_R
Jag såg att den här bör finnas:

http://www.lira.se/article.asp...

Egen utgivning = åtminstone färre mellanhänder. Men var?

leif clavenheim 1 timme sedan
Marie Stensby Du är en fröjd att både se och höra.
6 people gillar det här.

pilsnerkorv 2 timmar sedan
Om ni googlar lite på Lotta Johansson, den politiskt korrekt 'upprörda' kvinnan från Folkmusikens hus (och tillika länsmusikproducent i Dalarna), ser ni strax att hon är politiskt tillsatt. Kommer från Stockholm och folk- och världsmusikscenen Stallet (en verksamhet inom den statsbidragsfinansierade Rikskonserter). Rekryterad till Länsmusiken Rättvik 2005 och anställd på Folkmusikens hus. En verksamhet som till stor del drivs med - just det - bidrag från Landsting, kommuner och stat.
Länsstyrelsen i Dalarna bedriver något som kallas Dalarnas mångfaldsråd.
Gissa en gång vem som där företräder Folkmusikens hus!?...
Och Dalarnas mångfaldsråd återfinns i sin tur i organisationen Sverige mot rasism...
show more
12 people gillar det här.

sermanpa 2 timmar sedan
Stå på dig Marie, du är allt annat än ensam.

Det jag tycker är tragiskt är att en behandling som Marie får i får av utfrysning och mobbning, är att det är tillåtet. Media, pk bröstar upp sig och tycker det är ok, för hon tycker fel. Marie lägger ett värde i svensk kultur och traditioner. Men en karriär tar slut så fort du går emot pk, och det är demokrati det. Sen kan bl a islamska grupper stå och skrika s i e g h e i l och det är ingen som bryr sig om...
show more
7 people gillar det här.

pilsnerkorv 2 timmar sedan
Trodde att häxprocesserna i Sverige var över för flera hundra år sedan, men icke!!!
Här är de - i modern version. Är Ebbe Schön underrättad??
Programmet från Sveriges Radio är ett stycke absurd nutidshistoria, med en dramaturgi lika förutsägbar som 'Mitt livs novell'.
Inför de många mångkulturisternas påståenden förhåller man sig naturligtvis helt okritisk.
Sverigedemokraten - Marie Stensby, FANTASTISK i sammanhanget - får naturligtvis ensam företräda 'de mörka krafterna'.
Men så är hon enbart på plats för att häcklas, hånas och förminskas.

Jag ska köpa upp mig på Maries plattor.
Hennes civilkurage gör mig rörd - och stolt!

19 people gillar det här.

Alle 2 timmar sedan
Detta är ju svenskeriet i ett bananskal -

funderade på om de kunde anmäla sig, då “en sådan som hon” var engagerad som lärare…



Nej, ett sådant auktoritetsbundet (utläses: jag vill helst att andra sköter komplicerat tänkande åt mig) folkslag varken kan - eller vill - räddas från sin egen, sin avkommas samt sitt lands ofrånkomliga utförsgång.

Man kan tyvärr bara totalt resignera när man studerar svenskarna och då speciellt som jag som bor nära 'pisslandet' Danmark ser en HELT ANNAN SJÄLVSTÄNDIG TÄNKARMENTALITETi allmänhet bland vårt södra broderfolk. Och detta trots att de likt Sverige har en...
show more
4 people gillar det här.

varom 3 timmar sedan
Orkade inte lyssna igenom hella propagandaprogrammet. Bara en massa ord om mångkultur, främlingsfientlighet . Ord som idag är så urvattnade att de betyder ingenting. 'Vi har alltid haft en invandring'. Visst men inte den unika massinvandring av ockupationskaraktär som skett dom senaste drygt trettio åren. Lögner från fega, rädda och hjärntvättade människor upprepas med ryggmärgsreflex i programmet Men lögner blir inte mer sanna för att man upprepar dom i absurdum. Själv lyssnar jag t.ex. gärna på musik från alla delar av världen men för den skull vill jag inte att musiker från tredje världen ska hänga runt min stugknut och leva gott...
show more
11 people gillar det här.

kellyfighter 3 timmar sedan
Det har blivit fult med svenska traditioner enligt vissa belackare som inte tyckoer om svenskt folkspel och allt som är av betydelse för många svenskar får inte vara alltför svenskt, det beror ju på invandringen som har förpestat med kriminalitet och antisvenska propaganda med hjälp av väntsertöntarna. Tvi tvale. Den tjejen är min hjälte , det är hon som berikar oss med svenska traditioner. Detta är Sverige för mig. Pk är en pest för Sverige.
11 people gillar det här.

Anna Svensson 3 timmar sedan
stå på dig Marie, i längden kommer förhoppningsvist dina belackare att fatta vad de har bidragit till - fastän det kan dröja som det ser ut nu
18 people gillar det här.

DettaFjantOm 3 timmar sedan
Min hjältinna!
Det finnas folk med stort kapital som är för sverige det är nu dom måste bidra för
oss alla genom att sponsra kunnigt folk som blir utfrysta av PK sfären.
Snälla ställ upp NU.
10 people gillar det här.

Ligur 3 timmar sedan
Det är skrattretande hur företrädare för SD alltid ska placeras i ett betryggande numerärt underläge. Inte nog med att det ger ett psykologiskt undertag, det appelerar även till svenskens medfödda rädsla att sympatisera med och förknippas med de som befinner sig 'utanför'. Man låter helt enkelt motståndarna i tur och ordning få demonstrera sin egen präktighet för att därefter, ömsom bekymrade ömsom föraktande, få uttrycka hur totalt FEL SD SJÄLVKLART har. Varför är du så rädd? Hur kan du se ett hot? (Good cop) Ni har en hemsk människosyn, ni tycker inte att alla är lika mycket värda! (Bad cop)....
show more
12 people gillar det här.

Gandalf420 3 timmar sedan
Tackar gud för att jag har missat att lyssna på P2 annars, maken till hjärntvättade hjon var länge sen jag hörde!
'Om det nu finns några etniska Svenskar överhuvudtaget' -Vilka dårar!!! Bara inövade PK-floskler från början till slut, och det ena dummare än det andra...alltid haft massinvandring -mors där!

Det löjliga med det hela är att jag törs lova att sitter man vid köksbordet över en fika med dessa människor så är tongångarna säkert annorlunda, dom är helt enkelt fega maskar!
10 people gillar det här.

samhallsbygge 3 timmar sedan
Stensby är en folkhjälte!
12 people gillar det här.

Orbitni 4 timmar sedan
Jaha, det var den karriären det:(
1 person gillar det här.

argveteran 4 timmar sedan
Cancern har spridit sig under många år!
Vi har lyssnat på Doktorn och trott på honom/henne som vet bäst. Väl ute ur läkarmottagningen har en svag tanke försökt krypa fram, men tron på Doktorn är svår att rubba. Några av patienterna har direkt protesterat mot ordinationen men tvingats följa den. Ytterligare några andra har gett blanka F-n i ordinationen men blivit portade. Biträdet i kassan får förmodligen upp en röd varningstriangel på skärmen och avvisar med att 'det är svårt med tider just nu, kom tillbaka om du blir sämre'. Dessa Doktorer har genom åren spärrat fler och fler fritänkare men...
show more
5 people gillar det här.

Humanist_PI 4 timmar sedan
Ursäkta PI-redaktionen, men nu tar jag mig friheten att vara lite språkpolis igen. Det ser väldigt konstigt ut att skriva 'Sverigedemokraternas musikaliska talesman'. Skriv hellre till exempel: 'musikpolitiska talesman' eller 'talesman i kulturfrågor som berör musik'.
4 people gillar det här.

PISkribent [Moderator] 4 timmar sedan som svar till Humanist_PI
Termen är lånad, håller med om att det lät lite konstigt.
2 people gillar det här.

sunniva80 4 timmar sedan
Detta är att bita handen som föder en. Skenheliga människor som vill ha sin kultur och sina traditioner men samtidigt fördömer det enda partiet som värnar deras åsikter. FEGT
8 people gillar det här.

quinna 4 timmar sedan
Jaaasså, å vad säger Mååååna om det.
3 people gillar det här.

SkorpioSSS 4 timmar sedan
10% av svenskarna kan inte prata svenska. Svenska dör successivt. Det här känns om en Alien-film. Man blir invanderad, infekterad, inifrån.
11 people gillar det här.

HOTET från ISLAM (Klicka här) 4 timmar sedan
Jag pallar inte, orkar inte bli på dåligt humör.
4 people gillar det här.

HOTET från ISLAM (Klicka här) 4 timmar sedan
Hur många lögner kan man komma med som PK utan att bli ifrågasatt av journalisterna? 'Vi har alltid haft en massiv invandring genom århundradena' säger han, men det är ju en helt sinnesjuk lögn. Men trots det så blir han inte ifrågasatt såsom dom ifrågasätter Marie.

Och sen säger han att man inte skulle ha nån spelmansmusik utan massinvandringen, som om folk inte spelade musik här på vikingatid och innan.

'Säga att svensk musik är mer värd än annan musik', 'jag blir helt upprörd' och 'det är en så hemsk människosyn' etc kommer en batikhäxa som är helt omedveten om...
show more
8 people gillar det här.

gorand 4 timmar sedan
Snyggt jobbat Marie. Spelar själv folkmusik. Trodde jag var ensam om att försvara vår folkmusikskatt. Allt för många folkmusik-och dansföreningar har svepts in i PK-töcknet. När du nu brutit isen är jag övertygad att flera stiger fram och försvarar vår bygdetradition.
22 people gillar det här.

pkgulag 4 timmar sedan
Detta sjuka land!

Detta skall inte ens debatteras över huvud taget.

'vi vill att alla folks kulturer skall utvecklas i Sverige'

Här har vi också svart på vitt. Allt snack om integration och assimilation är bara ren skär lögn.
5 people gillar det här.

alfa_61 4 timmar sedan
Orkade inte lyssna mer än 17,25 in i inslaget...vad håller dessa människor på med????. Svensk folk musik ska väl vara Svensk utan massa bongatrummer från Senegal eller något annat instrument. Om man ska blanda upp den Svenska folkmusiken med någonting annat då är det inte och kommer aldrig att vara Svensk folkmusik, är det så svårt att förstå???. Varför inte avskaffa allt vad Svenskt är om det nu är så fruktansvärt hemskt att stå för det Svenska???. Man blir så jäkla förbannad. Att man i inslaget börjar med att intervjua Ingela Thalen, en gammal sosse, är väldigt talande, för dessa...
show more
7 people gillar det här.

peter781 4 timmar sedan
Patetiska människor som inte kan skilja på kultur och politiska åsikter utan ska prompt blanda in pk etikett i precis allt. Starkt av henne att stå på sig och fortfarande hävda att Svensk kultur faktiskt betyder något och inte viker ner sig för pk-ismens självförgörande åsiktspropaganda.
6 people gillar det här.

HOTET från ISLAM (Klicka här) 4 timmar sedan
Aldrig hört så mkt floskler och lögner. 'Tågade ut i protest mot alla människors lika värde', jo tjena. PK-pressens vinklingar och lögner fick åsyftad effekt. 'Inget motsatsförhållande mellan svensk kultur och mångkultur' säger dom som samtidigt klagar på att dom inte får tillräckligt med medel. Man skräms över vilka idi*ter som finns i landet.


– skickat med Google Verktygsfält"

Inga kommentarer: