torsdag 29 september 2011

100 tusen kristna har lämnat Egypten Sedan mars: Rapport

100 tusen kristna har lämnat Egypten Sedan mars: Rapport: 100 tusen kristna har lämnat Egypten Sedan mars: Rapport
Postat GMT 2011/09/27 00:48:22

Bookmark and Share

(AINA) - Den egyptiska unionen för människorättsorganisationer (EUHRO) publicerade en rapport i dag om utvandring av kristna från Egypten och sade att nästan 100 tusen kristna har emigrerat sedan mars 2011. Rapporten, som skickades till den egyptiska skåpet och Högsta rådet för de väpnade styrkorna (SCAF), varnade för att denna utvandring har föranletts av den eskalerande hot och attacker mot kristna av islamister.

"Kopterna inte emigrera utomlands frivilligt", säger Naguib Gabriell, regissören EUHRO, "de är tvingade till att genom hot och skrämsel av hårda linje salafister, och bristen på skydd de får från den egyptiska regimen."

Enligt rapporten har de flesta kopterna emigrerade till USA, med några 16.000 som bosätter sig i Kalifornien, 10.000 i New Jersey, 8000 i New York, och 8000 i andra amerikanska delstater. Nästan 14.000 har gått till Australien, 17 tusen till Kanada, och 20.000 till Nederländerna, Italien, England, Österrike, Tyskland och Frankrike.

EUHRO varnade för att utvandring av kristna ur Egypten kommer att hota den demografiska sammansättningen och nationella ekonomin. "Kopterna utgör en stark pelare i ekonomin." sade Gabriel, "kopter som lämnar sitt hemland inte föranleds av deras behov av arbete, eftersom de är från den professionella och business class, men av rädsla för den hårda linjen salafister."

Attacker mot kopterna och deras religiösa institutioner har spridit skräck, enligt Gabriel. Senaste attackerna ingick dödandet av koptiska ungdomar i Moqattam (AINA 2011/03/09 ) och Embaba (AINA 2011/05/08 ), kapning örat av en kopt, (AINA 2011/3/26 ), attacker mot kyrkor (AINA 2011/03/05 ), samt förhindrar guvernör Qena från att ockupera sin post eftersom han är kristen (AINA 2011/05/03 ). "

Den EUHRO rapporten konstaterades att koptiska utvandringen eskalerat sedan 19 mars, 2011, efter författningsändringar i Egypten och upptrappningen i salafistiska attacker mot kopterna och deras avsikt att genomföra hudud lagar (sharia baserat straff, som inkluderar dödsstraff genom svärd / korsfästelse, stening , amputation och spöstraff).

"Salafistiska präster, som fick politiskt inflytande efter 25 januari i revolutionen, har blivit modig," sade Gabriel, "kalla kopterna Dhimmis som har att betala Jizya (skatt som betalas av icke-muslimer till staten) eftersom de inte är första klassens medborgare och kan aldrig få fulla medborgerliga rättigheter, eller få känsliga befattningar. "

Den 12 september, anklagade Yasser Borhami, chef för Alexandria salafister, kristna på en populär TV-show för att vara "otrogna, som lever i mörker, eftersom de är borta från islam." Hans intervju rasande kopter "som betraktade det som en licens att döda de kristna med anstiftan muslimer", sa koptiska aktivist Wagih Yacoub.

EUHRO in ett klagomål mot Borhami med riksåklagaren, anklagar honom för "smädelse av en himmelsk religion", som är mot konstitutionen och som skulle "hota social fred."

Gabriel ser en parallell med den kristna utvandringen från Irak, Palestina och Libanon. "Efter massakern i församlingen Our Lady of Deliverance kyrka den 31 oktober 2010, och andra attacker i Irak, förhållandet mellan irakiska kristna gick ner från 8% till 2%. I Palestina till bara 0,5% och i Libanon från 75% till 32%. "

"Om utvandringen av kristna, som utgör nästan 16% av den egyptiska befolkningen, fortsätter i nuvarande takt, kan den nå 250 tusen i slutet av 2011", sade Gabriel, "och inom tio år en tredjedel av den koptiska befolkningen i Egypten skulle vara borta. "

Enligt Gabriel kopterna ser en mörk framtid som väntar dem i Egypten, framför allt eftersom varken SCAF eller regeringen att vidta åtgärder för att bromsa salafistiska våld. "De borde ställa dem brottslingar som angriper kopterna och deras kyrkor, i stället för att låta dem komma undan ostraffat."

Han uppmanade SCAF att dra i tyglarna in på salafister och tydligt meddela att Egypten är en demokratisk, sekulär stat, baserad på lika medborgarskap för alla egyptier.

Av Mary Abdelmassih

© 2011, assyriska International News Ag

– skickat med Google Verktygsfält

Inga kommentarer: