onsdag 14 september 2011

Kristen konvertit mördad i Somalia « Dagen.se - Nyheter om kyrka och samhälle

Kristen konvertit mördad i Somalia « Dagen.se - Nyheter om kyrka och samhälle: Kristen konvertit mördad i Somalia
Islamistiska al-Shabab misstänks ligga bakom dådet
Publicerad: 2011-09-14 03:00
Textstorlek

Tipsa andra

Den somaliske konvertiten Juma Nuradin Kamil hittades halshuggen i förra veckan. Kristna ledare säger att mordet bär al-Shababs kännetecken.

Juma Nuradin Kamil konverterade till kristendom från islam för tre år sedan, skriver Compass Direct.

- Det är vanligt att al-Shabab halshugger dem som de misstänker har konverterat till kristendomen, eller är vänligt inställda till västerländska värderingar, säger en kristen ledare till Compass.

- Vår broder tog emot den kristna tron för tre år sedan och var beslutsam i sin tro på Gud. Vi saknar honom mycket, säger han.
Hittades halshuggen

Det var den 21 augusti som tre män kidnappade Juma Nuradin Kamil och förde bort honom i en bil. Hans vänner har systematiskt finkammat området för att försöka få klarhet i var han fanns. Så, förra lördagen, återfanns hans halshuggna kropp i utkanten av staden Hudur i sydvästra delen av Somalia.

- Jag förstod först inte vad som hade hänt men förstod sedan att någon hade blivit halshuggen. Hans huvud hade lagts på hans bröst, berättar en boende i området för Compass.
Fruktade hämndaktioner

Kroppen fick ligga kvar på marken ytterligare i två dygn, eftersom folk fruktade hämndaktioner från al-Shabab ifall organisationens medlemmar skulle få redan på att man begravt en konvertit.

Slutligen hade någon eller några under natten fört bort hans lik och lagt honom till den sista vilan.

I utkanten av huvudstaden Mogadishu mördades i januari en kvinna som var medlem i en husförsamling. Extremister från al-Shabab skar av halsen på den 36-åriga fyrabarnsmamman Asha Mberwa framför ögonen på hennes grannar, uppgav en släkting till henne.

al-Shabab är en islamistisk organisation som misstänks ha band till al-Qaida. De vill införa en extrem variant av sharialagstiftning. Flera länder har stämplat dem som en terrororganisation.

De bildades som en ungdomsrörelse inom de så kallade Islamiska domstolarna. Åren efter att Etiopien gick in i Somalia i december 2006, började al-Shabab allt mer agera som en självständig gerilla. Islamiska domstolarna fick plats i en övergångsregering, men al-Shabab fortsatte sin kamp med militära medel.

Enligt Svenska dagbladet är det dock oklart hur många de egentligen är. Siffrorna brukar variera mellan 3 000 och 7 000.
Regeringen inte bättre

Compass Direct skriver att övergångsregeringen, som kämpar för att få makten över landet, inte behandlar kristna särskilt mycket bättre än al-Shabab. Dess ledare, shejk Sharif Ahmed, har sagt att den som lämnar islam bör få dödsstraff.
Anders GustafssonAnders Gustafsson
Reporter
anders.gustafssondagen.se
08-619 24 96


– skickat med Google Verktygsfält

Inga kommentarer: