onsdag 28 september 2011

Lägg korten på bordet om Sverige, DDR, Stasi & KGB

Lägg korten på bordet om Sverige, DDR, Stasi & KGB: Här är du: Startsida / 2011 / september / Lägg korten på bordet om Sverige, DDR, Stasi & KGB
Lägg korten på bordet om Sverige, DDR, Stasi & KGB

Av Torbjörn Jerlerup den 28 september 2011

Frågan om svenska agenter för Stasi är en het potatis i Sverige. Det är klart. En rad artiklar har publicerats de sista veckorna som på olika sätt visar hur känslig frågan om DDR:s spionage i Sverige var. Men VARFÖR frågan är så känslig är nog lite oklar för många. Frihetssmedjan reder ut begreppen här.

Allt fler kräver att regeringen släpper namnen på vilka som spionerade för DDR:s räkning. En del av namnen har blivit läckt ut till offentligheten, t.ex journalisten Björn Jensen, men de flesta är hemliga ännu.

När man kräver att regeringen ska göra upp med det förflutna och släppa uppgifterna bör man veta att frågan är lite känslig. Det rör annat än bara spionage och propaganda. Det rör krut, vapen och högteknologi!

Vapen mellan öst och väst

På SVT-debatt visar journalisten Christoph Andersson vad som finns att hitta i Stasis öppna arkiv. Han visar att det finns dokument som rör annat än stasiagenter i arkiven:

Under årens lopp har jag besökt Stasiarkivet i Berlin åtskilliga gånger, med syfte att samla material till olika P1-program. Exempelvis om hur svenska rustningsföretaget Bofors fick hjälp av Stasi att frakta svenskt krut och svenska sprängämnen till Iran på 80-talet. Men också hur järnvägstransporter gick raka vägen från Karlskoga till DDR, helt öppet via Trelleborg-Sassnitz.

Lasterna klassades som civilt jaktkrut, men var egentligen avsedda för DDR-arméns Kalaschnikovgevär. Alltihop kantades av ständiga möten i Östberlin mellan höga Boforstjänstemän och deras östtyska kontakter, samtliga hemliga Stasimedarbetare.

I arkivet finns också stora pappersmängder om smuggling av högteknologi från Sverige till DDR. Mest uppseendeväckande är kanske hur den socialdemokratiska regeringen Palme exporterade kärnvapenteknologi till DDR i mitten på 80-talet. Ytterst ansvarig var statsrådet Thage G. Peterson. Den som först upptäckte det hela var Rapportjournalisten Cats Falck 1984. Strax därefter dog hon under mystiska omständigheter.

Det är om man studerar vapenhandeln man kan se varför hela denna affären är så känsligt.

Boforsaffären!

Om man studerar dokumenten från 80-talet hittar man att Sverige exporterade krut till Iran och Irak via DDR och ett antal andra öststater. Och inte nog med det: krutet kom från en rad västeuropeiska krutbolag i det som kallades ”krutkartellen”. Krutkartellen, som formellt var en del av NATO, avslöjades 1985 då svensk polis gjorde en raid hos vapenhandlaren Karl-Erik Schmitz 1985, då det avslöjades att Bofors sålde vapen och krut via bland annat DDR.

Exakt samtidigt avslöjade polis i Panama att amerikaner smugglade vapen till Contrasgerillan i Nicaragua, via DDR. Det avslöjades då det danska skeppet Pia Vesta stoppades.

Tyvärr har det varit ganska tyst om detta de sista åren. Därför vet inte många ens att Bofors smugglat vapen tillsammans med Nato-krutkartellen via DDR till Iran och Irak. Det låter som en dålig spionroman, men så skedde, dokumenten som beslagtagits och offentliggjorts visar att det gick till på det viset och… vid rättegångarna dömdes ingen för det!

Om man tittar på vilken roll DDR och Stasi spelade i Sverige under 80-talet så frågar man sig naturligtvis att om DDR gjorde allt detta, vad gjorde Sovjetunionen och deras två underrättelsetjänster, GRU och KGB då?! Och vad hände Cats Falck? Och om Cats Falck dog för att hon visste för mycket (vilket en del utredare i Tyskland anser) kanske man bör fråga om DDR hade något med Palmemordet att göra, som ju skedde mitt under all den här galna vapensmugglingen mellan öst och väst!

Bra frågor! det finns ett och annat kvar att utreda!

Ja, det är känsligt och ja, det kommer att vända upp och ned på det svenska politiska livet, men det måste göras så vi lär oss något och slutar upprepa historiens misstag! Och om det kräver att namnen offentliggörs för att vi ska lära oss något, är jag för det!

Kent Ekeroth (Sd) må ha fel i mycket men när det gäller Stasiagenterna och DDR har han förbannat rätt:

För glöm aldrig bort; hade dessa medlöpare och dess uppdragsgivare lyckats med sina föresatser så hade vi inte kunnat skriva och lämna in denna motion till en demokratiskt vald svensk riksdag. Än mindre hade vi kunnat skriva och publicera denna artikel

*****

Rekommenderas!

Man kan läsa mer i boken Die Akte Bofors : Stasidokumenten som avslöjar den svenska krutsmugglingen / Bo G Andersson, Christoph Andersson från 1993.
Share

Postad i Granskning | Svara
Torbjörn Jerlerup

torbjorn [at] frihetssmedjan.se

http://ligator.wordpress.com och twitternamnet http://twitter.com/#!/Jerlerup
Skriv ett svar

– skickat med Google Verktygsfält

Inga kommentarer: