lördag 1 oktober 2011

Flyktingarna kostar mer än vad SD räknar med « Debatt | svt.se

Flyktingarna kostar mer än vad SD räknar med « Debatt | svt.se: Efter Sverigedemokraternas budgetpresentation
Flyktingarna kostar mer än vad SD räknar med
Publicerad 30 september, 2011 - 09:11

Sverigedemokraterna räknar lågt när de beräknar kostnaderna för flyktingarna. Enligt OECD skulle Sverige kunna tjäna 34 miljarder kronor mer om fler fick jobb. SD får i stället bara ihop besparingar på 15 miljarder första året genom att sänka asyl- och anhöriginvandringen med 90 procent. Det skriver frilansjournalisten Annika Hamrud.

Sverigedemokraterna anser att instegsjobb är ”svenskfientliga”. Denna slutsats drar de eftersom de anser att antalet jobb är konstant och att varje gång en flykting erbjuds ett jobb finns en svensk som blir utan. I grunden handlar det om att Sverigedemokraterna har en statisk syn på ekonomin. Synsättet får också till följd att en flykting alltid är en kostnad, vare sig personen jobbar eller inte.

Igår presenterade Sverigedemokraterna en utredning av vilka besparingar som skulle kunna göras om asylinvandring och med den kopplade anhöriginvandringenminskade med 90 procent. I årets utredning räknar man med att det handlar om 28 000 personer – i förra årets budget påstod man att den nämna gruppen bestod av 45 000 personer. Med korrekta utgångssiffror blir det intressantare att sedan titta på vilka besparingar partiet tänker sig kunna göra.

SD har begärt fram siffror från riksdagens utredningstjänst om kostnader som de menar kan hänvisas till flyktinginvandringen.

Och utredningstjänsten har hittat andra – och fler – besparingsområden än SD tidigare kommit på.

SD vill införa sådana regler som kan minska asylinvandringen och den anhöriginvandring som följer med 90 procent. Man menar att när omvärlden får kännedom om detta kommer trycket på det svenska asylsystemet att minska till nivå med Danmarks. SD menar att effekten kommer att finnas fullt ut andra året efter att de nya reglerna införts.

En större del av kostnadsbesparingen är just att man är säker på att färre kommer att komma till Sverige om de vet att risken att få avslag är större. Därigenom avlastas domstolarna kraftigt. Staten tjänar på att inte behöva betala ut flyktingersättning till kommunerna, etableringsstöd och utrustningslån till flyktingar. Man tjänar på att slippa kostnader för arbetsmarknadspolitik och integrationspolitik, men de stora besparingarna finner SD i skola, vård och särskilda program som elever med anpassad studiegång, särskola ,komvux, missbruksvård, sjukvård, där man säger att utländskt födda är överrepresenterade. Allra mest tjänar man på avskaffade instegsjobb. För kommunerna kommer besparingar på socialbidrag några år senare.

Kritiken mot förra årets beräkningar kom bland annat från professorn i nationalekonomi Jan Ekberg som kritiserade att Sverigedemokraterna räknar med att varje flykting på en arbetsplats kan ersättas med en svensk och att flyktingens skatteinbetalningar därför inte ska läggas på pluskontot. Ekberg menar att den teorin är ogrundad – tvärtom innebär fler människor också ökad ekonomisk aktivitet.

Inte heller i denna budget finns några intäkter. Man har dock något tagit till sig kritiken och istället för att räkna med att det inte finns några intäkter alls från flyktingarnas skattebetalningar och konsumtion säger man nu att det handlar om en 70-procentig utträngningseffekt istället för hundraprocentig. Om 100 flyktingar får jobb är det bara 70 svenskar som förlorar jobbet, är antagandet.

Men riksdagens utredningstjänst har hittat fler besparingar än SD gjorde förra året. Kostnaderna i förra årets budget skulle första året minska med 8 miljarder för staten, 560 miljoner för landstingen och 3,8 miljarder för landstingen. Totalt 12,4 miljarder – och då hade man även räknat in en stor summa genom att skära i biståndet.

I de nya beräkningarna presenterar man besparingar i statsbudgeten på 15,3 miljarder kronor i förhållande till regeringens budget redan första året. År fyra beräknas besparingarna uppgå till 36,8 miljarder kronor.

Men fortfarande räknar Sverigedemokraterna lågt. Enligt OECD skulle Sverige kunna tjäna 34 miljarder varje år om fler flyktingar fick arbete. Sverigedemokraterna kan dock inte räkna så eftersom det skulle gå emot deras uppfattning att flyktingar kostar lika mycket vare sig de jobbar eller inte.

Denna ”utträngningseffekt” ligger alltså till grund för det av Sverigedemokraterna ofta framförda påståendet att instegsjobben – som ska hjälpa utlandsfödda att få in en fot på arbetsmarknaden – är organiserad svenskfientlighet (rasistisk politik riktad mot svenskar).
Annika Hamrud, frilansjournalist och författare

127
kommentarer
Prenumerera via e-post Prenumerera via RSS


brjenilsson 1 timme sedan
Vi skulle ha haft det som i Libyen i vissa sammanhang men det förutsätter att vi haft olja. Då kunde vi haft gratis skola, gratis sjukvård, kvinnorna har kört bil när gubbarna tagit en tupplur i baksätet. DÅ HADE GÄST ARBETARNA GJORT SKITJOBBEN. Nu har de fått fly till den fattigdom de kom från. Vi har ingen olja, bara muntergöken Håkan Juholt och det är ingen ljusare framtid.

brjenilsson 1 timme sedan
Jag tror inte det är kostnaden som är det största problemet med invandrarpolitiken. Snarare är det väl så att vi inte har varken lägenheter eller jobb att erbjuda. Europa kommer att få ta emot fler flyktingar även de som flyr sitt förflutna i en mer upprorisk värld. Vi har också egna inhemska problem, då vi bör överväga att sänka pensionsåldern till 30 år för sedan är vi inte attraktiva på arbetsmarknaden längre, om vi inför lägre ungdomslöner. Sedan återstår bara Rut, Rot och Morot.

PerEkman 3 timmar sedan
Jaha, ännu en i raden av samhällsvetenskapliga "författare" som tror att de begriper sig på matematikens ädla konst.

SD har räknat på vad invandringspolitiken kostar och vilka besparingar en ändrad sådan medför. Hamrud blandar ihop begreppen och börjar "räkna" på vad redan anlända flyktingar kostar oss.

Om Hamrud är så förtjusande övertygad om att hon vill leva i ett mångkulturellt Sverige är min fråga varför hon trots det väljer att bosätta sig i det extremt homogena områden kring Södermalm.
Triptyk and 7 more gillar det här

tudora 2 timmar sedan som svar till PerEkman
Områden relativt sett.Hammarby Sjöstad.
HuldasKarin and 1 more gillar det här

vandendamp 6 timmar sedan
Läste just att en massa SD-politiker hoppat av. Har dom tagit en braja och börjat haja?

idiotplague 37 minuter sedan som svar till vandendamp
Jag snappade också upp det där om att sverigedemokratiska kommunpolitiker hoppat av.
Aktuellt ägnade de första 11 minuterna i sin sändning åt det igår.
Efter det inslaget kom ett 70 sekunder långt inslag om att 20 ledande kristdemokrater krävde att deras partiledare skulle avgå.

Tack SVT för en fri och oberoende television!
1 person gillar det här.

tudora 1 timme sedan som svar till vandendamp
Nej,de har nog ej tappat omdömet! Det är egentligen inte avhopp utan ett avböjande att ensam nödgas företräda Sd i en småkommun.
HuldasKarin gillar det här

Stefan K 5 timmar sedan som svar till vandendamp
Nej, de har blivit trakasserade, hotade, misshandlade, fått sina bilar sönderslagna, sina hem nedklottrade, mist sina jobb, uteslutits ur fackföreningar osv.
Ja, du vet hur det går till i demokratins högborg Sverige.
BitteJ and 9 more gillar det här

vandendamp 4 timmar sedan som svar till Stefan K
Fega och räddhågsna för vad dom hållit på med är nog en riktigare beskrivning. Och den som känner sig hotad och flyr har - med rätta - ett dåligt samvete.

"de har blivit trakasserade, hotade, misshandlade, fått sina bilar sönderslagna, sina hem nedklottrade"

Bullshit!

HuldasKarin 18 minuter sedan som svar till vandendamp
Är det så vi ska skriva när ni kommer skrikandes om de mänskliga rättigheterna ????

*urk*

tudora 25 minuter sedan som svar till vandendamp
"Och den som känner sig hotad och flyr har -med rätta- ett dåligt samvete."

Så det bör även gälla asylsökande,förmodar jag.
HuldasKarin gillar det här

walborg 1 timme sedan som svar till vandendamp
Såg att " AB. Astrids Städbolag Kista" har börjat jobba igen. Lördag och allt.. det är TUFFT, men du kanske kan läsa ST-K inlägg och söka själv på rubrikerna i media, eftersom du tydligen varit bortrest ett längre tag?
HuldasKarin gillar det här

tonyforetagare 7 timmar sedan
Stackars Sverige. Och det ar det vanliga arbetarna som drabbas utav den daliga politik som Svenska regeringar drivit genom aren,bade vanstern och hogerns. Det ar de som kampar mest i samhallet som far ta konsekvenserna utav de oansvariga beslut vara politiker tar. Det ar inte politikernas eller hoginkomsttagares barn som far lida. Jag ar orolig for Sveriges framtid. Jag vill ocksa se Sverige ga ur EU omedelbart. Ibland ser det bara gratt ut men jag tanker i alla fall fortsatta hoppas till valet 2014 da jag hoppas att SD tar plats som Sveriges tredje storsta parti eller annu battre. Jag hoppas att Svenska folket vaknar upp och tar beslutet att rosta pa SD,for det finns inget alternativ. Jag vill se ett fortsatt blomstrande Sverige som ar battre an det vi lever i idag och kanske i imorgon. Hade Sverige idag varit en amerikansk delstat sa hade vi varit den fattigaste. De svarta, som har de lagsta inkomsterna i USA, har nu en battre levnadsstandard an ett vanligt svenskt hushall. Darfor maste politiker borja tanka mer pa de mer langsiktiga problem och forutsattningar de skapar. Det maste de gora om Sverige pa allvar vill fortsatta att vara en modern valstandsnation.
walborg and 7 more gillar det här

Fattar 5 timmar sedan som svar till tonyforetagare
Är du galen? SD är ett Kalle Anka parti. De har inte kompetens att styra. Om de får växa långsamt så kanske de kan ha det om 15 år. Men inte nu. Det enda som kunde vara värre för Sverige är att V skulle få majoritet.

walborg 1 timme sedan som svar till Fattar
Det sista håller jag med dig till 100% men kan lägga in några fler i ordet "värre" har nåt med bokstaven C att göra :).
HuldasKarin gillar det här

tonyforetagare 4 timmar sedan som svar till Fattar
Jag haller inte med om att de ar ett kalle anka parti,men jag kan forsta vad du menar. Att de har for lite erfarenhet. Jag ar realistisk,jag tror inte SD blir majoritet 2014. Jag tror SD tar tredjeplats som anda ger dem storre makt i riksdagen eller kanske tom regeringen. Sedan till 2018 ar de redo att ta over som regering.
SWEFRED and 5 more gillar det här

Magnus A 9 timmar sedan
Detta fokus på och raden av felaktigheter om invandringens kostnader -- liksom det om våldtäkter -- är dålig strategi mot tokig invandringspolitik.

Åkessons ekonomi-dystopi stämmer inte och ser därför ut som lögn och rop på vargens snara ankomst som aldrig infinner sig. Att SD vägrar att räkna de enklaste saker korrekt och troligen dubbelbokför kostnader i senaste dokument om besparingar visavi regeringen är pinsamt och ger intryck av att man är beredd till vilka lögner som helst för att lura någon, om de nu inte är tror sig själva? Ärlighet varar i alla fall längst.

Det om våldtäkt är dels problematiskt då det ofta är en "story" för att skapa negativa känslor mot människor av annat ursprung, men även för att polisarbete är viktigast och att det delvis inte stämmer. Såg Åkesson i Almedalen säga att Sverige har näst flest våldtäkter i världen, vilket en rapport från FN som redovisar 6-7 av 46 afrikanska länder och endast 61 länder totalt skulle säga, men såklart inte säger. Sverige räknar även sedan några år tillbaka på ett sätt som gör antalet några gånger högre. Detta borde Åkesson vetat och utelämnat det i talet. Men att han sa det, eller att SD gör ett usel ekonomiskt dokument, kanske beror på att de faktiskt tror det de säger? En D K-effekt? Att man tror att de enklaste fel när man redovisar ekonomi är korrekta mm. 40 000 mrd kronor vågade man inte säga var fel utan gick till motangrepp ist för att erkänna tabben. Har svårt att se att SD är ett hot mtp detta, möjligen ett hot som bärare av något alltför högerextremt om det skulle visa sig att Sverige om några decennier får problem i så att säga samma riktning som exvis Libanon eller andra oroshärdar med kulturkrockar.

SD har sina rötter och jag är böjd att tro att SD -- såväl ledning som personer i organisationen, kanske i olika grad -- därför är beredda att acceptera en del mindre trevligt. Anser att Åkesson sedan länge borde ha styrt SD hårdare mot att bli ett normaliserat parti, dvs modigt skaka av sig extrema. Nu får ofta lite mer extrema sitta på diverse poster ute i landet och därmed -- jämte propaganda om ekonomi och 100-tals miljarder (som bara är 50) och våldtäkter -- är SD samma gamla SD som de varit.

Hade ett vettigare svenskt parti med klokare värderingar och argument om invandringen -- naturligtvis ett som inte dissar andra partier som förrädare mm -- funnits, ungefär som i Norge, skulle Sveriges invandringspolitik nu kanske sett lite bättre ut.
1 person gillar det här.

walborg 1 timme sedan som svar till Magnus A
Har du hitta ett "vettigare" parti????
HuldasKarin gillar det här

Aggrrrrrro 11 timmar sedan
En liten fundra...dom där 34 miljarderna som Sverige skulle kunna tjäna på att invandrarna kommer i arbete enligt OECD - ska inte de jobben finnas INNAN man importerar den okvalificerade, till stor del analfabetiska "arbetskraften"?

Att först importera 100 000-tals individer som inte ens har lågstadiekompetens och som inte platsar på den svenska arbetsmarknaden och sedan spåna om vilken tillgång de är OM de skulle få jobb som civilingenjörer, läkare eller raketforskare är ju höjden av begreppshaveri.

Att skapa arbeten till dem kostar ju många gånger mer än 34 miljarder - alltså en ren förlustaffär.
HuldasKarin and 13 more gillar det här

idiotplague 1 timme sedan som svar till Aggrrrrrro
Själv spelar jag varje månad bort hela min lön på Casino Cosmopol.
Jag har räknat ut att det är bra för min ekonomi och inte kostar mig någonting trots att jag alltid förlorar.

Denna uträkning bygger jag på att jag skulle bli jävligt rik OM jag helt plötsligt vinner.
Fenrisful and 2 more gillar det här

Skriv en ny kommentar
Logga ut
@setovis
82 kommentarer 894 gillar received
Dela på
blog comments powered by Disqus
Du måste vara inloggad för att kunna kommentera. Skapa ett konto på Disqus genom att klicka på Disqusikonen ovan. Du kan också logga in med Facebook, Twitter, Yahoo eller OpenID.
Alla kommentarer modereras. Läs SVTs webbregler innan du kommenterar.
127
kommentarer
Svara på artikeln
Skriv själv på Debatt
Relaterade artiklar

Omvänd könsmaktsordning i Centern
Annies ministerkupp enar Centerpartiet
Tyska strategi kan ta Piratpartiet till riksdagen
SSU: Staten bör skjuta in pengar till SAABs rekonstruktion

Twingly bloggsök
1 blogginlägg länkar till den här artikeln
(Vad är Twingly?)
SD: invandring och ekonomi -- arbetsmarknadspolitik
12 timmar sedan Magnus orerar
Senaste debattartiklar

MP:s påtvingade skollunch ett hot mot elevers valfrihet
Sverige skickar politiska flyktingar till döden i Iran
TV3:s Hollywoodfruar strider mot FN:s barnkonvention
Omvänd könsmaktsordning i Centern

Det här är Debatt

Debatt är SVT:s sajt för samhällsdebatt. Här diskuteras de viktigaste och mest angelägna samhällsfrågorna.

Debattartiklar mejlas till debattartiklar@svt.se, och vi vill gärna ha ensamrätt
Följ oss på…

Twitter
Facebook

RSS-flöden för Debatt

Bloggen
Debattartiklar
Bloggen och Debattartiklar



– skickat med Google Verktygsfält

Inga kommentarer: