måndag 3 oktober 2011

Manipulerad brottsstatistik « Politiskt Inkorrekt

Manipulerad brottsstatistik « Politiskt Inkorrekt: Manipulerad brottsstatistik

BROTTSLIGHET TV:s lilla gullegris, som alltid säger de rätta sakerna, Jerzy Sarnecki, är äntligen överbevisad. Så fort hans nuna visar sig i vardagsrummet så upprepar han samma sak: ”Brottsligheten har inte ökat, snarare minskat”. Polisen har samtidigt rapporterat att antalet uppklarade brott har ökat. Men detta är inte bara glädjekalkyler, det gränsar till ren, skär lögn.

Sedan 2006 säger sig polisen ha klarat upp 28% fler brott. Men under begreppet ”uppklarade brott” finns en stor papperskorg med ”avskrivna brott”. Dessa brott är t ex där ingen gärningsman har hittats eller när bevisningen inte räcker för omhändertagande av en misstänkt. Dessa brott räknar alltså polisen som uppklarade.

Såväl statistiker som kriminologer (inte Sarnecki förstås) har dömt ut det här systemet. Till och med Brå anser att man istället ska tillämpa termen ”personuppklarning”. Det täcker de brott som bara har gått till åtal, bara böter eller strafföreläggande. Inte heller brottslingar under femton år registreras liksom när uppenbara brott inte ”räknas som brott”.

Andelen avskrivna brott (som polisen har angivit som uppklarade) har ökat med 44% sedan 2006. Det säger en hel del om den verklighet som alla svenskar känner till, fast detta alltid förnekas av ”experter”.

Leif GW Persson säger till DN:

Det finns så många uppklarade brott som egentligen inte är det. Ej spaningsresultat kan i bland till och med räknas som uppklarat – och det är märkligt…..”Det är naturligtvis alldeles åt helvete. Det är kosmetika. Man har lagt på ett tjockt lager puder – det håller inte. Det andra begreppet, personuppklarade brott, är det vi i folklig mening egentligen menar.

Olika sätt att räkna leder till olika utslag. Men på vilket sätt det än görs så visar beräkningarna att personuppklarade brott har ökat med 13% sedan 2006.

DN
PrintFriendlyShare
2011-10-03, 08:00 (uppdaterat 2011-10-03, 01:28) | Kategori(er): Brott, Inrikes

0
Disqus

Gilla
Dislike
and 7 others liked this.

Skriv en ny kommentar
Logga ut
@setovis
82 kommentarer 896 gillar received
Dela på
Visar 44 kommentarer
Sortera efter: Prenumerera via e-post Prenumerera via RSS


El Rey 15 minuter sedan
Inget förvånar mig längre när det gäller Kling och Klang....inte i detta land, klåparnas och dårarnas paradis.
2 people gillar det här.

kalle008 16 minuter sedan
Det är lärorikt att läsa och sätta sig in BRÅ2005:17, som handlar om invandrad brottslighet. Vad man lär sig där är hur BRÅ ljuger, inte med siffrorna i sig (för de är nog riktiga) utan genom det sätt man presenterar sanningen på.

Det finns ett antal huvudmetoder:

Man presenterar hur pass överrepresenterade gruppen "invandrare" är när det gäller "brott", utan att berätta om etnicitet. Det leder till en LÅG genomsnittssiffra, kring 2,5. Där har man blandat kineser och holländare med MENA och afrikaner !

Man presenterar hur pass överrepresenterade gruppen invandrare är vad gäller SPECIFIKA brott, och får en hyggligt låg siffra även för våldtäkt, kring 5. Även där har man blandat de bästa och de värsta.

Man presenterar olika etniska grupper som har fått nya spännande namn, som Västasien, "EU utom EU25", Övriga Afrika osv, och anger överrepresentation. Det är här man kommer närmast sanningen.

En viss etnisk grupp är totalt bortglömd, och redovisas i stället utspridd som "svenskar", eller "Finnländare", eller "Nya EU-länder", totalt anonymt, vilket gör att en av de mest kriminella grupperna vi har används för att ÖKA brottsstatistiken för i övrigt hyggliga länder, och därigenom MINSKA den statistiska belastningen på andra länder.

Sarnecki brukar vara förtjust i att presentera "standardiserade" värden på kriminalitet för olika kategorier. I och för sig är det ett rimligt statistiskt förfarande som påminner om när opinionsinstituten ser till att få representativt antal svar från personer med olika slag av bostadsort, inkomst, utbildning, ålder, kön, osv.

Det är bara det att standardiseringen inget har att göra med med skadeverkningarna av respektive grupp. De blir precis lika stora som förut. Antalet våldtäkter eller rån minskar ju inte för att man gör en teoretisk beräkning av hur många brott en viss grupp skulle göra OM den hade en annan sammansättning av individer. Det HAR den ju faktiskt...
show more
2 people gillar det här.

Sunngifu 18 minuter sedan
Polisen fuskar med statistiken, nedlagda ärenden räknas in i siffran för uppklarade brott. Så döljs att Sverige är ett laglöst land. #svpol

DragonenSWE 19 minuter sedan
När polisen gör ett tillslag och beslagtar 32 stycken cannabis plantor och sedan rapporterar att de klarat upp 32 separata narkotikabrott..... WTF!? Är det någon mer som tycker att polisen borde prisas som världens mest inkompetenta polisväsen?
1 person gillar det här.

BitteJ 31 minuter sedan
jag undrar lär de sig verkligen utreda brott på polishögskolan, jag antar att alla bötesfällningar på höghastighet och fel på ljuset måste vara personuppklarade brott, alltså måste de göra mängder av trafikkontroller för att få upp statistiken, vilket retar upp svensson något då när det varit inbrott i hemmet kommer ingen polis, när bil cykel m.m stulits händer ingenting och när dottern blir attackerad på stan eller sonen råkar springa på en kniv händer heller ingenting, i bästa fall hittar de en gärningsman som får två månader villkorlig och 500 kr i böter, altså betydligt lägre än vad herr svensson måste betala för tex slitna däck vid en poliskontroll. polisens arbete måste organiseras så att bötesfälla svensson i tid och otid istället borde fokusera resurser på kriminella gäng som ger omgivningen en otrygg tillvaro, vilket faktiskt kan vara orsaken till att herr svensson chansar och hämtar sin dotter fast han druckit för att hon skall komma hem levade tex.


de kan ju hitta något poängsystem tex uppklarat mord ger 100 poäng bilstöld 10 och 10 km för fort på motorväg 0,5 poäng.......
1 person gillar det här.

Mickemannen 34 minuter sedan
Sorgligt. När jag talar med polisbekanta så skakar de bara på huvudet. De är överhopade med brott. Oftast vet polisen vem som borde övervakas, vilka grupper som borde avlyssnas... osv. Men polisen har inte tillräckligt med resurser och inte tillräckliga befogenheter. Allt för att man från politiskt håll inte vill att sanningen om invandrares överrepresentation ska framgå för tydligt.
8 people gillar det här.

nisse12 38 minuter sedan
Vill man ha 100% "uppklarade" brott finns en enkel lösning, lägg ned polisen och direktavskriv alla brott. Avskrivna brott anses ju som uppklarade. Det Orwellska nyspråket breder ut sig i vår demokratur.
1 person gillar det här.

SM811 41 minuter sedan
Sonen om Politisk inkorrekts...
http://sverigesradio.se/sida/a...
Går att kommentera.

El Rey 17 minuter sedan som svar till SM811
Läs två artiklar under den om sonen, "Pixlade foton nyckel till identiteten" och ha i minnet att SR outat PI-Gustafs namn. Är inte det lite (o)lustigt gjort? Typ ett självmål...

fransolsson98 31 minuter sedan som svar till SM811
Fulmedia förnekar sig aldrig och att dessa pajasar tillåts hålla på är förvånande!

Shakanda 41 minuter sedan
Jerzy, har fel, han ljuger för brottsligheten har ökat och främst internationell sådan, dvs utländska
kriminella begår brott här i landet.

Shakanda 43 minuter sedan
Ja, men de flesta fallen brott utför ju inkommande och redan komna folk från världens alla hörn.
Dessutom gör de inte objektiva utredningar, mätningar utan allting skall visas positivt ang
inkommande multikultifolk, fast det är rena rama sagan. Alliansen för folket, väljarna bakom ljuset
de visar inte fakta i %, siffror utan förskönar dem för det skall se bra ut och deras sk professionella
är lika korrupta som politikerna, visar utåt siffror som är falska. Rena rama rövarexperter, politiker
Varför skulle vi ens bry oss, tro på Jerzy som är inkommande själv, han håller ju samtliga under
armarna som kommer utifrån. Baha!
1 person gillar det här.

Illwillfn 51 minuter sedan
Ökning med 13%....från vad? Tre exempel på hur de kan ha räknat, utan att gå in på Gunnar Andrén-räkning:

1. Polisen löser i snitt 5% av alla anmälda brott, en ökning med 13% ger då: 5,65%
2. De 5% står för X brott, om vi låtsas att X är 10000 brott så löser polisen alltså: 11300 brott
3. Polisen löser i snitt 5% av alla anmälda brott, en ökning med 13% skulle då kunna betyda att de nu löser (i snitt, över landet): 18% av alla anmälda brott (heh, troligt)

Med undantag för 3 så är det alltså fråga om en extremt begränsad ökning. Då jag antar att 2:an är det som gäller så betyder det dessutom att de jämför rena siffror utan att jämföra med antalet brott (ens antalet anmälda) vilket då betyder att andelen lösta brott (5%) antagligen har gått ner.

Lögn, förbannad lögn och statistik är vad det antagligen handlar om. Jag gissar att polisen löser en mindre andel av det totala antalet brott än någonsin, men 7-klöverns representanter försöker låtsas som motsatsen + att de ljuger för folket (genom Bagdad-Bob).

Om någon har läst artikeln i DN (jag läser visserligen PK-media dagligen men jag försöker hålla mig till att skumma igenom propagandan då jag inte tycker om skräpet)? Se gärna om det står nåt i artikeln som handlar om mina gissningar (kvalificerade i min mening).
7 people gillar det här.

El Rey 46 minuter sedan som svar till Illwillfn
Håna inte Gunnar Andrén, han är ett matematiskt snille med sin procent-räkning och med sin kulram.
Den gubben hade jag gärna växlat pengar med faktiskt. Hade blivit en bra extra-slant, LOL
Måste faktiskt ifrågasätta hur en sådan tomte kan sitta i riksdagen faktiskt.

För dom som missat hans dråpliga mattekunskaper kan titta här:
http://www.youtube.com/watch?v...
http://www.youtube.com/watch?v...
4 people gillar det här.

SomeOneInCyberspace 52 minuter sedan
Söndagskrönikan – Peter Wolodarski

"Månaden därpå kommer provresultatet tillbaka. Det visar sig vara kokain, men anmälan läggs ned eftersom det inte finns någon misstänkt gärningsman.
Inget nytt har tillkommit sedan upptäckten på gångvägen.I brottsstatistiken borde detta ha bokförts som ett avskrivet ärende.
Men i verkligheten registreras händelsen som att polisen bekämpat ett så kallat överlåtelsebrott, det vill säga försäljning av narkotika.
Och inte bara det – vid en efterhandskontroll visar det sig att någon gått in i anmälan och skrivit att det rör sig om fem stycken överlåtelsebrott.
Om polisen fått tag på en gärningsman hade alltså denne tillskrivits fem lagöverträdelser, när det i själva verket handlade om en."

http://www.dn.se/ledare/signer...

Inte trodde jag det var så illa..
3 people gillar det här.

Sanningsvaegrare 52 minuter sedan
Det är iofs ingen ny nyhet att avskrivna brott sorteras som uppklarade. Det var ganska mycket liv om det för kan det vara 5-6 år sedan. Visar att inte mycket hänt om inte annat. Myndigheternas s.k. målstyrning driver ju fram såna där absurditeter. Migrationsverkets hela urspårade släng-in-dem verksamhet är en annan absurd effekt av målstyrningen.
4 people gillar det här.

OnkelBen 56 minuter sedan
Jag struntar i all statistik. Under min uppväxt sen 60-talet så har det här landet blivit allt mer otryggt för varje årtionde.
Hade vi i dag betett oss som jag gjorde förr, vingla hem ensam mitt i natten på 70-talet m.m. så kan jag garantera att det skett mängder av brott. Vi har helt enkelt anpassat oss till dagens berikade samhälle, tänd inte en zigg med blattar i närheten, titta inte på någon som försöker möta din blick, lämna inte en pryl i bilen, portkoder, larm, gå inte ensam i berikade områden m.m.. Listan kan göras hur lång som helsts hur vi anpassat vårt liv till mångkulturen.

Anna Svensson 1 timme sedan
att brottslighetn har ökat och ökar ständigt kan inte ha förbigått någon, lika lite som att de flesta brotten förblir ouppklarade och att polisen ofta har en tendens att inte ens vilja befatta sig med brott, eftersom de inte ens dyker upp vid t ex inbrott i bilar osv
4 people gillar det här.

Johan Nillson 1 timme sedan
Jag förstår att media i allmänhet "HATAR" PI när ni hela tiden drar ner byxorna på dom och visar dom med ändan bar.

Den stora frågan är bara om dom lyckas hitta på någon lag som förbjuder att sanningen sprids på nätet.
12 people gillar det här.

Jing Yut 1 timme sedan
Uppklarade brott eller inte, polisens första prioritet är att se till att brott inte sker.
7 people gillar det här.

niklasr 42 minuter sedan som svar till Jing Yut
Polisens första prioritet är att skydda medborgarna.
Det är lite svårt om de inte är kompetenta nog att gripa de kriminella.

arbogamannen 45 minuter sedan som svar till Jing Yut
Fel !! Polisens första och viktigaste uppgift är att se till att poliser inte kommer till skada i sin yrkesutövning. Detta började ske efter Malexander. Sedan kommer brottsbekämpningen..Har ni inte märkt hur mycket poliser som finns på plats vid sådana triviala brott som t.ex lägenhetsbråk... Förr i tiden skickades en bil som löste situationen, Idag är det minst två bilar på plats. Polisers säkerhet får aldrig äventyras... Såg häromdagen poliser som skrev ut en fortkörningsbot på motorvägen. En polisbil parkerad framför fortköraren och en polisbil en bit bakom, båda med blåljuset på för att uppmärksamma passerande trafik.. Det var ingen trafik, så det kan man kalla för slöseri med resurser.. 4 poliser för att skriva en bot.. Och så är det nästan överallt... Säkerheten först... Undrar vad som händer när någon dåre brakar lös med en ak47 a på något köpcenter. kommer polisen våga agera utan att behöva invänta nationella insatsstyrkan???.

kalle008 2 minuter sedan som svar till arbogamannen
Polisen är faktiskt inte till för att avlida i tjänsten. Om vi har den åsikten kan vi säga ajö till varje normal form av polis.

Det som behövs är

1) ledning som inte är politiskt belastad, utan som har varit poliser. det ska inte vara tillåtet för en icke-polis att bli polischef.

2) bättre lön och hårdare urval av poliser. Belöna även de poliser som gör skitjobbet.

3) bättre lagskydd för poliser i tjänst, bättre socialt skydd vid skador i tjänsten

4) lagar som är till för att skydda laglydiga och klämma till brottslingar, inte tvärtom

Friholt 1 timme sedan
Många brott i uppklarningsstatistiken är dessutom enkla att utreda och klara upp och ingen eller åtminstone mycket ringa arbetsinsats krävs från polisen. Dit hör t ex "vardagliga" trafikbrott, som nästan alltid har kända gärningsmän. Utredningen är ofta klar på plats. En mycken liten tidsåtgång från polisens sida krävs för de brotten i allmänhet. Vidare har vi en enorm mängd snatteribrott i butiker. Dessa är i allmänhet uppklarade i samband med att anmälan görs från butiken. Det är alltså näringslivet (butikspersonal eller väktare/butikskontrollant) som till största delen står för den personalkrävande handläggningen i dessa ärenden.
3 people gillar det här.

fransolsson98 1 timme sedan
Hela Sveriges befolkning är manipulerade av alla dessa med höga titlar och utländska namn.
Synd att det inte är Leif G W Persson som sköter statestiken och mycket annat i Sverige.
Undrar just hur länge alla dessa mytomaner och landsförrädare ska få hållas?
Rösta på SverigeDemokraterna så att vi kan få ordning och reda i vårt fina gamla Sverige!

AnnaF3 1 timme sedan
#svpol
Meningslöss att citera manipulerad brottsstatistik.
Nedlagd utredningar = ”uppklarade brott”
1 person gillar det här.

JohanIII 1 timme sedan
"Olika sätt att räkna leder till olika utslag. Men på vilket sätt det än görs så visar beräkningarna att personuppklarade brott har ökat med 13% sedan 2006."

Nej, det är ju det det INTE gör, dvs "på vilket sätt det än görs".
Särskilt inte om man utesluter ordet "antal" (vilket man ju förstås bör göra när man talar om alla sätt).
*Antalet* personuppklarade brott har ökat med 13%.
Men som det står i artikeln:
"andelen personuppklarade brott till och med minskade i samtliga elva övergripande brotts­kategorier mellan 2006 och 2010".
Edit: Vilket i sin tur innebär att totala antalet brott ökat med mer än 13%, förstås.
2 people gillar det här.

jon79 1 timme sedan
Nej nej nej, brotten har minskat ju. Det är bara anmälningsbenägenheten som ökat. Något vi ska tacka invandringen för! Utan den underbara massinvandringen så skulle folk aldrig våga anmäla brott! Förr i tiden tyckte nämligen svenskar att det var coolt att bli rånad, våldtagen och misshandlad, så det anmäldes sällan.

// Förvirrad svensk
12 people gillar det här.

YOTHI_TARZAN 1 timme sedan
Det finns ett antal stora problem som 7 klövern inte bryr sig om
Alkoholismen som kostar samhället 130 miljarder om året.
U hjälpen som kostar 35 miljarder om året varav minst 25 miljarder kastas i sjön
Skolan som bara blir sämre och där man inte vill se att den främsta orsaken är bråkiga invandrarungar
Brottsligheten som bara ökar - politikerna tittar inte in i fängelserna och ser vem som sitter är.
Jag har följt brottsutvecklingen sen 70 talet och alltid varit så förvånad att regeringen inte gör något annat än talar om att det måste vara något fel i samhället.
Det svenska samhället håller på att ruttna medan politikerna pratar om gemensam värdgrund och jämlikhet mellan könen och genuspedagogik.
20 people gillar det här.

Anna Svensson 1 timme sedan
och 13 % är säkerligen räknade i minsta laget!
1 person gillar det här.

jhnboy 1 timme sedan
Men att personuppklarade brott ökat med 13%, vad beror det på? Hur står det i relation till förändringen av antal anmälda brott?
2 people gillar det här.

ShinZon Borg 1 timme sedan
Avskrivning borde väl bokföras under posten : "MISSLYCKAD POLISINSATS"
Som sedan skulle basuneras ut varje vecka!
8 people gillar det här.

elvert 1 timme sedan
Tv1 Uppdrag granskning som är så pigg på att granska oegentligheter, mygel och korruption i vårt land och faktiskt ibland lyckas riktigt bra. Exempelvis politikerna i Göteborgs kommunhus och dess politikers roffarmentalitet är ett bra exempel. Det är dags nu, Uppdrag granskning, att ta er an myglet med den förvanskade och felriktade statistiken om Polisens ouppklarade brott och Bråå:s mygel med brottsstatistiken. Denna ytterst viktiga medborgarinformation måste granskas seriöst och noggrannt. Detta håller inte längre.
16 people gillar det här.

nollttan 31 minuter sedan som svar till elvert
Uppdrag Granskning borde även "granska oegentligheter, mygel och korruption" inom Migrationsverket, men detta är en alltför het potatis att ta tag i.
2 people gillar det här.

MMI 1 timme sedan
Polisen räknar väl in allt i sin statistik över uppklarade brott o det kan ju förklara varför man hellre står gruppvis längs vägarna o bötfäller för trasiga glödlampor än man samlas vid de kriminellas getton o "bötfäller".
Ett mörkande o förljugenhet genomsyrar hela Svenska samhället idag.
Skandal o rent ut sagt ett hån mot de skötsamma i samhället.
9 people gillar det här.

tenore36 52 minuter sedan som svar till MMI
Skulle du själv våga gå in i ghettona? Polisen har familjer och barn att tänka på! Dessutom sitter polisen inne med information som du och jag inte har, dom vet vad som händer i Sverige, en kunskap dom är förbjudna att delge
Svensson.
2 people gillar det här.

ddayperspective 1 timme sedan
Att hitta på nya ord enbart för att de ska missförstås täcka in vad de strategiska "uppfinnarna" vill vi ska tro att statistiken säger oss och man medvetet använder denna teknik i offentliga publikationer måste väl ändå vara möjligt att åtala? När våra offentliga myndigheter och organisationer (i de flesta fall ganska säkert med politikernas goda minne) med uppsåt "friserar siffrorna" för oss, MÅSTE DU OCH DU och resten begripa att Sverige idag inte alls är vad det varit! Accepterar vi trots att PI försöker öppna ögonen på oss varje dag fortsätta bli lurade av dem vilkas höga löner vi finansierar, arbetande som sjuka, unga som äldre, män som kvinnor och pensionärer?
6 people gillar det här.

mickej 1 timme sedan
Ja vi befinner oss i förnekarlandet Sverige. I Sverige finns det 3 stora myter. 1) Inga problem med invandringen. 2) Ett politiskt tillsatt klimathot(läs om Club of Rome, Agenda 21 och Bilderberggruppen) 3) genuskommunismen.

Vi svenskar är grundlurade. Våra politiker kan inte dömas pga. av kommunisten Palmes lagändringar. När ska vi kräva att Stasiarkiven offentliggörs?
35 people gillar det här.

kuffarmannen 1 timme sedan som svar till mickej
Japp, fördumningsindustrin frodas i det nya Sverige.
7 people gillar det här.

MakingBacon 1 timme sedan
De försöker kväsa GW Persson men det är nog inte det lättaste.
23 people gillar det här.

kirre 1 timme sedan

– skickat med Google Verktygsfält

Inga kommentarer: