måndag 3 oktober 2011

Säpos DDR-arkiv måste öppnas | Ledarsidan | SvD

Säpos DDR-arkiv måste öppnas | Ledarsidan | SvD: Säpos DDR-arkiv
måste öppnas

Kolumn Johanne Hildebrandt KOLUMN

3 oktober 2011 kl 04:47, uppdaterad: 3 oktober 2011 kl 12:03

Det är märkligt att Säpo inte vill öppna Stasiarkiven. Vem är det egentligen man försöker skydda, och varför har en forskare belagts med munkavle?

I Birgitta Almgrens bok om svenskarna som spionerade för DDR beskrivs 57 människor som arbetade för Stasi, kommunistdiktaturens hemliga polis. En av dem beskrivs som en socialdemokratisk journalist som iskallt svek sina partikamrater, en annan är en gymnasielärare som fått utbildning i luftförsvarets teknik för spaning och observation och där finns också en företagare som bytte information mot fördelaktiga affärskontrakt. Almgren är professor i tyska och forskare. Efter en lång rad överklaganden gav regeringsrätten henne rätt att få tillgång till Säpos arkiv i Sverige och läsa uppgifterna om de svenska Stasiagenterna.

Hon förbjöds dock att kontakta personerna i handlingarna och hon får inte avslöja deras identitet. Att en forskare beläggs med munkavle på detta sätt är tämligen häpnadsväckande i ett land som påstår sig vara en öppen demokrati.
Artikeln fortsätter...

Lika märklig är den svenska oviljan att göra upp med det förflutna trots att det handlar om landsförräderi. Tyskland har öppnat sina arkiv för länge sedan eftersom det är det enda sättet att komma vidare. På Balkan har man sänt de skyldiga till inbördeskriget till krigstribunalen i Haag. Till och med i Rwanda där det vidrigaste folkmordet i modern tid begicks har man genomdrivit en försoningsprocess.

Men i Sverige stoppar man huvudet i sanden och låtsas som om inget dåligt någonsin har hänt. Likt en neurotisk hemmafru från 1950- talet försöker man hålla upp en perfekt fasad.

Säpo hävdar att alla DDR-agenter var tvungna att värva en eller två andra vilket gjorde att det gick inflation i systemet och att arkiven därför ska tas med en stor nypa salt. Likväl skrevs det nära 3 000 Stasirapporter om Sverige mellan 1950 och 1989, vilket var mest i Norden, och att värva svenska agenter var en prioritet för DDR.

Ett akademikerpar som finns på listan nekade till allt när Expressen sökte upp dem. När det avslöjades att Jan Guillou utfört uppdrag åt KGB försökte han förgäves förringa och minimera sin insats. Magnus Utvik, däremot, gör precis tvärt om. I sin bok Med Stalin som gud (Norstedts) beskriver Utvik hur han drogs in i en kommunistisk sekt som 17-åring och blev hjärntvättad. Att stå för sina handlingar och ge en förklaring i en dåtida kontext är hederligt och inger respekt. Utviks bok bidrar också med en viktig pusselbit till vår nutidshistoria.

Det är sådant som behövs för att lära av misstagen och göra upp med extremvänsterns gyllene epok. Att försöka dölja saker gör bara att rykten och diverse teorier växer sig starkare. Är oviljan att öppna Säpoarkiven egentligen en stor mörkläggning av svenska statens vapenaffärer med DDR? Eller handlar det om mäktiga människor som skyddar varandra?

Spekulationerna kommer inte att försvinna förrän alla kort är utlagda på borden och all sanning kommit fram. Därför måste Säpoarkiven öppnas.

Johanne Hildebrandt är författare och krigsreporter aktuell med boken Krigare (Forum).

Johanne Hildebrandt

johanne.hildebrandt@schibsted.se

Google-annonser

Program SläktforskningSkapa ditt släktträd Enkelt och kostnadsfrittwww.myheritage.com

Välj DaciaSmarta lösningar till bra pris. Se alla modeller här.www.dacia.se

Arbete GöteborgLediga jobb i Göteborg Ditt nya jobb finns här!www.jobrapido.se/Goteborg
Dölj kommentarer (121 st)

0
Disqus

Gilla
Dislike
and 7 others liked this.

Lägg till ny kommentar
Logga ut
@setovis
82 kommentarer 896 gillar received
Dela på
Visar 1-40 av 123 kommentarer
Sortera efter: E-postprenumeration Kommentars-RSS
Realtidsuppdatering är aktiverad. (Pausa)


lapinrose 2 minuter sedan
Och under alla år så kallades Östtyskland för DDR, även här i Sverige. Det stod för Deutsche Demokratische Republik.
Kommentarer överflödiga...
Anmäl

Cap10 33 minuter sedan
Viktigt och angeläget.
Sosse-Sveriges daltande och samarbete med kommunismen måste upp i ljuset. Byken skall tvättas och det är oerhört viktigt!
Anmäl
3 personer gillar det här.

Bulten Bo 51 minuter sedan
Det hela förklaras mycket tydligt av Dennis Töllborg i slutet av detta inslag från Studio 1:

http://sverigesradio.se/sida/a...
Anmäl

Raas 57 minuter sedan
Tusentals svenska byggnadsarbetare, ingenjörer och affärsmän i olika branscher var verksamma i DDR, Sovjetunionen och andra Warsavapaktsländer. De som arbetade på plats, har en helt annan syn på DDR, än ni som aldrig var där. Svenskar med rötter i arbetarrörelsen har nog gjord sig hörda även i dessa länder, och blivit registrerade. Egentligen, vem fan bryr sig? Svensk byggindustri låg i topp bland världens byggföretag och vi byggde jorden runt. Vi var i Polen, Colombia, byggde bunkrar åt Saddam i Irak, ( Säpo försåg USA med NCC´s ritningar på skyddsrum i Bagdad. Amerikanskt bombflyg tog fram speciella bomber baserade på ritningarna och precisionsbombade skyddsrummen och mördade tusentals civila.) Os anläggningar i Sovjet, varuhus mm. i DDR. Handelsöverskottet var guld värt för Sverige. Jag har för mig att Skanska var New Yorks största byggföretag ett tag. Bäst att kontrollera ev. kopplingar med CIA. Papperen på bordet, tack. Det kan ju vara så att någon har sagt något illa om Sverige. Någon annan kan ha berättat att han gjort i lumpen i Boden. Lägg ner det här. Ni gör er nog bara löjliga, det är historia nu. Ägna tid och pengar på något viktigt i stället, tex. svälten i Afrika.
Anmäl

gadderyd 1 timme sedan
Avslöjas namnen på Staziagenterna, står huvuddelen av den idag politiskt korrekta nommenklaturan av socialdemokrater och kommunister med byxorna nere!!!

GG. Höglandet.
Anmäl
3 personer gillar det här.

Cuben Cuben 1 timme sedan
Läs gärna Lena Breitners kommentarer till ledaren också; http://tankaromib.wordpress.co...
Anmäl

britas 2 timmar sedan
Verkligen dags att tvätta detta smutsiga byk. Kan ni tänka er så många "pudlar" i denna jättekennel? Om någon verkligen gör en "pudel".
Tack Olle K för ett utomordentligt bra skrivet inlägg!
Anmäl
1 person gillar det här.

lillbettan 2 timmar sedan
Sverige har inte demokrati vi har demokratur SKANDAL..
Anmäl
9 personer gillar det här.

canigou 2 timmar sedan
Jag kan bara konstatera att den svenska demokratin vilar på bräcklig grund. DDR var föregångslandet för svenska politiker fram till murens fall varefter man snabbt anpassade sig efter verkligheten. Sveriges dåvarande utrikesminister förnekade ju in i det sista t.ex. att Sovjet hade ockuperat Baltikum, etc. etc.
Anmäl
16 people gillar det här.

Bulten Bo 1 timme sedan som svar till canigou
Samtliga svenska efterkrigsregeringar såväl som världssamfundet accepterade de baltiska staterna så som anslutna till Sovjetunionen. Realpolitik.
Anmäl
1 person gillar det här.

FreeBird907 3 timmar sedan


Jag tycker att
i ett demokratiskt land har folket rätt att veta vilka var landsförrädare trots
att deras uppdragsgivare har hamnat på historiens soptipp. Svenska anhängare
och beundrare till nationalsocialism brukar hängas ut av individer som
Wechselman, eller Hubinette, trots att i en del fall handlar saknas bevis. Och
här hittar man på alla möjliga ursäkter trots att bevisen kommer från
motståndaren och är betydligt starkare. Det handlar inte om hämnd.
Västerländska demokratier brukar ha överseende när ”fiende” är besegrad. KGB:s
springpojke Guillou fick det visserligen svettigt några dagar, men idag sprider
han igen sina kvasikunskaper i Aftonbladet utan några förhinder. Att för alla
demokrater förblir ”Riksjägarn” landsförrädare är en annan sak. Dessutom skulle
SÄPO behöva inte avslöja några kanaler, eller källor. Papperna kommer från
STASI. Därför är det sorgligt att det är en borgerlig regering som hindrar att
deras uppdragsgivare, invånare i Sverige, inte får veta sanningen.


Anmäl
22 people gillar det här.

Bulten Bo 1 timme sedan som svar till FreeBird907
Hade dessa personer gjort sig skyldiga till spioneri eller "landsförräderi" (vilket är svårt eftersom detta brott endast kan begås under krigstid) då hade rättsliga processer inletts mot dem och deras namn hade då blivit offentliga.

Nu har SÄPO:s utredning visat att sådana brott ej begåtts därför är det ej ett fall för dom och de vill i sedvanlig ordning ej offentligöra uppgifter de erhållit från utländska samarbetspartners (du kan ju också fundera på varför CIA ej lämnar tillbaka sina arkiv till Tyskland eller varför dom ej rakt av offentliggör dem).

Slutligen "Wechselman, eller Hubinette", ingen av dessa är anställda på SÄPO och dessa offentliggör istället sina uppgifter under journalistiska former, dvs, ansvarig utgivare får ta ansvaret om någon känner sig felaktigt utpekad av dem. Det är sålunda helt fritt för den som känner för det (Johanne Hildebrandt i SvD t.ex.) och som klarar av att forcera de offentliggjorda registren att under liknande journalistiska former avslöja namn på de personer som hon anser sig ha belägg för ha begått moraliskt tveksamma aktiviteter i samarbet med STASI.
Anmäl

FreeBird907 21 minuter sedan som svar till Bulten Bo
” Hade dessa personer gjort sig skyldiga till spioneri eller "landsförräderi" (vilket är svårt eftersom detta brott endast kan begås under krigstid) då hade rättsliga processer inletts mot dem och deras namn hade då blivit offentliga.”

Det brukar kallas för anekdotisk bevisning. Och för att göra det fullständigt ….”den som skulle offentligtgöra namnen skulle vara ”patrioten” Guillou i Aftonbladet ” :-)))))))
Anmäl
1 person gillar det här.

Bulten Bo 17 minuter sedan som svar till FreeBird907
Nej, deras namn hade blivit offentliga i och med att ett åtal väckts mot dem, den rättsliga processen hade alltså fått ta ansvaret för offentliggörandet. Det fungerar så i Sverige, förvånande att du inte känner till det.
Anmäl

Herden 3 timmar sedan
Arkivens orginal finns i Tyskland och är inte hemliga där. Det som krävs är att en tysktalande reporter (eller medborgare) åker ner och tittar i arkiven så är saken biff. Sen behövs en plattform att publicera listan. Men klarar inte gammel media av det så finns det allternativ på nätet som förmodligen snart fixar det
Anmäl
17 personer gillar det här.

Hedander 2 timmar sedan som svar till Herden
Jag tror inte att uppgifterna faktiskt finns i Berlin, se tex:
http://stenkyrka.blogspot.com/

Här sägs att "I den del av arkivet som går under namnet Rosenholtz-dokumenten finns i klartext namnen på Stasis medarbetare. Rosenholtz-dokumenten finns emellertid inte i Berlin utan i USA. Efter Berlinmurens fall var det CIA som lade beslag på arkivet." Det är dessa uppgifter som SÄPO har och därmed fungerar det inte att endast undersöka Berlin-arkivet. Uppgifterna har dessutom gallrats av SÄPO, oklart på vilka grunder. Dessutom sägs att "Helmut Müller-Enberg (gästprofessor vid Högskolan på Gotland, forskare vid Stasiarkivet i Berlin) som vädjar till de nordiska regeringarna att agera för att Stasidokumenten som rör nordiska medborgare ska finnas tillgängliga för forskning i Berlin tillsammans med det övriga arkivet."

Alltså, SÄPOs uppgifter från CIA innan gallringen är vad som behöver publiceras och namnen på de svenska STASI-kollaboratörerna finns inte i Berlin.
Anmäl
2 personer gillar det här.

Elementary 4 timmar sedan
Överhuvudtaget är det en skandal att vi struket ett streck över 60 och 70 talets historia. Vi låtsas som att Sverige var hjältar med protester mot Vietnamkriget etc, den svages röst. Allt detta är kvalificerat trams men någon revision sker inte av Sveriges snedvridna historiska bild av 70 talet. En öppning av arkiven kanske skulle kunna utlösa en granskning på allvar. Jag är mindre intresserad av vilka företag som handlade med vilka diktaturer (så länge de inte sympatisera med diktaturerna), nu har vi en mycket viktigare uppgift att ta itu med. Hur kunde folk stödja denna avskyvärda ideologi och dess avskyvärda ledare, aktivt? Det är lika viktigt som uppgörelsen med nazismen, men inget händer. Dagens skolungdom vet knappt vad Berlinmuren är och vet de att den fanns så vet de inte varför den byggdes. Hur kan detta tillåtas?
Anmäl
33 personer gillar det här.

Hebbert 3 timmar sedan som svar till Elementary
Jag förstår inte haller varför det måste vara tyst om människor som jobbade för öststatsdiktaturen? de sålde ju oss andra vilket kunde slutat med diktatur även här!
Nej publicera och släng dom i fängelse!
Anmäl
19 personer gillar det här.

janfredriksson 5 timmar sedan
Svenska staten har många hemligheter för sina medborgare.
Det visar på en fascistisk attityd där makthavarna anser sig stå över folket.
Men vi svenskar är det bästa tänkbara folket för vilken diktatur som helst,
Vi har under en väldigt lång era av socialism lärt oss att böja oss för diktat
uppifrån.Till och med borgerliga politiker har genomgått denna indoktrinering.
Anmäl
27 personer gillar det här.

Bulten Bo 1 timme sedan som svar till janfredriksson
I princip har väl alla länder som håller sig med en underrättelsetjänst "många hemligheter för sina medborgare". Ska t.ex. staterna som är uppdragsgivare åt CIA och MOSSAD verkligen klassas som fascistiska av den anledningen?
Anmäl

paraflex 5 timmar sedan
Man måste vara ganska naiv om man tror DETTA kommer att offentliggöras. Speciellt med tanke på att Lars Danielssons ev. varande på regeringskansliet under tsunamihelgen ansågs SÅÅ känsligt för landets säkerhet att man hemligstämpade inpasseringslistorna.
Anmäl
18 personer gillar det här.

Hebbert 3 timmar sedan som svar till paraflex
Ja under tsunamikatastrofen så uppförde sig Sosseregeringen helt ansvarslöst eftersom de inte gjorde någonting överhuvudtaget, jo en gick visst på teater. Person ljög om att han inte följde nyheterna, haha.
Andra gjorde ingenting heller och ljög värre än en kommunist.

Detta är farligt för oss alla när ansvariga inte tar ansvar! vad skulle hända vid en katastrof i Sverige med sossarna vid makten?
Anmäl
14 personer gillar det här.

Ulla Pettersson 3 timmar sedan som svar till paraflex
Ja, man kan undra vilket folk som är inröstat i regeringen och riksdagen. Inga som jag känner iallafall. De står inte för vad de gör men har väldigt bra betalt för ingenting. Det är ju ändå vi som står för fiolerna.
Anmäl
4 personer gillar det här.

Hanko1981 6 timmar sedan
Jag förstår inte oviljan att reda ut sitt eget förflutna som har flörtat med antidemokratiska krafter, det gäller både höger som vänster.

Om någon bara sa, "förlåt oss men vi var dumma och naiva som trodde att det fungerade så". Skulle någon erkänna sin dumhet från den epoken skulle ju folk uppskatta denne mer för sin ärlighet.
Anmäl
5 personer gillar det här.

Vendela 6 timmar sedan
På våra skolbibliotek sitter "vakthundarna" (Affes
statistik) och bestämmer vad slags böcker som ska
köpas in. Det är väl som det ska vara, men när
dessa är söner och döttrar till kommunist-68orna,
blir bokinköpen därefter. Ingenting om kommunismens
brott. Inte ens de där forskningsrapporter om Sovjets
brott mot mänskligheten är beordrat av självaste Putin.

Det kan skapa nya hatgrupper påstår bibliotikarien
på Brännkyrka gymnasium.

DDR-svenskarna och deras hjälpsamhet till DDRs blodiga
regim där Honecker var en lydig och flitig bödel, vaktas lika
säkert i Sverige som kronjuvelerna. Om detta må det inte
berättas.

"Vakthundarna" finns på alla nivåer i samhället, från regering
ner till bibliotek och skolor. Forskare hotas med fängelse om
sanningen yppas, och Sverige säger sig vara en demokrati.
SD är det enda partiet i Riksdagen som kräver att arkiven om
DDR-svenskarna öppnas.

Valet 2014 är för min del klart..
Anmäl
34 personer gillar det här.

malcolm49 5 timmar sedan som svar till Vendela
Bästa Vendela!

Om det förhåller sig som Du skriver är det både skrämmande och häpnadsväckande uppgifter från en skolvärld som ytterst har styrts av en liberal minister i mer än 5 år. Att förtiga sanningen kan aldrig accepteras oavsett vilka grumliga motiv som ligger bakom ett sådant ställningstagande. Det vore intressant om någon ville leverera ett genmäle på denna beskrivning av biblioteksväsendet i en skola vars uppgift bland andra är att fostra frimodiga och kritiskt tänkande elever!
Anmäl
3 personer gillar det här.

Vendela 4 timmar sedan som svar till malcolm49
Bulten Bo har länk till uppföljning av den
artikel jag refererade till. Några bibliotikarier
har fått kalla fötter. Kjell Albin Abrahamsson
har skrivit i Expressen om det jag tog upp.
http://www.expressen.se/debatt...
Anmäl
9 personer gillar det här.

Bulten Bo 4 timmar sedan som svar till Vendela
Om du läser deras artikel så ser du ju att Kjell Albin inte visste vad han skrev om, bibliotekarierna hade redan köpt in de böcker han efterlyste.

(svar till nedan: nej, de påstår sig ha haft kvalitetslitteraturen i ämnet kommunistiskt förtryck långt innan Kjell Albin tog till pennan.

Att sedan viss litteratur inte kommer in på biblioteken är en annan sak. Jag tror ytterst få skulle bli upprörda över att Ahmed Rami ej går att finna där, samma sak med pseudonymen Julia Caesar...

"Muslimska män klarar uppenbarligen inte att hålla brallorna uppe av egen kraft. Hela ansvaret läggs på kvinnan. Vi vet att mannens heder sitter mellan kvinnans ben. Men tydligen sitter den också i hennes hår eftersom hon inte får visa det. Mannen förväntas bli övermannad av obetvinglig lusta om ett kvinnligt hårstrå kommer i hans synfält. Eftersom han själv är oförmögen att behärska sina drifter måste kvinnan packa in sig i heltäckande tält. En mycket kränkande syn på män som primitiva djur, kan tyckas. Men jag har faktiskt aldrig hört talas om någon enda muslimsk man som har protesterat mot att bli sedd som en komplett sexgalning"

är väl kanske inte heller så konstigt)
Anmäl
5 personer gillar det här.

Vendela 51 minuter sedan som svar till Bulten Bo
Jag är bekant med några muslimer. Dom tar
beskrivningen som en komplimang. Den
jämställdhet vi uppnått är inte bara främmande
för dessa män, utan nånting de aldrig accepterar.
Säger dom själva och dom menar det..
Anmäl
2 personer gillar det här.

Bulten Bo 49 minuter sedan som svar till Vendela
"Många av mina bästa vänner är muslimer" är exempel på vad man brukar kalla för anekdotisk bevisning.
Anmäl

Vendela 4 timmar sedan som svar till Bulten Bo
Köpet gjordes väl efter att KA skrivit om det
i Expressen? I fallet med boken "Världsmästarna"
av pseudonymen Julia Caesar säger
bibliotikarierna nej till inköp, trots efterfrågan.
Men med lite uppmärksamhet i media kan
inställningen bli en annan..
Anmäl
10 personer gillar det här.

Adolfuz 6 timmar sedan
Sveriges självbild av bror Duktig tål inte ett öppnande av arkiven.
Se bara vad som hänt med neutraliteten under kriget, Wallenbergaffären, DC-3an, ubåtsjakterna osv.

Självklart ska de öppnas men i ett Sverige där t o m borgarna skyddar sossar ( tänk bara på turerna kring Tsunamin och Lars Danielsson) så ska till en folkstorm - och var ska den komma ifrån?

Inom vänstermedia är det dödstyst, TV-media likaså. Bara några får frisinnade ropar i öknen.

De kommer bli släppta någon gång in framtiden...inte nu.

Anmäl
26 personer gillar det här.

kristernssn 6 timmar sedan
"Under 1970-talet inledde Ikea en omfattande import från DDR. På inte mindre än 65 platser producerades tillbehör och möbler för det svenska företaget. Konstitutionell kosmetika till trots, DDR var en kommunistisk enpartistat. För en krass kapitalist som Kamprad utgjorde inte detta något hinder, tvärtom."

Läs artikeln i sin helhet här:

http://www.aftonbladet.se/kult...

Det är väl som det brukar vara; man får försöka orientera sig så gott det går i en värld full av förvirring, motsägelser och hyckleri.

Krister Nässén
Anmäl
5 personer gillar det här.

Stefan L 1 timme sedan som svar till kristernssn
Men det är väl ändå skillnad mellan att importera möbler från ett land och att försöka mörklägga spioneri?
Anmäl
1 person gillar det här.

Hanko1981 6 timmar sedan som svar till kristernssn
Bofors gjorde också olagliga affärer med DDR. Alla har en smutsig buk att tvätta.
Anmäl
4 personer gillar det här.

ViktigaGrejer 6 timmar sedan
DDR-arkivet är Sveriges stora journalistprov. Det lilla journalistprovet är tsunami-banden. Den som lyckas klara något av proven kan kalla sig journalist utan att ljuga i fortsättningen.

Frågan är varför ingen gör det och de borde vara ett av två alternativ;

1. De kan inte, de är för dåliga på att gräva.
2. De vill inte, av någon mycket suspekt anledning.

Båda alternativen är givetvis ett underbetyg på hela yrkesgruppen.
Anmäl
39 personer gillar det här.

Viktualiebrodern 7 timmar sedan
Lär bli svårt för SÄPO och MUST att rekrytera informatörer i framtiden, speciellt de allra värdefullaste, nämligen dubbelagenter, om pressen tvingar fram ett offentliggörande av vilka som gjort SÄPO (och MUST) goda tjänster historiskt.

Säkerhetstjänster måste skydda de sina för evigt. För sin egen skull.
Anmäl
1 person gillar det här.

Stefan L 1 timme sedan som svar till Viktualiebrodern
SÄPO borde rimligen kunna berätta vilka som var dubbelagenter. Hur många såna kan det ha funnits - vad skulle dom ha haft för praktiskt funktion?
Anmäl

Vansterwiki 6 timmar sedan som svar till Viktualiebrodern
Om SÄPO släppt en rejäl hög med namn, de som inte var dubbelagenter, så skulle situationen inte uppstått.
Anmäl
2 personer gillar det här.

ballparkish 5 timmar sedan som svar till Vansterwiki
Då skulle ju andra med insikt kunna sluta sig till vilka som var dubbelagenter. Alltså gör man som man brukar och säger så lite som möjligt.


– skickat med Google Verktygsfält

Inga kommentarer: