tisdag 11 oktober 2011

Vems ärenden går egentligen BRÅ? « Politiskt Inkorrekt

Vems ärenden går egentligen BRÅ? « Politiskt Inkorrekt: Vems ärenden går egentligen BRÅ?

DESINFORMATION Under de senaste årens alltmer eskalerande brottslighet, i stor utsträckning invandrarrelaterad, har Brottsförebyggande Rådet (BRÅ) flera gånger presenterat rapporter som då anses visa att våldet inte alls ökat, våldtäktsvågen är resultat av ökande anmälningsbenägenhet och så vidare. Att tillgänglig statistik från andra håll visar på helt annorlunda siffror verkar man inte direkt bry sig särdeles mycket om.

Så när Klara Hradilova Selin (BRÅ:S ”våldtäktsexpert” och aktiv SD-motståndare) avfärdar Sverigedemokraternas redovisning av våldtäkter i Sverige med diverse mer eller mindre virriga bortförklaringar, och när Jerzy ”Bagdad Bob” Sarnecki avfärdar den ökande våldsbrottsligheten trots att andra, och sannolikt mer adekvata, källor säger tvärtom (1, 2, 3), hur skall vi tolka det?

Vi måste ju naturligtvis försöka ta reda på vems ärenden BRÅ egentligen går.

I en intressant artikel från 2002 som publicerades i Aftonbladet och har titeln ”Det är katastrof överallt på BRÅ” kan vi kanske få en liten aning om hur det politiska spelet bakom BRÅ:s ofta disparata rapporter egentligen går till. Professor Sten Levander anger tonen direkt.

Det är katastrof överallt på BRÅ. Rapporterna som de gör är filtrerade, det utövas censur. BRÅ:s uppdrag är att serva regeringen med forskning och kunskap. Det gör de inte. BRÅ tillhandahåller istället önskad information på beställning av justitieministern och departementet.

Känns kritiken igen?

Professor Johannes Knutsson vid polishögskolan i Oslo hade gjort en utredning om polisresurser som BRÅ beställt. När dåvarande generaldirektören Ann-Marie Begler läste den försökte hon stoppa rapporten. Hon hade enligt Knutsson ”väldigt starka synpunkter på vad jag skulle skriva och inte skriva. Det var ett kontroversiellt resultat, och jag hade väldiga problem innan den kom ut.” Styra forskning så resultatet passar uppdragsgivaren?

Men den värsta salvan avlossar Knutsson mot den utredning som BRÅ gjorde av Fryshusprojektet Exit som arbetade för personer som vill lämna nazistiska eller rasistiska grupper. Dess dåvarande ledare Kent Lindahl sammanställde själv statistiken om nazistiska avhoppare och det hela presenterades sen som fakta med tabeller i BRÅ:s utvärdering.

Hanna Otterdal, som jobbade som kontorist på Exit, berättar hur det gick till.

Vi hade inga papper, Kent Lindahl tog allt ur huvudet och sen förde jag in det i BRÅ:s rapport.

BRÅ fick bara intervjua 14 av de 125 påstådda avhopparna – men slog ändå fast att alla 125 hade hoppat av. När Exit vid årsskiftet 2001-2002 sökte nya miljonbidrag hos regeringen hänvisade man till BRÅ:s positiva utvärdering av verksamheten.

”Den här så kallade utvärderingen är en regelrätt skandal”, sade professor Johannes Knutsson vid tillfället.

En som då uttalade sig ytterst kritiskt till BRÅ:s verksamhet var vid denna tidpunkt Justitieutskottets moderate ordförande som ansåg att BRÅ måste göras om i grunden.

Forskningen måste stå fri. Den måste vara opolitisk och inte bunden av regeringen.

Enligt denne moderate ordförande får BRÅ:s rapporter ett väldigt medialt utrymme – trots att de ofta är tunna.

De säger att brottsligheten inte växer. Jag kan bara konstatera att åtminstone när det gäller våldsbrottsligheten och organiserad brottslighet så säger alla att det ökar – utom BRÅ.

Känns tongångarna igen från den kritik som också på senare tid mött BRÅ:s verksamhet?

Den moderate ordföranden från Justitieutskottet hette då och heter idag Fredrik Reinfeldt. Men nu jobbar BRÅ åt hans justitiedepartement. Har vi hört Reinfeldt klaga på BRÅ:s trovärdighet nu, när de serverar rapporter som passar Alliansregeringens agenda som hand i handsken? Nej, det har vi inte hört. Reinfeldt har sedan valet 2006 haft fyra år på sig att förändra den verksamhet som han så starkt kritiserade när Moderaterna var i opposition. Har det hänt något? Nej…

Vems ärenden går BRÅ egentligen?

Gustaf Janson
PrintFriendlyShare
2010-09-25, 18:42 (uppdaterat 2010-09-25, 18:42) | Kategori(er): Debatt, Inrikes, Krönika, Politik

0
Disqus

Gilla
Dislike
and 49 others liked this.

Skriv en ny kommentar
Logga ut
@setovis
84 kommentarer 942 gillar received
Dela på
Visar 45 av 47 kommentarer
Sortera efter: Prenumerera via e-post Prenumerera via RSS


Guest 1 år sedan
Kommentaren är borttagen.

OZZY666 1 år sedan som svar till Guest
jag röstade på SD i första hand därför att invandringspolitiken skull bli mer omtalad...vilket det har blivit

men jag stödjer deras övriga politik också till största del så klart
12 people gillar det här.

Gaut 1 år sedan
Reinfeldt är en riktigt ful fisk med en livsfarlig agenda och starka drag av storhetsvansinne. Vad döljer denna sociopat för det svenska folket? Vad är hans ultimata mål? Här har vi en trojansk häst om någon...

Han fördömer inte våld mot meningsmotståndare.
Han motarbetar demokratin och föröker ivrigt att nedmontera den.
Han försätter vanligt folk i livsfara genom utförsäkringar och införsel av utländska kriminella.
Han hatar det svenska kulturarvet.
Han låter en rabiat islamist medverka i hans parti.
Han styr BRÅ och säkerligen en hel del annat också.
Vad är hans syfte och varför? Är det någon som vet mer om hans egentliga bakgrund, tendenser till psykiska störningar och sjukdomar i familjen? Vad jag vet finns det en del dubiösa element i hans arvsanlag så att säga...
Hade dessutom varit intressant om någon kunde gräva i möjliga, eller troliga, snarare, kopplingar med Saudiarabien eller liknande.

Här ligger definitivt en stor jävla hund begraven.
48 people gillar det här.

Utlandsvensk 1 år sedan som svar till Gaut
Arvsanlag eller inte, det finns en del ovanliga element i hand familj, dock kanske inte mer än i de flesta andra familjer. Uppväxt i en skiljsmässofamilj, brorsan som har drogproblem och är homosexuell, farsan har alkoholproblem. Dvs som de flesta andra "normala" svenska familjer.

Dock har herr Reinfeldt aldrig haft ett vanligt arbete i hela sitt liv, en riktig politikerbroiler. MUF ordförande i Täby sedan unga år sedan karriär inom partiet.

Det borde införas en regel att efter två omgångar i riksdagen skulle man tvingas ut i verkligheten och ha en riktigt jobb en period innan man skulle vara valbar igen.


Makt korrumperar, hur höga ideal man än har när man börjar så blir makten viktigare än moral och etik efter en tid. Ingen vill förlora sin makt och bit för bit börjar man schackra med sina ideal för att behålla makten. Varför har Moderaterna växt, därför att de är det bästa socialdemokratiska partiet i Sverige.....
24 people gillar det här.

snurrespratt 1 år sedan som svar till Utlandsvensk
Reinfeldt kanske skulle praktisera lite som brandman eller ambulansförare i Tensta/Rinkeby eller Rosngård.
17 people gillar det här.

Svenne3 1 år sedan som svar till Gaut
Tydliga drag av storhetsvansinne... inte helt olikt en viss herr Adolf... som en vis man sa, dom nya facisterna kommer att kalla sig antifacister... och där är vi idag.
Och medel Svenne är så lättlurad och fattar inte vad som händer precis framför ögonen på honom...
12 people gillar det här.

niblic 1 år sedan som svar till Gaut
Håller med dig. Den Moderata partiledningen måste snabbt tag tag i problemet Reinfeldt. Sverige kan inte ha en statsminister som folket inte kan lita på.
6 people gillar det här.

Guest 1 år sedan som svar till Gaut
Jag har börjat ifrågasätta regeringen men framför allt Moderaternas intresse i att hålla nere arbetslösheten.
Vi har en nettoinvandring på 70-80.000 årligen samtidigt som vi har 8% arbetslöshet.
2008 infördes generell arbetskraftsinvandring trots massiv arbetslöshet.

Allt detta kan bara tyda på att de VILL ha lönedumpning.
De går företagarnas intressen till mötes men inte folkets
3 people gillar det här.

Tompas 1 år sedan som svar till Guest
Moderaterna har en långsiktig taktik med att ta in så många invandrare som möjligt. Vad är det Moderaterna står för och har alltid gjort? jo, att de redan rika ska bli rikare och de fattigare ska bli fattigare, det är inget nytt med Moderaterna, så har det alltid varit. Men, deras framtida taktik är att, har vi stor arbetslöshet och många invandrare som ska slåss om de allt mindre arbeten som finns, och kommer att bli mindre och mindre, så kan man börja med att sänka lönerna, ta bort många av de anställningslagar, utarma det sociala systemet, och ev. återinföra fattighusen på sikt.
Så har alltid Moderaternas politik varit. Det är inget nytt och att sticka under stol med, utan allt detta är att trycka ner det Svenska folket i skoskaften för att till sist göra de rika ännu rikare.

mortifer 1 år sedan som svar till Gaut
Hans syfte är nog bara att ha makt och tjäna pengar. Så länge som möjligt. Då går man minsta motståndets väg som han gör.
3 people gillar det här.

Varg i Veum 1 år sedan
Återigen en bra artikel. Det förklarar ju epitetet "Bagdad Bob" Vi betalar alltså med våra skattepengar för att bli vilseledda?
44 people gillar det här.

BigRoaster 1 år sedan som svar till Varg i Veum
Ja och sen står de och gapar när SD får 20% nästa val och undrar vad som hände.....
37 people gillar det här.

Humanist_PI 1 år sedan
Journalisten Anders Isaksson beskrev i sin bok "Den politiska adeln" hur det - framför allt inom socialdemokratin och moderaterna - skapats en maktelit där många inom toppskikten har familje- och vänskapsband till varandra, och därmed håller varandra om ryggen:

A som varit riksdagsman för (s) är gift med B som är generaldirektör på ett statligt verk. B:s bror C är en ledande kommunalpolitiker i X-stad. C är gift med D, vars far tidigare var vice ordförande för ett stort fackförbund inom LO... osv.

Dessa familje- och vänskapsband leder till att det skapas ett slags politisk adel; en maktelit där man håller varandra om ryggen och ser till att gynna sina egna. Dessutom är det i många fall politiker som beslutar vilka som ska få chefsjobb inom statliga verksamheter. Det är inte svårt att räkna ut konsekvenserna av detta.

Givetvis är många statliga verksamheter starkt politiserade. Hur många av BRÅ:s anställda har anställts för att de haft "rätt" familjebakgrund, "rätt" kontakter inom den politiska eliten eller "rätt" politiska åsikter? Jag kan givetvis inte besvara den frågan, men jag gissar att det korrekta svaret är "en majoritet". Detta avspeglas förstås i den "forskning" de producerar. Det gäller att framställa den sittande regeringens politik i positiv dager och tona ner alla obekväma fakta.

Alldeles oavsett vad sd står för var det även av detta skäl bra att sd kom in i riksdagen. Makt korrumperar och när politiska partier fått sitta ohotade vid makten under alltför lång tid skapas det informella maktstrukturer och nepotism som i förlängningen hotar demokratin.Det behövs helt enkelt "röras om i grytan" med jämna mellanrum!
41 people gillar det här.

Vielfras 1 år sedan som svar till Humanist_PI
Ang. nepotism , undrar hur många av dessa poltitkers barn som fått toppjobb inom politiken tack vare deras föräldrar ? Anser själv att det är viktigt att röra om ordentligt i grytan emellanåt , annars så bränns det som kokar vid !
4 people gillar det här.

femitolv 1 år sedan
SD har många stenar att vända på i DDR-Sverige den kommande mandatperioden. Vi får se vad som krälar fram... Jag har en stark känsla av att de kommande fyra åren kan bli väldigt obehagliga för många av våra makthavare. Det är ju därför de försökt stoppa SD med alla medel. Nu ska sanningen fram och de ansvariga ska ställas till svars för att de ljuger för svenska folket! Att rösta på SD är den bästa investering jag någonsin gjort. Mina barn ska få leva i ett fritt land när de blir äldre!
40 people gillar det här.

Tyckarn 1 år sedan
En sak börjar bli mer och mer tydlig i detta kaotiska tidevarv i Sverige. Skulle jag få familj en dag så är detta det sista land jag vill uppfostra mina barn i. Gränsen har passerats för längesen - landet är genomkorrupt, befolkningen manipulerad, journalisterna är statens lydiga små nickedockor, vänsterns stormstrupper har fått frikort att terrorisera och attackera de modiga oliktänkande vi har...

Utan PI och SD så vore väl allt hopp ute.
39 people gillar det här.

Svenne3 1 år sedan som svar till Tyckarn
Ja du, du har tyvärr rätt... funderar själv på vilket land man ska flytta till med familjen, tänker INTE låta mina barn och barnbarn växa upp i ett blivande muslimskt land... Sverige står och väger på kanten nu...
16 people gillar det här.

prillan 1 år sedan
Man bör strunta i Brå, och kolla verkligheten på EUROSTAT, EU:s egen statistik över medlemsländerna. Brå
är endast ännu en av de myndigheterna som har haft till uppgift att med sina vaggvisor söva ner invånarna i en röd, letargisk dvala och kunna pracka på dem vilka amsagor som helst.

Det är inte så konstigt att många artiklar i EU uttrycker glädje över att Sverige återfått medvetandet efter den långa hjärnblödningen som har med sin "rigida och omänskliga moralism" paralyserat landet i många decennier.
31 people gillar det här.

micke_less 1 år sedan
Vad skall man säga? Det är inte utan att man börjar bli avtrubbad av alla rapporter (tack PI för att ni finns) som man blir varse.
31 people gillar det här.

Nikkson 1 år sedan
Detta var inget nytt för mig. Visste redan att BRÅ jobbar på regeringens uppdrag. BRÅ är ABSOLUT INTE opartiska utan regeringen trogna, med andra ord en totalt överflödig & missvisande källa när man skall kontrollera brottsuppgifter.
29 people gillar det här.

gubbstrutten 1 år sedan
Tänk så förda bakomljuset vi, svenska medborgare, är av etablissemanget. För mig är PI av samma dignitet som nyhetskälla som BBC var för norskarna under den tyska ockupationen.
26 people gillar det här.

kalle008 1 år sedan
Jag ha faktiskt frågat M om de är nöjda nu med BRÅ, och refererat just till vad Reinfeldt en gång hade sagt.

Men nu var Reinfeldt nöjd. han hade inget att klaga på, meddelade det statsbärande partiet.
26 people gillar det här.

Larre67 1 år sedan
Gustaf Janson är kankse Sveriges bästa skribent som kan förklara både komplicerade och för PK maffian obehagliga sanningar på samma tydliga och genomtänkta sätt, ett rent nöje att läsa varje gång.
Det är en höjdpunkt varje gång när Gustaf är i farten.
Önskar bara att den stora massan får upp ögonen för hans skarpa penna.
26 people gillar det här.

Guest 1 år sedan
Jag är inte förvånad. Lägg även in SCB som räknat fel vid flera tillfällen. All statistik från statsapparaten är nog manipulerad i demokraturen Sverige.
25 people gillar det här.

theodorkafka 1 år sedan
"Vems ärenden går BRÅ egentligen?"

Svar: Den som för tillfället innehar makten.

Bra skrivet.
24 people gillar det här.

neros1 1 år sedan som svar till theodorkafka
Just det - de är maktföljare. :-)
2 people gillar det här.

Jan Sunner 1 år sedan
Den som bryr sig om Sverige röstar inte på forskning i tvångströja.
23 people gillar det här.

BigRoaster 1 år sedan
Amen fy fan! Nu är de där igen med händerna i syltburkarna. Konstigt SD kommer öka som ni mörkar och maninpulerar väljare.

Hoppas fan att Sverige kommer vakna på riktigt. Jag VET det har ökat. Jag hade kunnat dra hur många exempel som är fakta utifrån den verksamhet som sysslar med detta.
23 people gillar det här.

Guest 1 år sedan
Bra granskande av Janson som vanligt.
Pi ni måste expandera och komma ut i butikerna i en fysisk tidning
så folk får upp ögonen för det här.

Läs även:

http://www.expressen.se/ledare...

http://www.expressen.se/ledare...



20 people gillar det här.

Guest 1 år sedan som svar till Guest
Kommentaren är borttagen.

Guest 1 år sedan som svar till Guest
och det är?

Slasher2 1 år sedan
De krumbukter BRÅ håll på med nyligen när de försökte förklara det stora antalet våldtäktsanmälningar och sedan fällda våldtäktsdomar fick en ju verkligen att associera till något öststatsland för 20-30 år sedan.
19 people gillar det här.

init100 1 år sedan
Det påminner mig om de tidigare moderata kraven på konstitutionella domstolar. När man satt i opposition upprepades detta krav flera gånger, men när man väl fått makten tystnade kraven omedelbart.
15 people gillar det här.

Karin 1 år sedan
Litar INTE på etablissemanget/media längre, tyvärr. Men vår "underättelsetjänst" bl.a PI håller oss vanliga informerade om allt hyckleri/förljugenhet och när så behövs. Media kommer att stå där med skammen tids nog. Får mig att tänka på förädare efter 2 Världskriget.
Sorry bara en association till underättelsetjänstens storslagna och betydelsefulla arbete under ytan.OCH vad som väntade "svikare" av sitt fosterland strax efter kriget. Hmm. fantasin drar iväg, men det är lätt att jämföra i dessa dagar av kaos och sveket mot svenska folket/de sjuka/de äldre m.m.
15 people gillar det här.

Malmo_Nic 1 år sedan
Väldigt bra avslöjande och väldigt relevant med tanke på vår nuvarande Statsminister..mer sånt här!

De (massmedia och politiska etablissemanget) gör allt för att smutskasta folk som försöker föra ut sanningen, detta är motmedlet, kryptoniten som försvagar deras luftslott effektivt och målmedvetet.

Kort sagt, I love it!

Peace
15 people gillar det här.

lundabo58 1 år sedan
Brottsförnekande Rådet förnekar sig inte. Mycket bra och genomlysande artikel, den tackar vi för.
12 people gillar det här.

nisse12 1 år sedan
Lägg ned skiten och ta upp verksamheten inom något befintligt fungerande verk. Om det finns nåt.
10 people gillar det här.

Mimmi Mus Moderator 1 år sedan
Ingen nyhet att Fredrik Reinfeldt är en hycklare och landsförrädare! Den som inte redan visste det är förmodligen blind, döv och stendöd!
6 people gillar det här.

Stroppen 1 år sedan
När det gäller forskning, som makthavarna beställer (sk.önskad beställning) så finns det en mycket intressant artikel av professor Bo Rothstein på Newsmill.
http://www.newsmill.se/node/27...
6 people gillar det här.

Rolf Westerberg 1 år sedan
Trots en markant ökning av våldsbrottsligheten fortsätter BRÅ att förneka fakta.USA state department OSAC Sweden 2010 & safety report har emellertid bättre koll på läget och har uppgraderat brottsrisken i Sverige från låg till medium.Där nämns också Sveriges slappa migrationspolitik,godtycklig tolkning av asylregler,brott mot EU och schengen regler.Det har lett till kraftigt ökande invandring av stora grupper från Irak Somalia m.fl länder,samt en medföljande ökad brottslighet.BRÅ har blivit synonymt med brottsförmörkande rådet alltså förbannad lögn och statistik.
5 people gillar det här.

svea_avlopp 1 år sedan
Sverige har blivit en jävla varböld. Så enkelt är det. Folk (journalister, forumråttor, kärringen på konsum) sträcker sina vokabulär till bristningsgränsen för att förmedla sina åsikter och för att ge sken av att vara mer pålästa än vad dom egentligen är, så att dom ska bli tagna på allvar.

Är det inte bara så att det här är ett förbannat skitland som vi skäms över? Spelar det någon roll vem som styr denna rostiga, förfallna och dödsdömda skuta, när den är fylld till bredden av vänstervridna mähän och inavlade jävla bönder!




5 people gillar det här.

Guest 1 år sedan
Gustaf, du är mycket duktig.
2 people gillar det här.

Guest 1 år sedan

– skickat med Google Verktygsfält

Inga kommentarer: