torsdag 8 december 2011

Migrationsöverdomstolen: Mehari pendlade mellan Eritrea och Etiopen – då upptäckte han Sverige - Fria Tider

Migrationsöverdomstolen: Mehari pendlade mellan Eritrea och Etiopen – då upptäckte han Sverige - Fria Tider: Migrationsöverdomstolen: Mehari pendlade mellan Eritrea och Etiopen – då upptäckte han Sverige
Publicerat 8 december 2011 kl 06:00
Migrationsverkets beslut berättar om ett liv i två länder, med medborgarskap i båda. Men när Mehari Haile Salomon fick smak på ett tredje land, då sade det verkligen klick. Under snart fyra år i Sverige har Mehari Haile Solomon portionerat ut nya dokument och omständigheter som skall försvåra hans utvisning. Om det är klimatet, juristerna eller Försäkringskassan som lockar mest framgår inte ur domen från Mehari Haile Salomons senaste rättegång.
Gilla på Facebook

Ideellt erfaren jurist: Martin Soner

Välkänd, modig, engagerad och sakkunnig: Elisabeth Fritz

Ur Migrationsvekets beslut:

”Du reste in i Sverige och ansökte om asyl den 30 januari 2008. Du uppgav dig vara medborgare i Eritrea. Migrationsverket bedömde att dina asylskäl skulle prövas mot Etiopien och beslutade den 24 november 2008 att avslå din ansökan och utvisa dig till Etiopien. Migrationsdomstolen avslog ditt överklagande av Mlgrationsverkets beslut. Den 7 juni 2010 vann Migrationsdomstolens dom laga kraft. Ärendet om verkställighet av beslutet om utvisning överlämnades därefter till polisen, eftersom du inte medverkade till att beslutet kunde verkställas. Den 2 mars 2011 ingav du en kopia av ett eritreanskt hemlandspass och åberopade verkställighetshinder. Migrationsverket beslutade den 6 april 2011 att inhibera verkställigheten av utvisningsbeslutet och inleda en ny utredning om uppehållstillstånd.

I samband med ditt tidigare asylärende har bland annat följande framkommit. Du uppgav i samband med att du ansökte om asyl att du 1993 lämnade Asmara och flydde till Addis Abeba för att undvika militärtjänstgöring. På grund av din religiösa övertygelse ville du inte göra militärtjänst. Din familj och du tillhör den ortodoxa läran. I inlaga uppgav du att du 1993 avvek från inkallelse till militärtjänstgöring och flyttade till Etiopien.

Under Migrationsverkets muntliga komplettering uppgav du istället att du bodde i Asmara fram till 1989 då du flyttade till Etiopien. Du blev eritreansk medborgare 1994. Även om du var bosatt i Etiopien alltsedan 1989 besökte du ofta Eritrea. Du pendlade mellan länderna både före och efter Eritreas självständighet. I samband med att du fick eritreanskt identitetskort 1994 väcktes fråga om militärtjänst. Du var då bosatt i Addis Abeba. Du fick en kallelse till militärtjänst men ville inte återvända till Eritrea och inställde dig inte.

Under den muntliga förhandlingen hos Migrationsdomstolen uppgav du att du bodde i Asmara fram till 1994, att du bodde i Asmara när du ansökte om eritreanskt medborgarskap 1994 och samma år fick kallelsen till militärtjänst samt att du då flydde till Etiopien.

I samband med nu aktuellt asylärende har bland annat följande framkommit. Du uppgav vid Migrationsverkets utredningssamtal att du 1993 flydde från Eritrea till Etiopien. Anledningen var att du ville undslippa den militärtjänst som du påbörjat i slutet av 1993. Du gjorde militärtjänst i cirka tre veckor innan du avvek. Du hämtade personligen ut ditt eritreanska ID-kort i Asmara 1994. Vid Migrationsverkets asylutredning uppgav du inledningsvis att du flydde från Eritrea 1993. Därefter uppgav du att du beviljades medborgarskap 1994 och att du samma år flyttade till Etiopien. Du uppgav att du inställde dig till militärtjänstgöring sommaren 1994, efter att du fått ditt ID-kort. Ditt ID-kort är utfärdat 13 oktober 1993.”

För att göra en lång historia kort blir mannen kvar. Den senaste utvisningsförsöket var tydligen till fel land. Domstolsväsendets samlade kompetens räcker tydligen inte till att överlista Mehari Haile Salomon.

En advokatbyrå med Årets jurist, sprängfylld av heder och ädelmod
Men gratulationerna tillkommer mest Martin Soner vid Advokatbyrån Elizateth Fritz AB, Stockholm. Den syriansktalande juristen har stor erfarenhet av idellt arbete inom flykting- och immigrationsjuridik.

Elizabeth Fritz själv talar både arabiska och syrianska. Hon utnämndes 2009 till Årets jurist, ”för sitt arbete, engagemang och mod” som hon uttrycker det på sin hemsida. Där framgår ofta att hon är ofta anlitad som debattör, sakkunnig och expertkommentator.

Advokatbyråns intresse för stor migration är lätt att förstå: Man har två specialiteter: Migrationsmål och hedersmord.

Bland ”nominees” till Årets jurist 2011 framträder en rad ljushuvuden, bl.a.

- Katri Linna, f.d. diskrimineringsombudsman och utsedd till Sveriges sämsta chef av Tidningen Chef.

- Marianne Ny – feministisk åklagare som genom Assange-affären dragit världens löje över svensk rättsäkerhet.

- Annie Lööf – imbecill, 28-årig ledare för Centerpartiet.

Målnummer var UM8680-11
Skribent

Carl Lundström
+41 767 448 997
carl@lundstrom.com
Fler artiklar
Omodererat: Fria Tider ansvarar ej för innehållet nedan
Twingly
Bloggar om denna artikel
Migrationsdomstolen sviker svenska folket: Välkommen till ett kra...1 dag sedan Helena Palena

2
Disqus

Logga ut
Skriv en ny kommentar
@setovis

Image
Dela på:
Twitter

Visar 5 kommentarer

Rauken
Man kan nästa, trots det bisarra i situationen, inte hålla sig för skratt.
Vilka kriterier använder sig migrationsdomstolen av?

Det här fallet klart och tydligt bedrägeri. ävenvanligt folk uppfattar som ett bedärgeri, men domstolen däremot snavade och föll pladask för alla lögner som radades upp.

Efter många andra liknande och konstiga fall man tagit del av under årens lopp, där domen blivit positiv för den asylsökande, måste man dra den slutsatsen att hela rättsväsendet jäser av suspekta och felaktiga domslut, till men för både land och folk. Här behövs sannerligen en rejäl uppryckning. Kanske det det också borde vara dags att byta ut en hel del av personalen, då de inte fullgör inte sina uppgifter på ett korrekt, tillfredställande och bra sätt.

Vi bor i ett flumland som gör av med massor av pengar på rent trams.
Det här borde polisen, med rätt direktiv, kunna sköta på ett utmärkt sätt.
Vidare skulle flygbolagen tilldelas ett visst ansvar för vem de tar med sig hit.
Gilla
Svara
33 minuter sedan
Cavatus, I blog in English for international readers on cavatus's blog, but also in Swedish for my compartriots on aktualia.wordpress.com
Årets jurist: idel ädel batikhäxor!
Gilla
Svara
1 timme sedan
1 Gilla
Demokrat001
Personligen anser jag att t.ex. begreppet "skammord" bättre beskriver vad det är frågan om då jag inte kan se något som helst hedervärt i denna barbariska företeelse. Kanske skulle det på sikt också bli mer avskräckande för uppblåsta och malliga jurister att hantera vad som de facto är synnerligen skamligt, barbariskt (- tjena Reinfeldt!) och ovärdigt.
Gilla
Svara
1 timme sedan
3 Likes


– skickat med Google Verktygsfält

Inga kommentarer: