torsdag 5 januari 2012

Mångkulthaveriet

Våld mot butikspersonal i Blomstermåla – Migrationsverket hyr in vakter

Av Redaktionen

Mönsterås Snatterier, bråk och våld mot personalen har drabbat de anställda på Konsum i Blomstermåla i Mönsterås kommun. Problemen började under sensommaren förra året och är direkt kopplade till flyktingförläggningen i Salthäll.

Personalen är oroliga för att ingripa mot snatterier eftersom det kan bli handgemäng. Cheferna menar att de bör tänka sig för innan de beslutar att ingripa och i stället förlita sig på kameraövervakningen så att de skyldiga kan gripas i efterhand.

– Butikspersonalen kände, och känner sig fortfarande, otrygg. Vi har till och med fått polisanmäla misshandelsfall där anställda har attackerats av kunder som har åkt fast för snatteri. Till slut kom vi fram till att ett sätt att lösa det här kunde vara att ha en vakt i affären och Migrationsverket gick med på att hyra in en sådan eftersom incidenterna inträffade med personer från flyktingförläggningen, säger butiksföreståndaren Linda Skyttemo till Barometern.

Vakten har skapat lugn i affären. Men lösningen är bara tillfällig och personalen oroar sig för att problemen ska börja igen så snart vaktbolagets bil slutar stå utanför butiken.

Det är inte bara inne i butiken som problemen förekommer. Konsums container där de slänger mat som passerat bäst före-datumet har brutits upp flera gånger.

Liknande problem har uppstått i andra delar av landet. I Jörn i Skellefteå hotade ägarna att stänga Coop-butiken i oktober förra året eftersom personalen drabbats av våld och hot av asylsökande. Där löste Migrationsverket problemet genom att flytta de bråkigaste personerna till annan del av landet.








Inga kommentarer: