fredag 6 januari 2012

Tänkvärt av Lena Andersson om kollektiv pariaförklaring av SD « Avpixlat

Tänkvärt av Lena Andersson om kollektiv pariaförklaring av SD « Avpixlat: Tänkvärt av Lena Andersson om kollektiv pariaförklaring av SD

OPINION Lena Andersson, ledarkolumnist på Dagens Nyheter, skrev i måndags tänkvärt – och dessutom modigt i det gällt rasistskrikande svenska debattklimatet – om hur diktaturen försåtligt som en mentalitet kan frodas också i det formellt demokratiska samhällsskicket och att så sker i Sverige just nu, tydligast illustrerat av den officiellt påbjudna och kollektiva pariaförklaringen av Sverigedemokraterna och de kontradiktoriska demokratiargument som använda för att legitimera detta agerande.

Diktaturen som mentalitet i det skenbart demokratiska Sverige kan ses där den organiserade politiska makten och oppositionen tillsammans kritar en snäv cirkel kring vad som är det legitima offentliga samtalets arena och med repression håller oss andra ängsligt påpassliga för att inte kliva utanför linjen och neurotiskt angelägna om att visa vår tillhörighet och vårt innanförskap. Den största bekräftelsen erhålls genom att rikta pekfingret mot och definiera vem som förkroppsligar dessa goda tillstånds och tillhörigheters antites, och våra folkvalda är mer än gärna där och fäster marionettrådar i oss så att vi inte pekar ut “fel” grupp, till exempel invandrare eller muslimer. Alla som pekar på den rätte onde – Sverigedemokraterna – belönas genom att omslutas av den trygghet som en säkrad plats i det godas gemenskap ger, den sinnesfrid som flockdjuret erhåller genom kollektivets acceptans.

Anderssons artikel är intressant just genom att hon inte själv går i den fälla som är en intrikat del av den mentalitet hon vill beskriva. Det vore bekvämt och ofarligt att exemplifiera resonemanget och faran med hjälp av ur en politiskt korrekt diskurs godkända offergrupper – invandrare, muslimer, HBT-personer, romer, kvinnor osv och sedan reducera den frihetligt liberala argumentationen till de vanliga grötmyndiga integrationspolitiska mångkulturspekpinnarna.

Andersson är, även om hon inte explicit deklarerar det i sin artikel, på det klara med att det i själva verket, och i motsats till vad trendigt tongivande opinionsbildare med åberopande av kulturradikal strukturanalys vill göra gällande, inte alls är sanktionerat att exkludera, demonisera, utse till syndabockar och pariaförklara dessa grupper. Andersson inser att den enda grupp i Sverige 2011 som det är fritt fram att behandla på detta sätt och som hon renhårigt kan använda för att belysa sin tes är Sverigedemokraterna:

Vi som sätter den moraliska dagordningen genom att skriva, påverka det kollektiva tänkandet, belöna de goda hållningarna i prisjuryer och stipendienämnder, vi är mentalt rustade för utrensning och renhållning den dag det är något annat som gäller. Vi har tränat oss på Sverigedemokraterna och andra som inte söker bekräftelse i de påbjudna värderingarnas värme utan ifrågasätter vår världsåskådning. Vad grupperna heter och representerar skiftar men den kollektiva suggestionen är densamma, idén om fienden som bärare av det som måste bort ur oss själva och samhällskroppen.

Andersson menar inte bara att denna behandling av Sverigedemokraterna i sig är odemokratisk, utan varnar också för att man som medborgare tränar sig i ett odemokratiskt tänkande som banar väg för både bredare och djupare institutionell diktatur. Den dagen makthavare vill styra samhället i en sådan riktning kan de göra detta under förespegling av att det fortfarande är demokrati de ägnar sig åt, ett fenomen som Andersson berättar att redan den amerikanske 1800-talsdiktaren och humanisten Walt Whitman varnade för som en möjlig utveckling för USA. Mekanismen är att diktaturen gradvis uppstår i form av ett diktatoriskt undantagstillstånd som sägs vara till skydd för demokratin, ett undantag som sedan lätt kan bli flera men där diktaturen aldrig är målet, alltid bara medlet för att värna dess motsats – demokratin:

Någon är alltid paria inför samhällsmakten. Paria är den som det är belönande att förakta, som man kan avsky utan argument, och som det är riskabelt att inte oavbrutet ta avstånd från. I konformismens mentalitet kan höga politiska makthavare få för sig att det är modigt att yttra att de inte vill ta i parian med tång. Att detta är lönsam anpasslighet snarare än mod tiger vi om för att inte bli påkomna med att försvara de smutsiga. I anpassligheten är det rättrådighet att vägra stå bredvid Jimmie Åkesson i tv eller att bjuda alla partiledare utom honom till Nobelfesten, trots att den är ett ymnighetshorn av nationalism, traditioner och konservativa värderingar.

I Sverige uttalar statsministern att Sverigedemokrater inte bör förvänta sig något annat än att utsättas för hot och våld. Uttrycket att man inte bör ta i Sverigedemokrater ens med tång har myntats på högsta politiska nivå. Socialdemokraterna tittar åt andra hållet eller ger rentav sitt bifall när Sverigedemokrater kastas ut ur LO-facket på grund av deras politiska engagemang, en hållning som vore otänkbar om det handlat om någon annan grupp. Vänsterpartiets ordförande vill inte sitta i samma sminkloge som Sverigedemokraternas partiledare på valnatten och på riksdagskansliet vägrar företrädare för etablerade partier dela kaffeautomat och kopiator med Sverigedemokrater. En tidigare socialdemokratisk minister förnekar på bästa Petrus-vis att hon haft besök på rummet av en Sverigedemokratisk riksdagsman. Vid manifestationer för dödsoffren vid terrorattentaten i Norge i somras förvägrades Sverigedemokraterna som enda parti tillträde för att visa sitt deltagande. Jimmie Åkesson blev som enda partiledare inte inbjuden till Nobelfesten.

Så här skulle man kunna hålla på en god stund att räkna upp sätt, situationer och händelser som vittnar om hur en systematisk negativ särbehandling av Sverigedemokrater inte bara accepteras utan rentav premieras och hyllas av hela det övriga politiska etablissemanget från höger till vänster och av deras lydiga medialakejer, flera av dem med samma titel som Lena Andersson. Formellt består Sveriges demokrati som samhällsordning, men som mentalitet har demokratin fått ge vika för diktaturen och en kollektiv massrörelse baserad på människans kanske lägsta och för ett demokratiskt samhälle baserat på rationalitet och värderingar mest obsoleta och förödande flockinstinkter.

Lena Andersson skrev sin artikel efter att ha läst Svante Nordins nya bok ”Filosoferna – det västerländska tänkandet sedan år 1900” om tyska filosofers anpasslighet under Tredje riket. I Sverige hörs inte sällan en skrämselretorik från det politiska etablissemanget om att en utveckling som den i 30-talets Tyskland med muslimer i samma roll som dåtidens judar skulle följa av de så kallade “högerpopulisitiska” partiernas framgångar i Europa. I själva verket har en sådan utveckling redan initierats och ingenstans är den tydligare än i Sverige. Men det är inte dessa utpekade nya partier som står för denna process utan de gamla etablerade partierna. Dagens “judar” är inte muslimerna utan Sverigedemokrater, Fremskrittspartister, Dansk folkepartister, Partij voor de Vrijheid-partister osv.

För att låna en av mina politiska motståndares mest slitna klyschor så är det en kall vind som drar fram över Europa, och allra kyligast känns den här i norr om man är Sverigedemokrat och/eller kritiker av svensk invandringspolitik och politisk islam.

Mats Dagerlind – Demofon

Demokratin som mentalitet (Lena Andersson, DN)
Print Friendly
Share
2012-01-06, 14:17 (uppdaterat 2012-01-06, 18:06) | Kategori(er): Debatt / krönika, Invandring/mångkultur, Politik

Disqus

Gilla
Dislike
and 104 others liked this.

Skriv en ny kommentar

Obligatorisk: Please login below to comment.

Visar 80 av 205 kommentarer
Sortera efter: Prenumerera via e-post Prenumerera via RSS
Realtidsuppdatering är aktiverad. (Pausa)


Per Sverige 21 minuter sedan
Som jag tidigare har skrivit om så är det lite av en varböld när journalister tävlar om vem som är mest multikulti. Det finns en hel del kriminalitet som vi kan bli av med, men när inte det här får diskuteras så blir man ju mörkrädd. Varför läser man aldrig på ledarsisidor om ökad utvisning på icke svenska medborgare vid kriminalitet? Varför anser media att det är korrekt att behålla kriminella icke svenska medborgare i landet? Och vi talar faktiskt om mördare, våldtäktsmän, narkotikahandlare, utpressare, mafioso osv. Varför vill journalisterna att de ska stanna kvar i Sverige? Nej, jag förväntar mig ingen kommentar eller en krönika. Men jag blir inte förvånad när jag i morogn läser en snyfthistoria om en våldtäktsman som får stanna i Sverige pga att han kan riskera trakasserier i sitt hemland. Varför diskuteras inte det i riksdagen? Varför finns inte det här ämnet på ledarsidorna? I hur många fall av de senaste morden i Malmö har det varit "etnisk svenska" inblandade?
4 people gillar det här.

invandrare1957 1 timme sedan
Man undrar vad hon söker. Sjuklövern dom har en sådan här födelsepsykos över sin skapelse SD. Då brukar man hata sitt barn som man borde älska eftersom man har skapat barnet. skulle sjuklövern fört en politik som inte vore mot medborgarnas vilja så hade dom inte haft barnet SD om dom bara hade lyssnat på medborgarna då hade dom varit barnlösa. Svenskarna hade varit lyckliga o glada och ett tryggt land att leva för sina medborgare även invandrare som begår brott. Vet att det finns invandrare som sköter sig jag tillhör dom.
5 people gillar det här.

Svensk_Rondellhund 1 timme sedan
Hehe...
Det är med Avpixlat som utgångspunkt som sverigedemokrater och andra extremnationalistiska personer går till angrepp mot Sydöstran och krönikören Magnus Manhammar.
http://www.bltsydostran.se/led...
Edit: har redan varit publicerat här ser jag.

Astat 1 timme sedan
Mats Dagerlind och Lena andersson tillhör de få som vågar artikulera sej skriftligt med fakta för ögonen.

Hatten av för dem!

Mina föräldrar ville att jag skulle bli clown.

Vad säjer de då om att du blev politiker?

De tycker inte att det är nån större skillnad.

Tänk på Fredde!

5 people gillar det här.

PerHo 1 timme sedan
Bra skrivet Mats! På pricken!
4 people gillar det här.

Patrik 2 timmar sedan
Det var en för ovanlighetens skull en väldigt klarsynt och välskriven artikel för att komma från en svensk tidningsjournalist. All heder åt denna Lena Andersson för att hon hade kurage nog att skriva denna så viktiga artikel.

20 people gillar det här.

Vargalotta 1 timme sedan som svar till Patrik
Lena Andersson har skrivit många klarsyntheter, deesutom haft ett mycket "klarsynt" sommarprogram om jesusgestalten. Hon är ett friskhetstecken i en annars unken journalistvärld. Jag håller inte med om allt hon skriver men jag uppskattar henne. Hon är logisk, klarsynt och rak och går sin egen väg och har en egen hållning.
17 people gillar det här.

KarlLevenhaupt 8 minuter sedan som svar till Vargalotta
Märkligt att hon inte censureras.

argdansk Top 10 1 timme sedan som svar till Vargalotta
Måste medge att jag inte varit uppmärksam på henne förrut - men kommer att vara det i framtiden - helt säkert.

Nu får vi bara hoppas att inte hon blir "friställt" p g a sina åsikter.
13 people gillar det här.

PetterssonBendel 2 timmar sedan
Bra skrivet!
Efter att så här tydligt förklarat de mekanismer som styr tyckandet i vårt land blir det snarare humoristiskt att läsa allehanda bror duktig-krönikörer.
Egentligen behöver man bara länka till den här texten som kommentar då den fullständigt klär av fenomenet "maktens megafoner". Blir svår att kontra...
10 people gillar det här.

GalaXyBloggen 2 timmar sedan
Mycket bra skrivit av Mats som vanligt.
9 people gillar det här.

swefi 2 timmar sedan
Måste skriva detta. Svenska juniorishockeylaget vann JVM i natt, efter slutsignalen så börjar rödvinsvänstern politisera detta, det största som hänt Svensk juniorhockey på 31år.SVERIGE, TRE KRONOR, BLÅ GULT vinner VM. Hur mår vänster falangen egentligen?

(Edited by author 2 timmar sedan)
8 people gillar det här.

argdansk Top 10 2 timmar sedan som svar till swefi
Fel - fel - fel - vänstern är ingen falang - det är en pöbel!

Det var alla tiders match i övrigt - vilka målvakter båda, fast skottfördelningen var väl kring 40-5 i svensk favör.
7 people gillar det här.

Stratiotes Iesous Christos 36 minuter sedan som svar till argdansk
58-14 i Svensk favör. Ryssen hade knappt ett skott i första och andra perioderna och matchen borde redan varit avgjord där, men grabbarna var ineffektiva och gjorde det onödigt spännande :D

Sen att vänstern är en pöbel, det märks tydligt i deras resonemang och agerande.
1 person gillar det här.

argdansk Top 10 2 timmar sedan
Om inte Mats Dagerlin var en så utomordentlig skribent med ett knivskarpt sinne för korrekt information och en gudabenådat förmåga att presentera vad han vill ha fram, så skulle jag föreslå honom som framtida statsminister, men jag är nog ganska övertygat om att han gärna avstår från ett ämbete som smutsats ner av nuvarande och tidigare politiker.

Tack - Mats, som alltid: Utomordentligt - hervorragend - Fantastic!! Sk.degodt!!!
23 people gillar det här.

argdansk Top 10 2 timmar sedan
Först én DN-reporter som sablade ner Ullenhag i ångradions P1, och nu detta? Kan det vara så att även media börjar tröttna? Att den av Reinfeldt, John Fredrik, yrke politisk förrädare, och hans hird så omhuldade politiken börjar hänga även media ur halsen?

Vi får hoppas att detta där ett tecken på att åtminstone somliga journalister och tidningar börjar friskna till efter multikulti-sjukan och dennas efterdyningar.
19 people gillar det här.

KarlLevenhaupt 6 minuter sedan som svar till argdansk
Du får inte tala illa om Reinfeldt - då kanske han börjar supa och köra rattfull som farsan sin.
1 person gillar det här.

john7878 2 timmar sedan som svar till argdansk
Det kanske de inte gör, men man får glad om de visar förståelse, respekt och delar våra demokratiska värderingar, i stil med den gamla klyschan: "Jag håller inte med dig, men jag är beredd att dö för din rätt att hävda det."

De ändrar sig kanske inte, men en öppen debatt och ömsesidig respekt är allt man kan önska sig.

7 people gillar det här.

argdansk Top 10 2 timmar sedan som svar till john7878
Jo - vi får kanske ta till tacka med det lilla ;o)

Men det är ju ändå en framgång, om än liten om vi kan få media att svänga över mera och mera, då kanske politikerna ser ljuset en vacker dag, annars får vi väl alla se ljuset i slutet på tunneln, vilket inte är något jag ser fram emot.
1 person gillar det här.

Castaldo 2 timmar sedan
Lefve Sverige, demokratins och frihetens högborg! Orwell hade inte en susning om hur det kunde bli när han skrev "1984".

Heder åt den som vågar peka på sanningen!
8 people gillar det här.

nuvetvi 3 timmar sedan
SaudiArabien har halshuggit sitt 73e offer. Gruvligt också, för avhuggningen skedde i tre steg. En kvinna anklagad för häxeri. Låter som bränning av "häxor" i gången tid i Europa. Den kungen fick medalj av Sveriges regering! Sveriges kung överlämnade med drottningen i slöja. SaudiArabien var representerat på Nobelfesten, men inte Sds partiledare! Hans filosofi stod inte i överensstämmelse med Nobelkommitténs! Tydligen står Nobels filosofi i överensstämmelse med SaudiArabiens? SaudiArabien får bekosta moskéer i Sverige! Jämställs med vilka byggnader som helst. När ska Sverige med M,Mp och vänner stå upp för mänskliga rättigheter, trycka ner foten och klart och bestämt säga nej! Istället för att stampa ner Sverige alltmer i SaudiArabiens dy av hat och människoförakt !
http://english.pravda.ru/world...
19 people gillar det här.

nymananders 3 timmar sedan
Jag tror inte att Sd har för avsikt att bli accepterade eller en del av samhällsdebatten ännu. Då kan man inte slå underifrån och köra sitt martyrskap. I dagsläget tjänar de mest röster på att undvika en sansad debatt och istället anklaga tjuvsamhället för alla brister och att alla är dumma mot Sd. Skulle man växa tvingas man föra en debatt som är seriös. Några sådana tecken har vi ännu inte sett av Sd som parti.

bilbobagger 23 minuter sedan som svar till nymananders
Det där med martyr har vi hört till leda, kom med något nytt, eller du kanske inte har nåt nytt? Nej, jag tänkte väl det.

repell 1 timme sedan som svar till nymananders
AFA Vänsterpartiets röst hör jag och varför skulle du promt in här och göra bort dig?
7 people gillar det här.

Arkngt 2 timmar sedan som svar till nymananders
Floskler.
4 people gillar det här.

Not2LateIHope 2 timmar sedan som svar till nymananders
Otroligt larvig o barnslig kommentar, liknar den vi får höra av PKfolk. Väx upp!
8 people gillar det här.

argdansk Top 10 2 timmar sedan som svar till nymananders
För att en debatt skall vara seriös måste båda parterna vara seriösa. Det är inte - upprepar inte - seriöst att som Ohly uppföra sig som en liten unge, som Juholt inte vilja "stå på samma sida", m. fl. vansinnespåhopp och löjliga argument.

Att debatten sällan eller aldrig finns är inte SDs fel - det är programledare som felsty, det är den mobbning partiet utsättes för i riksdagen, och det är medias formliga häxjakt på partiet och dets medlemmar.

Så om du kan hitta något sätt att få övriga partier till att debattera seriöst, då tycker jag att du skall sälja in det till berörda parter, SD kan redan, men de andra verkar ju mest vara skrämda från sans och samling vid tanken om att hela befolkningen genom att uppleva seriösa debatter utan löjliga påhopp och PK-flosklar upptäcker att SD har rätt.
16 people gillar det här.

ipincase 2 timmar sedan som svar till nymananders
Du menar att dom vägrar att ställa upp i tv-debatter för att de inte vill bli förknippade med det röda blocket? Eller det var kanske inte riktigt så?

SD vill föra en seriös debatt där man tar upp kostnad för massinvandringen och den sammanlänkade brottsligheten.

Det enda de andra "seriösa" debattörerna kan haspla ur sig är de vanliga standardfraserna; fruktansvärd människosyn, rasist, mm. Har du nån gång hört en debatt där man bemött SD med sanna fakta som krossat deras påstående?

Tycker du att SD har fått en ärlig chans till seriös debatt eller du tycker kanske inte att de förtjänat det? Om det sistnämnda stämmer är du en fascist. Slå upp ordet så du vet vad det betyder innan du rapar upp de vanliga invektiven.
9 people gillar det här.

PetronellaP 2 timmar sedan som svar till nymananders
Var fick du allt ifrån? Vill du konkretisera kritiken, så vi som inte tycker som du, kan ge dig seriösa svar.
6 people gillar det här.

Svenskastavalla Top 10 2 timmar sedan som svar till nymananders
Vad får du martyrer från? SD är kämpar och lägger sig inte frivilligt på rygg vilket martyrer plägar göra!
10 people gillar det här.

Ulfbert 3 timmar sedan
Den typ av paria utspelas även på arbetsplatser runtom i Sverige.
Att yttra sig politiskt, gällande obekväma kritiska åsikter,
medför som förlängning ett uteslutande i gemenskapen på arbetsplatsen.

Gillandet för obekväma åsikter kan man skymta mellan raderna
när personal inte har garden uppe.
Däremot i grupp är det genast politisk korrekthet som dominerar.

Detta beteende är nog kutym bland Sveriges arbetsplatser.
Undrar hur fackets valda egentligen tycker innerst inne...




6 people gillar det här.

Helmer_Bryd 3 timmar sedan
Jösses vilken salva! Lena Andersson vänder stora kanonen 180 grader och skjuter pk-etablissemanget i självaste DN-borgen till grus och aska.
Frågan är om hon med detta förpassat sig själv till just den paria hon så träffande beskriver eller om detta är den avgörande signalen till den efterlängtade svenska våren?

Jag vill vara optimist och tycker mig se alltfler sprickor i pk-muren.
2012 har hur som helst börjat bra och ännu en gång, största respekt och heder åt denna modiga och klarsynta kvinna.
23 people gillar det här.

nollttan 3 timmar sedan
Idag råkade jag av en slump hamna i finsk TV då jag zappade runt bland programmen och där var det ett samtal mellan Sannfinländarnas partiledare och två andra personer. Jag vet inte om en av dessa var journalist och den andre en meningsmotståndare därför att jag inte förstår finska, men det som slog mig var förhållningssättet mellan aktörerna.

Partiledaren fick tala till punkt och utveckla resonemanget utan hysteriska inhopp från någon av de andra. Inget avvisande kroppsspråk eller snörpiga miner från något håll utan samtalet fördes i en lugn och saklig anda.

Eftersom jag inte begrep vad som sades så vet jag givetvis inte om det förekom några verbala syrligheter, men det som slog mig var att det verkade som om samtalet fördes i en lugn och saklig ton och alla fick säja vad de ville utan att avbrytas.

Något sådant får vi inte se i svensk TV då någon företrädare för SD intervjuas. Här verkar det i stället som om intervjuaren har fullt upp att bemästra sin avsky för ett sådant intervjuobjekt som dessutom sällan tillåtes tala till punkt.
13 people gillar det här.

Svenskastavalla Top 10 3 timmar sedan
Den sedan tidigare för oss bekante somaliske krigaren som naken på tåget till Stockholm misshandlade konduktören och försökte våldta två kvinnor dömdes idag till fängelse i ett år och tio månader. Rapporterar expressen, utan att nämna hans etniska ursprung. Rätten och åklagaren anser också att han är så värdefull för nationen att han får stanna efter avtjänat straff. Det här är ett typiskt rasistiskt inlägg eftersom jag upplyste om mannens ursprung och ytterligare faktorer som inte får sägas. Men, då får det väl vara det då!
23 people gillar det här.

Pony79 3 timmar sedan
Hm...funderar just på hur länge Lena Andersson får ha sitt jobb kvar, innan hon kastas åt hundarna. Hon har ju verkligen gjort något förbjudet, genom att skriva så öppet om något man inte får tala högt om.
11 people gillar det här.

BettanB 3 timmar sedan
Jag är lite fundersam.....
Hur tänker Lena ang den här artikeln?

Har hon skolat om sig till något annat? För på DN lär hon väl inte bli långvarig efter detta?

En annan fråga också från en som vaknade till lite sent....
Var det lika mycket HAT gentemot NyDemokrati när dom blev ett riksdags parti.

Det är ett sånt drev om hur SD är.... vilket inte alls stämmer in, i min omgivning och bekantskapskrets av SD:are.
Det finns däremot en nästan genomgående egenskap hos de som sympatiserar med SD och det är RÄDSLA!
Rädsla för att förlora jobbet, rädsla för att det ska hända barnen eller en själv något.
Helt enkelt en rädsla för att våga säga att man tycker att det har blivit helt skevt i detta land med saker och ting.

Det handlar ju inte ENBART om invandringsPOLITIKEN. Tittar man på kriminalpolitiken så kanske man skulle ändra även den lite granna, så att inte Sverige blir ett "paradis" för brottslingar?
Även våra gamla och sjuka behöver lite mer "utrymme".
Som det är nu så är ju allt på väg att barka åt fanders....

Det finns ju inte hur mkt pengar som helst att plocka av....
9 people gillar det här.

Mats_L 3 timmar sedan
Jag såg en intervju med Lena Andersson i programmet "en bok, en författare" för några veckor sedan och häpnade över att hennes ord nästintill ordagrannt kunde varit mina. I synnerhet hennes inställning till religioner och yttrandefrihet står för en frisk fläkt i PK-sfären.
15 people gillar det här.

FranzJosefStrauss 3 timmar sedan
Kan nog vara på sin plats att påpeka att det är hugget som stucket att vara jude eller SDare i t.ex. Malmö.
18 people gillar det här.

BettanB 2 timmar sedan som svar till FranzJosefStrauss
Tänk om man då BÅDE är SD:are och jude....Hur illa ligger man inte till då??
3 people gillar det här.

1Ron 3 timmar sedan
Denna artikel borde skickas till alla etablerade politiker samt till alla inom svensk media. Den visar precis de saker som jag sjelv har skrivit om fler ganger och fatt skit for av vissa korkskallar som tillhor den diktaturiska samhellsfordning av journalister samt politiker och de som stodjer allt detta och som inte skulle kenna till demokrati om den sa hoppade upp och bet dem i arslet.

Heder at denna kvinna och jag hoppas hon far komma till tals i tv sofforna och att korkskallarna lyssnar lite istellet for att som vanligt oppna keften for att forsoka trycka ner de som inte tycker som dem.
13 people gillar det här.

BirgerZorro 3 timmar sedan
Var lugna bara; snart så har vi en "arabisk vår" i Sverige också! Vi etniska svenskar ska drivas bort till varje pris av Ne...-Fredrik & co. Hur lång tid tar det innan vi har sharialagar i Sverige? Tio år? 20 år? Knappast längre om ni frågar mig.

Man blir lite trött...........
Funderar på att emigrera; men vart ska man ta vägen? I Albanien torde vara trevligt då alla deras rötägg är i Sverige redan; samma sak på Balkan. All världens slödder tycks vilja till Sverige; så vart man än flyttar så finns det nog vettigt där...... :)
11 people gillar det här.

Berlin91 3 timmar sedan
Väl skrivet och mycket angeläget!

Det gäller inte bara de ledande politiker eller mediafolk. Det gäller oss alla när vi tiger, tittar åt sidan och accepterar när SD förtalas - i kafferummet, i samtal med släktingar och vänner. Vi måste stå för det enda partiet som vågar värna Sverige.
12 people gillar det här.

Mariah_Magdalena 3 timmar sedan
Nyktra och sansade åsikter av Lena Andersson, men ack vad ensam hon är med dem.
Det riktigt stora gänget med de diktatoriska åsikterna sitter på andra sidan skranket inne i apburen och understryker sin sociala samhörighet genom lopplockning och ryggkliande.
Som vanligt.
15 people gillar det här.

DenRiktigaAteisten 3 timmar sedan
Man kan ju i alla fall konstatera att vissa frågor som före valet 2010 var otänkbara att ens nämna nu faktiskt tas upp på sina håll i debattartiklar och ledarsidor.

Det går sakta, tyvärr alldeles för sakta, men dock säkert framåt...

2014!
15 people gillar det här.

Tomas F 4 timmar sedan
Efter denna artikel av Mats Dagerlind och Lena Anderssons i DN samt efter allas tänkvärda och kunniga bidrag till diskussionen här på Avpixlat idag kan vi faktiskt känna tillförsikt. Vi är trots allt många som är genuint oroliga för utvecklingen och samtidigt många som kan medverka till en förändring.
Kvalitetsnivån på diskussionen tillika upprördheten är hög här på Avpixlat och kommer därför att spela en viktig roll för samhällsutvecklingen i Sverige.
Det som sammansvetsar oss här är vetskapen om att vi är med skapar svensk demokratihistoria även om uppgiften kan te sig monumental.
Bara några positiva ord i allt elände. God Helg alla.
25 people gillar det här.

Biggles 4 timmar sedan
Allt fler kommer till insikt om att det SD varnar för är riktigt.
SD:s slogan efter valet 2014: “Vi kom vi sågs vi segrade”

“Seger till varje pris,seger trots all terror,seger hur lång vägen än blir, ty utan seger ingen
överlevnad”
Winston Churchill
16 people gillar det här.

foxel 4 timmar sedan
Det stora antal mycket duktiga och insatta personer som skriver här inger ett visst hopp i mörkret.Vi är många som tycker likadant.Och snart kommer en tid då man inte längre blir mobbad eller trakasserad om man offentligt uppger att man gillar SD.För skulle någon artist eller
idrottsman går ut med att man gillar SD skulle samma sak hända som med Börje Salming 1992 när han uttryckte sig positivt om Ny Demokrati.Nästa dag lade Bo Strömstedt in en helsida i Expressen med rubriken Köp inte Salmings kalsonger! Som tur var blev den vedervärdige Strömstedt fockad en tid efteråt för hans rabiata hat av Ny Demokrati gillades inte av Lucas Bonnier.Och ärade redaktörer och journalister ni kan inte vara säkra på att ägarfamiljerna(Bonniers och Skibstedt) uppskattar att ni angriper SD som är det enda parti som varnar för muslimifieringen av vårt land!
24 people gillar det här.

BengtAnders 4 timmar sedan
Det går helt klart att byta ut "SD" mot "vadsomhelst". Det som är fasansfullt skrämmande är att den politiska korrektheten börjar likna skeenden innan kristallnatten på 30-talet. Tack MD och föralldel LA för deras tankar på pränt.
14 people gillar det här.

Per 4 timmar sedan
SD vill ha en invandingspolitik mer lik den som Finland eller andra nordiska länder har. Det kliar i fingrarna när jag hör SD debattera, jag kan till viss del förstå varför svenska folket ser SD som extrema medan det defakto är sveriges invandingspolitik som är den extrema. Istället borde det vara så att när man hört en Sverigedemokrat debattera så borde det stå klart för alla att SD:s politik är mer som Finlands eller Tysklands invanding per kapita, alltså det normala. När Reinfeld i debatten säger "ni vill slänga ut alla invandrare" så skulle Åkesson svara, "vi vill ha en invandingspolitik lik den Finland har, anser du att Finland slänger ut alla sina invandrare?" SD har möjlighet att bli ett 15-20% parti om man retoriskt lyckas förmedla detta. Som det är nu är skämselfaktorn för stor.
23 people gillar det här.

John Smith 3 timmar sedan som svar till Per
"När Reinfeld i debatten säger "ni vill slänga ut alla invandrare" så skulle Åkesson svara, "vi vill ha en invandingspolitik lik den Finland har, anser du att Finland slänger ut alla sina invandrare?" "
---

Ja, och det saäger SDare gång på gång. Men orden faller platt till marken, eftersom Reinfeldt och hans knapptryckare till riksdagsmän inte är (intellektuellt) ärliga för fem öre. Deras svar är tystnad och beskyllningar.

(Edited by author 3 timmar sedan)
7 people gillar det här.

Per 3 timmar sedan som svar till John Smith
Jag nämner detta för att, om möjligt, hjälpa SD, har inte sett alla debatter men en hel del. Forfarande så ser alla SD som totalt extrema och då har de missat det guldläge de retoriskt kunde ha.
2 people gillar det här.

kingis 4 timmar sedan
Även om jag håller med om i princip allt som skrivs av både Degerlind och Andersson i artikeln så är inte SD ett spår bättre. Allt för ofta har SD och dess sympatisörer svårt att skilja på invandrare och invandring och delar in folk i goda och dåliga.
Faktum är att både Sjuklövern och SD utgör ett hot mot demokratin, var och en på sitt sätt.

Bobben79 3 timmar sedan som svar till kingis
Jag är sympatisör med SD. Jag är till och med väljare, medlem och har kandiderat i kommunalvalet 2010 för SD. Man kan nog påstå att jag är typisk Sd-are. Jag är inte främlingsfientlig, men fientlig till en politik som inte¨VÅGAR ställa krav på invandrare av rädsla för att kallas "rasist". Jag delar visserligen in olika människor i goda och dåliga människor. Men inte som du påstår, kingis.
En skötsam, hederlig person är god och en kriminell våldtäktsman är dålig. Det är sunt förnuft. Alltså är den andel SD-are som resonerar som jag INTE representativ för ditt struntprat som grundar sig på samma generaliseringar du kritiserar. Du framstår därmed som en ignorant hycklare. Utan att överdriva BRUKAR den typen av kommentarer avslöja sig själv genom sin egen dumhet.
7 people gillar det här.

kingis 1 timme sedan som svar till Bobben79
Jag hoppas att du inte är en typisk SD:are som du påstår. Det är nämligen inte OK att kalla någon dum, ignorant, hycklare och struntpratare på grund av en åsiktsskillnad.
Om du är en typisk SD;are är SD illa ute.

BettanB 3 timmar sedan som svar till kingis
" Allt för ofta har SD och dess sympatisörer svårt att skilja på invandrare och invandring och delar in folk i goda och dåliga."
Du får ursäkta...men jag håller inte med dig.Sympatisörer till SD är "i mitt tycke" människor som tänker.
Tänker framåt. Tänker på sina gamla. Tänker på sina efterlevande. Tänker längre än näsan räcker (som det finns ett uttryck för).

Vi har som bekant ett STORT problem i Sverige!! Det skjuts folk på öppen gata. De tre första dagana i år var det en VARJE DAG! I MALMÖ!

ALLA borde reagera över vad som händer. ALLA borde se ett samband. ALLA borde ta ett ansvar.

Det handlar inte om att peka ut folk mot varandra. Det handlar om att sträva för att få ett Sverige som vi vill ha....
med minskad kriminalitet
med minskad segregation
med minskat utanförskap
med minskat våld
och med ökad förståelse för våra barn och gamla.
OCH INTE TVÄRTOM!

Istället för att hålla på att slänga skit på varandra, som dom håller på med i riksdagsnivå, så kanske det är dags att försöka få till ett samarbete....
FÖR SVERIGES bästa och dess INVÅNARE?
10 people gillar det här.

san_ell 4 timmar sedan som svar till kingis
Tror du har missförstått det hela med goda och dåliga invandare. SD:s politik är att skötsamma och strävsamma invandrare är mer än välkomna i det svenska samhället om de verkligen vill bli en del av det svenska samhället. Islam som ideologi är INTE välkommen då denna ideologis avsikt är världsherravälde och då de verkligen arbetar aktivt för detta. Om sedan en muslim vill tillbe islam så gärna för mig men gör det då hemma bakom stängda dörrar.
15 people gillar det här.

repell 1 timme sedan som svar till san_ell
Tyvärr förenklar du något om invandrare som du tycker är bra, om de följer svenska seder och bruk förmodar jag att du tänker dig, så är allt frid och fröjd.

Nej, ta det här som ditt första att varje folkslag har rätten till sitt land, hoppas att du förstår innebörden av detta att även svenska folket har rätten till sitt land, detta är nationalism och ditt resonemang får du själv bedömma vad det bottnar i.

(Edited by author 1 timme sedan)
1 person gillar det här.

san_ell 44 minuter sedan som svar till repell
Du får nog skriva i klartext för jag förstår inte vad det är du försöker säga??

kingis 3 timmar sedan som svar till san_ell
Du och jag är precis på samma linje och det är ju alltid trevligt att träffa likasinnade. Men tyvärr så har jag inte missförstått SD:s dåliga sidor. Det är bara att läsa ett lämpligt urval inlägg på Avpixlat eller uttalanden ifrån SD-politiker för att inse att det gömmer sig många fula fiskar i stimmet. D v s folk som inte kan skilja på invandrare och invandring.

Arkngt 2 timmar sedan som svar till kingis
Den okontrollerade massinvandringen har ju lockat till sig tiotusentals kriminella och/eller parasiterande invandrare så det är kanske inte så konstigt att folk blir frustrerade inte bara över invandringspolitiken utan också över en hel del invandrare. Annars håller jag med dig till viss del. Mångas världsbild här tycks vara lika svartvit som PK-maffians, fast inverterad. De blir som tokiga spegelbilder av varandra.
1 person gillar det här.

san_ell 2 timmar sedan som svar till kingis
Inom alla partier, föreningar eller sammanslutningar finns det personer med mer eller mindre avvikande åsikter men detta behöver inte betyda att de är "fula fiskar". Jag själv har gått många och långa sk. utvecklingskurser inom allt från arbetsledarskap till affärsmannaskap och på en del av dessa kurser har man fått göra en test för att ta reda på var man står politiskt. Flera gånger har mina testresultat visat att jag står så långt ut till höger man kan komma. Kommer ihåg en kurs där kursledaren var chockad för han hade aldrig haft någon som varit så högerorienterad som jag blev på hans test. Jag är ingen rasist i ordets rätta definition då jag anser att alla raser, folkslag och folkgrupper har samma rätt som jag själv till ett bra och rikt liv. Men jag tycker inte att mitt land och mina skattepengar ska försöka rädda alla som har det svårt i världen och speciellt inte i mitt land då många av dem som kommer hit enbart gör det för att åtnjuta vår välfärd utan avsikt att själv bidraga med någonting. Är jag då en "ful fisk" och blir stämplad som rasist "so be it" . Jag vet vad som är rätt och fel och den invandringspolitik som Sverige har bedrivit de senaste 30 åren är helt förkastlig då den både förstör mitt land och de som kommer hit. Jag propagerar för "hjälp till självhjälp" i de underutvecklade länderna.
4 people gillar det här.

argdansk Top 10 1 timme sedan som svar till san_ell
Applåder - bra skrivet

- enligt min futtiga uppfattningsförmåga -

(kom plötsligt på att det nästan var absolut fel "tonläge" och det nästan lät "Poohl"skt mästrande.)

Och det var inte alls meningen, jag menar att jag är överens med det du skriver och att du skriver det klart och tydligt så alla - även "einen dummen Däne" fattar

;o)
1 person gillar det här.

BettanB 3 timmar sedan som svar till kingis
Det finns också en möjlighet att man LETAR fram just de "fula fiskarna" för att få möjlighet att BASUNERA UT....hur SD ÄR!

"Fula fiskar" finns det väl i alla partigrupper....eller i vilka grupper som helst?
5 people gillar det här.

Royal44 4 timmar sedan
I 40 år trodde jag Sverige var en demokrati. 2010 blev jag besviken, vi är en demokratur. Vissa saker får vi inte ifrågasätta. 1945 våldtog kommunisterna 2000000 (2 miljoner) tyska kvinnor och barn. Ordet rasist är nu så verbalt våldtaget att i princip all kritik mot nuvarande invandringspolitik är rasistisk.Ni som gillar OLIKA vad är det som lockar? Kebab, Falafel, Sharia, Halalslaktad kykling, våldtäckter, rån, misshandel?
43 people gillar det här.

foxel 4 timmar sedan som svar till Royal44
Marskalk Sjukov klagade hos Stalin över att alla tyska kvinnor mellan 4 och 90 år systematiskt blev våldtagna av den röda armen.Stoppa detta begärde Sjukov.Nej sade Stalin.Ni har klagat unde hela kriget att våra soldater aldrig tar egna initiativ och nu gör de äntligen det.Så inget stopp!
4 people gillar det här.

san_ell 4 timmar sedan
Heder åt en journalist som öppet påtalar hur det ligger till. När man tänker efter så är det inte klokt hur statsapparaten har satt blåslampan på SD och fått i princip alla andra myndigheter och organisationer för att inte tala om personer att öppet "hata" SD och deras sympatisörer. Detta är verkligen mobbing i stor skala och kan egentligen sluta hur illa som helst om inte staten besinnar sig i sin svartmålning av SD.

En sak har jag lärt mig i livet och det är att ordning & reda och moral & etik kommer uppifrån menat att ett företag som har ansvarsfulla och hederliga ledare genomsyrar hela organisationen med deras sätt att vara och agera. Ett sådant företag får med andra ord dedikerade, hederliga och ansvarsfulla medarbetare vilket gör att företaget blir starkt på marknaden. I fallet med företaget Sverige så genomsyras hela landet av en illaluktande sörja och denna sörja sprids uppifrån riksdagen och politikerna. Men vad kan man annat förvänta sig när toppolitiker och riksdagsledamöter helt saknar erfarenhet av det "verkliga" livet i landet och dessutom har sämre utbildning än befolkningen överlag.
39 people gillar det här.

Argusögat 4 timmar sedan
Jaha, bra skrivet av båda men då har vi ytterligare en arbetslös i Sverige, nämligen LA! Hon lär aldrig få skriva en politisk ledare igen... Tyvärr!

Sjukt, var ordet...!
20 people gillar det här.

Mr_Realistic 4 timmar sedan
Mats är så imponerande bra på att klä mina åsikter i ord att mina ögon vattnas. Stort tack till Mats även denna gång, och tack även till Lena.

Det är besvärligt att vara Sverigedemokrat, absolut. Det är inga problem att tala med kollegor på jobbet om Sverigdedemokratiska åsikter eftersom alla håller med om det mesta. Men jag är mycket medveten om att det inte går att säga rakt ut att jag är Sverigededemokrat. Märkligt, eller hur?

Visst skulle det vara lättare att bli medlem i något annat parti som är socialt accepterat, men min mor uppfostrade inga hycklare. Vilken far till mina barn skulle jag vara om jag inte stod bakom det parti som är mitt hjärta närmast bara för att andra påstår att det inte är ok?
41 people gillar det här.

Varfor60 4 timmar sedan
Min grabb är 25 år. Jag har aldrig pratat politik med honom, har tänkt att han ska få bilda sig en egen uppfattning. Men så, häromdan kom vi till att diskutera en sak och då utan att blinka sa han att han röstar på SD. Det var så enkelt bara, inga krusiduller. En annan jag känner som är sk kärleksinvandrad Thailändska säger j:a muslimer. Efter att hon gått kurs i Svenska för invandrare och sett hur de dyker upp på lektionerna lite godtyckligt bara för att kunna kvittera ut dagpenningen, störande lektionerna för de andra som verkligen vill lära sig svenska så har hon fått nog av dem. Dessutom ser hon ju vilket h:e de ställer till i södra Thailand. Så, faktiskt, mitt hopp står till de unga och våra icke muslimska invandrare, de verkar inte bry sig så mycket om etikett utan det kommer direkt från hjärtat. Så eg så tror jag allt det här kommer att rätta till sig på ett eller annat sätt, därmed inte sagt att vi vita vinner, men pendeln är i rörelse och den kommer att svänga tillbaka som den alltid gör och landa i knät på Reinfeldt med anhang. Folk tröttnar och inser sanningen till syven och sist men problemet är bara att varje månad anländer det ca 2500 nya invandrare som muslimerna kan värva krigare från. Det kan bli för sent. Själv är jag väldigt rädd om min vapenlicens.
47 people gillar det här.

Verissima, Truth is absolute 4 timmar sedan
Sedärja, det tänds små lampor här och där. :D
19 people gillar det här.

Biggles 4 timmar sedan
"Förföljelse är den första lagen i samhället eftersom det alltid är lättare att undertrycka kritik än att bemöta den."
Hovard Mumford Jones Writer
12 people gillar det här.

90wakeup90 4 timmar sedan
Ang nya partier i riksdagen så är inträdet av ett muslimskt parti bara en tidsfråga.
och ser man hur arabiska vårens väljare röstat så kan man inte annat än förvänta sig en annan dagordning även här i Europa. Muslimer oavsett de är light eller fanatiskt troende så röstar de kollektivt på islamister. När de uppnått tillräckligt med valboskap, vänstersympatisörer inberäknade, så är katastrofen ett faktum
32 people gillar det här.

Varfor60 3 timmar sedan som svar till 90wakeup90
Se bara på kommunvalet i Oslo hur det gick, 11 av 20 ledamöter invandrare, 3 av dem somalier. Nu vill Arbejderpartiet ändra reglerna. http://www.vg.no/nyheter/innen...
2 people gillar det här.

Svenskastavalla Top 10 3 timmar sedan som svar till Varfor60
De behöver inga nya partier, de tar bara över våra egna. Då får de dessutom draghjälp av tröga väljare ur ursprungsbefolkningen som inte är vakna nog att se vad som händer utan röstar som de alltid gjort!
3 people gillar det här.

san_ell 4 timmar sedan som svar till 90wakeup90
Det finns inga "lighta" muslimer för då hade de stått upp för vår demokrati och jämlikhet för länge sedan, jag har iallafall inte hört dem. Det finns avhoppade muslimer som gör sina röster hörda och dessa är rörande överens om att islam är en hatideologi och måste stoppas, åtminstone stoppas från att ta över våra länder.
17 people gillar det här.

Bjoern 3 timmar sedan som svar till san_ell
Som bekant benämns Islam som en fredlig och tolerant religion. Hur kan det då komma sig att icke-muslimer är portförbjudna i Mecka? Byt ut icke-muslimer till icke-kristna och Mecka mot Gällivare. Är det då inte ett klockrent exempel på rasism?
1 person gillar det här.

90wakeup90 3 timmar sedan som svar till san_ell
Det finns, jag känner bla några från balkan som för länge sedan , innan kriget , blev påtvingade islam, och trots att de flytt hit vågar de inte avsäga sig "medlemsskapet".
Och om du/ni tänker efter så ser man inga muslimer lighta eller inte som anordnar manifestationer då någon uttalad muslim begår illdåd. Det är vänstergrupper som som drar igång fackeltåg mot intolerans även om det är muslimer som är orsaken. Men aldrig hör man muslimer säga, " nu får det f-n va nog, ta kontroll över era barn (pojkar)
6 people gillar det här.

rammel 4 timmar sedan

– skickat med Google Verktygsfält

Inga kommentarer: