söndag 1 januari 2012

Välkommen till Blågula frågor

Välkommen till Blågula frågor: Intelligensproblem

”Omfattande beteendegenetiska och utvecklingspsykologiska studier av likheter mellan närstående och icke närstående familjemedlemmar (föräldrar – barn, barnen själva, enäggs- och tvåäggstvillingar som växte upp tillsammans eller åtskilda, och adoptivbarn där IQ och utbildning jämförts med biologiska föräldrar och fosterföräldrar) visar sammantaget att inlärningens primära förutsättning, intelligensen, är till cirka 80 procent ärftlig och inte kan påverkas särskilt mycket av uppfostran och utbildning. Intelligens är ett av de mest stabila beteendemönster vi kan mäta över livscykeln – och mellan generationer.”

”…är låg IQ ett problem i alla samhällen, oavsett hudfärg, kultur eller religion. Problemet kommer att bli mer framträdande i samhällen med hög social rörlighet där utbildning och näringsliv hierarkiserar sig själv efter ärftligt IQ, än i ett kastsamhälle. Komplexa jobb kräver en hög IQ, som är en bristvara. Med låg IQ kommer vissa invandrargrupper att konkurrera med lågutbildade svenskar om de allt färre okvalificerade jobben.”

”…invandrare från vissa östasiatiska länder har en genomsnittlig IQ på 105, och att de därför har en bättre genomsnittlig potential för utbildning än svenskarna med IQ 98. Här finns inte några stora pedagogiska problem.

Invandrare från övriga Europa har i grova drag ett IQ på 98, och de möter då inga oöverstigliga problem med utbildning och integration i Sverige.

Invandrare från Mellanöstern, Sydamerika och från Syd- och Sydostasien har genomsnittligt IQ86, och det ger utbildnings- och förvärvsproblem för många i Sverige.

Invandrare från Afrika söder om Sahara har en IQ på i genomsnitt cirka 70. Vi ser att de betraktade som grupp stöter på allvarliga problem med att få en kvalificerad utbildning i alla länder de hittills emigrerat till, och att de, precis som svenskar med samma låga IQ, löper stor risk att hamna på permanent bidragsförsörjning.”

Vi får inte bli som Sverige.

Helmuth Nyborg i Jyllands-Posten september 2010


– skickat med Google Verktygsfält

Inga kommentarer: