måndag 20 februari 2012

Bildts hemliga samtal med S - i sex år | Nyheter | Expressen | Senaste nytt - Nyheter Sport Ekonomi Nöje

Bildts hemliga samtal med S - i sex år | Nyheter | Expressen | Senaste nytt - Nyheter Sport Ekonomi Nöje: Skriv ut text
MÖTTES REGELBUNDET. Carl Bildt har under sex års tid haft hemliga samtal med Socialdemokraternas partiledare. "Det var ofta samtal mellan fyra ögon eller per telefon", säger Mona Sahlin. Hon hävdar också att samtalen är viktiga för att "bygga förtroenden och dela mycket känsligt material". Foto: ROGER VIKSTRÖM Foto: Roger Vikström MÖTTES REGELBUNDET. Carl Bildt har under sex års tid haft hemliga samtal med Socialdemokraternas partiledare. "Det var ofta samtal mellan fyra ögon eller per telefon", säger Mona Sahlin. Hon hävdar också att samtalen är viktiga för att "bygga förtroenden och dela mycket känsligt material". Foto: ROGER VIKSTRÖM Foto: Roger Vikström
Bildts hemliga samtal med S - i sex år
Annons:
FAKTA

Sahlin - informerades

Utrikesminister Carl Bildt och Socialdemokraternas dåvarande partiledare Mona Sahlin förde regelbundet hemliga samtal i viktiga säkerhetsfrågor - utan att vare sig Miljöpartiet, Vänsterpartiet eller de övriga allianspartierna var informerade.

Bildt - hoppas på dialog med Löfven

Carl Bildt medger de hemliga samtalen med Socialdemokraterna - och kommenterar sina kontakter med nya S-ledaren Stefan Löfven: "Jag hoppas att vi ska kunna återuppta, och det kommer vi att göra, traditionen av att ha en informell dialog mellan oppositionsledaren och regeringen i viktigare säkerhetsfrågor."

Utrikesminister Carl Bildt har regelbundet – i sex års tid – fört hemliga samtal med parti-ledaren för Socialdemokraterna, kan Expressen i dag avslöja.

Vid dessa informella samtal – som aldrig avslöjats för allmänheten – har känslig information som rör rikets säkerhet diskuterats.

Regeringen har medvetet undanhållit information för Miljöpartiet, Vänsterpartiet och Sverigedemokraterna.

Den tidigare S-ledaren Mona Sahlin bekräftar dubbelspelet.

Utrikesminister Carl Bildt och Socialdemokraternas dåvarande partiledare Mona Sahlin förde regelbundet hemliga samtal i viktiga säkerhetsfrågor - utan att vare sig Miljöpartiet, Vänsterpartiet eller de övriga allianspartierna var informerade.

På samma sätt hanteras känsliga UD-frågor i dag, enligt Expressens källor.

- Bildt skötte detta oklanderligt. Inget att klaga på, säger Mona Sahlin om de hemliga samtalen mellan Socialdemokraterna och Moderaterna.

Hon hävdar samtidigt att dessa samtal är viktiga för att "bygga förtroenden och dela mycket känsligt material på ett förtroendefullt sätt."

- Det handlade om att sätta Sveriges intressen för partiets. Och det var ömsesidigt, säger hon om sin egen roll i dessa samtal.
Undanhölls information

Enligt Expressens källor innebar samtalen mellan utrikesministern och S-ledaren samtidigt att övriga oppositionspartier undanhölls viktig information.

- Jag uppfattade alltid att de förstod att oppositionsledaren fick mer regelbunden information och att utrikesnämnden användes för bredare information, säger Mona Sahlin.
"Vore förödande"

I samband med Sverigedemokraternas intåg i riksdagen blev regeringens kontakter med Socialdemokraterna i känsliga säkerhetsfrågor mer intensiva, enligt Expressens uppgiftslämnare.

- Det vore fullständigt förödande för Sveriges relation till andra länder om Sverigedemokraterna fick tillgång till den känsliga information som passerar UD, säger en av utrikesministerns medarbetare.

Carl Bildt har inte vid något tillfälle sedan valet 2010 diskuterat säkerhetsfrågor med SD-ledaren Jimmie Åkesson.

I samband med presentationen av regeringens utrikesdeklaration tidigare i veckan mötte Expressen utrikesministern på hans tjänsterum i Arvfurstens palats i Stockholm.

Carl Bildt medgav då de hemliga samtalen med Socialdemokraterna - och kommenterade sina kontakter med nya S-ledaren Stefan Löfven:

- Jag hoppas att vi ska kunna återuppta, och det kommer vi att göra, traditionen av att ha en informell dialog mellan oppositionsledaren och regeringen i viktigare säkerhetsfrågor.

Har du något exempel på en viktig fråga som du känner att du måste prata med Stefan Löfven om?

- Nej, sånt brukar vi hålla för oss själva. Men om vi går tillbaka lite i tiden och ser vad jag talat med hans företrädare om, så har det ju varit... Vi har en del säkerhetsfrågor i Sverige, det händer att vi utvisar diplomater. Och det händer att vi vidtar en del andra åtgärder som vi kanske inte skickar pressmeddelande om.

- Det kan handla om känsliga konsulära ärenden där vi vill hålla oppositionen informerad, men det kan också finnas andra saker. Det har alltid funnits en dialogkanal mellan i huvudsak moderater och socialdemokrater.
"Han har skött det utmärkt"

Enligt Expressens källor har Carl Bildt - på uppdrag av statsminister Fredrik Reinfeldt -ansvarat för denna informella direktkanal till Socialdemokraterna ända sedan alliansregeringen tillträdde.

- Han har skött det på ett utmärkt sätt. Alla är mycket nöjda, konstaterar en av statsminister Fredrik Reinfeldts medarbetare på statsrådsberedningen.

Det finns ingen dokumentation som kan avslöja innehållet i de hemliga samtalen eller hur ofta mötena ägt rum.

Förklaringen är enkel, enligt Mona Sahlin:

- Det var ofta samtal mellan fyra ögon eller per telefon.

På frågan om hur ofta informella samtal fördes med utrikesministern svarar den tidigare S-ledaren:

- Väldigt regelbundet.

– skickat med Google Verktygsfält

Inga kommentarer: