onsdag 22 februari 2012

DN har anställt ”vänsterextrem mördare” som redaktör och ledande journalist i 20 år

DN har anställt ”vänsterextrem mördare” som redaktör och ledande journalist i 20 år

tis, 21 februari 2012
Jacques Henri Wallner, 55, har varit anställd som journalist och redaktör på Bonniertidningen Dagens Nyheter sedan början av 1990-talet. Detta trots att han har vänsterextrema rötter och är dömd för att ha dödat en annan människa. Det avslöjar Nationell Idag på tisdagen.
Enligt NI ska media efter händelsen ha ställt sig på gärningsmannen sida och ”drivit en smutskastningskampanj mot offret”. Tack vare detta kom Jacques Henri Wallner ”betydligt billigare undan i hovrätten”, uppger Nationell Idag.
Gärningsmannen, Jacques Henri Wallner, har bland annat varit en framträdande person i syndikalistiska kretsar och bisittare i Robert Aschbergs tv-soffa. I dag är han redaktör på DN, där han jobbat sedan 1991.
Händelsen skedde natten till torsdagen den 18 mars 1982 vid Berns Salonger i centrala Stockholm. Offret, 21-årige Magnus Nordenmark, gick in genom dörren till restaurangen och fick fram ett ”hjälp mig, hjälp mig” innan han segnade ner på golvet.
Utanför ropade Jacques Wallner till sina kamrater: ”Nu sticker vi grabbar!” och började springa från platsen. Den blodiga kniven hade han gjort sig av med då polisen senare grep honom. Den återfanns aldrig.
Wallner och hans kamrater var syndikalister. Tidigare under kvällen hade de kallat Magnus ”fascistjävel” och ”nynazist”, och när de gick ut till Magnus som väntade utanför Berns hade Wallner sagt till de andra att de borde ”lära honom en läxa”.
”På grund av gärningsmannens kontakter med politiskt likasinnade personer i media blev Magnus efter sin död utmålad som en farlig fascist, nazist och skinnskalle som i stort sett hade sig själv att skylla. Inget av det var sant – av allt att döma hade Nordenmark inga uttalade politiska sympatier och han var inte heller klädd som en skinnskalle. Det räckte med att Wallner och andra syndikalister skulle tro att Magnus var ‘fascist’ för att bråket som började inne på nattklubben Berns natten till den 18 mars 1982 skulle sluta med fem knivhugg på gatan utanför”, skriver nationellidag.se
Jacques Henri Wallner dömdes till 1,5 års fängelse fängelse. Två lagfarna domare i hovrätten ville fälla Wallner för dråp, men den tredje domaren tillsammans med de två nämndemännen dömde i stället för grov misshandel och vållande till annans död – ”en dom som framstår som påfallande orimlig när man granskar förundersökningen”, menar Nationell Idag.
På denna tid fanns det så kallad halvtidsfrigivning, vilket gjorde att gärningsmannen släpptes direkt efter rättegången då han redan suttit av nio månader i häktet. Snart efter han var ute höll han tal för syndikalisterna. Jacques Henri Wallner är personlig vän med bland andra Expos ansvarige utgivare Robert Aschberg.
Trots det makabra avslöjandet håller alla medier i dag tyst, inklusive samtliga alternativa nättidningar. Nationell.nu är den andra tidning att skriva om detta. På twitter uppger dock en journalist att detta blivit branschens interna ”snackis” under dagen.
Läs hela berättelsen:
NI granskar: Media skyddade mördare
Flattr this

Inga kommentarer: