tisdag 14 februari 2012

Du skrämmer mig, Maria Sveland « Avpixlat

Du skrämmer mig, Maria Sveland « Avpixlat: Du skrämmer mig, Maria Sveland

OPINION Jag är din meningsmotståndare, Maria. Det är jag och de åsikter jag har som orsakar dig den oro, den “politiska depression” du beskriver i din artikel. Politiskt, ideologiskt står vi långt från varandra i det polariserade debattklimat där inga nyanser finns längre, bara vän eller fiende. Jag vill med denna text inte gå i polemik med dina idéer, utan på ett medmänskligt, känslomässigt plan försäkra dig att jag förstår hur du mår. För samma obehag, vånda, samma tryckande känsla över bröstet som jag orsakar dig, orsakar du mig, Maria. Samma oro över en utveckling som tycks leda mot en totalitär stat, förtryck, stöveltramp känner jag. Demokratins underkastelse inför våldet, hatet, fascismen. Du och din sida skrämmer mig lika mycket som någonsin jag dig.

Det är nämligen ni som har de två ben som icke-demokratier genom historien och världen över alltid stått stadigt på: en trosvisshet, en fundamentalistisk förvissning om att det är ni och bara ni som har rätt. Detta och MAKTEN, är det PK-sidan som har, inte vi. Det kvävande strupgreppet på demokratin är det ni, inte vi, som formar.

Först fanatismen. Du har inget tvivel, ingen självbespeglande, grubblande tvekan om att det är ni på PK-sidan som har rätten på er sida. Ni är ju de goda, de snälla, de välmenande, eller hur? Ni har nobla intentioner, vackra visioner av gränslös tolerans och jämlikhet. Utan att ifrågasätta ärligheten i ditt uppsåt vill jag bara så ett frö av tvivel och fråga dig om du inte kan se det farliga i att ikläda sig själv den ljusa rollen i en svart-vit världsbild? Inser du inte att den där känslan av missionerande, expansiv godhet är det som spillt blod, inte diskussion och kompromiss? Att den torterande inkvisitorn, den svärdssvingande jihadisten, den brinnande kulturrevolutionären, den etniskt rensande nationalisten alla faktiskt kände att de kämpade för det GODA, det ABSOLUTA, SANNINGEN.

I PK-sidans värld finns heller inga gråskalor. Antingen är du för Europas mest expansiva invandringspolitik och världshistoriens radikalaste feminism eller så är du OND. Du är rasist, brun, främlingsfientlig, hatisk, farlig. Så farlig, så demoniserad att inte ens dina ord ska ta plats i det offentliga rummet. Att åsikter om ett värnande av Sveriges karaktär som nationalstat för det svenska folket inte luftas från de etablerades mediernas upphöjda talarstolar, är idag en självklarhet. Att invandringskritiska röster inte får komma till tals i läsarkommentarer är en klar målsättning. Att politiska partier inte tillåts torgföra åsikten att Sverige ska ha en europeisk nivå på migrationsområdet utan att överröstas, hånas, bespottas och misshandlas är en acceptabel inskränkning av det fria ordet. Ändamålet helgar ju medlen och ändamålet är i den mångkulturella toleransens namn så heligt som tänkas kan.

Sedan makten. Om du känner historiens vingslag från 30-talet, så gör jag det också. Allt finns på plats för ett förtrycksapparat som skulle göra Hitler och Stalin avundsamma. Åsiktsregistrering av misshagliga dissidenter är lättare än någonsin att genomföra. Den kvävande filten av rädsla för att säga fritt vad man tycker ligger redan tung över de som tvivlar på samhällsriktningen. Vilka konsekvenser får en avvikande åsikt? Om man vågar sig utanför den dikterade och snäva ramen för vad som får diskuteras i Sverige, vad händer? Kommer ens karriär påverkas, ens barn drabbas, kommer gatunivåns rättrogna PK-krigare klottra “Här bor en rasist!” på husets fasad?

Det är ni som har makten, Maria, din sida. Det är Reinfeldt, Ullenhag, Expo, Bonniers, Schibsted, SVT som har pengarna, megafonerna, maktmedlen. Det är ni som har absoluta anspråk på vad vi kan tillåtas tycka, vilka ord som bedöms farliga och tabu. Det är ni som inte tål motargument, ifrågasättande, skepsis inför en demografisk process utan historisk motstycke. Trots att många avigsidor och problem redan ligger i öppen dag vägrar ni acceptera den diskussion som i en fungerande demokrati skulle förts INNAN vi kastade oss in ett projekt som är nytt, experimentellt och därför äventyrligt.

Du är inte den förste som drömt en vacker dröm, Maria. Men hur vet du att just din utopi som är så upphöjd att den inte får granskas kritiskt utan bannlysning kommer att sluta bättre än tidigare samhällsexperiment? Hur vet du att vi inte gått för långt, offrat för mycket av kontinuitet och sammanhållning på mångkulturens altare? Har invandringen, fragmentiseringen, kliven mot lyckoriket varit för stora? Varför tvivlar du inte? Varför är du och din sida inte beredda att betvivla er roll som apostlar för en menighet som alltid begriper mindre och istället lyssna på vad motståndaren har att säga?

Diskussionen, kompromissen, tvekan är demokratins livsblod. Inte förvissningen om att du är den goda och vi är onda, för där ligger bara den totalitära impulsen. Där följer konflikten, hatet, rädslan. Den person som vacklar, vågar ifrågasätta sina åsikter och lyssnar till vad den andre säger förlorar idealistens fanatiskt lysande gloria. Men kanske också den ångestfyllda känslan av att det ABSOLUT GODA är hotat. Kanske skulle du sova bättre, Maria, om du tog avstånd, inte från dina åsikter, men din absoluta övertygelse att de är de enda det är anständigt att ha. Om du tillät dig tvivla. För en sak är säker: du är inte så upphöjt god som du vill tro och jag är inte så ond som du fruktar.

M.A.
Print Friendly
Share
2012-02-14, 23:37 (uppdaterat 2012-02-14, 23:37) | Kategori(er): Debatt / krönika, Politik

12
Disqus

Gilla
Dislike
8 people liked this.

Skriv en ny kommentar
Logga ut
@setovis
111 kommentarer 1227 gillar received
Dela på
Visar 5 kommentarer
Sortera efter: Prenumerera via e-post Prenumerera via RSS
Realtidsuppdatering är aktiverad. (Pausa)


UNObserver 5 minuter sedan
Enligt gamla skolans betyg: A (MVG)!
1 person gillar det här.

Anders Nilsson 6 minuter sedan
Maria Sveland är så farlig att jag vill gråta, hur kunde det gå såhär snett.. :'(
2 people gillar det här.

Dannie_X Top 10 9 minuter sedan
Maria Sveland är uppenbart en oppurtinistisk självcentrerad batikhäxa som inte bryr sig ett smack om kvinnoförtryck, speciellt inte importerad islamistisk patriakala primitiva värderingar som översköjler det här landet. Hen är ett tragiskt skämt.
2 people gillar det här.

Dif117 10 minuter sedan
Välformulerat och bra skrivet,tack! Mer sånt här på Avpixlat.
2 people gillar det här.

Svenskastavalla Top 10 14 minuter sedan
Notera att de har makten över media, men makten över ordet har de inte!
6 people gillar det här.



– skickat med Google Verktygsfält

Inga kommentarer: