torsdag 22 mars 2012

Här slår polisen till mot assistansbolaget - Örebro - www.na.se

Här slår polisen till mot assistansbolaget - Örebro - www.na.se: Vädersymbol

4º C
W4 m/s


publicerad 20 mars 2012 Uppdaterad 20 mars 2012

Stora mängder skriftlig dokumentation bars ut från ATS Assistans under tillslaget på tisdagen.


Här slår polisen till
mot assistansbolaget

Polisen gjorde i dag husrannsakan hos ett av de snabbast växande assistansbolagen i Örebro, ATS Assistans. Datafiler kopierades och stora mängder skriftlig dokumentation bars ut.
Relaterat
Fakta
Tuffare regler att vänta

En statlig utredning föreslår tuffare regler för att få slut på assistansfusket. Varje år försvinner miljardbelopp i fel fickor.
Utredningen bedömer att 9–15 procent av pengarna år 2010 kan ha varit fusk eller felaktiga utbetalningar, vilket innebär miljardbelopp. Ytterligare 13–18 procent kan vara överutnyttjande
Försäkringskassan bär ett stort ansvar för att pengarna hamnar fel, menar utredaren, som anser att organiserad brottslighet lockas till branschen.
Bland annat föreslås att familjemedlemmar som inte är anställda av kommunen ska kontrolleras hårdare och att företag ska få indraget tillstånd om de inte sköter ekonomin.

– Personer har delgetts misstankar om brott, mer kan jag inte kommentera, säger Thomas Hörnfeldt, chef för polisens ekorotel.

Flerdubblad omsättning
ATS Assistans bildades 2008 av Abbas Hassoun, som är ensam ägare till bolaget. Expansionen har varit enorm. För ett år sedan fördubblade bolaget omsättningen från 35 till 69 miljoner, och nu är årsomsättningen uppe i 122 miljoner kronor, säger Abbas Hassoun. Bolaget har 600 anställda assistenter runt om i landet, de flesta i Örebro.

Investering i Beirut
Verksamheten är extremt lönsam. Förra verksamhetsåret plockade Hassoun ut 6,5 miljoner kronor i arvode som ensam styrelseledamot i bolaget, plus en miljon i aktieutdelning. Året dessförinnan var styrelsearvodet 4,5 miljoner kronor.
Under fjolåret köpte bolaget en lägenhet under uppförande i centrala Beirut för drygt 2,8 miljoner kronor, på ren spekulation.
– Det är en investering, säger Hassoun. Den kommer att ha ökat med minst 25 procent när jag säljer den senare i år.

14 olika språk
Abbas Hassoun förklarar den kraftiga expansionen och extrema lönsamheten med att ATS Assistans lyckats skaffa sig en särställning bland nyanlända invandrare.
– Vi har 14 handläggare som talar 14 olika språk, säger han. Det har gett oss en stor fördel för de nyinkomna har svårt att kommunicera med svenska myndigheter. Och sedan har de berättat om oss för andra.

Anhöriga som assistenter
Om brottsmisstankarna säger Hassoun:
– Försäkringskassan gör stickprov bland brukarna genom att göra hembesök. I 10-12 fall, de flesta här i Örebro, har assistenterna inte funnits hos brukarna vid besöket. I samtliga fall har de personliga assistenterna varit anhöriga till brukarna.

Säger sig vara ovetande
Om hans eget bolags ansvar för eventuellt fusk säger han:
– Ja, det är klart att bolaget också blir misstänkt. Men det här har skett utan vårt godkännande och vetskap. Och i vissa fall tror jag inte heller att de anhöriga haft något uppsåt.
– Men vi har inte resurser att kolla om varje anställd finns på sin arbetsplats eller ej. Vi får instruktioner av familjerna som säger vilka tider de ska jobba och så skickar vi över det för underskrift.
NA har utan framgång sökt Försäkringskassan för kommentarer om razzian.
Razzian mot ATS Assistans påverkar inte bolagets brukare och deras service med personlig assistans.
Erik Marander

– skickat med Google Verktygsfält

Inga kommentarer: