söndag 4 mars 2012

Lämna pizzorna och Hitler hemma - Kolumner på www.vt.se - Västerviks-Tidningen - Nyheter Västervik Gamleby Ankarsrum

Lämna pizzorna och Hitler hemma - Kolumner på www.vt.se - Västerviks-Tidningen - Nyheter Västervik Gamleby Ankarsrum: Lämna pizzorna och Hitler hemma
Av Ola Mårtensson. Publicerad 2012-03-03 00:00, uppdaterad 2012-03-03

Osäkerheten inför att ta en seriös debatt mot SD gör att många i stället demoniserar partiets sakpolitiska ståndpunkter, dess valda och dess väljare. Vi såg det i valrörelsen och vi ser det alltjämt.


Lämna pizzorna och Hitler hemma

Några blev kanske överraskade på valnatten när Sverigedemokraterna tog sig in i Västerviks kommunfullmäktige. Det blev inte jag. Inte det minsta. Sedan invalet har Västerviksborna och kommunfullmäktigeledamöterna fått lära känna Bo Karlsson, SD:s gruppledare i fullmäktige, som en välformulerad kollega och en som inte räds talarstolen till skillnad mot många av sina kollegor i andra partier.

I måndags dundrade kommunfullmäktige igång med ett kontroversiellt ämne på agendan, nämligen Sverigedemokraternas motion om minskad flyktingmottagande i kommunen.

Jag har aldrig hittills sett maken till känslostorm i denna annars så tysta församling, som jag såg i måndags. Det hettade till ordentligt. Att Sverigedemokraterna har en annan syn än de andra partierna på mångkultur och nationen är mer än välkänt sedan tidigare.

Större delen av debatten handlade inte om förslagen till beslut utan om det som skrevs i motiveringen. Politikerna talade om människokärlek och om de övriga partiernas syn på mångkultur. Inte alla kunde hålla sig ifrån att utöver ett principiellt motstånd mot SD också föra in debatten på de mest underliga sidospår. Den annars så saklige Olof Nimhed från VDM avslutade sitt anförande med att berätta att han och SD:s Bo Karlsson varit på pizzeria ihop. Konstaterade att det minsann gick bra för Karlsson och fortsatte: "Italienare och pizza är okej, men vad är det som inte är okej?". Akko Karlsson från Miljöpartiet höll sig visserligen över bottennivån, men drämde till med att uppehålla sig kring svensk vapenexport under en stor del av sitt anförande. Som om det hade något direkt med sakfrågan att göra.

De verkliga bottennappen i diskussionen stod två moderater för. Jonas Törngård talade om sitt Vallonblod och sade "Om SD hade haft någon makt i början av 1600-talet, då tror jag nog inte att många av oss skulle suttit här". Välkommen till snillen spekulerar, vad är det för argumentation om en motion som handlar om flyktingmottagande anno 2012. Efter detta intog Mary Lundbäck talarstolen. Känslosamt startade hon. Men föll i Hitlergropen när hon fortsatte: "Jag tänker - Hitler lever, så han kommer tillbaka, ska det bli ett blodbad?"

Att hålla sig med denna typ av argumentation är att inte ta debatten på allvar. Det är den högsta beslutande församlingen i vår kommun vi talar om. Det är ingen privat diskussionsklubb som enbart ses för sitt eget höga nöjes skull.

Det finns givetvis en rikspolitisk kontext i vilken denna diskussion förs. I sin iver att markera mot SD har regeringen valt att inleda ett samarbete med Miljöpartiet i fråga om invandrings- och flyktingpolitiken vilket gjort det svenska regelverket generösare. Osäkerheten inför att ta en seriös debatt mot SD gör att många i stället demoniserar partiets sakpolitiska ståndpunkter, dess valda och dess väljare. Vi såg det i valrörelsen och vi ser det alltjämt.

I andra politiska frågor finns det mellan och inom partierna gråskalor i ståndpunkterna. Det kan gälla skolpolitik, skattepolitik, arbetsmarknadspolitik. När det gäller svensk invandrings- och flyktingpolitik gäller två ståndpunkter, då är gråskalan ingen skala utan enbart motpoler. Det är SD på ena sidan, de andra på den andra. Det finns ett sätt att vara generös på. Punkt. Så kan det väl omöjligt vara?

Jag tror att denna strategi och detta tankesätt är helt fel, såvida de andra partierna inte har en agenda som innebär att de egentligen vill se ett växande SD. Det går inte att ropa "Hitler lever" när en sverigedemokrat äntrar en talarstol och ifrågasätter den förda politiken. Det är varken sakligt eller seriöst.

Det är bara för dåligt när folkvalda inte klarar av att diskutera sakfrågor utan faller in i ett ovärdigt och allt för fluffigt och floskelrikt argumentationssätt. Saklighet måste gälla - också i svåra frågor. Snälla, till nästa gång när flykting- och invandrardiskussionen drar igång i fullmäktige, lämna vapenexporten, pizzan, vallonerna och Hitler hemma.
Dela ut den här sidan
Skriv ut Facebook Google Buzz Digg
Skicka Twitter Delicious Blogger
Skriv en kommentar

E-post:
Lösenord:

Prenumerera på alla
kommentarer via e-post

Respekten för andra debattörer och de personer vi skriver om är en huvudregel på VT.se. Läs regler för debatt på vt.se. Endast registrerade medlemmar får delta. Alla kommentarer modereras. De godkänns först på morgonen.

Har du glömt ditt lösenord? Vi kan skicka den till din epostadress. Vill du bli medlem? klicka här!

7 kommentarer

Tor (12 timmar och 37 minuter sedan)

Blå, grön och röda rörans politikers ovilja att diskutera problemen med invandringspolitiken som de fakto finns, bäddar för allvarliga problem och konsekvenser i samhället. Malmö är ett exempel, men det finns flera bostadsområden i landet med liknande problem.
Politikerna gör som "strutsen" - stoppar huvudet i sanden. De vill inte se eller erkänna att det finns några som helst problem.
Våra kommunpolitiker lider av samma oförmåga till att ta ansvar! Ett undantag är dock Sverigedemokraterna. De vågar!

(flagga som olämplig)

Kane (12 timmar och 39 minuter sedan)

Det är väl rätt allmänt känt att hysterin mot sverigedemokraterna överskuggar politikens arbete.

Viktigast är att någon får stå mest i rampljuset och vara den som klagar högst och gärna mest osammanhängande. Det slutar förvisso inte där heller, ser man på Aftonbladet så är det konstanta försök av deras s.k. "Journalister" eller krönikörer i tävlandet om att kasta irrelevant skit.

(flagga som olämplig)

Verner (12 timmar och 39 minuter sedan)

Mycket bra skrivet Mårtensson. Det måste gå att diskutera invandringen på ett vettigt sätt utan att dra in Hitler och pizzor!!

(flagga som olämplig)

Kapten Haddock (13 timmar och 13 minuter sedan)

N Roheda: Du har rätt....Dessutom så kanske regeringspartierna utom SD har en dold agenda med det hela med asylpolitiken, oavsett verkligheten och dess konsekvenser?? Hade flyktingpolitiken och kriminalpolitiken fungerat på en förnuftig och sund nivå i Sverige, så hade aldrig SD behövts....så enkelt är det!

(flagga som olämplig)

N Roheda (15 timmar och 19 minuter sedan)

Detta har jag väntat på, sanningen. 1-0 till Mårtensson. SD tycker inte illa om invandrare utan om politiken/politikerna som ska sköta invandringen. Hur svårt kan det vara att förstå. Det blir över 10% nästa val.........

(flagga som olämplig)

Karlssons (21 timmar och 37 minuter sedan)

Bra Ola. Men det är ganska konstigt att SD duger åt sossarna när det gäller att få igenom sina förslag i riksdagen, är dom rumsrena då? Det är märkligt att ett parti kan få så många röster att dom kommer in i riksdagen när ALLA andra som sitter där anser att dom är så fientliga mot invandringen. Det måste ju betyda att övriga partier tycker att samma % som röstade in SD är fullkomligt galna och inget att ta på alvar. Tror att dom blir fler nästa val. Varför ska vi tala om för våra barn att mobbing är fult när våra politiker utövar det på hög nivå?

(flagga som olämplig)

MSD (22 timmar och 21 minuter sedan)

Tack! Mycket välskrivet. Det är dags att desarmera frågan så att den kan diskuteras sakligt.

(flagga som olämplig)

– skickat med Google Verktygsfält

Inga kommentarer: