torsdag 15 mars 2012

Oroande att statlig institutionsteater sätter upp SD-hatisk pjäs för skolungomdar « Avpixlat

Oroande att statlig institutionsteater sätter upp SD-hatisk pjäs för skolungomdar « Avpixlat: Oroande att statlig institutionsteater sätter upp SD-hatisk pjäs för skolungomdar

OPINION Teatergruppen Ung scen/öst turnerar i vår i högstadieskolorna i Östergötland med något som de kallar “hemlig teater”. Med det menas att pjäsen uppförs för eleverna i deras vardagsmiljö utan att de får veta att det är fråga om teater. De ska förledas tro att det som utspelar sig är på riktigt. Syftet med projektet är att peka ut Sverigedemokraterna som rasister och förmå ungdomar att inte rösta på partiet. Ung scen/öst är en del av Östgötateatern, en av landets många regionala länsteatrar vars verksamhet finansieras med skattepengar från stat, kommun och landsting. Det är djupt olämpligt, närmast totalitärt, att staten via sina institutionsteatrar bedriver propaganda mot ett politiskt parti.

Malin Axelsson är konstnärlig ledare på Ung scen/öst och inspirerades till det här teaterprojektet dagen efter valet i september 2010. Så här säger hon i en intervju i regionala tidningen Folkbladet:

- Det var en fruktansvärd morgon när vi förstod att Sverigedemokraterna tagit sig in i riksdagen. Vi kände oss ledsna, chockade och upprörda.

Vi får också veta att hon redan samma dag kallade till stormöte för att diskutera vilket ansvar man som skattefinansierad institutionsteater har gentemot sin unga publik. Man kom märkligt nog inte fram till att man i egenskap av en offentlig kulturinstitution bör förhålla sig partipolitiskt neutral. I stället blev det samstämmiga beslutet att man skulle sätta upp en pjäs där Sverigedemokraterna pekas ut som rasister. Malin Axelsson igen:

- Det självklara svaret blev – ja, vi har ett ansvar. En hel generation unga växer nu upp med ett rasistiskt parti i riksdagen.

Frilansregissören Öllegård Groundstroem kontrakterades efter att man förvissat sig om att han närde det rätta glödande hatet mot Sverigedemokrater och var lika upprörd över valresultatet i höstas som ledningen för Ung scen/öst. Tillsammans med skådespelarensemblen satte man sig ned och pluggade Sverigedemokratisk retorik innan man började repetera pjäsen. Om handlingen är man tämligen förtegen men har ändå låtit förstå att det kretsar kring en politisk diskussion som uppstår mellan företrädare för olika åsikter och där man använt sig av påstått autentiska citat. Efteråt hålls det “workshop”, där ensemblen ytterligare får tillfälle att inskärpa i eleverna vilka otäcka rasister Sverigedemokraterna är.

Fenomen som invandrargrabbar som står och ropar “svennehora” när de svenska tjejerna går förbi på skolgården, som sysslar med så kallad “bötning” gentemot de yngre eleverna eller som med genuina rasistiska motiv rånar svenska elever på mobiltelefoner och märkeskläder är däremot sådant som garanterat inte tas upp i denna propagandapjäs med efterföljande workshop.

I skenet av en sådan enögdhet vet man inte riktigt om man ska skratta eller gråta när man får veta att Ung Scen/öst valde formatet “hemlig teater” för att understryka pjäsens realism. Så här berättar pjäsens producent, Thora L Norgård:

- Efter några veckor kläckte någon idén att inte avslöja att det hela är en föreställning. Vi ville skapa ett möte som i verkliga livet. [...] Den stora vinsten är ett unikt samtal med vår publik.

Ett oblygt erkännande alltså att man valt formatet för att inte bara kunna bedriva propaganda med själva pjäsen utan också vid sidan av. Om realism och att förmedla ett politiskt budskap via en debattsituation var målsättningen kan man förstås fråga sig om det inte hade varit bättre att anordna en äkta diskussion och bjuda in någon från Sverigedemokraterna att diskutera de här frågorna med företrädare för andra partier. Svaret på varför man inte valde detta mer ärliga koncept är givetvis att man då inte hade kunna lägga orden i munnen på Sverigedemokraterna, inte kunnat regissera och styra vad de skulle säga.

Upplägget är inte unikt, Nyligen anordnade LO-fackförbundet IF Metall i samarbete med studieförbundet ABF och SD-fientliga organisationen Expo en utbildning kallad “Sverigedemokraterna – ett parti som andra”. Sverigedemokraterna erbjöd sig att skicka någon som efter utbildningen kunde finnas till hands för att besvara kursdeltagarnas frågor. Man fick blankt nej. IF Metall, ABF och Expo ansåg sig bättre skickade att svara på frågor om partiets politik än partiets egna politiker. Inte heller Malin Axelsson på Ung Scen/öst har några demokratiska betänkligheter kring att agera på detta sätt. Detta är vad hon kallar för bildning och att prata politik:

- Vårt mål är att teatern ska vara uppsökande och bildande, säger Malin Axelsson. Jag var på premiären under cover och blev så upplivad och glad. Det känns som den här typen av scenkonst behövs. Vi måste prata om vad som sker i det politiska livet.

Som alla goda propagandister recenserar Ung Scen/öst också sig själva för att undvika obekväm och avslöjande kritik. Således berättar man att publikreaktionerna så här långt “har varit översvallande”. Thora L Norgård igen:

- Många säger att konceptet är oslagbart och att det är den bästa föreställning de har sett. Vi har märkt av ett stort sug efter att diskutera de här frågorna.

Eftersom Sverigedemokraterna i skolvalet på många håll i landet fick mångdubbelt fler röster än partiet i riksdagsvalet är det rimligt att anta att inte alla elever förbehållslöst älskat pjäsen och dess budskap och att det framförts en del kritik i de workshop-diskussioner som hållits i anslutning till den. Norgård och Axelsson förmedlar dock en lika tillrättalagd bild av sitt projekt som en nordkoreansk nyhetsuppläsare. I Ung Scen/östs påhittade verklighet avskyr alla elever Sverigedemokraterna och har gått och längtat efter ett teaterinitiativ som detta.

Föreställningen ska under våren uppföras för flera tusen högstadieelever i Östergötlands län. Man planerar också ett antal föreställningar för allmänheten till vilka man avser att bjuda in diverse politiker. Jag förutsätter att Erik Ullenhag – som för övrigt bedriver alldeles egna statsfinansierade propagandaprojekt mot Sverigedemokraterna ute på skolorna och på regeringens webbplats – kommer att finnas bland dessa och vara den som applåderar högst av alla. Om några Sverigedemokratiska politiker ska bjudas in är oklart.

Ung Scen/öst är inte en av alla dessa så kallade “fria teatergrupper” som ansöker om kulturbidrag för sin verksamhet. I stället ingår man som en del i de så kallande länsteatrarna som tillsammans med de stora riksteatrarna är politiskt beslutade och fortlöpande offentligt finansierade institutionsteatrar. Att stat, kommun och landsting i sina egna kultursatsningar bedriver partipolitik mot ett enskilt parti är en närmast bisarr företeelse i en demokrati. Det är kulturpolitik vi förknippar med totalitära regimer som Kina och Nordkorea. Här tränger man sig dessutom oanmält på eleverna i deras studiemiljö med sitt propagandistiska politiska budskap.

Nyligen fälldes några ungdomar i Högsta Domstolen för hets mot folkgrupp för att ha delat ut flygblad med propaganda mot homosexuella i en skola i Söderhamn. Högsta Domstolen framhöll i sin dom att det inte främst var det politiska budskapet som sådant som var det allvarliga. Skälet till att ungdomarna fälldes var i stället att de invaderat elevernas studiemiljö där domstolen ansåg att man bör ha rätt att vara fredad från sådan propaganda. Ansvariga på skolan gjorde också, vid sidan av anmälan för hets mot folkgrupp, stor sak av dessa ungdomars flygbladsutdelning. Bland annat anordnade skolledningen en manifestation för att markera sitt avståndstagande där eleverna rituellt fick bränna flygbladen på skolgården.

Det Ung scen/öst nu sysslar med under förespegling av att spela teater är förstås ur invasions- och propagandasynpunkt lika illa. Att hetsen i det här fallet är institutionaliserad genom att vara finansierad av stat, kommun och landsting ger saken en ytterligare och gravt försvårande dimension. Skillnaden är förstås att Sverigedemokrater i motsats till homosexuella inte som grupp åtnjuter något juridiskt skydd mot hets, det är således fritt fram att kalla dem för rasister, islamofober och vilka andra invektiv som helst.

Så bör det kanske också i yttrandefrihetens namn vara i det politiska samtal som förs ute i det öppna samhället, och rimligen borde munkavlen avskaffas så att alla grupper kan kritiseras på lika villkor och det demokratiska grundrekvisitet likhet inför lagen återställs. När det nu visat sig genom en dom i Högsta Domstolen, understödd av ett utlåtande från Europadomstolen, att lagen om hets mot folkgrupp inte bara ska anses diktera vad man får och inte får säga utan också var man får och inte får säga det, då får dess godtyckligt selektiva konstruktion än mer märkliga konsekvenser.

Exempelvis berövas eleverna i fallet Ung Scen/öst de juridiska verktyg som eleverna i Söderhamn hade till sitt förfogande för att hävda sin rätt att slippa bli utsatta för obehagligt påträngande hat och hets i sin studiemiljö. Den här gången kan vi heller knappast räkna med att rektorer och lärare rycker ut och stoppar propagandan eller ställer om med bokbål för att ta avstånd från det hatiska budskapet och att skolan oannonserat invaderas av ett hemligt propagandistiskt teaterprojekt som eleverna ska uppfatta som om det är på riktigt.

Med undantag för de politiska partiernas besök under valrörelser borde skolor likväl som arbetsplatser vara fredade som arenor för att bedriva politiska kampanjer. Det gäller i synnerhet hätsk och hatisk propaganda av det slag som Ung Scen/öst här ägnar sig åt. Att man gör det under täckmantel av att spela teater har ingen betydelse. Naturligtvis borde det inte heller vara tillåtet för regeringspartier att använda staten som ett instrument för att bedriva partipolitik mot ett oppositionsparti. Det är förfärligt att man ens ska behöva påpeka detta och än mer förfärligt att det sker mer eller mindre regelmässigt i Sverige år 2012.

Mats Dagerlind – Demofon
Print Friendly
Share
2012-03-15, 06:00 (uppdaterat 2012-03-15, 03:31) | Kategori(er): Debatt/krönika, Inrikes, Kultur, Politik, Utbildning

19
Disqus

Gilla
Ogilla
och 53 andra gillar det här.

Skriv en ny kommentar
Logga ut
@setovis
129 kommentarer 1455 gillar mottaget
Dela på
Visar 80 av 143 kommentarer
Sortera efter Prenumerera via e-post Prenumerera via RSS
Realtidsuppdatering är aktiverad. (Pausa)
3 Nya kommentarer har precis publicerats. Visa


Nacka 4 minut sedan

Ren DDR mentalitet.

"En hel generation unga växer nu upp med ett rasistiskt parti i riksdagen."

Jag tror att batikhäxan Malin Axelsson saknar att en hel generation unga växer upp utan DDR som förebild.

2 personer gillade det här.

BengtAnders 4 minut sedan

Jag har studerat några gamla propagandafilmer från 30-talet. Nej Nej! det går inte att jämföra denna rasism med SD politik! SD önskar att människor som flyttar till vårt land skall leva efter de omständigheter vi och våra våra förfäder tillkämpat oss genom deltagande i bl a 10000 tals timmar av olika föreningsverksamheter o dyl. Vänstern och kapitalistdiktaturen bedriver samma fruktansvärda propaganda som dom gamla Ewige filmerna ger uttryck för och spottar föraktfullt oss svenskar rakt i ansiktet! Vakna du son och dotter till mödrar och fädrar som nu ligger på våra vackra kyrkogårdar. Låt inte deras arbete bli till ingenting. "Hemlig institutionsteater" Vaa! liknar inte detta tyskt 30-tal?
1 person gillade det här.

min-klon 5 minut sedan

Dom kan försöka komma hit till AV-pixlat och spela sin teater. Lika så politiker och mediafolk som medvetet backar upp sådana här samhällsomstörtande verksamheter borde komma hit och spela sin verklighetsteater. Ska vi då se hur långt de kommer.

De har redan gett upp. Så det handlar om att tala illa, upprepa och upprepa om att detta är en rasistisk sajt. Seriositén här är ju för farlig mot den samhällsomsöttande verksamheten.
1 person gillade det här.

min-klon 8 minut sedan

Dubbelpost.

Salomina 8 minut sedan

De kan väl visa den här filmen i sin pjäs:
http://youtu.be/DmDgv0tYQNQ

Micketheone 13 minut sedan

"Vårt mål är att teatern ska vara uppsökande och bildande, säger Malin Axelsson" Det är tydligen så att vänsterns/kommunisternas "bildande" bara kan genomföras genom uppsökande, och troligen påtvingat "obligatoriskt" deltagande. Att innan annonsera ut vad teatern/spektaklet handlar om, kan ju göra att ingen är intresserad av att se eländet....
2 personer gillade det här.

nuvetvi 17 minut sedan

S och M med vänner borde skämmas som vill lura på ungdomar sin politik!
4 personer gillade det här.

Stefan Månsson 17 minut sedan

Dett är helt overkligt och för snarare tankarna till Franz Kafka och George Orwells dystropier

Men jag är beredd att bekämpa all sorts propaganda från PK! So bring it on!
3 personer gillade det här.

irriteraddonna 18 minut sedan

Någon borde DO anmäla denna teater!
3 personer gillade det här.

grebba 19 minut sedan

Går det inte att JO anmäla detta?

Dessa ungdomar är utsatta för otillbörlig propaganda, detta är kommunistpropaganda och borde vara lika förbjudet som Nazistpropaganda.

Nu hoppas jag dock att många ungdomar idag har en vaknare insikt om saker och tings verklighet och kan istället se detta som ett tramsigt, "billigt" och odemokratiskt sätt att påverka.
4 personer gillade det här.

louislegrand 21 minut sedan

Jag anser att polisanmälan är en väg att försöka gå.SD kan välan ta upp detta i kammaren?
4 personer gillade det här.

nalenihostacken 21 minut sedan

Det måste väl vara frivilligt för eleverna att se på politisk propaganda från Ville Valle ovh Viktor gänget.
2 personer gillade det här.

min-klon 24 minut sedan

I Svensk-klasser där det inte finns Menainvandrare så vågar barn säga ifrån, men när flyktingar placeras över hela Sverige så finns det sedan inga Svensk-klasser, så blir man rädd att säga ifrån vilket passar sadisterna. Det som dessa sadister också vill är att försöka påskina om att alla invandrare är på deras sida.

De blundar medvetet till verkligheten som är att det är en markant skillnad mellan invandrargrupper och invandrargrupper. Det som dessa samhällsomstörtande egoistiska sadister sysslar med är att spela i händerna på den mest intoleranta gruppen som är muslimernas svårigheter att se alla som lika värda.
3 personer gillade det här.

Svensk_Riddare 28 minut sedan

Malin Axelsson det är fruktansvärt att du kan göra så här!

SD är icke några rasister och de är här för att stanna!
5 personer gillade det här.

Dalarna 30 minut sedan

Jag ser alla dessa olika påhopp på SD som ett uttryck för en växande desperation. Skolvalen har gett tydliga indikationer på vad nästa generation väljare anser, därför måste de till varje pris omvändas i tid.Att det tillåts att driva partipolitik på allmänfinansierad teaterverksamhet luktar lite Sydkorea, det hade inte varit möjligt innan förra valet.
3 personer gillade det här.

Magica de Hex 31 minut sedan

Som vanligt är Mats suverän i sin analys.
3 personer gillade det här.

FG2 31 minut sedan

Jag finner inte ord för vad jag känner när jag läser denna fasansfulla antidemokratiska indoktrinering som pågår i vårt samhälle. Det är dessutom så otroligt syniskt att ge sig på barn och ungdomar som inte kan ifrågasätta propagandan på samma sätt som en vuxen. Kanske SD skulle vara ännu mer aktiva i skolorna och ge ungdomarna möjlighet att ställa frågor direkt till partiet, samtidigt som SD kunde informera om vilka antidemokratiska kampanjer som pågår, bl a från Ung Scen/öst. Någon form av motkampanj måste nog till för att i möjligaste mån ta udden av galenskaperna.
5 personer gillade det här.

Flaxman 34 minut sedan

Jaha, då fick man bli förbannad idag igen då.

Intressant ändå. Eftersom SD inte är rasister eller har några kontroversiella åsikter om man ser till vad de flesta svenskar faktiskt tycker (baserat på var man vill bo och hur man ser på sharia-samhällen och vilka subgrupper som finns i samhället, osv), så krävs det ju skådespeleri för att upprätthålla myten om att SD är främlingsfientliga.
Om däremot SD verkligen hade varit rasistiskt så hade det istället gått att bara citera vad de verkligen sagt och står för. Men det sket sig visst.

Jag hoppas att alla som kan tar chansen att vänligt fråga dessa teatertalanger om de inte skäms för vad de gör och uppmanar dem att använda i alla fall ett uns självkritik. Hoppas också att alla som utsätts för deras propagandakampanj genomskådar den och bemöter dem med tystnad, hånskratt eller vanliga hederliga bu-rop. Eller varför inte göra som dem själva och delta i 'föreställningen' - utge sig för att representera Expo och hota dem på sant extremistmaner (ja inte med allvar bakom utan som en del av pjäsen förstås)?
7 personer gillade det här.

ZZAAZZ9009 35 minut sedan

Hur kommer ni sova Malin & Co efter SD´s valframgång 2014? Jag bara undrar!

Något som ni verkar ha förbisett är att SVENSKA ungdomar kan tänka självständigt och kritiskt i dessa frågor.

SD 2014!! - För dagens generation och nästa!
6 personer gillade det här.

tantmadam 36 minut sedan

När föreställningen är över och ridån gått ner för denna sk teater, kommer folk att minnas det som just...teater! Är dom så naiva att dom tror en teater kommer att ändra folks åsikter så radikalt kan dom stoppa upp föreställningen där solen aldrig kommer åt. Ungdomarna som har rösträtt nästa val är nog fler än dom tror, dom ändrar inte sina åsikter, dom lever ju mitt i det i skolan. Många man pratar med erkänner att dom sympatiserar med SD, men få vågar erkänna det öppet, men år 2014 kommer att visa vart vi står...var så säkra på det!!
4 personer gillade det här.

Adar Komdenja 41 minut sedan

Eftersom demokratin är satt ur spel i Sverige, så förvånar inget längre. När en majoritet - sjuk-klövern - bär sig åt som dom gör, medvetet stöttar anti-demokratiska krafter, så har man tjänat ihop till epitetet 'den sista sovjetstaten'. Eftersom jag bosatt mig utomlands, så berörs jag eg bara indirekt. Men det är illa nog att behöva skämmas för sitt svenska ursprung, idag devalverat å det grövsta av 32:an och hans lydtrupper inom regering, förvaltning, organisationer och träskmedia, som frivilligt rätat in sig i ledet. De senare som totalt tappat bort sin hävdvunna roll som 'den tredje statsmakten', vilken i praktiken inte existerar idag. 'Den lede statsinfarkten' torde ligga närmare till hands, om man vill hitta ett mer kännetecknande drag åt springpojksmurvlarna.
4 personer gillade det här.

min-klon 46 minut sedan

Den samhällspolitiska sadismen tar sig olika utryck och skepnader. Sadismen sysselsätter sig med att ytterliga sätta verktyg i händerna för den demokratifobiska och fientliga rasismen där demokratin själv som Svenskarna är villebråd att utsättas, var än islam slagit rot. Eftersom islam tillåter inte muslimerna respektera mänskliga rättigheter och att se allas lika värde..

Islam som den sadistiska maktgalenskapen har som sitt svärd mot oss alla utifrån att den är tvångsideologi som berövar muslimerna själva mänskliga rättigheter, och sätter djupa spår hos muslimbarn för Vi och Dom tänk. Dom barnen som har toleranta föräldrar är inte skydd mot andra muslimbarn som inspirerar andra barn att vara del av gruppen mot oss.

Så det är inte konstigt att det är överlägset mest övergrepp mot värdfolken själva i varenda Europeisk land där islam slagit rot.

Dessa samhällspolitiska sadister är självklart den islamiska intolensens nyttiga idioter till kuffar som muslimerna vet att sviker sitt eget folk, men också inser många muslimer att dessa sadistiska islams och muslimernas prostituerade sviker demokratiska principer när de sviker också muslimerna själva mot sina svårigheter att respektera mänskliga rättigheter för varandra.
2 personer gillade det här.

Eufrat 47 minut sedan

Det skulle inte förvåna mig om det pågår hemlig vänsterteater lite varstans i landet, för att misskreditera SD och andra dissidenter.
4 personer gillade det här.

Borgaren 50 minut sedan

Dom börjar bli rejält desperata. Att sänka sig till en sådan låg nivå kan bara
anses som barockt, om inte rentav förolämpande och kränkande(för att använda ett
av deras egna favoritord). “….det rätta
glödande hatet mot Sverigedemokrater….”.
Frilansreggisörens “hat” bleknar
mot det hat vi Svenskar känner mot
sådana som frilansregissören och restan
av hans såcialdemokratiska kackerlackskompañeros. Så vad gäller “hat” så ligger
frilansregissören i lä. Men låt henne hållas. Hon har ju rätt att få gehör för
sina känslor även om hon inte vill ge oss samma rättigheter. Hon har liksom vi
rätt att visa sitt “hat” vid valurna i 2014. Då blir såssarnas saga all. - Tack Mats för en som vanligt suveränt
komponerad artikel. Jag önskar min egen, ibland lite skarpa, prosa kunde uppnå
din nivå.
4 personer gillade det här.

Orregyllensnorre 57 minut sedan

Har vi inte passerat den gräns där indoktrinering och förtal inte längre biter ? Förfallet kan inte ha undgått någon vid det här laget.
3 personer gillade det här.

Frilansare 1 timme sedan

Själv njöt jag med stor härlig snapsfrukost när det stod klart att SD tagit sig till riksdagen! Självklart satte kommunister och terroristkramare morgonkaffet i vrångstrupen. Det måste vara tungt att inte kunna ljuga oemotsagda längre...
6 personer gillade det här.

Allanoskar 1 timme sedan

Synd att det är för sent att söka detta jobb...

http://www.ostgotateatern.se/s...

Obstinat 1 timme sedan

Vi tvingas alla att vara med och finansiera sådan här propaganda och indoktrinering av våra ungdomar. De som skulle kunna oppunera sig mot det här är föräldrarna, de borde meddela sina ungdomars skolor att deras barn inte ska utsättas för sådant här.



– skickat med Google Verktygsfält

Inga kommentarer: