söndag 15 april 2012

Araber frias från rån | Realisten

Araber frias från rån | Realisten: Araber frias från rån
Malmö Fyra araber som misstänkts för rån mot en svensk man har friats av Malmö tingsrätt. Trots vittnesmål från en polisman går araberna fria genom att skylla på varandra.
Artikeln i PDF-format
6 Kommentarer

Liknande nyheter:

Palestinier dömd för mordförsök i Uppsala
Fyra araber dömda för narkotikabrott i Boden
Frias från mordplaner på Vilks
Azuma Nerisen frias från åtal för våldtäkt
Vänsterpolitiker frias från rån han erkänt

För drygt en månad sen var en svensk man och hans hustru på väg hem från ett restaurangbesök i Malmö under kvällen. På väg till sin bil kom fyra arabiska män fram och stoppade mannen. De frågade på engelska vad klockan var, varvid den svenske mannen uppgav aktuell tid på engelska. Den arabiske mannen som ställt frågan grep då den svenske mannen om handleden och tvingade ner denne på knä. Han ställde sig sedan att ”jucka” mot den svenske mannen för att efter en dryg minut släppa taget om honom. De arabiska männen gick sedan därifrån. Väl i bilen upptäckte den svenske mannen att hans plånbok var borta och polisen larmades. Mannen blev bestulen på ca 6000 kronor i kontanter.

Nästa dag grep polisen de fyra männen, baserade på det signalement som lämnats. Dessa var den 22-årige jordaniern Qusai Mahmoud Mohammad Hamad, den 20-årige algeriern Abdallah Abdasamad, den 17-årige algeriern Mohammed Belachtar samt den 19-årige libyern Hamid Choukri. Vid vittneskonfrontation har den svenske mannen uppgett att han inte varit riktigt säker på vilka det var som angrepp honom på gatan eftersom det var mörkt. När polisen grep männen dagen efter händelsen satt de och rökte vid Folkets Park i Malmö. En polisman har vittnat att Qusai Hamad hade en blå jacka på sig som han släppte till marken när polisen kom (den svenske mannen uppger att en av araberna som rånade honom hade en blå jacka). Polismannens vittnesmål bortser dock tingsrätten ifrån, då Mohammed Belachtar uppger att jackan tillhörde Qusai Hamad. Qusai Hamad å sin sida uppger att jackan tillhörde Mohammed Belachtar.

Araberna satt häktade fram till domstolsförhandlingen. Domaren Christer Stridh och nämndemännen Sten Cursic, Roland Hellborg samt Eva Bergkvist ansåg dock att även om araberna lämnat så motstridiga uppgifter rörande vad de gjort kvällen för den aktuella händelsen att det klart framgår att de ljuger, så är också den svenske mannen delvis tveksam till vem som rånat honom. Därför anser tingsrättens ledamöter att de åtalade ska frias när det inte är ställt utom alla rimliga tvivel att dessa araber är de skyldiga.

Abdallah Abdasamad uppgav vid gripandet att han nyligen kommit till Sverige, och ansökte därför om asyl (har saknar uppehållstillstånd). Mohammed Belachtar var dömd till ungdomsvård för tidigare brottslighet, men hade avvikit från placeringshemmet. Han släpptes från häktet till vård hos socialförvaltningen.
flattr this!
Redaktionen

– skickat med Google Verktygsfält

Inga kommentarer: