lördag 14 april 2012

Assistansbluff: Pursvenskar dömda för grovt bidragsbrott « Avpixlat

Assistansbluff: Pursvenskar dömda för grovt bidragsbrott « Avpixlat: Assistansbluff: Pursvenskar dömda för grovt bidragsbrott

BIDRAGSBROTT Även svenskar kan fuska sig till miljoner. Idag kom domen från Vänersborgs tingsrätt mot ett svenskt par som lurat till sig miljontals kronor i ersättning, där den 65-årige mannen ‘suttit i rullstol’ för sina kraftigt överdrivna funktionshinder.

Enligt åklagaren har mannen under augusti 2007 till november 2011 tillskansat sig assistansersättning på drygt 5,8 miljoner kronor genom att lämna falska uppgifter till försäkringskassan, varav knappt 3,9 miljoner tillsammans med sin förra hustru.

Bakgrunden var en trafikolycka 1992 då han fick en whiplashskada. Men de efterföljande skadorna överdrevs kraftigt. 1994 fick mannen förtidspension. Sedan dess har hans tillstånd, enligt honom själv, förvärrats och hjälpbehovet ökat varje år. 2005 var han enligt uppgift helt rullstolsburen, behövde hjälp dygnet runt och fick assistansersättning för 15 timmar per dygn från Försäkringskassan. Han påstod sig vara förlamad i höger sida, han kunde inte gå själv, han kunde inte laga eller äta mat själv eller gå på toaletten utan hjälp. Och till sin hjälp hade han sin för detta hustru.

Men bluffen sprack. Flera vittnen har också intygat hans rörliga förmåga. Foton visar hans semesterresa till Egypten där han promenerat omkring, balanserade på en mur, rörde båda armarna och fotade och körde fyrhjuling som hanteras med handreglage, badat i en bassäng utan assistans samt seglat. Ett foto visar ett julbord där han står själv och fyller tallriken.

När polisen hämtade honom i samband med en husrannsakan i november i fjol kunde mannen själv gå till polisbilen. Bostaden var inte handikappanpassad och där fanns ingen rullstol.

Han åtalades även för två olaga hot och övergrepp i rättssak. Via telefon hotade han i mars 2011 en kvinna han haft relation med. Samma år skickades han sms till kvinnan med nya dödshot mot henne och hennes familj. Hoten slutade inte efter att hon anmält honom.

Vänerborgs dömde

- Jan Elof Andersson, f 1946 och från Trollhättan, för olaga hot, övergrepp i rättssak och grovt bidragsbrott till fängelse i tre år.

- Ingalill Elna Marianne Andersson, f. 1946 och från Trollhättan, för grovt bidragsbrott till villkorlig dom med samhällstjänst 175 timmar. Om fängelse hade valts skulle påföljden ha blivit sex månader.

Jan Elof Andersson ska också betala 5 828 804 kronor i skadestånd till försäkringskassan, varav 617 357 kronor solidariskt med sin före detta fru Ingalill Elna Marianne Andersson.

TTELA
GT

Relaterat

Miljonsvindel i assistenshärva fortsätter – genom sonen
Ny kaninman: “Senildement” lurade till sig sex miljoner kronor
Fängelse för assistansfusk
Rullstolsmannen dömd till fyra års fängelse
Tvingades spela utvecklingsstörd i 10 år
Print Friendly
Share
2012-04-13, 18:53 (uppdaterat 2012-04-14, 03:03) | Kategori(er): Brott, Inrikes

20
Disqus

Gilla
Ogilla
och 9 andra gillar det här.

Skriv en ny kommentar
Logga ut
@setovis
156 kommentarer 1936 gillar mottaget
Dela på
Visar 79 av 91 kommentarer
Sortera efter Prenumerera via e-post Prenumerera via RSS
Realtidsuppdatering är aktiverad. (Pausa)


bud 0 minuter ago

Begriper inte att det är så mycket pengar som utbetalas, 5,8 miljoner på 4 år, vad är det som kostar så mycket?
Vad har vi för myndigheter som inte kollar upp och ifrågasätter vart pengarna går och hur de används?

SD borde lägga en motion i riksdagen om återinförandet av personligt ansvar för alla lönebetalda inom offentlig verksamhet.

HenkeHansson 15 minuter ago

Bidragsbrott har ökat lavinartat de sista åren, och det är rätt självklart att det finns pursvenskar både bland dömda och misstänkta. Upp med dem allihop, ut i ljuset med dem. Avpixlat har verkligen inget att förlora på att hänga ut dessa kriminella. De som förlorar på det är gammelmedia och deras nonsens att Avpixlat bara hänger ut invandrare.

bitsdu 1 timme ago

Jag förstår att AP tar upp detta för balansens skull. Men egentligen är det onödigt, för gammel-media kastar sig över sånt här och slår upp det stort.

Bättre att AP ägnar sig åt det dom är bäst på, att rapportera om det som vi annars aldrig får veta.

Anser givetvis att paret i artikeln är första klassens kräk!

---

Vi tar upp ett mål om bidragsbrott, i detta fallet var det en svensk.. Har inget med balansen att göra ett dugg. Det görs ingen skillnad på om det är svenskar eller invandrare som plundrar och förstör eller har ihjäl folk.

Mod

(Redigerad av moderator)

Warge 57 minuter ago som svar till bitsdu

Jag håller inte med. Avpixlat bör ta upp så många brott som möjligt oavsett vem som begått dem - inte för balansens skull utan för att oavsett vem som utför brottet så är det illa.
6 personer gillade det här.

Gorbynr1 20 minuter ago som svar till Warge

Håller med dig till hundra procent. Brott oavsett vem som begår dom är förkastligt, och ska tas upp. Vad gäller balans så ska avpixlat inte enligt mitt tycke inte sträva efter någon balans utan enbart rapportera sanningen. Men sen att invandrare som erkänner sig till den islamska tron är grovt överrepresenterade i våldsstatistiken, så kommer det givetvis att speglas i rapporteringen på avpixlat.

malmoemollan 3 timmar ago

Har ni på Avpixlat inget klart foto av krä-et?
1 person gillade det här.

Kronofogden 1 timme ago som svar till malmoemollan

Det fotot får man väl se på Aftonbladet sen när han hängs ut där opixlad i sann gammelmediatradition.
1 person gillade det här.

Maria Lindström 3 timmar ago

Det är ju folk som dessa som förstör för alla oss andra. Det är ju dom som gör att vi knappt kan vara hemma när vi har maginfluensan. Nej vi kan säkert ta en alvedon och gå till jobbet.


3 personer gillade det här.

kustseglaren 4 timmar ago

Ja hans rätta plats är fängelsetvtyvärr belastar han skaytebetalrna där också
Stjäla från handikappomsorgen...svin
2 personer gillade det här.

Leikin 4 timmar ago

Det är bra av Avpixlat att avslöja även svenska bovar och banditer som fuskar. Detta ger större legitimitet när vi rätteligen kritiserar invandrarkulturen.
3 personer gillade det här.

katarina broman Top 10 8 timmar ago

Med en bra advokat aka linslusen Silbersky så kan han ju hävda att han faktiskt sitter i någonting som liknar en rullstol! Jag menar det är ju hjul på åkdonet och dessutom har han en PK-hjälm på sig!
5 personer gillade det här.

LeffeF 8 timmar ago

Det här pekar också på något annat och det är den nedärvda ovarsamheten med skattemedel, vilket har varit utmärkande för svensk byråkrati i så många år. Nog vore det väl självklart att Försäkringskassan skulle ha fiskaler anställda med uppgift att ständigt spana och undersöka fritt bland ärenden och likaså kolla upp tips från allmänheten. Det skulle bli en helt självfinansierande utgift, det kan vi vara säkra på.
2 personer gillade det här.

Tonfisken 8 timmar ago

Jättebra att Avpixlat tar upp detta,för det skall vara lika för alla.
Men med den skillnaden att om en "etnisk Svensk,efter som Journalisterna är så noga med språkbruket och den etniska tillhörigheten"förekommer i ett så sällan fall att det nästan är försumbart i statistik men dock bör tas upp.
Skitstövlar är Skitstövlar oavsett var dom/vi kommer ifrån men jag slår vad om att det inte är etniska Svenskar som leder ligan i brottsstatistiken i Sverige idag.
6 personer gillade det här.

katarina broman Top 10 9 timmar ago

Jahaja! Den gode Elof ska alltså betala över 5 mille solidariskt med sin fru! ROTFLMFAO!!!
Solidariskt my ass! Ja inte med sin fru i alla fall, snarare den Svenska skattebetalaren!
3 personer gillade det här.

Fredrik_N 9 timmar ago

Kanon av avpixlat att ta upp denna nyhet. Då bilderna på honom är pixlade trodde jag att det var ännu en driftig nysvensk som hittat en inkomstkälla till sig och sin familj.

Det har ju nästan blivit ett faktum att om bilden är pixlad för att försöka dölja att det är en nybyggare, så är det just en sådan..

Kanske inte så de från början tänkte det skulle bli, för i detta fallet fick det ju motsatt effekt.
5 personer gillade det här.

Vielfras 9 timmar ago

Skulle finnas någon typ av arbetsläger för sådana här lirare där dom kan jobba och betala igen skulden , för vi lär nog få titta oss i månen efter dom där pengarna . Synd för övrigt att det ska vara en sådan skillnad på straffskalan beroende på vem som begår "försyndelsen" ; X( .
5 personer gillade det här.

LasseG 9 timmar ago

Det finns ändå en skillnad. När en svensk begår ett brott, som i det här fallet bidragsbedrägeri, tar flertalet svenskar avstånd från gärningen och uttrycker förakt för gärningsmannen. Men när en muslim begår ett brott så klagar andra muslimer över att de måste ta avstånd från gärningen och gärningsmannen. Dessutom är det så att när en person med utländsk härkomst begått ett brott så är den obligatoriska kommentaren att det lika gärna kunde ha varit en svensk, men aldrig att man säger när en svensk begått ett brott att det lika gärna kunde ha varit en utlänning.
5 personer gillade det här.

Anna Svensson Top 10 9 timmar ago

den största skandalen är att detta överhuvudtaget är möjligt! Om man betalar ut dessa fantasibelopp måste man väl ändå undersöka om allt står rätt till! Egentligen borde de ansvariga tjänstemännen vara återbetalningsskyldiga.
8 personer gillade det här.

Na 10 timmar ago

Skönt att se ett namn som
Andersson ! Vilka sköna WT vi har i landet ! Som vanligt, så trodde jag att någon heter Mohammed eller Bluffovic.
3 personer gillade det här.

Totte 10 timmar ago

Jag lät en gång bilen gå på tomgång (den var nästan omöjlig att starta) medan jag gick in på bensinstationen för att köpa en tidning. När jag kom ut stod två poliser där och påpekade att jag begått en brottslig handling. Nej, inte att jag lät bilen gå på tomgång, det var högst en minut och det visste de, men jag hade begått en brottsprovokation. Jag förledde människor till bilstöld! Jag gav dem ett tillfälle att stjäla, något de aldrig skulle ha gjort om inte tillfället funnits och varit så lockande. Nu tror jag inte att ärliga människor faller så lätt för frestelsen men när försäkringskassan och socialen är så lätta att lura som de är, så vill jag påstå att det handlar om en betydligt allvarligare brottsprovokation. Om man dessutom har att göra med människor som anser att det är rätt att skilja idioter, inklusive det allmänna, från deras penningar, om de nu så gärna vill bli av med dem, så uppmanar man till bedrägerier. De flesta bedrägerier är småbedrägerier. Man vabar när man är sjuk eller behöver måla om därhemma. Minns hur antalet sjukanmälningar expoderade de dagar då Stenmark åkte skidor eller Borg spelade tennis. å inte är vi svenskar så genomärliga även om man kan undra över överrepresentationen bland de som har flytt från sina länder och sökt skydd här. Ett något underligt sätt att tacka på.
5 personer gillade det här.

Shomin_no_koe 9 timmar ago som svar till Totte

Då var poliserna i fråga förmodligen väldigt illa pålästa.. Brottsprovokation är mycket riktigt förbjudet i svensk lag, för polisen.. On en privatperson får sin bil stulen med nyckeln i så får han på sin höjd se sig efter i månen efter försäkringsersättningen..

Det du påtalar om att göra tjänstemän på försäkringskassan ansvariga för medhjälp till bidragsbrott kan vi även det se oss om i månen efter.. Tjänstemannaansvaret upphörde, i och med grundlagsändringen 1974.. Tacka regeringen Palme för det..
3 personer gillade det här.

kjellan11 11 timmar ago

Synd att du inte var utlänning då hade du knappt fått något straff o du hade nog int behövt betala mer än ca 50.000 till f-kassan Men nu är du Svensk o då dj*****r då ska du sättas på plats
1 person gillade det här.

Stratiotes Iesous Christos 11 timmar ago

Jag förstår inte syftet med att alla andra ska betala för en massa okontrollerade bidrag?
Är det inte mycket bättre att införa hem där man stoppar in alla dessa människor så man vet att pengarna inte försvinner i en massa härvor av folk som blåser staten på pengar?

Vidare så verkar det rör sig om alldeles för stora summo

– skickat med Google Verktygsfält

Inga kommentarer: