lördag 7 april 2012

Dags att lagstifta om vård till papperslösa | SvD

Dags att lagstifta om vård till papperslösa | SvD: Dags att lagstifta om vård till papperslösa

Vi kräver att regeringen agerar snabbt för att se till att alla papperslösa flyktingar får samma rätt till vård som dem med permanent uppehållstillstånd. Eftersom inget händer på nationell nivå går vi i landstinget i Sörmland före och ger alla asylsökande och papperslösa rätt till hälso- och sjukvård, skriver företrädare för sex partier gemensamt.
Hjälporganisationen Läkare i världen ger vård till papperslösa i Stockholm. Landstingspolitiker i Sörmland vill ni inte längre vänta på att regeringen ska agera i frågan om vård för papperslösa.

7 april 2012 kl 09:04 BRÄNNPUNKT | VÅRD FÖR PAPPERSLÖSA

”Alla människor är födda fria och lika i värde och rättigheter.” Så inleds FN:s deklaration om de mänskliga rättigheterna. Sverige har ratificerat FN-konventionen och därmed förpliktigat sig att följa den.

Men Sverige lever i dag inte upp till FN:s konvention om de ekonomiska, sociala och kulturella rättigheterna, till vilken dess kommitté särskilt förtydligat att rätten till hälsa ska omfatta samtliga personer som vistas inom en stats territorium (General Comment No. 14 och 20). Till och med regeringens egen utredare har kommit till slutsatsen att rätten till jämlik vård bör omfatta alla dem som stadigvarande befinner sig i vårt land, inklusive papperslösa flyktingar.

Den 28 januari 2010 tillsatte regeringen ”Utredningen om vård för papperslösa m.fl.” för att se över hälso- och sjukvårdslagen (1982:763) och möjligheterna att ge även dem som håller sig gömda i vårt land rätt till sjukvård. Utredningen presenterade i maj 2011 sitt slutbetänkande ”Vård efter behov och på lika villkor” (SOU 2011:48), men den har sedan dess blivit liggande på regeringens bord utan att gå ut på remiss.

Utredningen konstaterar att det i dag lever upp till 35 000 papperslösa flyktingar i vårt land. Många lever under svåra förhållanden och har inte tillgång till adekvat hälso- och sjukvård. Det är oacceptabelt att människor lever i vårt land utan rätt till subventionerad hälso- och sjukvård. Detta borde bekymra hela vårt samhälle som nu måste ta sitt ansvar.

Trots att regeringen har haft utredningens slutbetänkande under snart ett år verkar kraften inte finnas till för att genomföra de förändringar som både FN:s specialrapportör Paul Hunt och regeringens egen utredare kommit fram till. Mot denna bakgrund har vi gruppledare från sex partier från både majoritet och opposition i Landstinget Sörmland gått samman, och skrivit ett öppet brev till statsminister Fredrik Reinfeldt. Vi kräver att regeringen agerar snabbt för att få till stånd en ändring av gällande hälso- och sjukvårdslagstiftning, så att alla papperslösa flyktingar får samma rätt till vård som dem med permanent uppehållstillstånd.

Landstinget Sörmland beslutade redan i höstas att från och med 1 januari 2012, ge asylsökande och papperslösa som stadigvarande uppehåller sig i Sörmland rätt till sjukvård, tandvård, samt habilitering och hjälpmedel, på lika villkor som för personer med medborgarskap eller uppehållstillstånd. Redan 2010 införde landstinget rätt till akut sjukvård för papperslösa. Sedan beslutet i höstas om att papperslösa och asylsökande även ska omfattas av specialistvården, pågår ett intensivt arbete i landstinget med att anpassa policydokument och riktlinjer. Den reformering av lagstiftningen som regeringens egen utredare föreslår överensstämmer i huvudsak med de förändringar som införts eller håller på att införas i Sörmland.

Å ena sidan kan det hävdas att rätten till vård ska vara lagstadgad och därmed en fråga för regering och riksdag. Å andra sidan är vi landstingspolitiker skyldiga att verka för att hälso- och sjukvårdslagens mål om ”en god hälsa och en vård på lika villkor för hela befolkningen” uppfylls, samt att följa lagens krav om att ”den som har det största behovet av hälso- och sjukvård skall ges företräde till vården.”

Ett beslut om att ge samtliga papperslösa som stadigvarande vistas i vårt land rätt till hälso- och sjukvård måste lyftas över oenigheter om ekonomi – det är en etisk och moralisk fråga, och ytterst en fråga om mänskliga rättigheter. Asylsökande och papperslösa lever under stor press och är mycket utsatta. Sverige har fått utstå hård kritik från såväl humanitära organisationer som FN för att papperslösa utestängs från sjukvården.

Nu behöver samma rättigheter till vård införas för samtliga papperslösa flyktingar i landet. Därför uppmanar vi Sveriges regering att snarast lägga fram de förslag som framkommit i utredningen för beslut i Sveriges riksdag. I väntan på det fortsatta arbetet på nationell nivå uppmanar vi andra landsting och regioner att följa vårt exempel, och ge alla asylsökande och papperslösa rätt till samma hälso- och sjukvård som den som ges i Sörmland.

ÅSA KULLGREN (S)

MARIE-LOUISE FORSLUND MUSTANIEMI (KD)

THOMAS AF BJUR (FP)

MATTIAS CLAESSON (C)

YLVA G KARLSSON (MP)

MAUD EKMAN (V)

gruppledare i Landstinget Sörmland

– skickat med Google Verktygsfält

Inga kommentarer: