onsdag 25 april 2012

Kidnappare aktiv inom Rättvisepartiet socialisterna | Realisten

Kidnappare aktiv inom Rättvisepartiet socialisterna | Realisten: Kidnappare aktiv inom Rättvisepartiet socialisterna
Uppsala Realisten.se kan idag presentera en djupare personbild rörande de inblandade i den av media uppmärksammade kidnappningen av en svensk student. Personerna som idag misstänks vara skyldiga är politiskt förankrade inom den politiska vänstern
magnus-dahlskog-rs
Magnus Dahlskog, Elias Vecalius och Parastou Namdar Faiz Abadi
Artikeln i PDF-format
17 Kommentarer

Liknande nyheter:

Schism inom Rättvisepartiet Socialisterna
Iranier bakom mediauppmärksammad kidnappning
Pappan till Texas Linderot dömd för flera våldsbrott inom familjen
Zigenare inom hemtjänsten stal från äldre
Anställd inom hemtjänsten gripen anhållen för åldringsbrott

I massmedia har kidnappningen av den svenske studenten Alexander Åhman givits mycket utrymme utan att närmare uppgifter rörande de inblandade gärningsmännen presenterats. Realisten.se har tidigare skrivit mer ingående om det åtal som inkom i förra veckan mot en svensk och två iranier. Realisten.se har även tagit del av polismyndighetens förundersökningsprotokoll där det bland annat framkommer att de inblandade varit aktiva inom den politiska vänsterrörelsen i Sverige.

Av förundersökningsprotokollet framkommer att 27-årige Magnus Dahlskog har sociala problem. Han saknar färdigheter att ta kontakt med nya människor och som en följd därav har han ofta blivit isolerad. Vid polisens genomgång har det framgått att han saknar närmare vänner. De enda som han verkar ha haft kontakt med, förutom sin närmaste familj, är politiskt aktiva människor inom den trotskistiska organisationen Rättvisepartiet Socialisterna. Med sina partivänner har Magnus Dahlskog bland annat demonstrerat mot ”nazister” och varit på besök hos likasinnade organisationer i både England och Turkiet.

I förhör berättar Magnus Dahlskogs far att Magnus tillsammans med Rättvisepartiet Socialisterna ”varit iväg på internationella möten och även sommarläger i Sverige någon gång. Han var i London i somras, i Istanbul sommaren innan dess och i Berlin ytterligare ett år innan”. Han tillägger att Magnus ”är politiskt och socialt engagerad inom vänstern. Han säger att Magnus är lite radikal genom att han varit en del på demonstrationer och motdemonstrationer mot nynazism”.

Hans moder berättar vidare att ”På gymnasiet så blev Magnus intresserad av islam och skrev ett specialarbete om islam, kontra big bang teorin. [Modern] blev orolig att Magnus skulle bli för extrem då han har ‘talang för att bli fanatiker’. Magnus släppte dock detta efter ett tag. Magnus var aktiv i rättviseparitet och var med på ungdomsläger [...] Magnus skriver artiklar under pseudonym som [modern] inte kommer ihåg. Det är ett vanligt svenskt namn, Johan Persson eller liknande”.

Enligt modern är Magnus ”duktig på att skriva politiska artiklar” och engagerar sig i att dela ”ut direktreklam och gratistidningar och lägger mycket tid på detta”.

På forumet Flashback går Magnus Dahlskog under namnet Spottkobran. Där har han länge debatterat, bland annat för att ”vi inte ska ha några asyllagar utan öppna gränser och allt åt alla” och för införandet av statslös kommunism.

Den 27-årige Elias Vecalius påbörjade läkarstudier vid Göteborgs universitet hösten 2010. Under den tid som förflutit sedan kursstarten har han klarat av 1,5 poäng vid programmet. Elias Vecalius hette tidigare Moshen Aslankhan-Afshar men genomförde 2008 ett namnbyte. Den närmaste familjen har upplevt att Elias Vecalius haft psykiska problem, men för en vidare bekantskapskrets har han upprätthållit skenet av att han läst på läkarlinjen.

Vid polisundersökningen har det framkommit uppgifter som gör gällande att Elias Vecalius familj är starka anhängare av den islamistiska så kallade Mujahedin-rörelsen i Iran samt att de ska ha samlat in pengar till dessa. Några kopplingar mellan Elias Vecalius och Mujahedin-rörelsen tycks emellertid inte finnas.

Den 26-åriga Parastou Namdar Faiz Abadi skulle hösten 2011 ha påbörjat studier i psykologi i Uppsala. Hon har dock inte närvarat under hösten. Parastou Namdar Faiz Abadi har tidigare läst två år på internationella ekonomprogrammet i Linköping, och även arbetat en tid på Linköpings bibliotek. Gentemot sin familj har hon upprätthållit bilden av att vara i Uppsala och studera vid psykologlinjen.

Realisten.se konstaterar att media konsekvent valt att inte publicera vare sig namn eller bild på någon av de gripna, vilket mer eller mindre har blivit ett standardförfarande om personen inte är av uppenbart västeuropeisk härkomst. Inte heller den politiska aktivism som gärningsmännen bedrivit har nämnts i massmedia.

Om motsvarande brottsliga gärningar hade kunnat knytas till ett svenskt nationalistiskt parti eller organisation är det sannolikt att media agerat helt annorlunda, och att gärningsmännen då fått finna sig i att bli namngivna i riksmedia omgående. Även den politiska kopplingen hade lyfts fram, antagligen som motiv oavsett hur lösa banden än varit i verkligheten.
flattr this!
Redaktionen

– skickat med Google Verktygsfält

Inga kommentarer: