tisdag 3 april 2012

"Ni som såg det: Berätta!" - Göteborg - www.gp.se

"Ni som såg det: Berätta!" - Göteborg - www.gp.se: Bild: Stefan Berg

(Hennes pappa har även drabbats, Misshandlades vid en spårvagnshållplats i Olskroken. Orsaken var att några killar bad om cigaretter)


Rosa Andersson vädjar till folk som såg hennes vän Carl-Eric misshandlas brutalt, men inte vågade agera. – Ni har fortfarande chansen att göra det rätta. Berätta för polisen.

"Ni som såg det: Berätta!"

Relaterat
Drygt två veckor sedan misshandeln

Söndag 18 mars blev 61-årige Carl-Eric svårt misshandlad på Kortedala Torg, efter att ha handlat på Hemköp. Orsaken förmodas vara att han tillrättavisat några ynglingar som ofredat hans hund Barney. Carl-Eric fick massiva hjärnskador av den hänsynslösa misshandeln, som skedde inför ögonen på ett stort antal vittnen.

Torsdag 22 mars greps och anhölls två bröder, som släpptes ett par dagar senare.

Onsdag 28 mars tog polisen in sju pojkar, vissa av dem hämtades i sin högstadieskola. Sex av dem (födda 1996) frihetsberövades, den yngste (1998) tog socialtjänsten hand om.

Fredag 30 mars begärdes fyra av ungdomarna häktade. De övriga två anhållna överlämnades till de sociala myndigheterna för omedelbar placering på ungdomshem.

I helgen häktades de fyra killarna, 15-åringar och 16-åringar. Brottsrubriceringen justerades då, från mordförsök till synnerligen grov misshandel.

Kortedaladådet: fyra häktade för misshandel

Brutal misshandel i Kortedala
Kortedaladådet: fyra häktade för misshandel
Fortsatta förhör med misstänkta pojkar
En av de misstänkta nekar till mordförsök
Fyra begärs häktade för mordförsök
Systern: Jag önskar de hade fått se min bror nu
Pojkar anhållna för mordförsök
Ungdomar samlades vid fontänen
Så ingriper du mot våldet
Sex anhållna för Kortedala-dådet
Offret svävar mellan liv och död

Det var för drygt två veckor sedan som 61-årige Carl-Eric blev nerslagen och söndersparkad på Kortedala Torg på eftermiddagen. Han ligger fortfarande i koma med hjärnskador.

Rosa Andersson lärde känna Carl-Eric när de bodde grannar i Gamlestaden. Säger att han hade gröna fingrar och ofta pysslade i trädgården. Och så var hundar hans stora intresse.

Men så småningom flyttade Carl-Eric från huset i Gamlestaden till en lägenhet Bergsjön.

Carl-Eric beskrivs som lugn, nästan lite blyg och tillbakadragen. Men varm och trevlig när man lärde känna honom.

– Han är inte den som syns och hörs och ställer sig först i ledet, utan är mer betraktande och står hellre vid sidan om, säger Rosa Andersson.

Hon bor numera i Hindås, men genom åren har hon firat både jul och midsommar med Carl-Eric.

Nu ligger Carl-Eric på sjukhus, svårt misshandlad. Att han på något sätt skulle ha triggat igång ett bråk på Kortedala torg den där söndagen ser Rosa Andersson som uteslutet.

– Calle är en fridens man. Han provocerar inte fram bråk. Men däremot kan jag tänka mig att han kan ha sagt ifrån om någon rörde hans hund. Hunden är hans allt.

Att ingen brydde sig om hennes vän när han blev sparkade och slagen, fastän det fanns folk på torget som kunde ha satt stopp för våldet, gör henne upprörd.

– Jag ber verkligen att de som var på torget vänder sig till polisen och berättar. Om ni vänder ryggen till är ni också delaktiga. Det kan ni aldrig komma ifrån.

Rosa Andersson är övertygad om att de som blev vittne till den brutala attacken och håller tyst kommer känna skuld hela livet för att de inte gjorde det rätta.

– Det gör mig förtvivlad att vi har ett samhälle där människor inte vågar ingripa.

En liknande händelse bär Rosa Andersson med sig. Hennes pappa misshandlades vid en spårvagnshållplats i Olskroken. Orsaken var att några killar bad om cigaretter, men han rökte inte och svarade att han inte hade några. Då slog de honom så illa att han hamnade på sjukhus med ett brutet ben.

– Den här misshandeln satte djupa spår i honom och han vågade inte gå ut på eftermiddagarna.

Fyra pojkar är häktade, misstänkta för synnerligen grov misshandel på Carl-Eric. Ytterligare två som varit anhållna har överlämnats till socialtjänsten och placerats på ungdomshem.

– Jag tycker jättesynd om de här pojkarna och deras föräldrar. Deras liv är förstörda.

Carl-Eric kämpar för sitt liv. Rosa Andersson vill hälsa på honom på sjukhuset även om hon vet att det inte går att få kontakt.

– Jag respekterar systerns vilja, men jag vill så gärna hålla honom i handen och säga att jag är här.
Snezana Bozinovska 031-62 41 26 snezana.bozinovska@gp.se

– skickat med Google Verktygsfält

Inga kommentarer: