tisdag 10 april 2012

Ungdomsgäng döms - Malmö - Skånskan.se

Ungdomsgäng döms - Malmö - Skånskan.se: A-Ö


Ungdomsgäng döms
Skriv ut
Av Kristina Davidson 9 APRIL 18.44

MALMÖ. Fängelse i ett år respektive sluten ungdomsvård i 10 månader blev domarna för två tonåringar i Malmö som har rånat och lurat jämnåriga på pengar 2011.

Ungdomsgänget, som också består av fler äldre killar som tidigare har dömt, har härjat bland jämnåriga och hotat och misshandlat dem för att kunna stjäla deras saker. Vittnen uppger att det är den numera 18-åringen som är ledaren i gänget.
Han stod åtalad för ett rån, ett försök till rån, bedrägeri, olaga tvång, olaga hot och flera stölder.
Bland annat skall han tillsammans med den också dömda 19-åringen ha sprungit efter en kille vid Hästhagens idrottsplats i maj 2011, utdelat en slag mot killens huvud och under hot om att sticka kniven i honom och skjuta honom, avkrävt offret på mobiltelefon, kontokort och kod.

När det misslyckades att ta ut pengar på kortet tvingade de killen att ta dem med sig hem till sin bostad, där de bland annat stal datorer, en tv, dvd-spelare och väskor.
Tillsammans med två andra killar i gänget skall gängledaren också i maj 2011 ha bestulit två unga killar på mobiltelefoner, plånböcker, bankkort, nycklar, kläder och väskor. För att få killarna medgörliga drog de ner en person från hans cykel, slog ett knytnävsslag mot den andre och hotade en tredje med att stampa in huvudet på kompisen.
Vid ett annat tillfälle vid Triangeln samma månad rånades en ung man på mobiltelefon, nycklar och kontokort och under hot och med hjälp av sparkar mot offrets huvud och kroppen tvingades han att lämna ut sin kortkod.

Vid ett tillfälle i augusti 2011 tvingade den då 17-åriga gärningsmannen till sig kontanter i en butik på Hyacintgatan genom att rikta ett pistolliknande föremål mot expediten och hota att skjuta henne.
Han döms också för ett rån mot ytterligare en person i maj 2011, att ha misshandlat och tagit narkotika från en person i maj, att ha misshandlat en person med flera slag och genom att ta strupgrepp i mars och flera fall av narkotikabrott.
Kompisen, en numera 19-åring döms också för flera brott; rån, stöld, bedrägeri och narkotikabrott. Bland annat har han lurat en ung kille att sätta in pengar på hans konto genom att utge sig för att vara en tjej som skulle dansa för offret.
Eftersom brotten skedde när gängledare bara var 17 år döms han till sluten ungdomsvård istället för fängelse. 19-åringen, som var 18 år när brotten skedde får däremot fängelse.
Båda skall betala skadestånd till sina offret; 18-åringen cirka 90 000 kronor och 19-åringen cirka 23 000 kronor.


– skickat med Google Verktygsfält

Inga kommentarer: