tisdag 15 maj 2012

20 asylsökande till lilla Brännberg « Avpixlat

20 asylsökande till lilla Brännberg « Avpixlat: 20 asylsökande till lilla Brännberg

ASYLPOLITIK 30 asylsökande i ska placeras i en liten by med endast ett hundratal boende i Bodens kommun. Enbart kostnaden för hyra av bostäderna i Brännberg går på 440 000 kronor årligen. Boendet består av en fastighet och två villor i Brännberg. Byaåldermannen i Brännberg, Anders Wahlberg, är kritisk.

- Beslutet var redan fattat och byborna måste få veta vad som ska hända. Det är klart när man tillför en så liten by 30 nya människor så blir folket oroliga. Inte minst efter vad som hänt på Prästholmen senaste tiden, säger byaåldermannen.

Wahlberg förstår om förre bybon Berth Lundqvist, ordförande för Företagarna, vill hyra ut sina tomma bostäder i Brännberg. För två veckor sedan informerades byborna, men först efter viss påtryckning, enligt Wahlberg.

Fastighetsägaren var inte med på mötet, däremot skickade Migrationsverket fem tjänstemän till Brännberg. Frågorna som kom upp var vad de asylsökande skulle syssla med på dagarna ute på landet. Bussarna går dagtid från byn under skoltid, men sedan finns inga bussar på helger eller under sommaren.

- Migrationsverkets personal sa att de skulle lösa transporterna med busskort och att det var positivt för de asylsökande att bo på landet. Vi har ingen affär i byn utan man får handla i Boden eller Älvsbyn dit det är några mil, säger Anders Wahlberg.

Migrationsverket har skrivit ettåriga hyreskontrakt på bostäderna i Brännberg som hyrs för 264 000 kronor för två lägenheter på 55 kvadrat och 2 lägenheter på 77 kvadrat och 176 000 kronor för två enplanshus på sammanlagt 160 kvadrat.

- Vi har ansett hyran skälig för bostäderna. Vi utrustar bostäderna med vårt möbelsortiment. En barnfamilj har redan flyttat in i ett av enplanshusen, säger Ann-Gerd Malmström, biträdande enhetschef på Migrationsverket i Boden.

Något inte byborna visste om när tidningen NSD besökte byn under fredagen.

- Migrationsverket slussar in folk allt eftersom i byn med tillfälliga boenden eller söderifrån. I dag finns ett högt behov av lägenhetsplatser i hela Sverige och vi måste se till så att alla har tak över huvudet.

- Tanken är att man ska bo två i varje rum i Brännberg, säger Ann-Gerd Malmström.

Och som brukligt är sparas det inte på några resurser när det handlar om asylsökanden.

- I Boden och Älvsbyn finns dock aktiviteter och stöd, så därför kommer de asylsökande att få mer resor på sitt busskort. Vi för även förhandlingar med länstrafiken om helgtrafiken eftersom de får mer resenärer på sträckan, säger Malmström.

Kommunchefen Håkan Hansi säger att om fastighetsägaren och Migrationsverket är överens så har kommunen inget med saken att göra.

- Migrationsverket äger frågan. Kommunen gjorde också bedömningen att det inte skulle vara något stort problem, säger Hansi.

NSD

Relaterat

Asylboenden
Print Friendly
Share
Publicerat 2012-05-15, 09:35 (Uppdaterat 2012-05-15, 09:35) | Kategori(er): Asylansökningar, Inrikes, Invandring/mångkultur, Politik

20
Disqus

Gilla
Ogilla
liked this.

Skriv en ny kommentar
Logga ut
@setovis
177 kommentarer 2275 gillar mottaget
Dela på
Visar 58 kommentarer
Sortera efter Prenumerera via e-post Prenumerera via RSS
Realtidsuppdatering är aktiverad. (Pausa)


knattefnattetjatte 4 minuter ago

"Fastighetsägaren och Migrationsverket är överens, så kommunen har inget med saken att göra" enligt kommunchefen Håkan Hansi, Det var en originell syn på att hantera den kommun man har förordnande att sköta.
Undrar var alla pengar kommer ifrån till insläppet av alla hungrande? Det kan ju inte vara från
Astra, Volvo, Saab och alla övriga nedlagda företag i Sverige.Politikerna lever kvar i den era, då Sverige hade mängder med framgångsrika företag,då vi hade råd med oss själva. Nu när vi är utarmade på företag, som skänkts till andra I-länder, är kassan synnerligen magen.
Politikerna förstår tydligen ej att tolka de två mest använda räknesättern,dsv plus och minus.
De kör på i gamla hjulspår precis som kassakistan fylls på i all oändlighet av alla icke-företag.

Politikerna borde ägna sig åt att sköta om sitt land ,dess företag och befolkning. Om de vill göra en insats för andra människor långt härifrån,bör de påverka och tvinga varje land att sörja för sin egen befolkning.Det är inte vår uppgift att ta hand om dessa "flykt"människor.
4 personer gillade det här.

GunnarAndersson74 6 minuter ago

Det är vidrig hur en del människor skor sej på flyktingindustrin köper lite billiga fastigheter i Norrland, sedan dumpar man mängder med problem i en och samma håla.

Som vanligt är demokratins spelregler satt ur spel.
3 personer gillade det här.

SM811 7 minuter ago

52,2% S+V i kommunalvalet. Alltså röd majoritet. Hoppas att de får bita i gräset nu.
http://www.regionfakta.com/Nor...
3 personer gillade det här.

Storskruven 11 minuter ago

Jag kan genast dra en parallell med utvecklingen i min hemort Sorsele som ligger i Västerbottens inland. Kommunen är i princip bankrutt och varje invånare erhåller c:a 25.000 kr i s.k. skatteutjämningsbidrag från mer arbetande invånare i andra kommuner. Orten präglas av arbetslöshet, hög sjukfrånvaro och givetvis är det röd majoritet. Politikerna har nu sett flyktingar och skäggiga barn som en guldgruva och inkasserar ungefär 40 MILJONER årligen på verksamheten. Det går också mer än en anställd per flykting så resurserna är betydande och långt bättre än på "hemmet".

Dessa flyktingar präglas givetvis av sysslolöshet eftersom de inte arbetar och samlas gärna i flock på strategiska platser på orten. Förbipasserande svenska flickor får hånfulla tillmälen medans den egna kvinnliga kadern klär sig som påskkärringar som vaktas noga av de unga männen så ingen äcklig svensk får för sig att kommunicera med dem. Incidenter har inträffat och knivar har utgjort den normala utrustningen på lördagskvällen. Nyligen gick några skäggiga barn bärsärk och vandaliserade för 120.000 kr för att de inte blev skjutsade till diskotek i Lycksele 15 mil bort enkel resa. De blev givetvis inte betalningsskyldiga för skadegörelsen fullt ut. En del tror på devisen att "ju mer olika vi är desto roligare har vi tillsammans".
12 personer gillade det här.

GunnarAndersson74 4 minuter ago som svar till Storskruven

Det är sjukt! Hur vi bränner resurser på människor som inte har i Sverige göra, människor som ljuger sej in i vårt land medan dina anhöriga få ligga på hemmet där ingen hör dig skrika.
3 personer gillade det här.

j_london 12 minuter ago

Vilket parti (partier...) tror ni fastighetsägaren Berth Lundqvist kommer att rösta på i tid och evighet...?
3 personer gillade det här.

nitohu 12 minuter ago

Hade varit bättre om dom fått villor i närheten av ansvariga politiker istället.Men det är jag säker på att dom drabbade inte skulle tyckt vara en så lämplig placering.
4 personer gillade det här.

GunnarAndersson74 3 minuter ago som svar till nitohu

Det är väl Norrlands framtid. Fastigheter köps upp för att odla Cannabis eller för att tjäna grova pengar på flyktingindustrin.
1 person gillade det här.

kirre 15 minuter ago

Rätt åt norrlänningarna som till 70-80% röstar på endera såssarna eller VPK. Hoppas verkligen att byborna får smaka på det mångkulturella samhället.
6 personer gillade det här.

Anders 17 minuter ago

Ett havererat Sverige är i sikte, dessutom kommer den nya generationen vara
den minst intellektuella i Svensk moderna historia. Detta gör att Sverige
kommer att falla som en sten och inre stridigheter kommer att utvecklas inom
landet.

Sjuklövern har begravt vårat gamla trygga Sverige som hade en framtid.
Multikulturen blev Sveriges fall!

Rösta SD och rädda Sveriges barns framtid.
Mvh / Från en vanlig men upprörd svensk och före detta Socialdemokrat!
11 personer gillade det här.

Särimner 20 minuter ago

Ja du Håkan Hansi. När de statliga pengarna tar slut så sitter du med problemen. Ring Borlänge eller Malmö och fråga om det med tiden inte blir en kommunal angelägenhet. Bara ett tips.
14 personer gillade det här.

Lasse_Eriksson 9 minuter ago som svar till Särimner

Det här blir snart "råttan på repet"; Malmö borde ha lärt av Södertälje, Borlänge ligger i samma utvecklingsmodell som Malmö, och nu bör norrländska Brännberg ta lärdom av Borlänge... Jag kan väl säga så här- i Borlänge är det nog ingen som ser somalier som annat än priviligierade, en adel om man vill, men de är långtifrån ansedda medborgare. Alldeles i dagarna är det klart att i en kommun där åldringars julbord à 150 kr kuvertet anses ansträngande finns det 40 miljoner till en fotbollsarena och socialbidragskontot dras över med 93 miljoner. (s) har tagit ställning, hoppas folket begriper detta 2014 och röstar bort dem.
5 personer gillade det här.

nitohu 22 minuter ago

Bara en tidsfråga innan den första kultur incidenten inträffar.
10 personer gillade det här.

affehund 23 minuter ago

Skulle dom inte öppna en gruva i närheten???? Perfekt att få billig arbetskraft *ironi*.....ge dom en vinter med -30 gr och inte en endaste soluppgång på flera månader ...dom kommer att fly som våra skattepengar...
9 personer gillade det här.

frittuttryckt 25 minuter ago

Det vore verkligen mycket intressant att få följa utvecklingen i denna by under tiden framöver. Den kunde bli ett gott exempel för samhällsutvecklingen.

Bybornas syn på sitt samhälles förändring. Plötslig tillförsel av resurser när det gäller "flyktingar" som inte fanns för byborna förr men som ny tyck outsinliga. Kriminalitet, skadegörelse, nedskräpning, otrygghet. "Flyktingarnas" integration, igångsättning i arbetslivet etc.

Samtidigt tror jag det finns landsändar där man inte förstår samhällsutvecklingen för att man inte ser den själv. Det får dessa invånare i Brännberg med omnej göra nu. Nyttigt...
13 personer gillade det här.

prillan 25 minuter ago

Har de slut på fotogen i Brännberg?
5 personer gillade det här.

Kommunalgubben 26 minuter ago

Tar några månader så försvinner de söderut.
4 personer gillade det här.

mittmotto Top 10 27 minuter ago

Man börja så sakteliga fundera på hur många av dessa Svenskar, som bor i denna lilla By, Som kommer att välja 7-klöver i nästa val.

Denna by kommer att bli överkörd av dessa invandrare, framför allt när anhöriga till dessa flygtingar kommer för att bosätta sig.

Fast det positiva öär väl bli att dom kan starta upp byskolan igen. Dom får ju 20 elever :)
7 personer gillade det här.

Rita_B 27 minuter ago

Det är oerhört fräckt att ta beslut över huvudet på folk och sen säga att kommunen inte har något med saken att göra. Det är de som kommer att få ta alla konsekvenserna, som helt säkert kommer som ett brev på posten. Det finns snart inte en fläck kvar i landet som man kan få lite andrum och lugn och ro.
13 personer gillade det här.

friskus73 20 minuter ago som svar till Rita_B

Precis som i min hemstad eslöv . Den där cecilia lind går över huvudena på invånarna i eslöv, fast protester så beslutar kommunen att placera den nya flykting anläggningen bredvid ett helt nytt atraktivt bostadsområde som folk har gått och betalat mycet för. Gissa om SD växer sig starka i eslöv ��
9 personer gillade det här.

Rita_B 4 minuter ago som svar till friskus73

Mitt blodtryck skjuter i höjden när jag hör sånt här. Om jag inte minns fel så har väl Eslöv redan börjat märka av konsekvenserna? Om man ska försöka se det positiva i det hela så är det att folk vaknar upp med ett ryck och det gagnar SD.

nuvetvi 31 minuter ago

Europeerna ut och muslimerna in. Så ordnar svenska folket, Reinfeldt, Borg, Ullenhag, Billström och Löven med vänner jobben.
13 personer gillade det här.

Nacka 38 minuter ago

– skickat med Google Verktygsfält

Inga kommentarer: