tisdag 15 maj 2012

Rödgröna f.d. riksdagsledmöter värsta bidragsparasiterna « Avpixlat

Rödgröna f.d. riksdagsledmöter värsta bidragsparasiterna « Avpixlat: Rödgröna f.d. riksdagsledmöter värsta bidragsparasiterna

BIDRAGSTAGARE Enligt en inventering som SVT företagit går fler än var tredje riksdagsledamot som slutade efter valet 2010 fortfarande ett och ett halvt år senare och slår dank på skattebetalarnas bekostnad i stället för att arbeta. Det kan man göra pga riksdagens generösa så kallade inkomstgaranti.

I motsats till andra understöd som a-kassa och socialbidrag ställs här inga som helst krav på att bidragstagaren ska stå till arbetsmarknadens förfogande eller vara aktivt arbetssökande. Lata sig på det här uppseendeväckande sätt kan alla som suttit minst två mandatperioder i riksdagen. Har man hunnit fylla 50 år kan man göra det ända fram till pensionen. Och det är det alltså många som gör.

I reportaget ovan intervjuas exempelvis miljöpartisten Mikael Johansson, 52, som suttit i riksdagen i 12 år men slutade efter valet 2010. Han får 37.667 kronor varje månad av Sveriges skattebetalare och har inga planer på att börja söka arbete. Han ägnar i stället dagarna åt navelskådande grubblerier över vad han vill göra med återstoden av sitt liv. Att detta är en rejäl gräddfil jämfört med situationen för andra arbetslösa svenskar inser Johansson men det skiter han högaktningsfullt i.

Trots att Johansson alltså suttit länge i Sverige högsta beslutande församling uppvisar han alltså den mest ryggradslösa avsaknad av moral och pliktkänsla. Och han är ingalunda ensam. Det är dessutom anmärkningsvärt många bland de rödgröna som på detta fula sätt parasiterar på skattebetalarna. Allra värst är Vänsterpartister där hela 63 procent lever på bidrag, tätt följda av Socialdemokraterna på 59 procent. Därefter kommer Johanssons Miljöpartiet där 40 procent tillhör ledighetskommittén.

På den borgerliga sidan ser det lite bättre ut även om inte alla har tagit det där med arbetslinjen på allvar. Sämst i alliansklassen är Kristdemokraterna med 31 procent dagdrivare. Centern kvalar i som tvåa i gruppen på 23 procent och minst antal syndare återfinns bland Moderater och Folkpartister, bara 13 procent vardera.

Rödgröna före detta riksdagspolitiker har alltså en anställningsbarhet jämförbar med somaliska analfabeter och afghanska getvallare. De blå klarar sig bättre men inget parti kommer ens i närheten av Sverige generella arbetslöshetssiffra på runt 7-8 procent. Detta brukar politikerna själva kalla för massarbetslöshet. Frågan är mot bakgrund av det vad man ska kalla arbetslöshetssiffrorna inom det egna skrået.

Det här är naturligtvis inget annat än en praktskandal. Riksdagsledamöter som beter sig så här borde ställas vid skampåle utanför riksdagshuset. Riksdagen – som naturligtvis har beslutat om de här generösa reglerna åt sig själva – har fått en hel del kritik för sakernas ordning. För syns skull har man nu tillsatt en kommitté som ska se över systemet för inkomstgaranti. Den översynen och förslag till ändringar ska vara klar i december i år.

Vi ska dock inte vänta oss för mycket och absolut inget som står i paritet med de villkor som gäller för vanligt folk. Dessutom kommer de förändringar som eventuellt beslutas om endast att gälla riksdagsledamöter som tillträder efter valet 2014. Johansson och övriga bidragsöverutnyttjare kan lugnt fortsätta plocka skattebetalarna på pengar motsvarande en rejäl lön, somliga i upp till 15 år.

SVT
DN

Relaterat

Avgående riksdagsledamöter lever helst på bidrag
Print Friendly
Share
Publicerat 2012-05-13, 18:55 (Uppdaterat 2012-05-14, 14:47) | Kategori(er): Ekonomi, Inrikes, Politik, Video / audio

20
Disqus

Gilla
Ogilla
och 30 andra gillar det här.

Skriv en ny kommentar
Logga ut
@setovis
177 kommentarer 2275 gillar mottaget
Dela på
Visar 80 av 228 kommentarer
Sortera efter Prenumerera via e-post Prenumerera via RSS
Realtidsuppdatering är aktiverad. (Pausa)


Göran Eldh 1 timme ago

Här sitter en fd folkvald med drygt 37000:-/mån utan att jobba. Politiker tillhör den gruppen i samhället som beslutar om hur vanligt folk ska leva, de stiftar lagar och sätter regler för att samhället ska fungera. Regeln om livstids försörjning på skattebetalarnas bekostnad har de alltså själva beslutat om, fantastiskt system.
Från och med idag bestämmer JAG att JAG ska ha 40000:-/mån livet ut, liggandes i hängmattan förstås. Vem betalar?
2 personer gillade det här.

inger711 2 timmar ago

Ja detta är förskräckligt att detta pågår, medan man drar ned på åldringsvård och sjukvård, skolor, ambulans i glesbygd, m.m. listan är lång..

Och så tar Sverige emot mest asylsökanden i hela Europa som kostar massor med miljarder.

Har bloggat om detta samt annat jag upprörs över i samhället, gå gärna in på mina bloggar under ämnet politik som innehåller mycket intressanta uppgifter.

http://ladycobra-beliver.blogs...

http://metrobloggen.se/beliver...

http://ladycobra.wordpress.com...

Jag anser att det borde bli en ändring på dessa förmåner som vi skattebetalare är med och betala.

Även detta med ÄFS äldreförsörjningsstöd för anhöriginvandrare och andra invandrare som fyllt 65 år är ju mycket orättvist mot skattebetalande pensionärer som många får inte ens i bruttopension det dessa ÄFS bidragsmottagare får skattefritt och dessutom räknas det inte som inkomst, med påföljd att de får gratisförmåner som hemhjälp, sjukvård, m.m.

Läs nedan angående detta.

http://www.kristianstadsbladet...

Egentligen borde svenska pensionärer som känner sig diskriminerade skriva till DO.

Niklas 4 timmar ago

Killen ser deprimerad ut och det är säkert anledningen till att han ej sökt något jobb. Men han har rätt, är det rättvist för honom att knycka ett jobb från någon som HAR utbildning? Han ska inte utnyttja att han suttit i riksdagen för att sno andras möjligheter till jobb.
1 person gillade det här.

Lisalull 6 timmar ago

Fanskapet har inte gjort nåt regelfel. Men moraliskt tycker jag att en sån varböld borde förpassas till dynghögen Typiskt kommunister o miljöpartister. Moralen skall ligga på andra. Ett annat gammalt språkrör för MP körde en gammal obesiktigad saab 99 samtidigt som han förespråkade att bilar skulle vara miljöklassade. Behöver jag nämna namnet? Schlaug, Domeij, Goes, Romson och Fridolin.Vart får dom alla tagna namn ifrån? Kan sätta en slant på att nån av dom hetat Svensson tidigare. Wetterstrand Eriksson var väl dom enda med vanliga namn. Men flummet sitter inte i namnet.Den goaste var väl Eva Goes .Hon gav mig och mina vänner många skratt.Ett stående skämt på den tiden: Eva GOOOES.
1 person gillade det här.

Mufti 10 timmar ago

Jag tycker det är en trygghet att veta att att en högre politiker ex minister kan ägna sig åt uppdraget helhjärtat utan oro för att behöva stå på Arbetsförmedlingen och söka brevbärarjobb dagen efter valförlusten. Det ska finnas ett stöd för politiker men lägre ersättning och kortare tid, ca tre år möjligtvis.

Mikael Johansson har varit en anonym riksdagsman. Han borde inte ha mer stöd än andra människor. I synnerhet som han planerade sin avgång. Det är en skymf. Riksdagsledamöterna har bestämt dom här arvodena. Vem skulle annars göra det? Media är den enda motvikten.
Äntligen något bra av media, heja!

Man vill undvika politikerbroilers som Carl Bildt som aldrig haft ett arbete. Många av hans sort är helt enkelt inte vanliga människor, åtminstone borde de ha svårare att relatera till vanliga människors liv. Jag tror att för generösa och långa stöd motverkar att vanliga människor ger sig in i politiken några år för att sedan återvända till sitt liv. Så borde det vara nämligen.

Och jag tror det är nödvändigt att politikerna blir mycket mer granskade gällande inkomstgaranti osv. Enda chansen att de skärper sig som politiker och det är främst det vi vill. De måste förstå att de kan stå där på Mcdonald´s för 16 papp i månaden om de inte sörjer för sig själva. Vi andra ska självklart inte behöva göra det.





nollttan 16 timmar ago

Resultatet av inventeringen är väl knappast förvånande. Vad i hela friden skulle dessa figurer kunna prestera som anställda i företag där det inte går att lösa problem genom yvigt snackande, dålig förmåga till logiskt tänkande och krav på ekonomiskt resultat.

Deras enda merit är väl att de har vissa kontakter högt upp i samhället men detta är ingen garanti för att de klarar av något som vanliga människor kallar för jobb.

Om man skulle kräva att det överblivna politiska avskrap som nu lever på inkomstgarantin skulle fråntas denna och söka jobb enligt samma kriterier som den vanlige medborgaren så skulle dom sannolikt få köa vid soppkök.
8 personer gillade det här.

u28903094 18 timmar ago

Jag anser att samma regler ska gälla för avgående riksdagsledamoter som för vanliga arbetslösa.
De ska anmäla sig som arbetslösa och tvingas söka arbete på samma villkor som andra svenskar.
26 personer gillade det här.

hk 18 timmar ago

Tja, de flesta PK-vänster har ju inget riktigt jobb (eller utbildning) att falla tillbaks på. Att tjata och tycka verkar vara det enda de kan.
Borde vara 10års arbetslivserfarenhet (eller högskola+5 år) för att komma in i riksdagen.
14 personer gillade det här.

klenis1 18 timmar ago

Inför samma regler som i Norge 3 månaders inkomstgaranti när du slutar i riksdagen..

Men alla är inte lika lata med få undantag ..
http://wwwc.aftonbladet.se/nyh...
http://sv.wikipedia.org/wiki/A...
12 personer gillade det här.

folket 19 timmar ago

Ja det skulle ju se ut om man tog beslut som äventyrade den egna kommande pensionen. 2014 är lagom långt borta. Kommunister och andra på den kanten kan fortsätta att leva gott, skam finns inte med i ordförrådet.
7 personer gillade det här.

sandbuzz (t_sucre) 20 timmar ago

Herredj.... Det hörs på parasiten Mikael Johansson, MP, att han har ingen tanke på att söka ett jobb. Karln är i 50 årsåldern och måste fortfarande fundera vad han skall göra med sitt liv? Garanterat kommer han att fundera tills han är 65.
10 personer gillade det här.

HA2010 20 timmar ago

J**la svineri!

8 personer gillade det här.

Bertil_Karlsson 20 timmar ago

"Någon annan betalar". Vänsterns främsta idiologiska hållpunkt.
14 personer gillade det här.

one_minute 20 timmar ago

Glädjande i sammanhanget är att inkomstgarantin inte är pensionsgrundande.
4 personer gillade det här.

anders.granstrand 21 timmar ago

Reflektion.... har media tagit åt sig kritiken att man har starka MP sympatier..
Nu väljer man att köra en f.d gruppledare från M.P i diket.......
3 personer gillade det här.

tankfull 21 timmar ago

Trodde först att detta var ett humorinslag från tv-programmen "Robins"eller "Partaj". Herregud .....man saknar ord.
8 personer gillade det här.

Adam Adamsson 21 timmar ago

Det var inte en stor nyhet. Detta har gjorts åtskilliga
gånger tidigare, den senaste för bara några månader sedan.



Lena Mellin





14 maj 2012 kl. 12:31 skrev <********>:



> Varför har AB inte skrivit något som ändå bör ses
som en ganska stor nyhet?

>

> http://svt.se/2.22620/1.279981...

> sion

> http://www.dn.se/nyheter/polit...

> tgaranti

>

> Det bör absolut uppmärksammas om denna otroligt
övergenerösa garanti ! Som kostar oss skattebetalare väldigt mycket pengar.

>

> Mvh
7 personer gillade det här.

VIKINGKRAFT 22 timmar ago

Ormen slingrar sig !!!
I Sverige, paradiset där man lär sig att komma undan
med så mycket skitsnack som möjligt !!!

8 personer gillade det här.

Dalarna 23 timmar ago

Detta är tyvärr ingen ny upptäckt, men värd att belysas ändå. Inte nog med att de har väldigt generösa regler med traktamenten, övernattningsbostäder o.dyl under aktiv tid. Dessutom räknar de med att bli försörjda fram till pension av staten. Tjänar de pengar göms de i bolag och tas ut senare eller som aktieutdelning. Ska bli intressant att se vad översynen leder till, är det någon som tror att de nya reglerna kommer likna de som de utsätter medborgarnas som faktiskt försörjer dom. Jag tror inte det!. Politikerföraktet växer för varje uppdagad skandal
14 personer gillade det här.

MorbrorGul 23 timmar ago

Ordet för detta oförblomerade stjälande av våra skattepengar, kallas ..KORRUPTION.
10 personer gillade det här.

BaconPiskan 23 timmar ago

Se över regelverket. Det ska inte vara möjligt att leva på skattefinansierade bidrag på detta vis!
11 personer gillade det här.

Liden 23 timmar ago

Ett praktexempel på den svenskfödda zigenaren!
10 personer gillade det här.

Snurpan 23 timmar ago

Vi borde skämmas allihopa för att vi indirekt tillåter detta.
Och hur trovärdiga och jyssta är såna där personer som utnyttjar systemet fullt ut...
Nej, fy sjutton säger jag bara. Dags för en lagändring !...alternativt REVOLUTION !!!
24 personer gillade det här.

kirre 1 dag ago

Typiskt att partierna som förordar bidragslinjen framför hederlig arbete, är dom som utnyttjar systemet mest för egen snöd vinning.
20 personer gillade det här.

Biggles 1 dag ago

Girighet: Ett ord som används mest välfärds-tjuvarna vänster och miljöpartister, lågpresterande, anti-kapitalister och samhällets förlorare för att smutskasta, skam och misskreditera dom som genom hårt arbete och studier skapat framgångsrika företag och karriärer.

“Tjuvar respekterar enskild egendom. De vill bara att den ska bli deras, så att de kan respektera den ännu mer.”
Gilbert Keith Chesterton
14 personer gillade det här.

goldameir 1 dag ago

Miljöpartiets slogan borde vara ,ropen skalla sedelpress åt alla,och låt deras självmyglade ersättningar gå till impoterade socialfall,då borde väl importen minska radikalt.
5 personer gillade det här.

svartamalin 1 dag ago

I Sverige överlag så går det ungefär Tio kommunister på EN icke kommunist att utföra ett arbete !
14 personer gillade det här.

elefantter 1 dag ago

Jag klarar av att använda sedlar och mynt, men att förstå vad pengar är, det klarar jag inte.
Det finns en skillnad mellan en brödlimpa, och den tjugokronorssedel man kan byta till sig den för. Men i dagligt tal bortser man gärna från den skillnaden. Det är praktiskt. Det låter sig göras. Så länge det inte är hyperinflation.
En person som tjänar 37.667 kronor i månaden är mer avundad än en person som tjänar 30 brödlimpor i månaden.
2 personer gillade det här.

Per Olsson 58 minuter ago som svar till elefantter

Tyvärr, det var länge sedan som en limpa kostade 20 kronor. de flesta ligger mellan 24 och 35. I övrigt håller jag med helt.

Rune Berg 1 dag ago

Miljöpartiet driver ju frågor om både medborgarlön och friår, dvs att alla i Sverige ska kunna gå och slå dank och få betalt av staten så det är väl inte så konstigt att denna miljöpartist lever efter sitt partiprogram.
Frågan är förstås hur de har tänkt att det ska finansieras... tänkandet är inte miljöpartiets starka sida precis.
25 personer gillade det här.

OW 1 dag ago

Är inte så konstigt, vem anställer en miljöflummare eller rabiat kommunist.

Visst ett och annat storbolag kan ta in en MP idiot som "miljö" något obskyrt typ hon fetknoppen men nej det är helt i sin ordning att de inte sabbar ute på något arbetsplats.
8 personer gillade det här.

Hemmamannen 1 dag ago

Man undrar ju vad för slags kompetens som väljs in i vår riksdag, när dom själva inte anser sig vara anställningsbara efter avlslutat uppdrag i riksdagshuset. Får vi den kompetens vi förtjänar för att driva detta land framåt, eller vad är det som är fel?
42 personer gillade det här.

standigtundrande 18 timmar ago som svar till Hemmamannen

Svaret på din fråga är att om du inte klarar av någonting annat så kan du bli politiker!
Du behöver inte ens klarat av grundskolan för att bli riksdagsledamot och bestämma över hur sverige ska styras.
Bra va, med tanke på att du måste ha en utbildning för att skura andras toaletter!
Sverige är fantastiskt!
4 personer gillade det här.

Snurpan 23 timmar ago som svar till Hemmamannen

Huvudet på spiken där
3 personer gillade det här.

lundabo58 1 dag ago

Allra värst är Vänsterpartister där hela 63 procent lever på bidrag

Låter rätt logiskt. För även de kommunister som skulle vilja jobba har väl få branscher, förutom media- o "kultursektorn", som ser dem som anställningsbara.
19 personer gillade det här.

Strega_L 1 dag ago

Det är ju detta jag påtalat i massor med år; yrkespolitiker ska man bara få vara under en relativt kort och HELT tidsbestämd mängd år, sedan ska man VARA TVUNGEN att överleva som en vanlig "sketen" arbetare! Inga bidrag utom de som vanliga människor har tillgång till, inga avtal som ger dem något slags företräde eller "gräddfil" överhuvudtaget. Vill de tjäna mer än du och jag så får de lov att själva fixa det! Precis som vi andra!
22 personer gillade det här.

OW 1 dag ago som svar till Strega_L

Håller faktiskt inte alls med. Det är en alldeles för stor risk att vara politiker om det inte finns den här typen av system.

V+MP och halva sossarna kommer alltid att vara idioter och totalt talanglösa oanställbara.

Tar vi bort dessa system så kommer de borgeliga att också tappa i kvalitet. Det finns en heldel stolpskott där också redan i dag.

2 personer gillade det här.

Charlie_i_Kina 1 dag ago

Men halla, varfor klanka ner pa de rodgrona ledamoterna for att de lever pa bidrag? De lever som de lar, nar de inte finns tillrackligt manga bidragstagare sa importerar de fran mellanostern och Somallia och Gud vet vart de finner dem. Fraga dig sjalv, nar du (om du var en rodgron reksdagsledamot) som slutar, ar det da inte din forbaskade PLIKT att leva pa bidrag? Det ar ju darfor folk rostat pa dig i forsta hand.
9 personer gillade det här.

rusellpeters 1 dag ago

Dessa männniskor har ju jobbat hårt för att lyckas med något som ingen någonstans har lyckats
med, nämligen att få stora massor av folk från mellanöstern att hålla sams med sin omgivning.

Visserligen har de misslyckats, men vad kan man förvänta sig när man inte ens kan sparka fotboll med varandra.

8 personer gillade det här.

Stolt Svensk 1 dag ago

Det är dags att dra åt svångremmen lite nu. Utöver massinvandringen och dess kostnader så är politikernas bidrag och förmåner en enorm pengaslukare. Pengar som kunde användas på viktiga saker, som vård exempelvis. Tänk så bra det hade varit om vi kunde genomföra två reformer, minska invandringen med 90 procent, och sätt stopp för invandring från Somalia och arabiska länder. Sen kan vi låta politiker göra som vi gör när vi slutar jobba, skriva in sig på arbetsförmedlingen och försörja sig på akassa. Tänk hur mycket pengar vi skulle få över till allt som behövs i samhället. Nå, det är väl en önskedröm, men en trevlig sådan.
20 personer gillade det här.

Morningstar 1 dag ago

Dra in bidragen och slussa in dem i Fas3!
23 personer gillade det här.

Johan J 1 dag ago som svar till Morningstar

Det vore förstås något. Fas 3 är också en slags livstidsförsörning.
2 personer gillade det här.

loofon 1 dag ago

De behöver inte nödvändigtvis vara lata ...

Tänk på att vi här talar om en grupp människor som är totalt oanvändbara, och ibland direkt olämpliga, att ha i en pragmatisk, vinstdrivande verksamhet.
Vem vill anställa en sådan?

Kan det också vara så att de ser alla inkommande analfabeter som jämlikar i anställningsfrågan? Det skulle förklara en del ...
14 personer gillade det här.

farsartat 1 dag ago

Tänk att få 37600:- varje månad för att pilla navelludd. Helt sjukt att man kan fortsätta så, år efter år. Själv får man slita för en lön som ligger en bra bit under. Ge fd riksdagspersoner månadslön en kortare tid, sedan en summa motsvarande a-kassa, sedan fas 3. Välkomna till verkligheten!
52 personer gillade det här.

Kjell 16 timmar ago som svar till farsartat

Jag är böjd att hålla med Dig i princip!
Det naturligaste hade uppenbarligen varit att de erhåller en fortsatt löneutbetalning från Riksdagen vad som motsvarar en normal 6-månaders uppsägningstid enligt gängse LAS och i övrigt på Arbetsmarknaden fungerande kollektivavtal.
Därefter A-kassa under stipulerad tid och gängse villkor....och sedan fas 3!

Det är vad som gäller för oss övriga i samhället...De av oss som fortfarande befinner sig i den priviligierade situationen att vi faktiskt har en anställning!...För de som inte har det är som bekant situationen långt mycket sämre!
Så varför skulle det inte också gälla avdankade politiker?
1 person gillade det här.

Strega_L 1 dag ago som svar till farsartat

De har inget som helst samvete som pockar på att göra sitt bästa. Det är rent skamligt att det är slka psykfall som får sitta till styrs över ett helt land!
8 personer gillade det här.

Johan J 1 dag ago som svar till farsartat

De är åtminstone billigare nu när de inte ställer till mer skada genom att fatta tokiga beslut. Jag skulle gärna se att samtliga sjuklöverns nuvarande riksdagsmän omedelbart pensionerades på de villkoren.
2 personer gillade det här.

ericwm 1 dag ago

Nu ska vi lugna ner oss..
Kom ihåg att avsuttna vänsterpartister och sossar som lever på bidrag, våra skattemedel alltså, lever helt och fullt enligt de värderingar de själva stöder!
Bidrag före arbete.
Inga krav får ställas.
Nån annan ska betala för mig..
"Att de bara följer reglerna" är inte ett gott argument och man påstår sig vilja "ändra på reglerna", f-n tr'ot..
Rekordet i samhällsförsörjning innehas fö av en sossetej i K-holm som äntrade riksdagan som då, dess yngsta ledamot, och som efter två perioder avgick med livstida skattemedelsförsörjning...
Knappt 30 år gammal.
Allt i enlighet med de allra äldsta reglerna ang "riksdagspension" som gällde då..
18 personer gillade det här.

DeWaallt 1 dag ago

Tur för de rödgröna för ingen företagare skulle väl komma på iden att anställa någon som öppet visar sitt företagarförakt som dessa verklighetsfrämmande rödgröna gör, men vist borde dom leva efter de regler som gäller alla oss andra men nu är det tyvärr inte så.
4 personer gillade det här.

Ted Bernard 1 dag ago

Vad det handlar om, är Peters princip, slutsatsen är att de som lever på bidragen är helt enkelt för inkompetenta för att inneha en befattning alls och därmed stannar hemma som en parasit på skattebetalarnas bekostnad.

Så här ser principen ut:" alla framgångsrika medarbetare i en hierarkisk struktur kommer att befordras till sin högsta kompetensnivå eftersom de har visat sig vara bra på det de gör. Efter detta kommer de att befordras till sin inkompetensnivå."

Följdsats 1: Om tiden och antalet trappsteg är tillräckliga kommer varje anställd att klättra till och stanna på en nivå högre än hans kompetens medger.

Följdsats 2: Med tiden kommer alla bef

– skickat med Google Verktygsfält

Inga kommentarer: