tisdag 8 maj 2012

Sjuklövern spelar räv om partistöd och partibidrag för att missgynna SD « Avpixlat

Sjuklövern spelar räv om partistöd och partibidrag för att missgynna SD « Avpixlat: Sjuklövern spelar räv om partistöd och partibidrag för att missgynna SD

Mats DagerlindKRÖNIKA Som ett led i det politiska etablissemangets ansträngningar att göra livet surt för uppstickarpartiet Sverigedemokraterna föreslår man i en utredning att nya striktare regler införs för utbetalning och användning av partistöd. Samtidigt backar Socialdemokraterna från sitt tidigare krav på en särskild kommission för att granska övrig partifinansiering. Strategin är att partistödsreglerna ska missgynna SD mest medan övriga partier medelst andra former av bidrag ska kunna ta igen på gungorna vad de förlorar på karusellen.

De flesta partier i Sverige har under lång tid gjort mycket generösa tolkningar av reglerna för partistöd. Det har handlat om hur mycket av pengar på kommun- och landstingsnivå som slussas vidare till riksorganisationen, om vad pengarna konkret har använts till och om bidrag som betalats ut för tomma stolar. Alla partier har tjänat på att det varit så och därför har man “tigit och tummat”.

Nu, när Sverigedemokraterna etablerat sig inte bara i riksdagen utan också i de flesta kommuner och börjat agera på samma sätt med partistödet, då höjs plötsligt röster om att reglerna måste ändras. Som nyetablerat parti har SD initialt haft större problem med rekrytering och avhoppare ute i kommunerna och ett större behov av att stärka den centrala partikassan än de etablerade partierna. Detta är, i motsats till hur media och politiska motståndare har velat framställa det, inget unikt för Sverigedemokraterna utan normalt för ett parti i denna fas i utvecklingen.

Väl medvetna om att nya och striktare regler för partistödet får konsekvenser för alla partier, har sjuklövern ändå gjort bedömningen att sådana kommer att drabba Sverigedemokraterna allra hårdast. Därför har de lyckats enas om att strama upp ett generöst regelverk trots att detta tjänat dem själva så väl under så lång tid. Det finns inget att erinra mot ändringarna i sak. Skattepengar ska användas med respekt för skattebetalarna, för det ändamål de är avsedda och med sådan transparens att detta går att kontrollera. Det anmärkningsvärda är att övriga partier inte ansett detta vara viktigt tidigare och inte gör det nu heller. Sådana argument tjänar bara som förevändning och fasad för att dölja den verkliga drivkraften bakom förslaget – en ohelig förbrödring kring en önskan att hejda Sverigedemokraternas tillväxt. Att ändra de demokratiska spelreglerna, i det här fallet reglerna för partistödet, är en del av strategin för att åstadkomma detta.

Mer konkret innebär det föreslagna nya regelverket att partibidrag från kommuner och landsting ska ske med ett tydligare definierat representationskrav, direkt kopplat till valresultatet, endast till ledamöter som är aktiva i fullmäktige under hela mandatperioden och endast för politisk verksamhet som har direkt anknytning till kommunen eller landstinget. Inga pengar för tomma stolar alltså och inget vidareskyfflande av lokala partipengar till riksorganisationen. Högre krav ska enligt förslaget också ställas på partierna beträffande redovisning och återrapportering till fullmäktige om hur pengarna har använts.

Utredningen föreslår dessutom att fullmäktige ska få befogenhet att neka ett parti bidrag om man anser att det har slarvats med redovisningen. Här öppnas en oroväckande möjlighet till maktmissbruk, jäv och godtycklighet i bedömningen av vad som konstituerar slarv. Eftersom det är fullmäktige som både bedömer och beslutar kan man inte utesluta risken för dubbla måttstockar, där Sverigedemokraterna nagelfars på ett helt annat sätt än övriga partier. Ingen bör därför bli förvånad om efter valet 2014 partistödet plötsligt, ensidigt och med hänvisning till osubstantierade misstankar eller byråkratiska teknikaliteter dras in för Sverigedemokraterna i ett stort antal kommuner.

Intressant i sammanhanget är också Socialdemokraternas kovändning i frågan om att tillsätta en särskild kommission kring övrig partifinansiering i form av donationer från näringsliv, organisationer och privatpersoner. Det är bara några veckor sedan som partiet lanserade förslaget i syfte att skynda på lagstiftningsarbetet, men nu backar man alltså och menar att en kommission inte behövs. Sammanträffandet i tidpunkt mellan att man ångrat sig och att utredningen om partistödet kommer med sitt slutbetänkande är en händelse som känns som en tanke.

Bidrag till partierna kan i värsta fall fungera som mutor, ett sätt för starka särintressen att påverka ett partis politik i en viss och för det egna intresset gynnsam riktning. När uppgifter om bidragsgivare och belopp inte omfattas av offentlighetsprincipen har väljarna inte någon möjlighet att bilda sig en uppfattning om i vilken utsträckning ett parti kan tänkas ha format sin politik efter stora bidragsgivares önskemål. Inte heller här finns därför några principiella invändningar att göra mot en lagändring. Det är den sannolika korrelationen mellan att Sverigedemokraterna etablerat sig i svensk politik och de övriga partiernas plötsliga konsensus i frågan man har anledning att fundera över.

Arbetet med att ta fram en ny lag för redovisning av partibidrag har trots enighet gått långsamt och socialdemokraterna föreslog därför att en kommission borde tillsättas som en katalysator. Men när KU häromdagen skulle ta ställning till en sådan kommission sade alla ledamöter i utskottet nej – även Socialdemokraterna som lagt förslaget. I sin motivering hänvisar S till att ett lagstiftningsarbete redan pågår, men den förklaringen klingar ihåligt eftersom detta arbete pågick också när kommissionsförslaget lades i mitten på april.

En troligare förklaring till Socialdemokraternas omsvängning är att de i samråd med de övriga partierna och med hänsyn till de aviserade skärpningarna i lagen om skattefinansierat partistöd, bedömt att det inte gagnar deras intressen att i nuläget skynda på arbetet med en tuffare lagstiftning för partibidragen. När möjligheterna att laborera med partistödet begränsas vill man inte samtidigt riskera att urholka partiekonomin ytterligare genom eventuellt minskade partibidrag, något som mycket väl kan bli en konsekvens av en ökad transparens och att somliga bidragsgivare inte vill skylta med sina partisympatier.

Samtidigt gör man bedömningen att Sverigedemokraterna i nuläget sannolikt har tämligen få och små bidragsgivare och att man därför åsamkar partiet större skada genom att koncentrera sig på partistödet. Ambitionen med en ökad transparens för partibidragen går emellertid också den att relatera till Sverigedemokraternas definitiva intåg på den politiska arenan. Att partierna efter decennier av trätande i frågan nu plötsligt kunnat enas kring en dylik lagstiftning beror till stor del på att ett nytt incitament tillkommit – att minimera möjligheterna för Sverigedemokraterna att få bidrag. Med uppbackning från det sociala stigmata som sjuklövern i kartell med media har etablerat beträffande samröre med Sverigedemokraterna räknar man med att ingen större aktör ska våga stödja partiet ekonomiskt om vederbörande tvingas redovisa detta öppet.

Översynen av regelverken kring såväl partistöd som partibidrag är i grunden välkomna och till gagn för den svenska demokratin, medan det bakomliggande politiska rävspel som forcerat fram denna översyn inte är det. Det kan vara bra att göra den distinktionen.

Mats Dagerlind

Fler krönikor av Mats Dagerlind hittar du HÄR.

Länkar

R&D
R&D
Print Friendly
Share
2012-05-08, 06:08 (uppdaterat 2012-05-08, 00:29) | Kategori(er): Debatt/krönika, Ekonomi, Mats Dagerlind, Politik

20
Disqus

Gilla
Ogilla
och 37 andra gillar det här.

Skriv en ny kommentar
Logga ut
@setovis
176 kommentarer 2270 gillar mottaget
Dela på
Visar 37 kommentarer
Sortera efter Prenumerera via e-post Prenumerera via RSS
Realtidsuppdatering är aktiverad. (Pausa)


Jakanda 35 minuter ago

Japp, bra av Mats, hoppas folket som röstar vid nästa val genomskådar
politiken, partier, politiker
Jag tror faktiskt att SD kommer att fördubbla % siffran nästa val
3 personer gillade det här.

JonniBalle 41 minuter ago

En klockren analys som vanligt av Mats!
1 person gillade det här.

MakingBacon 1 timme ago

Inget att oroa sig över. Det finns så enkla lösningar på det problemet om det skulle bli aktuellt.

Jag vill passa på att tacka alla i SD som fortfarande orkar och lika energiskt driver sina frågor framåt. Att det inte blir någon respons i de politiska församlingarna skall man inte hänga läpp för. Väljare ser mer och mer vilket parti som röstar för eller emot i de olika frågorna. En fördubbling av antalet väljare för SD i kommande val 2014 ser jag som ett realistiskt mål
6 personer gillade det här.

intemeranu 2 timmar ago

Snyggt skrivet, Mats.

Men vi ska nog inte vara så oroliga. Nästa gång kommer det att vara mycket lättare att hitta duktigt folk som vill ställa upp i kommuner och landsting. SD har hunnit bygga upp sin organisation både nationellt och regionalt. Stigmatiseringen har minskat, det hysteriska gallskrikandet har dämpats.

Dessutom, en förändring kommer att drabba de partier som faller ur och sen försöker att ta sig tillbaks, som tex KD, C eller V (förhoppningsvis). Så de är nog inte så förändringsivriga egentligen.
6 personer gillade det här.

Fru_Herr 2 timmar ago

Detta är i sak bra. Stöd ska inte betalas för "luft", och nästa val lär det bli mer legitimt att vara SDare, så då kanske de invalda vågar stanna.
6 personer gillade det här.

allemand 2 timmar ago

Kanske är det bra så att SD återigen blir ett parti som syns. När inga pengar fanns hördes SD överallt, numera när hörde vi från SD sist? Titta på Jimmies framträdande i debatten, det duger inte, han måste ta för sig mera.

Var är miljonsatsningen på media som det pratades om för ett år sedan? Tro inte att lappar före nästa val kommer att ändra något.
2 personer gillade det här.

nuvetvi 2 timmar ago

Destruktiv utveckling. M, Mp och kanske andra i sjuklövern som S vill väl kanske inte visa, att de får pengar från Muslimska rådet i Sverige, Muslimska brödraskapet, Saudi-Arabien och saudiska affärsmän? Inte än i varje fall. Inget man öppet visar och skryter om för tillfället. S förlorade ju många platser i senaste valet och är desperata efter pengar. Vill inte visa var de nu får stöd från. Muslimska organisationer spelar ut S och M falangerna mot varandra och håller kontrollen med sina outsinliga ekonomiska tillgångar.
Sjuklövern böjer sig ömkligt och desperat för våld och andra påtryckningar från höger till vänster och "religiöst" håll. Enda som kan ändra är att folk röstar annorlunda. Hur de nu ska komma till insikt, när det gått så långt som det gjort? Tänker inte på vart det leder. Hur kommer folk att reagera när det blir full muslimsk kontroll och teokrati? Kan bara spekulera. Gissar att man tar det som naturligt. Är såpass avtrubbade eller utspelade eller hur man ska förklara det? För sent att ändra efteråt. Vilken islamsk diktatur har kunnat ändras till demokrati? De skrattar åt demokrati. Gör svenska folket nu också?
Förändring tycks bara kunna komma utifrån. Hur ska den kunna komma inifrån? Men utomlands verkar man mer intresserade av finansspekulationer. Inser inte heller vad som sker. Finns olika där med, men är det en majoritet? Osäkert. Ruskig utveckling. Men ger inte upp.
Vill folk ha ledare, som menar, att de ska jobba till 75 och att 40 miljoner till från muslimska länder med moskéer och fula dräkter som burkor, slöjor, hijaber och niqaber ska komma? Skicka bistånd till länder som bara blir sämre och sämre, alltmer överbefolkade och kommer hit och kräver samma ? Hur mycket tål folk? Ändrar sig aldrig?
2 personer gillade det här.

Patrasco Maricon 2 timmar ago

För var dag som går , lyckas jag övertyga någon om falskspelet som pågår i media och i politiken. Det är min övertygelse att SD tjänar på det allt mer öppna motståndet emot dem/oss, det gör åtminstone mig ännu mer förbannad och motiverad!
15 personer gillade det här.

BitteJ 2 timmar ago

ja ha det vore väl ändå roligt om de med detta förslag lyckades bita sig själva i svansen, jag tror att till nästa val kommer inte samma problem med tomma stolar att inträffa för SD. de jobbar nog hårt med problemet. blir de dock relativt stora i vissa kommuner så kan de ju drabba andra partier som i dagsläget tror de är säkra.
5 personer gillade det här.

Stefan K 2 timmar ago

Att tvinga partierna att redovisa sina finansiärer är väl tämligen lätt för 7 av de 8 riksdagspartierna. Om namn på privatpersoner, företag och organisationer som ger bidrag till SD når ut, så vet vi alla vad det innebär för dem. Därför är det givetvis med full medvetenhet som detta förslag tas fram, även om det som Mats skriver borde vara självklart med öppen redovisning.

Socialdemokraterna är öppna med att fackliga medlemmar betalar in pengar till partiets kassa, men hur öppna är de egentligen mot sina medlemmar. Jag var med i facket under många år och hörde aldrig någon förklara hur mycket av medlemspengarna som används till politiska kampanjer för S, politisk propaganda i medlemstidningar och broschyrer, samt till sossarnas valrörelse.
Det är oerhört många fackmedlemmar som betalar in pengar för att Stefan Löfven ska kunna motarbeta de partier de själva röstar på.
12 personer gillade det här.

christel2 2 timmar ago som svar till Stefan K

Ja, det blir EXTRArubriker hos slaskmedia -
där alla bidragsgivare kommer att basuneras ut,det blir en sorts dödslista.
Var med på listan,och du är slut i vårt demokratiska samhälle.
Dödshot,förföljelser,trakasserier,avsked,hat blir följden för den som är med på listan.
Och alla närstående.

Om de stora partierna hade rent mjöl i påsen så hade detta varit en realitet för lång tid sedan-en sådan möjlighet att krossa opposition.

I "demokratin" Sverige. Vem stal mitt land ?
8 personer gillade det här.

Cavatus 2 timmar ago

Om man ska tänka positivt kan man ju hoppas att detta får SD-politiker att vara mer aktiva (trots de stora personliga risker de tar för liv och lem) ute i lokalpolitiken. Fast det kan ju vara ett halmstrå.
3 personer gillade det här.

Per Karlsson 2 timmar ago

Jag tror att man är orolig framför allt i Alliansen. Jag vet många som förra valet stödröstade på KD, tidigare stödröstade också på C, ja helt enkelt det parti som riskerade att åka ut, just för att stödja Alliansen, inte för att man kanske älskade partiets politik. Nu säger dessa personer aldrig mer såsom man beter sig. Jag har hört runt lite och många som röstade på Alliansen kommer inte rösta på dem i år igen. De tar inte frågan på allvar, och är inte uppriktiga i sin beskrivning av verkligheten. Då går det inte att stödrösta på dem.

SD gör helt rätt med sin mittenpolitik, socialkonservativ, finns inget sådant mittenalternativ idag, dessutom är det viktigare att ha en stadig kurs än att gå upp som en sol och ner som en pannkaka. Växer man för fort tvingas man ta in skräp som sedan pk.-media kan hugga på och skandaler kan sänka ett parti. (jmf Juholt)

Många väljare är socialkonservativa i Sverige. Man vill att Sverige ska vara öppet och välkomnande och att de som kommer hit ska anpassa sig inte tvärtom. Jag hör många som säger att mångkultur är bra, men de vet inte riktigt vad det betyder, nästa alla säger att kommer man hit ska man anpassa sig, ta seden dit man kommer. Politiker är inte i samklang med folket där, men tyvärr tror då människor att de själva är främlingsfientliga om de önskar att bevara sin egen kultur, vilket ju är absurt. Är du främlingsfientlig om du vill att någon som kommer till ditt hem för mat och husrum, följer de regler och normer du har?



6 personer gillade det här.

christel2 3 timmar ago

Tack Mats, för din klarsyn och uppmärksamhet.
Detta förstod jag var motivet bakom omorganisationen, direkt jag hörde om det på nyheterna.
Något som drabbar SD hårt, eftersom många mobbas bort från platserna.
Ett rent skräckvälde mot en stor del av befolkningen utkristalliserar sig.

Tjänstemannaansvaret måste lagstiftas tillbaka,här gömmer sig starka antidemokratiska krafter.
15 personer gillade det här.

Mattias Stanton 3 timmar ago

Tack Mats. Men deras agerande kommer för sent. SD är här för stanna och växer. Men så klart gör de vad de kan för stoppa deras framfart.

Löfven kommer göra många oheliga överenskommelser med resten av 7 klövern framöver. Var så säker. Han vill köpa sig in i "La familia" sjuklövermaffian.
11 personer gillade det här.

observingtheobvious 3 timmar ago

Sverige, hyckleriets högborg och förföljandet av oliktänkande fortsätter i allt råare former.
Skattepengar ska användas med respekt för skattebetalarna, för det ändamål de är avsedda och med sådan transparens att detta går att kontrollera. Men massinvandringens nettokostnader för skattebetalarna går inte att kontrollera av någon anledning. Till vilka länder går biståndet till egentligen, och vad används biståndet till? Migrationsverkets kostnader och internrevision, är det någon som ens törs titta på det för vad man kan tänkas hitta?
8 personer gillade det här.

Kollen 3 timmar ago som svar till observingtheobvious

Sverige är en demokratur!. Läs vad hr Moberg skrev en gång
"I en demokratur (notera ordet noggrant) råder allmänna och fria
val, åsiktsfrihet råder formellt men politiken och massmedian domineras av ett
etablissemang som anser att bara vissa meningsyttringar skall släppas fram.
Konsekvensen blir att medborgarna lever i en föreställning att de förmedlas en
objektiv och allsidig bild av verkligheten. Åsiktsförtrycket är väl dolt, den
fria debatten stryps."
— citat från Vilhelm
Moberg
11 personer gillade det här.

Gere 1 timme ago som svar till Kollen

Och detta skrev Vilhelm Moberg redan i början på 60-talet om jag inte missminner mig.

Redan då.....

mittmotto Top 10 3 timmar ago

Lite OT:
För första gången ­sedan han valdes till ­partiledare backar nu Socialdemokraterna i Aftonbladet/United Minds.

S 34%
MP 8,2%
V 5,6%

SD 6,4%

KD 3,2%
C 4,5%
FP 6,7%
M 29.7%

osäkra 10,9%

http://www.aftonbladet.se/nyhe...
3 personer gillade det här.

Viksjo 3 timmar ago

Suck. Dagens Arena skriver om Malmöskytten. Jag har inga problem med texten som sådan, men Juan Fonseca dyker upp i kommentarsfältet och försöker knyta våldsdåden till SD. Och när man försöker svara honom får man veta att ens inlägg "saknar relevans i sammanhanget".

http://www.dagensarena.se/leda...

Det är uppenbarligen "relevant i sammanhanget" att anklaga SD för Malmöskyttens mord, men det är inte relevant i sammanhanget att anse att detta resonemang inte håller.

Svensk debatt 2012.

Kommentera gärna ni också.
19 personer gillade det här.

Svensk_Riddare 3 timmar ago

7-klövern gör sitt bästa för att sänka SD,dom gör allt för att försvåra för SD,fegisar som de är.
Dom är rädda för SD och partiets framgångar ute i stugorna land och rike runt,dom är så rädda för Jimmie och övriga SD-politiker att de gör allt i deras makt för att inskränka demokratin.

Detta är rent ut sagt mycket sjukt och en ren travesti att beskåda hur hela riksdagen sitter i en enda stor sandlåda och gör sitt bästa för att stöta ut SD,det handlar om ett invalt riksdagsparti för sjutton gubbar ett svenskt demokratiskt parti som har många hundratusen väljare bakom sig,och så beter sig riksdagen och övriga partier alla som ett gäng räddharar,som omogna små pojkar som inte vill dela med sig av kakan,fult gjort av hela riksdagen.

Och som grädde på moset så har sverige en statsminister som uppmuntrar till våld mot dom som inte tänker PK,mot dom som röstar på SD och har en annan syn på saker och ting än honom,en statsminister som föredrar diktatur framför demokrati,en statsminister som föredrar våld och att det fria ordet tystnar,han är en stor skam för sverige.

SD dom arbetar i motvind men för var dag som går så lättar denna vinden och solen börjar skina ner på dom,allt fler väljare ansluter sig till dom och slår upp sina nyvakna ögon och välkomnar verkligheten och det fria ordet,fler och fler får även upp ögonen för avpixlat och deras goda arbete dom gör,SD är tycker jag det enda hoppet för sverige och jag tänker alltid stötta dom i deras arbete för ett bättre och säkrare sverige,jag står bakom SD helhjärtat och är en stolt SD-väljare.
13 personer gillade det här.

Kollen 3 timmar ago som svar till Svensk_Riddare

Lukatjenko sitter i sitt Vitryssland och tittar avunsjukt på hur "bra" man sköter demokratin och yttrandefriheten i Sverige,samtidigt som han - trots att han är proffs - inser,att han har en hel del att lära!.
7 personer gillade det här.

Svenskastavalla Top 10 3 timmar ago

Myndigheters lägga sig i inre angelägenheter för partier borde förbjudas, det är ett övergrepp på demokratin, Sverige blir rena Ryssland!
5 personer gillade det här.

mittmotto Top 10 3 timmar ago

Tack Mats för en bra artikel och du visar på hur desperata 7-klövern är, dom gör allt för att få bort SD för SD ställer så "konstiga" frågor som dom inte kan besvara.

Sen har ju SD satt sig på en del av politiken där 7-klöver, näst intill totalt saknar argument, utan måste hitta på för att verka trovärdiga, som C och att vi behöver 40 miljoner invandrare till.
11 personer gillade det här.

ddayperspective 3 timmar ago

Dagerlinds reflektioner och synpunkter är tyvärr sanna. Att sjuklövern gör så som de gjort betyder också (lika tragiskt) att de demokratiska ambitionerna hos sjuklövern inte precis imponerar, snarare gör tänkande människor ännu mer förskräckta inför framtiden.

I senaste United Minds fick SD 6,8%. Detta duger inte! Vid valet 2014 måste resultatet bli ett helt annat! Måste! För vår egen skull, men framförallt för våra barns och barnbarns skull. HUR ska svenska väljare fås att begripa att komma

– skickat med Google Verktygsfält

Inga kommentarer: